TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 09 Lut 2021 22:04 #747601

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11829
Wczoraj odśnieżałam, dzisiaj od rana ponownie odśnieżałam to co napadało bo kubły na odpadki były pod zaspą a jutro zabierają popiół więc nawet pozamiatałam kostkę brukową. Temperatura cały dzień była ok. 6 stopni ale mnie było gorąco przy łopacie i miotle :rotfl1: Przed chwilką wypuszczałam psa na dwór i wokół domu na kostce jest biało czyli od rana to samo :ouch:
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 08:02 #747627

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Chciałoby się napisać, że jest cieplutko, bo tylko -5* :happy: wczorajsze odśnieżanie było przyjemne, bo tylko ze 2 cm lekkiego puchu trzeba było odgarnąć. Niebo zaciągnięte, słońca brak :( Jakoś do końca lutego trzeba dotrwać ;)
Trzymajcie się ciepło :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 09:06 #747631

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83459
U mnie chyba -6.
Pada śnieg. To staje się monotonne.
Tym razem ciężkie, pionowo spadające płatki, z godnością lądujące nawet na drobnych gałązkach.
Połamała mi się szufla.
Co gorsza, mój serwis informacyjny zamieszcza dziś czarny ekran, a jedna z stacji radiowych, moim zdaniem nadających się do słuchania - tylko komunikat protestacyjny. :( :( :(

Bardzo mi smutno, gdy zastanawiam się nad sytuacją.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 09:27 #747639

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Jak jest zimno i nie ma wiatru - to jest ciepło! I tak dzisiaj jest u nas. Minus dziesięć stopni, jasno, przejrzyście i pada śnieg, bo jakżeby inaczej. Mimo, że cudna zima, dzięki kiełkującym nasionkom powoli, powoli myślę o wiośnie.
A tu, chyba lubią taką pogodę, bo dzisiaj gwarno.

DSCN8406.jpg

DSCN8394.jpg

DSCN8393.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 09:31 #747640

• Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Minus 13 i lekki śnieg. Zapowiadają większe opady, co zrobić taki mamy klimat :silly:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 09:34 #747642

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
U mnie śnieżek dalej prószy lub mocniej sypie.Jest już go sporo.Poranek wyglądał mroźnie z temperaturą -9*C.Teraz słoneczko lekko wychyla się z za chmur.Termometr wskazuje -3,1*C.Drzewa stoja na baczność,bez jakiegokolwiek podmuchu wiatru.Jest jak jest i tak musi być.Do tego wszystkiego dodajmy jeszcze brak jakichkolwiek informacji.Zimno,wilgotnie,smutno i braki informacyjne.W tej chwili słońce aż razi.Spokojnego dnia!!!! :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-459.jpg

002-355.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 10:24 #747649

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W Poznaniu całą noc prószył drobny śnieg, dopiero teraz zza chmur nieśmiało wygląda słońce, ale jest zamglone. Wiatr na szczęście ucichł, na termometrze aktualnie - 6 stopni. Rzadko który chodnik czy osiedlowa uliczka nadają się do bezpiecznego poruszania się, a tam, gdzie jest to możliwe - gruba sól i piasek aż chrzęszczą pod nogami.
Jestem przerażona dzisiejszymi serwisami informacyjnymi, tak w TV, jak i w radio - tzn. ich brakiem i wystosowanym przez media protestem :(
Popieram tę akcję i boję się myśleć, co nas czeka.
Wszystkim Ludkom życzę spokojnego i mimo wszystko bezpiecznego dnia, trzymajcie się kochani :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 11:15 #747655

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21386
-8 i pada śnieg. Zasypało mnie. Zastanawiam się, czy się odkopywać, czy udać, że się nie da i przeczekać :devil1: Teoretycznie mogę "wezwać pomoc" - sąsiedzi mają pługi, ale po co?

Zima jest piękna:
P2091196.jpg

P2091201.jpg

P2091202.jpg

P2091073.jpg

Zdjęcia z wczoraj, bo dziś jeszcze nie wychodziłam. Światło w kurniku odpaliłam z domu (mam tak fajnie zrobione), dzikim ptakom nasypałam wczoraj, psy były na małym wybiegu.

W kominku się pali, na kominku pyrkoce domowy rosołek. Zapach dzieciństwa. Aż Cedrik zaczął pilnować:
P2101208.jpg

Musiałam zdjąć, bo siedział na krześle i bałam się, że sobie ogon oparzy...

Druga kawa i lecę z wodą dla zoo.

P2091041-2.jpg

Spokojnego dnia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 11:21 #747656

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11829
U mnie teraz ok. - 5, prószy śnieg, to już chyba mi na złość bo sprzątanie nie należy do moich ulubionych zajęć a tu od rana miotła, szufla. Nie mam już gdzie odgarniać śniegu tj. mam ale zwały są wysokie i ciężko tak łopatą rzucać do góry. Miałam posiedzieć chwilkę przed telewizorem oraz jak codziennie poczytać wiadomości na moich ulubionych portalach a tu :evil:. Popieram z całego serca protesty chociaż płacę za telewizję satelitarną, na TVP Info ani na Wiadomości na pewno nie włączę chociaż za to dziadostwo- szczujnię muszę obowiązkowo płacić :cry2: :mad2:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2021 11:21 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę wypowiedzi

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 11:58 #747662

• Leszek1
  • Leszek1's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Nad ranem - 8 , lekki śnieżek teraz -4 z ytuba leci Nalepa i jest ok . :coffe: :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Marlenka, CHI, bietkae, koma, Prządka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 13:48 #747675

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
A u mnie o dziwo bardzo mało śniegu, jak oglądam Wasze zdjęcia to jestem pod wrażeniem. Może coś dopada dziś, bo nie ma co osłaniać roślinek.
Dziwnie się chodzi po tej zmrożonej skorupie, jakby jakaś inna planeta, ciągle jeszcze śnieg jest pomarańczowy, co pogłębia to odczucie.

Chyba wyłożę dziś jakieś bakłażanki do skiełkowania, niech się już zacznie coś dziać, bo dół mnie dopadł i jest tak nijako...
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, koma, Bea612, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 15:32 #747692

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Ran o -8.Prószył śnieg.W południe 0,a obecnie -4.Słoneczko nie przebiło się przez chmury.

20210209_112842.jpg

Nie ma TV,więc trochę więcej czasu spędziłam w kuchni.Wymyśliłam tartą dynię w drożdżowym cieście z czarnuszką i bazylią.Nawet smaczne.

20210210_145513.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 15:39 #747694

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Marysiu, placuszki wyglądają bardzo apetycznie i na pewno są rewelacyjne smakowo, jednak dzisiaj skupię się na zdjęciu krzaczków z ptactwem - nie wiem, czy dobrze widzę, ale odwiedziły Cię gile :hearts:

U mnie także zaczęło prószyć, powolutku i dostojnie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, koma, Nimfa, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 15:47 #747696

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Tak Aniu,mam za szklarnią na jednym krzaczku całe stadko gili.Obok siedzą dwie parki bażantów,ale są bardzo płochliwe i nie udaje mi się zrobić zdjęcia.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, bietkae, Nimfa, Prządka, renmanka, Babcia Ala, brodus, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 21:00 #747756

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
A ja dzisiaj skończyłem kwarantannę :dance: i dla poprawy humoru podjechałem do pobliskiej szkółki aby zaszczepili mi 6 odmian gruszek których zrazy dostałem od kolegi z innego forum. Nie chciałem zmarnować zrazów a w szkółce zaszczepili mi na ich podkładce (Pigwa S) za 5zł od sztuki.

Kongresówka
Trewinka
Bera Boska
Żyfardka (lubi wilgoć i dobrze rośnie przy stawach)
Bera Liońska
Bociany (Funtówka)

DSC_0556-2.jpg

Wiosną, pozostałymi zrazami spróbuję zaszczepić sam pojedyncze gałęzie na rosnących u mnie 3 drzewkach grusz. Jak się uda to będe miał kilka odmian na 3 drzewkach B)
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2021 21:34 przez brodus.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, Prządka, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, tysia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 21:41 #747767

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
W dzień do -4, wieczorem było -7. Lekkie opady śniegu, bezwietrznie. Na weekend widziałem prognozę do temperatury 0 w ciągu dnia.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 10 Lut 2021 23:15 #747783

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Anielka akurat lokalne gazety i radio płacą podatki w Polsce. A taki Google czy F nie płacą i nie będą płacić bo rząd ich zwolni bo to firmy z USA.

Jeśli jesteś przeciwna firmą zagranicznym to nie kupuj ich produkty tylko polskie ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Marianna, bietkae, Anielka, Maryla54, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 01:25 #747785

• vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 840
Google, Facebook czy inne podobne Twitery - płacą podatki w Polsce. od DZIAŁALNOŚCI w Polsce!!! Każda usługa zakupiona przez firmę zarejestrowaną w Polsce dostaje fakturę, a na niej jak byk jest VAT i dalej podatek dochodowy. Dzięki temu Polacy mogą korzystać bezpłatnie z tych serwisów - nałożenie wyższych podatków może zaskutkować brakiem dostępności do tych usług - bo nikt idiotą nie jest, aby do biznesu dokładać.

Nikt nie zwalnia firm tylko dlatego, że są z USA czy skądkolwiek indziej bo ma widzimisię i ten kraj lubi, a inny nie co sugerujesz. Prawo i zasady sa po prostu takie. Nie masz prawa oczekiwać, że firma zagraniczna będzie od swoich przychodów płacić w Polsce, a nie w kraju w którym jest zarejestrowana. Polskie firmy sprzedają do innych państw - płacą podatki tu, w Polsce i to absolutnie niepojete by było żądanie, aby płaciły w innym państwie.
Facebook jest zarejestrowany w USA, to firma amerykańska i od swoich przychodów rozlicza się tam, a w Polsce tylko z tego co Polski dotyczy. Pisanie, że nie płaci podatków jest nieprawdziwe.

Jedyne znane mi podmioty, które prowadzą działalność gospodarczą zwolnioną z podatków jest kościół oraz organizacje non-profit. Nawet zbiórka Owsiaka musi płacić
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2021 01:29 przez vegetella.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Marianna, bietkae, Maryla54, Nimfa, Babcia Ala, JaKasiula, Leszek1

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.630 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum