TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. X

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 06:31 #721416

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Dziś dzień znowu ogórkowy. czyli pracowity. Nawet zupa będzie ogórkowa.
IMG_20200720_085502.jpg
IMG_20200721_104157.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 07:03 #721419

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
Wczoraj cały dzień bez deszczu, słoneczny i ładny, gdyby nie chmary krwiopijców. :woohoo:
Dziś ma być podobnie, na razie 13 stopni, niebo bezchmurne. :)

IMG_20200721_210614.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 07:07 #721420

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Ranek powitał mnie słońcem na bezchmurnym niebie. Teraz jest 14*. Wczoraj, przy całkowicie zachmurzonym niebie, wyplewiłam cały warzywnik i nawet się nie spociłam :happy:
Dostałam z ZUS decyzję przyznającą mi emeryturę. Jestem już pełnoprawną emerytką. Nie mam problemów dotyczących upływu czasu, no chyba że boli, ale jak zobaczyłam legitymację emeryta, a tam jak wół moje imię i nazwisko, to jakoś dziwnie mi się zrobiło :supr:
Podobno na emeryturze ma się duuuuuużo wolnego czasu :rotfl1:
Dalia Vuurvogel

38863B5F-BF75-4677-B7CF-B6CE5E87507F.jpeg

I róża NN za całe 2,5 zł.

3985DD56-7C12-4AFC-8569-58A1A4EE09B1.jpeg

Miłego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 07:27 #721424

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Janinko - gratulacje. Co do czasu, ja tak mam jak patrzę na psy - "przecież wczoraj przywiozłam szczeniaka, a on już dorosły"...
Testuję nowego lapka. Nie łapie kurzu, ale jeśli to jedyna zaleta, to oddaję.

Wczoraj miałam ciężki dzień, odreagowywałam poprzednie akcje no i przedwczorajszą "jazdę" pogodową.
20.07 Słońce po deszczu:
P7202392.jpg

Floksy i busz:

P7212496k.jpg

Spokojnego dnia.
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2020 16:47 przez Betula.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 07:43 #721432

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
O świcie było 7 stopni. Piękne niebieskie niebo i słoneczko zaczyna przygrzewać.
Marlenko, Emalio zazdroszczę zbiorów warzywnych. Ze względu na zimne noce ogórków i pomidorów na naszych działkach nikt się jeszcze nie dochował. :placze:

P1050598.jpg

P1050606.jpg
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2020 07:46 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 07:57 #721434

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
Marysiu pomidory dopiero zaczynają się zapalać, ale ogórki w tym roku wyjątkowo obrodziły.
Pierwszy większy zbiór z 7 lipca.
IMG_20200707_155502.jpg

Zbieram je co trzy dni, ostatnio trzy wiadra.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:01 #721436

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry w środę!

Od rana słońce i 14 stopni.
Dawno tak nie pospałam, nawet nie słyszałam jak mąż od świtu się kręcił.

Wstaję, a tu na tarasie zerwane pomidory, fasolka i ogórki Suyo long. Mąż szykuje, bo dziewczyna starszego syna po południu wraca do domu, a to taki niejadek, że ja po prostu zastanawiam się czym ona żyje i skąd ma siłę, żeby rano wstać.
A że bardzo lubi fasolkę, to wiadro zabierze. Pomidory tylko duże i najlepiej nie czerwone, a o ogórkach mówi, że są super słodkie.

Emalko, ja mam w planach zupę ogórkową, ale ugotuję po południu, bo końcówka szczawiowej z wczoraj została.

A odnośnie czasu, to jak patrzę na dzieci - zwłaszcza te sąsiadów na działkach. Dopiero dziewczyny w ciąży były, a szkraby już chodzą?! Kiedy?!!!

Mój kochany chrześniak 18 lipca skończył 9 lat, a dopiero co ze szpitala go przywieżli i taki śliczny, malutki na łóżku leżał.

Janinko - gratuluję, ja jeszcze muszę pracować, ale też przyjdzie ten dzień :flower1: :flower2:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:02 #721437

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
18 stopni,niebo zaciągnięte,lekki wiaterek...dzisiaj chyba poleniuchuje nim pójdę do pracy B) .
Marlenka smakowicie wyglądają Twoje warzywka.
Emalio przyjemnego przerabiania....ja na większy zbiór czekam :whistle:
Miło z rana popatrzeć na te widoczki i kwiatuszki..

20200722_073838.jpg

20200722_073811.jpg
Pozdrawiam,Anka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:06 #721438

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam nadzięję że doczekam takich ogórasów jak pokazujecie,zgrabniutkie :woohoo:
Pozdrawiam,Anka
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2020 08:07 przez Mejra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:07 #721439

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Następny dzień w kolejce do Anny.Podobno zmieniono przysłowie,że od Hanki ciepłe nocki i poranki :evil: :evil: :rotfl1: :rotfl1: .Poranek z temperaturą 15,6*C i pełnym słoneczku i też nie wieje.Komary już przypominają się,że są.Spokojnego dnia i duuużo owoców wiosennych prac. :coffe: :coffe: :bye: :bye:

005-114.jpg

004-170.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2020 08:56 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:10 #721440

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
Kreciku....bardzo bym chciała żeby się to sprawdziło...chociaż w sierpniu.. :whistle:
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:31 #721445

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:
Witam świątecznie :flower2: :teach:
Info dla młodzieży - kiedyś dzień 22.07. był Narodowym Świętem Odrodzenia Polski – było to najważniejsze polskie święto państwowe w okresie Polski Ludowej, na pamiątkę rocznicy ogłoszenia Manifestu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego w 1944 roku

Aktualnie +11,9°C, dużo chmur na niebie, ale opadów nie zapowiadają .
Maksimum na dzisiaj to +23°C.

Tradycyjnie, historyczne dane -

najwyższa temperatura, +35°C (2015r)
najniższa temperatura, +9°C (1996r)
W poprzednich 30 latach tego dnia padało 19 na 30 razy
Najwyższe zanotowane opady 2,5 cm w 2007r

Miłego środowania :garden:

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:44 #721447

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Józiu! Stanowczo zapraszam, wpadnij z swoimi ślicznymi liliami do naszego liliowego ogrodu, tfu, wątku!

Marysiu - czy w poniedziałek nie zalało Cię? Ja stałam trzy kwadranse na parkingu Lidla, nie mogąc przejechać w tym oberwaniu chmury. Pięknie kwitnie Ci kaktus, chyba parodia? Nowy? Moje pomidory (raczej pomidorki) też zielone, choć w cieplejszym jednak Wrocławiu, no ale one mają od początku zimny wychów.

Janeczko - z tym "wolnym czasem" masz rację, choć muszę uczciwie powiedzieć, że jednak działam w o wiele mniejszym stresie. Jak czegoś nie zdążę - trudno. Żaden szef się na mnie nie wydrze (no chyba, że mój wewnętrzny szef w głowie ;) ). W każdym razie cieszę się, że mogłam przejść na emeryturę, gdy jeszcze jako tako dopisuje mi zdrowie i apetyt na inne aktywności niż wykonywanie zawodu. Choć i tak wpadając w lukę między zmianami przepisów przepracowałam półtora roku dłużej.

Vuurvogel to śliczna odmiana, w słońcu wygląda jeszcze lepiej.

We Wrocławiu niebieskie niebo, po którym gonią się małe "baranki", o siódmej wyszłam z psami do ogrodu - i przeniknął mnie chłód, ledwie 12 stopni. Ale już się ociepla, słońce robi swoje. A w prognozie cieplutki weekend - o ile się nie zmieni.
Wczoraj zakwitła na tarasie jedna z najpiękniej pachnących spośród moich lilii, mieszaniec lingiflorum White Heaven. Perfumy na dziś.

Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2020 08:44 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 08:59 #721452

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu mam trochę boja,bo pogubiłem nazwy wszystkich swoich lilii.Jesli wstawię nn-ki to zaśmiecię wątek. :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 09:18 #721454

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Robi się coraz cieplej, słoneczko świeci.
Siedzę na tarasie i do zeszytu wpisuję przepisy na przetwory, które koniecznie! koniecznie! muszę zrobić.
Oczywiście z wątku o przetwprach domowych, ogóreczkach, pomidorach, cukiniach i dyniach.

Robię granolę domową, do pochrupania, jogurtu, mleka i zastanawiam się do którego wątku wrzucić? Może ktoś coś podpowie, bo jak na nic innego nie wpadnę, to wrzucę w bezmięsne.

Tak mi dobrze z tą kawką, że nie chce mi się nawet iść na przegląd działki. :ouch:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 09:26 #721455

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Łatka wrote:

Marysiu - czy w poniedziałek nie zalało Cię? Ja stałam trzy kwadranse na parkingu Lidla, nie mogąc przejechać w tym oberwaniu chmury. Pięknie kwitnie Ci kaktus, chyba parodia? Nowy? Moje pomidory (raczej pomidorki) też zielone, choć w cieplejszym jednak Wrocławiu, no ale one mają od początku zimny wychów.

Aniu] o, to przykro, kiedyś przeżyłam taką ulewę na autostradzie w okolicach Mysłowic. Też szukałam najbliższego zjazdu, żeby przeczekać.
Mieszkam na drugim piętrze, zalanie raczej mi nie grozi. :dance: Na działce beczki na deszczówkę zapełnione, a nadmiar wody wsiąkł natychmiast w moją piaszczystą glebę.
Kaktus długowieczny, dostałam jakieś 10 lat temu w spadku. To "Eriocactus". Zakwitł pierwszy raz w ubiegłym roku. Moje kaktusy nie bardzo chcą kwitnąć, brakuje im zimowego wychłodzenia. Nawet wynoszenie do piwnicy nie pomogło, bo jak to w bloku, w piwnicach też jest ciepło.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2020 09:28 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, KOCANKA, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 10:26 #721466

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Słoneczko świeci,wiaterek lekko podwiewa.Termometr wskazuje na balkonie słonecznym 34,5*C a w cieniu tylko 19* i tu jest odczuwalny chłód(zimno?).Następne dary drzewa brzoskwiniowego do przerobu.Te jadą na wieś do rodzinki.Dodam,że owoce smaczne,soczyste ale pestki nie są wykształcone do końca.W niektórych owocach nawet nie stwardniały,choć owoc dojrzały.

001-367.jpg

003-228.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 22 Lip 2020 10:48 #721468

• KOCANKA
  • KOCANKA's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
U mnie podobnie jak wczoraj, raz słoneczko raz chmurki, a temperatura w słońcu 32 a w cieniu 19 stopni :) Zaraz idę po pierwszy zbiór fasolki :flower: W tym roku testuję też fasolnika chińskiego :)
image0000002-6.jpg
Pozdrawiam Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.676 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum