TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 14:00 #747319

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Zima, śnieg, mróz, auta rozwalone na barierkach, główne 3 pasmowe arterie między miastami białe. Jednak mieliśmy ciekawe i mało spotykane zjawisko na Śląsku tzw lodowy deszcz, Nie polecam tego, szyb w aucie nie szło oskrobać :jeez:
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2021 14:03 przez Adrian89.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 14:19 #747323

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Zamiast skrobania szyb, polecam nalać do woreczka ciepłej wody i tym "poślizgać się" po szybie. Efekt ekspresowy :silly:

O nie, nie...to zdecydowanie pogoda nie dla mnie. Mój próg zimowej tolerancji to max -5*C a jest -12*C i zawieja sypie śniegiem. Odczuwalna to jakieś dobre -25*C :jeez: Szkoda, że nie mogę zakopać się pod stertą pierzyn i odkopać dopiero na wiosnę :sleep:
Pozdrawiam serdecznie. :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 14:46 #747327

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21389
Babciu Alu - z łuskanym słonecznikiem jest genialne. Kupujesz u siebie w sklepie czy gdzieś w necie (proszę podlinkuj).

Jest mi dobrze. Zewnętrze ogarnięte, komin przeczyszczony, w kominku się pali, na obiad była wątróbka gęsia i kurza (z własnego drobiu - pycha), piję kawę i NIC nie muszę natychmiast robić.

Miałam jutro jechać do miasta, ale z tego co słyszę, że się dzieje (totalna masakra), to raczej poczekam i pojadę w środę.

O 4 rano było -10 i padał DESZCZ :supr3: :supr3: :supr3: Funia wróciła MOKRA, tak że musiałam ja wycierać :supr3: ręcznikiem.
Z tą temperaturą to dziś jakieś szaleństwo. Po 10 było - 5 i fajnie, po odśnieżałam drogi do kurników - najlepszy sprzęt do odśnieżania:
P2080943.jpg

warunek - musi być na minusie.
Koło 13-tej było +1, 13:30 już było -2. Teraz jest -6. W godzinę poleciało 4 stopnie... A w nocy ma być pod 20. Muszę posmarować kogutom grzebienie wazeliną - dziś pierwszy raz woda miejscami zamarzła w kurniku.

Faktycznie wczoraj śnieg był "podkolorowany" - tu może trochę widać, ale aparat nie łapał:
P2070833.jpg

Suki są ciepłolubne, jak musiały to wychodziły, a potem:
P2080877.jpg

Psy odwrotnie:
P2080882_kadr.jpg

A tu zdjęcie z serii "co my tu widzimy":
P2080908.jpg

Albo "jak to idzie" :happy3:

Ptaszki ostro pracują, aby przetrwać mrozy, tu wyłożyłam nowe puszki i nasypałam słonecznika:
P2080965.jpg

I widać ile śniegu nasypało.

Jeszcze "z życia Gąsia i biegusów":
P2080928.jpg

P2070851.jpg

Spokojnego dnia i uważajcie na siebie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 15:01 #747330

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
U mnie lodowy deszcz dzwonił wściekle po szybie od wieczora do rana, ślizgawica jak diabli, ledwo odgarnęliśmy, niczym lodołamacze :evil: , zmrożony snieg, okropnie ciężko szło juz zaczął sypać normalny Snieg, ale z tym robota lżejsza bez 2 zdań :rotfl1: jak dla mnie to niech jeszcze dopada na rośliny, tak z 5 cm ;) spokojniej bym spała :think:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 15:50 #747339

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wyczytałam przed chwilą na WP
- Będziemy mieli szczęście, jeśli temperatury spadną tylko do -30 stopni C. Tak naprawdę ochłodzenie niesie sobą potencjał spadków temperatur do - 40 st. C. Takie mrozy mogą wystąpić na polsko-czeskim pograniczu regionie Cieszyna oraz Żywca, a także w Niemczech - mówi Wirtualnej Polsce Marek Kuczera, meteorolog i fizyk atmosfery z Uniwersytetu Karola w Pradze.

Od lat zajmuje się opisywaniem ekstremalnych zjawisk w pogodzie. W tym roku trafnie opisał nadejście w połowie stycznia "bestii ze Wschodu", ostrzegał także przed aktualnym ochłodzeniem w lutym.-

Od początku roku śledzę jego wyliczenia /modele pogodowe/. Do tej pory wyliczenia były trafne.
Źródło wiadomosci.wp.pl/pogoda-sa-jeszcze-gorsz...ia-6605955133745824a
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, CHI, bietkae, Nimfa, anaka, Szczypiorek, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 15:52 #747340

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Okolice Cieszyna... Toż to nasza Babcia Ala tam mieszka :jeez:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 17:33 #747349

• Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2344
Ja też, :placze: nie straszcie mnie.
Kocioł gazowy przy takim mrozie oszaleje.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, Szczypiorek, czarna2066, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 17:41 #747350

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5240
Ja jestem Żywiec :jeez: już mnie brzuch boli że stresu. Już teraz moje kury mają dość, a jeszcze 3 wykoty kóz w ciągu najbliższych 10 dni. Chyba trzeba przystosować kotłownię na kurnik, a kozom dać farelkę. :idea2:
Pozdrawiam Celina

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 19:53 #747389

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Wróciłyśmy z przedszkola i na dwór. Przed chwilą wróciłyśmy. Aniołek zrobiony, berek z psami zaliczony. Główne arterie odśnieżone na szybko. Jest ciepło. Nie ma wiatru i nawet - 9 jest fajne.
20210208_192431.jpg

20210208_192101.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 21:26 #747426

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Malkar wrote:
Ja też, :placze: nie straszcie mnie.
Kocioł gazowy przy takim mrozie oszaleje.
Kocioł tam kocioł, ale ta zdrenowana kieszeń. :jeez: A Janinka 30 km ode mnie, to ją to też pewnie nie ominie.
Ale, ale Janinko o jakiej bestii pisałaś, przecież nie było żadnej bestii, a może zapadłam w sen zimowy w styczniu?
A kiedy to mają być te mrozy, coś wiesz?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2021 21:45 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, CHI, bietkae, Prządka, Szczypiorek, czarna2066, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 21:39 #747432

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
U mnie zbyt dużo śniegu nie spadło 94.40.50.2:7097/video2.mjpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, bietkae, Nimfa, Szczypiorek, czarna2066, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 21:43 #747433

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie drogi białe, z krajówką włącznie i to mimo przejazdów pługów. Zaczęło padać po 7, płatki drobne, ale bardzo gęsto sypało właściwie cały dzień. Problem miałem z wyjazdem z pracy, pod śniegiem znajdował się lód. Najgorszy jest wiatr, lód w powietrzu, zawieje i zamiecie śnieżne.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2021 21:49 przez najemnik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, bietkae, Nimfa, Prządka, Szczypiorek, czarna2066, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 21:45 #747434

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Janko już sprawdziłam 17 i 18. To jest za 10 dni, prognoza wiarygodna jest na 7 dni, a na 10 dni wyznacza już tylko tendencję. Model niemiecki pokazuje -25, a norweski -19, ale co wprowadzą dane, to stale się zmienia. Od 20-go Niemiec pokazuje -21, a Norweg na plusie. To,że tak było 1929 roku nie oznacza, że się powtórzy scenariusz. Dlatego nie umiemy przewidywać długoterminowo, bo to się bardzo dynamicznie zmienia i często w przeciwnym kierunku. Dziwię się, że człowiek wykształcony w tym kierunku takie rzeczy mówi oficjalnie. Chyba WP chce zaliczyć jak najwięcej wejść na ich stronę. Meteorolodzy komentujący na icm, piszą coś, że będzie gdy mają tego pewność, a to bardzo rzadko się zdarza. Na razie nie będę się martwić na zapas. Zobaczymy za tydzień. Dobrze, ze nic nie zasiałam jeszcze, bo w razie czego nie będę w stanie zapewnić młodym siewkom odpowiednich temperatur.

Edit: "Wbrew kolejnym medialnym alertom przed bestią ze wschodu, czy lodowatym czołgiem z północy nie grożą nam w najbliższych dniach znaczniejsze niż w ostatnich dniach spadki temperatury i katastrofalne opady śniegu. Chłodniej i z opadami będzie w drugiej połowie tygodnia – jednym słowem normalna jak na luty zimowa aura.
Klejnowski Ryszard 8 lutego, poniedziałek, 39 dzień 2021 roku; 7:30"
źródło: m.meteo.pl/

Ta strona to właśnie icm, o którym pisałam.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2021 22:06 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 22:02 #747436

• Anielka
  • Anielka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 446
Moje koty szaleją .Ja już przestałam zaglądać ciągle do lodówki i notorycznie pić.Jednym słowem idzie ocieplenie.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 22:04 #747438

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Też sprawdzałam prognozy na 10 dni i kataklizmów jak na razie nie widać. Te modele mówią o skrajnych scenariuszach, więc na zapas nie ma się co martwić. Ja planuję zacząć poważne wysiewy 19.02. ale nasiona będą stały koło dekodera, więc chłód im nie grozi ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, Nimfa, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 22:30 #747441

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Najgorszy będzie ten tydzień do przyszłego poniedziałku włącznie.

pl.sat24.com/pl/forecastimages/europa/forecasttemp
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 23:42 #747448

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
O 4tej rano -13 i dokuczliwy wiatr. Już chciałam żetkę brać, bo bałam się, że nie dojadę. Autobus spóźnił się sporo. Dodatkowo złe przeczucia miałam. Padać zaczęlo około 7-ej. W pracy dzień straszny, trzeba było tę żetkę brać. Jak wracałam z pracy (około 22giej) -6 i drobniutkie płatki śniegu spadające z nieba. Wróciłam z pracy i widzę wielką hałdę śniegu na moich różach, które dostałam od kolegi :placze: Uczynni sąsiedzi... Dałam radę odkopać je do czubków górnych gałęzi, ale już nie mam gdzie sypać śniegu, no chyba, że na Westerlanda. Czy tak zasypane róże (wys. do połowy uda) mają jakąkolwiek szansę przetrwać? Czy powinnam się z nimi :flower1: i przygotować rozsadę kwiatów jednorocznych? Kiedyś zasypano tak sąsiadce wierzbę szczepioną na pniu i padła.
Chińczycy mawiają 'uważaj czego sobie życzysz, bo może się to spełnić'. No tęskniłam za zimą, śniegiem i taką wielką hałdą śniegu, ale na śmierć zapomniałam o różach :placze: :placze: :placze:
Przepraszam, musiałam się wypłakać.

Poza tym niezwykle urokliwie, śnieg skrzy się, jest cicho i tak spokojnie.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 08 Lut 2021 23:51 #747449

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Im tam pod tym śniegiem, jak pod kołderką. Uczynnych sąsiadów masz, Twoim różom niestraszne nawet syberyjskie mrozy :dance:
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Anielka, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.908 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum