TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 04 Lut 2021 19:06 #746716

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29670
W nocy wiatr duł, jak wściekły, prawie nie spałam. Śniegu wcale, w dzień pogoda taka, że nawet pisać mi się nie chce - pod psem.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 07:50 #746791

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, koma, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19, JaKasiula, tysia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 07:55 #746793

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Ocieplenie mam od rana.Dzień przywitał mnie pięknym słońcem i temp.-16 stopni.

20210205_072138.jpg

20210205_072026.jpg

20210205_074331.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 10:44 #746821

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
Marysiu, mrozu to nie zazdroszczę, ale słońca - bardzo.
U mnie o stopni, słońca też zero, ponurak i buras, zresztą kto wie, może to smog wisi na miastem?

Nastrój też nie najlepszy. Terakotowa Gwiazda z parapetu - z życzeniami pogody, mimo wszystko.

Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2021 10:44 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 11:37 #746829

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Słoneczka nie ma,jeszcze wiatr nie porywa.Jest mokro chłodno i przedsmak sporych mrozów.Teraz termometr wskazuje +2.8*C i czuść dużą wilgotność powietrza.Wszystkim spokojnego weekendu.

001-453.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 16:33 #746868

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie rano było -8. W dzień ociepliło się do ok. -1, przed południem było bardzo bystre słońce.

Wypełniłem zamówienie na dyniowy straganik.

Do znawców dalii pomponowych mam pytanie: czy obrywając przekwitające kwiaty spowodujemy wyrastanie nowych, tak jak przy daliach dekoracyjnych?
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, CHI, koma, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 16:51 #746869

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
W każdej z dalii, które u mnie rosną /pomponowe,kaktusowe,dekoracyjne/ usuwam przekwitające kwiaty.
Maria
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2021 09:13 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 20:19 #746895

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Witajcie ;)
Dziś na chwilę wyszło słońce, tak wyczekiwane. Papryki trochę skorzystały :dance:
Na noc wróżą do -14°C. Aktualnie -10 :unsure:
IMG_20210205_152109.jpg

Spokojnej nocy :hug:
Pozdrawiam Beata

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 05 Lut 2021 23:35 #746925

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Straszą mrozami, ale dla Mazowsza aż takich silnych nie przewidują, w dzień najniższa temperatura to -8 w niedzielę.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, koma, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 02:28 #746933

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
pomodoro wrote:
Tak ten chłód jest wynikiem ocieplenia klimatu. W tym sezonie wir polarny uległ rozbiciu na dwa mniejsze wiry z powodu nagrzewającego się coraz bardziej Atlantyku. Ciepłe masy powietrza ogrzanego od wód Atlantyku są wynoszone aż do Arktyki (co bardzo dobrze jest widoczne pod Twoim linkiem), która latem 2020 roku była bez lodu, lód w Arktyce zniknął. O rozbiciu wiru polarnego i zwolnieniu prądu strumieniowego tu:
www.wetteronline.de/wetternews/polarwirb...etters-2021-02-05-uw
lub w języku polskim i obszerniej:
dobrapogoda24.pl/artykul/wir-polarny-roz...da-anomalie-pogodowe

Wynikiem ocieplenia klimatu są ekstremalne gwałtowne zjawiska pogodowe: susze na zmianę z powodziami, nawalne deszcze, duże wahania temperatur (vide temperatura 1 lipca 2020 r. w Wierchojańsku położonym na Syberii za kręgiem polarnym! 38 stopni nowy rekord), a nie umiarkowanie rosnąca temperatura dobowa, a tak my ludzie byśmy sobie życzyli, nie? Czasy stabilnego klimatu mamy już za sobą i one już nie wrócą. Tu nie ma się z czego śmiać, raczej trzeba płakać :placze:
P.S. Nie należy mylić pojęć pogoda i klimat, to dwie różne sprawy. Pogoda to stan atmosfery w danej chwili, który jest chaotyczny i trudny do przewidzenia, a klimat to stan parametrów pogody uśredniony po kilkudziesięciu (zwykle trzydziestu) latach.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2021 03:23 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 06:01 #746935

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
W nocy z piątku na sobotę miejscami wystąpią opady śniegu do 1-3 cm. Temp. min. w nocy ok. -1/-3°C.

W sobotę w ciągu dnia na ogół bez opadów, jedynie na krańcach południowych po południu może prószyć. Zachmurzenie od umiarkowanego i dużego z przejaśnieniami w północnej połowie województwa po całkowite w południowej połowie. Temp. max. ok. 0/-2°C. Wiatr słaby i umiarkowany ze wschodu. Ciśnienie w miarę stabilne.
wg D. Dąbrowski.
Na razie spełniło się co do joty, jest minus 2 i cieniutka warstewka śniegu pokryła świat.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 07:55 #746938

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas tak samo, trochę śniegu napadało, a na termometrze -3*. Dobrze by było, gdyby jeszcze trochę śniegu spadło, bo przez najbliższy tydzień, ma panować zima, więc przydałaby się grubsza kołderka. Koniec lutego już nie tak daleko, a później się zacznie na całego :dance: mam na myśli wysiewy i takie tam różne, które mnie napędzają do życia :happy:
Spokojnej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 08:35 #746939

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Sobota słoneczna. To już drugi dzień ze słońcem :dance:
Mroźno, teraz - 8°.
Opady śniegu zapowiadane są dopiero na poniedziałek.Niestety,ten który spadł ostatnio prawie się roztopił. Najbliższe dni mają być mroźne, a roślinkom został tylko cieniutki, śniegowy kocyk :sad2:
Miłego dnia :bye:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 08:56 #746943

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
No i znowu mogę słońca tylko zazdrościć!
Gdy wczoraj wieczorem jechaliśmy z Wrocławia, Dolny Śląsk był bury i błotnisty. Tuż za Jelenią zaczęły sypać gęste, gnane wiatrem płaty - i nim podjechaliśmy pod chatkę, okolica pokryła się cienką, ale bajkowo wyglądającą posypką.
Dziś tak:

-2, niebo gołębio szare.
Perspektywy - nocne obfite opady i spadek temperatury.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 11:08 #746950

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Najgorsze podobno przed nami bo:
"W niedzielę wraz z klinem wyżowym wychodzącym znad naszego kraju nad Bałtyk, kraje bałtyckie i Białoruś, nadal zwiększać się będzie gradient baryczny, spowodowany tworzeniem się płytkiego ośrodka niżowego na pograniczu Bawarii i Austrii, który kierować się będzie nad Słowację i Karpaty. Generować on będzie coraz silniejszy wiatr północno wschodni, w porywach dochodzący do 17, 20 m/s, w poniedziałek na Lubelszczyźnie nawet do 22 m/s, w obszarach występowania opadów suchego śniegu powodujący zawieje i zamiecie śnieżne oraz mocno obniżający temperaturę odczuwalną. Opady śniegu umiarkowane i intensywne, powodujące szybki przyrost pokrywy śnieżnej, rozprzestrzeniać się będą w kierunku północnym aż do rubieży Gorzów Wielkopolski – Białystok. W Karpatach od godzin południowych przechodzące w opady mokrego śniegu zamarzające na podłożu, drzewach oraz na linach energetycznych, w skrajnych przypadkach powodujące ich zrywanie oraz duże utrudnienia komunikacyjne. W nocy z niedzieli na poniedziałek w Karpatach i na Podkarpaciu przechodzące w opady deszczu zamarzającego na wychłodzonym podłożu, powodującego gołoledź. Z kolei w poniedziałek w Karpatach i na Podkarpaciu stopniowo zanikające, a w ciepłym wycinku niżu temperatura powietrza przejdzie parę stopni powyżej zera.

Przed nami trudny czas takiej edycji zimy, podczas wymiany mas powietrza o odmiennych cechach fizycznych, w trakcie zasadniczej przebudowy pola ciśnienia w środkowej części kontynentu.

Ryszard Olędzki, 6 lutego 2021r., godz. 7.00"
źródło: m.meteo.pl/
Alicja
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2021 11:10 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 11:17 #746951

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8236
najemnik wrote:
Straszą mrozami, ale dla Mazowsza aż takich silnych nie przewidują, w dzień najniższa temperatura to -8 w niedzielę.

Jest Mazowsze i Mazowsze, mój ogródeczek też jest na Mazowszu, co prawda na pograniczu ale jednak. I takie temperatury mi przewidują

IMG_20210206_111254.jpg

IMG_20210206_111220.jpg

IMG_20210206_111136.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, koma, Nimfa, Bea612, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 11:45 #746956

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21393
Ech pogoda mnie rozwala, ale "Niemiec Ani" ZNÓW "wymyślił u mnie" -9 do -20... A już miało być tak pięknie (= do -11).Boli, nie boli trzecia kawa i idę przysypywać doniczki korą, bo śniegu nie widać...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 06 Lut 2021 12:12 #746958

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Małgosia, ja obsypałam liśćmi z orzecha włoskiego, bo tego materiału akurat mam pod dostatkiem, ale teraz się zastanawiam, czy to starczy, jak nie będzie śniegu. U mnie inny Niemiec (nie Ani) też zmienił, podobnie jak u Ciebie na niższą :( Kurczę muszę jeszcze nierozsądnego jeża nakryć, bo sobie liche zimowanie znalazł. Raz go już okryłam, ale wiatr zdemolował to okrycie :mad2:
Alicja

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.875 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum