TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 10:48 #736559

• Аdrian
  • Аdrian's Avatar
  • Banned
  • Otrzymane dziękuję: 425
Bobka wrote:
Adrian powiedz proszę skąd brałeś nasionka z owocu ,czy kupiłeś ?jestem pid wrażeniem ,sama chętnie bym wyhodowla taką klementynkę :wink2: super .
Miłego spokojnego dnia życzę Tobie i wszystkim pogodynkom. :flower1:
ta duża i ta średnia są kupione a ta mała to zaszczepiłem chyba na mandarynce albo klementynce z pestki bo z pestek nie rozmnoży bo klementynki pestek zazwyczaj nie mają a jak już są to zaowocuje po 20 latach trzeba szczepić tak jak np czereśnie a ukorzenić się ich nie da inne cytrusy się da ale ukorzenienie klementynki graniczy z cudem. Jeśli umiesz szczepić to wysiej teraz pestki z mandarynek pomarańczy albo klementynek jak ci się trafią ale z cytryn nie polecam bo nie sprawdzone i co roku na początku grudnia sprzedają klementynki z gałązkami i wtedy kup i zaszczep tymi gałązkami tylko wysiać musisz teraz jak chcesz za rok szczepić i daj te cytrusy do szczepienia na zimę do ciepłeko żeby w tym czasie co będziesz szczepić już rosły bo to bardzo ważne. Ja szczepiłem początkiem lata ale ja mam swoje klementynki to z nich wziąłem gałązki nie musiałem czekać na grudzień aż będą sprzedawać gałązki z owocami
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 10:51 #736560

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Mirku, proszę, nie rób nam tego!

Przyprószyło śniegiem.
Na termometrze teraz 1 stopień poniżej zera.
Wiatr umiarkowany. Słoneczko skryło się za ponurymi stalowymi chmurami.

Zimowe widoki

DSC_0510-6.jpg

DSC_0522.jpg

DSC_0527.jpg

DSC_0520M.jpg

Dobrego dnia :hug:

Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych Solenizantów :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 11:02 przez ewakatarzyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, Zielona, JaNina, Bea612, Szczypiorek, Bobka, gregon, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 10:52 #736561

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Ja również przyłączam się do życzeń imieninowych :flower1:
Wszystkim solenizantom życzę dużo zdrowia, parapetów z gumy i dużo miejsca na grządkach :hearts:

I kwiatek imieninowy :flower1:

IMG_20201127_150949.jpg

Pozdrawiam cieplutko z mroźnej Warmii :bye:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, gregon, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 11:15 #736566

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Wieczorem straszono radiowymi ostrzeżeniami o intensywnych opadach śniegu- spadło troszeczkę.
Na wysokości mojej chatki +0 i robi się brejowato, ale wystarczy podejść odrobinę do góry...

Andrzejom - imieninowe serdeczności.

Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, lucysia, koma, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, gregon, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 12:55 #736593

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Wczoraj praktycznie cały dzień padał śnieg. Przy temperaturze na lekkim minusie, miałam na samochodzie około 10 cm śniegu.
Niebo rano było bardzo dynamiczne

IMG_3222.jpg

Jak seniorka wróciła z zakupów, to zebranie w kuchni obowiązkowe :happy:

IMG_3227.jpg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, Zielona, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, gregon, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 13:03 #736594

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
1,8 C na plusie. Trochę śniegu było rano, ale już stopniał. Siąpi deszcz.
Andrzejom wszystkiego najlepszego a wszystkim udanych andrzejek :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 18:33 #736637

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
"Gregon – to właściciel stada kur i Wy zachowaliście się, może nie tyle „niehumanitarnie”, co bezmyślnie. Dlaczego dołączyliście czubatki do innych kur? I dlaczego NIC nie zrobiliście jak sobie nie radziły? Tak ciężko wydzielić 1 x 1 x1 m wolierkę, wybieg czy miejsce w kurniku? Dla 2 kurek? Aby żyły „długo i szczęśliwie”? Czy idąc tym tokiem rozumowania wpuściłbyś 2 suczki chihuahua na podwórko z dogami (oczywiście psy i suki nie sterylizowane)? To pies i to pies… Dogi „dałyby radę”. Cziłki by nie przeżyły.
Są rasy kur nieśne, mięsne, ogólnoużytkowe i ozdobne.
Na szczęście jest wolność wyboru i wolno mi trzymać ozdobne. W tym czubatki. Miałam kilka czubatych ras. Bardzo łatwo się oswajają lubią być brane na ręce. Dzieci od nich nie mogłam oderwać. Taka nasza „papuga”. Udało mi się wyselekcjonować czubatki „szwedzkie kwiaty”(to taka ichnia zielononóżka). Ozdobna kura, która nosi duże jaja w przyzwoitej ilości. Na pewno nie pójdą na „ogólny wybieg”. Nie wiem, ile są warte dla pasjonatów. Nie są na sprzedaż i jak już kiedyś będę mieć ogrody fajnie się zakomponują."

Z kurami to dluga historia, jezeli kogos interesuje to moge opisac na watku zwierzakowym. W skrocie to wlasciciel (instytucja) chcial sie ich pozbyc. Do tego byly jeszcze kroliki i owce. Nie poszly pod noz tylko dlatego, ze garstka ludzi dobrej woli robila co mogla by utrzymac je przy zyciu. Nie udalo sie niestety wynegocjowac z wlascicielem pozwolenia by tam sobie mieszkaly. Mimo wszystko udalo nam sie grac na zwloke i znalezc nowy dom dla wiekszosci z nich poza miastem.
Pomponiaste kury przyniosl jakis rodzic, ktory kupil dzieciom i im sie szybko znudzily. Sam najwiecej czasu spedzalem przy owcach, ktore wymagaly najwiecej pracy. Przy kurach i krolikach bylo wiecej chetnych rak, wiec sie nie wcinalem. Pompony byly ulubiencami dzieci i moje sugestie do ostrzyzenia nie spotkaly sie z aprobata dopoki jedna nie padla. Kurnik byl za maly by budowac im jakies dodatkowe zagrody, poza tym w ciagu dnia cale towarzystwo biegalo na zewnatrz.
Szanuje i doceniam, ze obchodzisz sie z nimi wlasciwie, nie zmieni to jednak mojego zdania, ze selekcja takich ras, podobnie jak niektorych psow czy kotow, stworzonych wylacznie by cieszyc ludzkie oko kosztem ich "niedoleznosci" jest nie w porzadku.

Jesli chodzi o pogode to u mnie wciaz szaro i mokro. Jutro moze cos poprószy.
W mieszkaniu za troche zycia

IMG_20201129_200024.jpg

IMG_20201129_200038.jpg

Z braku snieznych uciech wspialem sie na wyzyny swoich mozliwosci kulinarnych i zrobilem pierwszy raz w zyciu buchty, ktorych nie jadlem dobre cwierc wieku.

IMG_20201129_195619.jpg

IMG_20201129_192646.jpg

Wyszly megapuszyste! Jagod u nas dostatek, zagoszcza wiec na stale w weekendowym menu B)
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 18:40 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, Zielona, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, czarna2066, JaKasiula, Eleni

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 20:09 #736658

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
aż mi ślinka pociekła :P , u mnie to się nazywało "parzaki" i też nie jadłem oooooo... ze 30 lat, chyba spróbuję i ja przypomnieć sobie przysmak z młodych lat

// Ewo czy to jarzębina? przemrożona to na nalewki, dżemik i w czekoladzie można by ją...

ewakatarzyna wrote:

DSC_0520M.jpg

pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 20:14 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 20:21 #736661

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Naleweczka z jarzębiny, pycha :yummi:
Kilka ta temu mąż zrobił. Bardzo ciekawy smaczek... Może trzeba by powtórzyć?
Na razie tylko pigwowiec oddaje alko to, co najlepsze ;)
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 20:22 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 20:25 #736664

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Adamie, a ja wątpię, czy taka jarzębina rosnąca na parkingu to godny polecenia przysmak.
Miedzy innymi dlatego nie uprawiam (prawie) nic jadalnego, że gleba w moim miejskim ogrodzie zawiera metale ciężkie - to na pewno, a nie wiadomo, co jeszcze.
Można powiedzieć, że przyszła zima - w tej chwili -4, przymrożone resztki śniegu, wygwieżdżone niebo i wielki księżyc.

Kluski na parze robiła moja babcia, z pół wieku temu. A pyszne - i też z sosem jagodowym dawali po czeskiej stronie, w Malej Skale, w niesamowitej knajpie Bouckuv Statek.
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 23:18 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 30 Lis 2020 22:09 #736683

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Jeju, uwielbiam Malą Skalę, ale do tej knajpy nie dotarłam. Borzeszumiący, kiedy ruszę na Czeską Republikę?
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 04:38 #736695

• ida74
  • ida74's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 357
No i mamy 1 grudnia .Ni to zima ,ni nie zima .Jest 4-27 i zero zapowiadanego przymrozku .Zapowiada się dobry dzień.
Na dworku jeszcze tyle do zrobienia .Cebule kwiatowe doszły :whistle: i kompost ostatni raz do przewrócenia .Kury będą miały używanie ,bo pod nim się dzieje .
Polecę jeszcze w jedno miejsce z kosiarką ,rozdrobnię liście z trawą .Założe inspekt przy foli, niech czeka na siew nowalijek wiosennych.Rozdrobnię ,go to do wiosny będzie gotowy .Jeżyki zakopane w fizelinie smacznie śpią w foliaku :) Jakoś tak nie zimowo,a wczesno- wiosennie
Miłego dzionka wszystkim życzę .
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, lucysia, koma, Zielona, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 07:36 #736702

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5230
Mnie grudzień powitał siarczystym - 8. Mam jeszcze w tuneliku sałaty i szpinak, oby dały radę, bo codziennie pijemy zielone smoothie, a jarmuż obrany co do listka.

IMG_20201201_073252.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 07:52 #736703

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17536
U mnie minus 6, niby niedużo ale i tak zimno. Pies sam wrócił ze spaceru, nie dał się namówić na rundkę dookoła.
Pamiętajmy, że dzikie koty lubią chronić się pod maskami naszych samochodów.

FB_IMG_1606643527079-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, lucysia, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 09:49 #736714

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Po mroźnej nocy, piękny , słoneczny dzień się szykuje.
Teraz - 1 i słońce :dance:
Nie zabezpieczyłam się i skrobać musiałam :rotfl1: znaczy się folii na szybę na noc nie założyłam i rano kilka minut w plecy.
Spokojnego dnia :bye:

IMG_20201201_080508.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 10:01 #736716

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Grudzień zaczął się zimowo. O ósmej u mnie -4, to, co nie stopiło się ze śniegu - przymarznięte, choć wczoraj po południu z dachu schodziły "lawiny".
W dolnej wsi śniegu nieomal nie ma, w Jeleniej - wcale, ale granica zaczyna się jakieś 50 m w pionie poniżej mnie.
Od północnego wschodu przejaśnienia:

Nade mną nadal bure chmury. Tyle, że jaśniej od białego na ziemi i drzewach.

Sikorki okupują karmnik, prócz bogatek - modre:

Mam od wczoraj o jedno zmartwienie więcej, Lutni coś dolega...jak beagle nie chce jeść, to bardzo niedobry symptom. :(
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2020 10:02 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 10:11 #736720

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Adamie nie zdecydowałabym się zrobić naleweczki z tych jarzębin.
Mamy za naszym osiedlem mini park. Tam też rosną jarzębiny.

Dzisiaj u nas na niebie ani jednej chmurki. Od razu weselej na duszy.
Termometr w cieniu pokazuje 2 stopnie poniżej zera. Od czasu do czasu mocniej zawieje.

Dobrego dnia :hug: :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, JaKasiula, ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 01 Gru 2020 11:26 #736731

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21384
Ech kiedy ten czas przeleciał. Już 1 grudnia, a ja w lesie - w przenośni i bez...
W nocy przymrozek tak pod -7, teraz +4.
W kominku rozpalone, kawa wypita, trzeba by wyjść na zewnątrz, ale mi się nie chce.

Najchętniej zrobiłabym to, co Devina:
PC013564.jpg

ale nie ma lekko.

Wczorajsza róża:
PB303542.jpg

Spokojnego dnia.

Edit:
Aniu - Łatko :hug: będzie dobrze.
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2020 11:59 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula, Eleni

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.861 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum