TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 14:19 #747867

• vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 840
brodus wrote:
vegetella

Nie mogę się z tobą do końca zgodzić.
To że firma rozlicza Vat nie znaczy że w Polsce płaci podatek dochodowy. Vat i podatek dochodowy to dwie różne sprawy. Tak naprawdę Vat to my klienci płacimy w cenie a dla firmy jest obojętne czy vat będzie 0 czy 100% bo ona go odzyskuje. Dlatego każde państwo walczy z lewymi fakturami vat.

Jeśli chodzi o Google itp. korporacje to niestety one zarabiają u nas a podatków praktycznie nie płacą. Nawet Unia Europejska pracuje nad przepisami które sprawią że korporacje międzynarodowe będą płacić podatki w kraju w którym zarabiają.

"Nikt nie zwalnia firm tylko dlatego, że są z USA czy skądkolwiek indziej bo ma widzimisię i ten kraj lubi, a inny nie co sugerujesz."

Skoro tak jest to dlaczego paręnaście miesięcy temu rząd ogłosił że chce opodatkować platformy internetowe (dotyczyło to właśnie działalności min Google .... itp. a podatek miał być około 3%), przyjechał polityk amerykański i po rozmowach z naszymi politykami ogłosił że takiego podatku nie będzie a rząd przestał forsować ten podatek ;)

1. owszem dwie różne sprawy - z tym, że nie można być płatnikiem VAT i nie być objętym obowiązkiem płacenia podatku dochodowego. Płatnik VAT - zawsze ... ZAWSZE płaci podatek dochodowy, o ile taki dochód ma

2. mylisz pojęcie podatku i licencji - to co zaproponował nasz nieudolny rząd, to właśnie licencja ... to mniej więcej ten sam genialny pomysł jak zamiana podatku dochodowego na obrotowy.

Socjotechnika w komunikatach od polityków dla osób nie rozumiejących zawiłości finansowych - jest wielkim nieporozumieniem. Ten rząd np. manipuluje, tworząc sztucznego wroga - firmy zagraniczne ... bo niby wszystko przez nie, bo nie płacą. A przecież płacą.

Problem jaki ma Polska - to nie jest za mało środków - ich do budżetu wpływa masa - sprawa sprowadza się do tego jak pieniądze są wydawane. Ja mam zdanie takie, że podatki trafiają nie tam gdzie trzeba, nie na to co trzeba i nie do tych ludzi, którzy ich potrzebuja lub zrobią użytek. To złe decyzje stoją za większością problemów jakie narastają. Trzeba zmienić decydentów, a nie dawać im więcej kasy - bo to co ewentualnie dobrze zrobią, to wzorowo je zmarnują
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2021 14:26 przez vegetella.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 14:30 #747871

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Aniu dziękuję za wyjaśnienie :hug:
Mam siemię lniane, słonecznik, orzechy włoskie i laskowe, płatki owsiane (express i górskie), znalazłam też otręby, rodzynki i suszoną żurawinę. Coś tam zamieszam :hearts:

Do tej pory zawsze wieszałam kupne kulki, czasami kawałek słoniny wieszałam obok... Teraz zrobię sama, a co! :happy4:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, CHI, bietkae, Nimfa, del, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 15:01 #747876

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Koma, dużo zdrówka :hug:

Wyszło słoneczko i nadzieją na jak najszybszą wiosnę a wraz z nią poprawy naszego samopoczucia.

Widzę, że tematy dziś w pogodzie gorące :devil1: No cóż, tak czy siak (bo z tymi podatkami naprawdę przeróżnie bywa :whistle: ), jakby się zagranicznym firmom nie opłacało, to by ich tu nie było. Jakby ich tu nie było, to i pracy też nie, bo niestety, własnej gospodarki to już dawno nie mamy. A te pozostałe jeszcze szczątki też są już w agonii.
No i co z tego wynika, ano nic. Na nic wpływu nie mamy, nie mieliśmy i mieć nie będziemy. Szkoda tylko, że nikt nie patrzy na to, że kraj jest tak silny, jak zadowolony obywatel a nie da się wiecznie dokręcać śrubki.
Chociaż, już nasz p.premier wyliczył ile to my Polacy mamy oszczędności, które przecież nie powinny nam zalegać na kontach :whistle:
Co do czegoś takiego jak "wolne media"...
Najlepsze dla zdrowia i kieszeni to nie mieć czegoś takiego jak telewizor :hug:
Przykład pierwszej z brzegu paranoi telewizyjnej;
Jakaś biedna kobiecina zrobiła dla znanej aktorki pierogi, bo ta "nieszczęsna" twierdzi, że nie ma z czego żyć, zarabiając jeszcze nie dawno (tylko) na wieloletnim serialu ok.30tyś.mieś.(i dalej mająca tantiemy, bo serial jest na ekranie). Sama już nie wiem, czy z tej parodii się śmiać czy płakać. No i co się z tymi ludziskami dzieje, że nie widzą oczywistych oczywistości :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2021 15:49 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, koma, Maryla54, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, tysia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 17:01 #747889

• Anielka
  • Anielka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 446
brodus dziękuję Ci za rzeczowy komentarz.Poprosiłam o usunięcie mojego bo najwyraźniej zrobiło się na forum za gorąco.Nie ma to jak rozmowa o pogodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 17:38 #747892

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Hu, hu, ha nasza zima zła ;) Cały dzień intensywnie pada śnieg, a teraz na termometrze już -11 stopni. Jak tak dalej pójdzie to na weekend całkiem nas zasypie :)
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, koma, Prządka, Kapka, czarna2066, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 18:09 #747895

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Byłam nasypać skrzydlatym, bo rano mi się nie chce wychodzić :oops: Jest okropnie przez wiatr. Przenika na wskroś, brrr :(
Z podwieczorkiem zdążyłam i po kreplach zostało wspomnienie :happy:

IMG_3493.jpg

Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 18:09 #747896

• Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2259
A u mnie dzisiaj lekki mróz -5 stopni i słońce, tak że zima dzisiaj była rewelacyjna.
Bakłażany pokazały małe kiełki , moje drugie podejscie do wysiewu . Pierwsze moj kot -samozwańczy ogrodnik Tadzik zupełnie przypadkowo i z mojej winy (moglam schować) pozbawił żywota.
No co było robić, przeprosiłam i obiecałam poprawę.

20210106_120811.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 19:51 #747922

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Na mojego syna wołamy Tadzik, ale podobny nie jest, nie jest taki kudłaty :P
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, Prządka, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 19:59 #747925

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Wygląda na to, że w nocy będzie zapowiadane mrozisko bo już jest -14 stopni,brrr :(
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, JaNina, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 20:09 #747928

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
U mnie na razie - 13.
Niech już te mroziska się skonczą :sad2:
Przyszły dzisiaj nasionka, rozsady trzeba robić, a przy takiej temperaturze od okien niestety ciągnie. Może w weekend wysieję. Ma być ciut cieplej.
Moje plany na najbliższy czas, plus bakłażany ze Straganiku

IMG_20210211_1800162.jpg

Edit :No, nie wytrzymałam i właśnie wysiałam petunię :happy3:
Spokojnego wieczoru :bye:
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2021 20:38 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, Prządka, Babcia Ala, Kapka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 20:18 #747931

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Widzę karczochy :) Ja się trochę o swoje boję, bo jednak zimno. Mam nadzieję, że przetrwają :dry: Zawsze w styczniu wysiewałam na wszelki wypadek, a w tym roku nie :jeez:
U nas teraz -13*
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, CHI, bietkae, Nimfa, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 20:43 #747934

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Janeczko, mnie już kiedyś taki zmarznięty karczoch odbił od korzeni.
No, nie kwitł niestety.
Rozumiem, że nie zależy Ci na ozdobnych liściach, tylko na czymś o walorach kulinarnych... Tym niemniej nie stawiajmy kreski nawet na zmarzlakach.
U mnie uparcie (nowy) termometr pokazuje -8. może nie będzie aż tak tragicznie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 20:46 #747935

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie -13 i wiatr potęgujący uczucie zimna. Podobno w weekend w dzień ma być nawet na plusie.

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, renmanka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 20:56 #747937

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
U mnie dzisiaj prawie cały dzień obficie sypało, ale też kilka razy pokazało się słońce. Na moim termometrze widać było i jest -4. Robiłam porządki na półkach i znalazłam stary kalendarz dla działkowców, a w nim związane z pogodą przysłowia na każdy miesiąc. Te na luty brzmią niezwykle obiecująco.
1. Jak Walenty nie poleje, to na wiosnę masz nadzieję.
2. Gdy mróz w lutym ostro trzyma, tedy już niedługo zima.
3. Gdy luty bez mrozów i nieburzliwy, rok bywa słotny i nieurodziwy.
Oby się sprawdziło.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Anielka, Nimfa, JaNina, Prządka, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Leszek1

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 11 Lut 2021 23:24 #747964

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Ale dziś miałam dobry dzień :)
Nad Zalewem Zegrzyńskim było dziś -11 i lekki, acz skuteczny wiaterek. W tym czasie nad Wisłą -6. Słońce wspaniale podkreślało bajkowy krajobraz. Niestety, bateria w aparacie się rozładowała - myślałam, że jeszcze coś tam jest. A już byłam umówiona z bratem, że z jego komputera wrzucę zdjecia, żeby pochwalić się pięknym Mazowszem. Niedopatrzenie.

Z przyjemnością wracałam do domu. Aż rodzina dziwnie się na mnie patrzyła, co tak się cieszę, a ja na to, że na Forum sobie wejdę. W Di.o w Wieliszewie nie mieli dymki cebuli czosnkowej (chyba, że Snowball to czosnkowa).
Była za to woda z Włoszakowic. Bardzo się z tego cieszę :) No i nasiona mieli tanie. W Au...n też były ciekawe nasiona :crazy: I krokosz barwierski był :flower2:

A jak wrociłam, czekała na mnie koperta ze straganiku warzywnego, a tam takie skarby, że :dance: Teraz to chyba większą działkę muszę kupić :happy: Jeszcze raz dziękuję Agnieszce i Darczyńcom :kiss3:

Teraz w foliaku -11. Wstawiłam tam przedzę wełnianą do wymrożenia. Liczę, że cokolwiek by tam było, to już tego nie będzie. Wory z runem spędzają na dworze całą zimę. Jak się sprowadza strzyżę z końca kraju, to się dba. Owca to coraz rzadsze zwierzę.

Oby przysłowia ogrodnicze się spelniły :)
A teraz zmykam, bo o 3ciej pobudka :bye:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2021 23:33 przez Prządka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, najemnik, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 12 Lut 2021 07:18 #747970

• Anielka
  • Anielka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 446
Koło Przysuchy -14 lekki wiatr wiruje małymi płatkami śniegu
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 12 Lut 2021 07:46 #747971

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Pierwszy raz od nie wiadomo kiedy obudził mnie wschód słońca - znaczy, promienie wydobywały się zza blokowiska i zaglądały w wschodnie okno sypialni.
Teraz nadal trochę złotego, a niebo "łaciate", na spłowiałym błękicie pojedyncze chmurki.
Za to temperatura spadła do minus dwucyfrowej, konkretnie termometr pokazał o siódmej -11. Na zewnątrz. Bo na ganku, gzie moje pelargonie itede, +2. Ale wszyscy się trzymają.

Czym tu się podnieść na duchu?
Rozwinął się pierwszy kwiat Picotee - i to na cebuli przechowywanej od ubiegłego sezonu:

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 12 Lut 2021 07:54 #747974

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
U mnie teraz minus 20.
Jeszcze o 3 było marne minus 15 a potem zaczęło rosnąć tzn spadać.
Słońce zaczyna swą wędrówkę

20210212_075514.jpg

Po wczorajszym pączkowym dniu, wolałabym takie pączki.
Oby do wiosny

FB_IMG_1613110633471.jpg

Zdjęcie z netu

Na parapecie takie kwiatki

20210212_075840.jpg

I taki

20210212_075913.jpg

Nikt nie chce się przyznać do tego dzieła. :think:
Gdyby zrobił to kot, jak niektórzy sugerują, to jak wsadził złamany kwiat do doniczki???
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2021 08:01 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, JaNina, Bea612, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.935 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum