TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 09:27 #865451

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 845
Cudowny poranek.Prawie 15 stopni. Na drzewach nieruchome liście. Bedzie bardzo ciepły dzień. Niebo bezchmurne. Miłego dnia.
IMG_20240921_091917.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 09:29 #865452

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43743
Poranek pomimo 11,8*C jest chłodny z nadmiaru wilgoci.Rosa wgląda jak po opadach deszczu.Chłód jesienny jest mcno odczuwalny.Słoneczko świeci w pełni ale pewnie roska jak w poprzednich dniach w cieniu utrzyma się do popołudnia.Nie ma wiatru,niebo prawie czyste.Wszystkim życzę spokoju i braku zmartwień.Wczoraj pozyskałem jeszcze nasionka z aksamitek 4 kolory.Jeżówki wysadzone do gruntu na razie mają się dobrze. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-1014.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Łatka, jagodka27, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 11:14 #865454

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Zapowiada się piękny dzień.

We wtorek wylądowałam na SOR z silnym bólem w klatce piersiowej i nieswoistymi bólami całego ciała. Wykluczono zawał. niestety bóle nadal nie odpuszczają. jestem w trakcie badań. Lekarz zaproponował odstawienie komputera. Zresztą przy takich bólach nie mogę długo wysiedzieć. Przez jakiś czas ( mam nadzieję) nie będzie mnie na forum.

Trzymajcie kciuki. Wierzących proszę o modlitwę za mnie.

Trzymajcie się :hug:
Pozdrawiam Ewa

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 12:04 #865455

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Ewa wysyłam ogrom dobrych myśli. Zdrowia!

Rano 3 stopnie. Bez komentarza.
Teraz na szczęście piękne słońce.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, MARRY, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 12:37 #865457

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83440
Ewuniu... :hug:
Oczywiście, że jesteśmy po Twojej stronie, oby wszystko się wyjaśniło i obyś znalazła kompetentnego lekarza.

W Karkonoszach tymczasem lato żegna się najśliczniej, jak umie, ani wczoraj, ani dziś nie ma nawet obłoczka na błękicie. Noc chłodna bez przesady, uruchomiliśmy wprawdzie kominek, cóż, wyziębiło się po nieomal 6 tygodniach. O siódmej było już 12 stopni. Teraz 18, w cieniu oczywiście.
Takie widoki:

W lesie pełno nowych strumyczków, w dołkach grząsko, lecz na ostrych zboczach ściółka szybko podsycha.
Grzybów nie dowieźli na razie. :(

Cieszmy się tym wspaniałym końcowym letnim weekendem!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 15:14 #865461

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11827
Ewuniu, oby szybko się wyjaśniło. Będzie dobrze, trzymam kciuki. U mnie przed siódmą było tylko pięć stopni a teraz jest ponad 21. Niebo czyściutkie, żadnej chmurki.
IMG_20240921_150728.jpg
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2024 18:26 przez bietkae. Powód: poprawiono błąd

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 21 Wrz 2024 16:53 #865462

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Ewcia - przesyłam moc zdrowia :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, MARRY, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 01:01 #865469

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Wczorajsza noc , północny Radom był przymrozek.

Messenger_creation_39D424EE-F14B-4139-9621-0E8A03782189.jpeg

Messenger_creation_76E449B6-8317-4394-89C9-E5595D0D2112.jpeg

Marchewka i dynie oberwały bo wszystko co było do okrycia xabrały pomidory.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 03:25 #865470

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29659
Wcześnie ten jęzor mrozu, marchewce nic nie będzie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 08:05 #865473

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ewciu, będzie dobrze :hug:

U nas nad ranem 8*. Na niebie tylko błękit. Wiatr już też tak nie dokucza. Jeszcze chyba nigdy nie miałam tak długo pomidorów na grządce. Trzeba powoli myśleć o zwijaniu tego interesu ;)

CBEC22A1-8F88-4459-94B1-CD09ED0638A2.jpeg

Spokojnej niedzieli :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, MARRY, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 08:36 #865475

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83440
U mnie żadnych jęzorów na szczęście nie było, a raczej są dwa, różowe i ciepłe ;) .
Owszem, noc chłodna, przed świtem musiałam hm, wziąć Lutnię do toalety - rzuciłam okiem na zaokienny termometr, było +7. Ale to niczego nie uszkodzi.
Niedziela może być na jakiś czas ostatnim pięknym dniem, ciepłym i bardzo słonecznym. Czego wszystkim życzę.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 08:41 #865476

• trzyary
  • trzyary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
KaLo wrote:
Wczorajsza noc , północny Radom był przymrozek.
Marchewka i dynie oberwały bo wszystko co było do okrycia xabrały pomidory.
Pomidory już zdjęte.
Wczoraj zebrałem dojrzałe dynie.
Mimo, że nadal jest dobrych kilka stopni przed świtem.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 08:55 #865478

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43743
Jesienny poranek zaczął się z temperaturą 10,9*C i wschodzcym słońcem.Aktualnie termometr na słonecznym balkonie wskazuje 14,6 a od strony północnej 11*.Ogółnie jest mocno odczuwalna wilgoć w powietrzu i niestety już nie chłodno a bliżej zimna.Dziś zerwę ostatnie ogóreczki gruntowe.Na poniedziałek wykopki marchwi,pozostanie jeszcze fasolka.Wszystkim życzę braku smutku.Pomagajmy jak potrafimy. :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :hug: :hug: :) :)

003-545.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Łatka, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 09:05 #865479

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
Jesień, poranki i wieczory już bardzo chłodne. Nadal bardzo sucho, może we wtorek, jak nie znikną z radaru pogodowego chmury - będzie padać.
Ale dnie jeszcze bardzo przyjemne, bez szału temperaturowego można spokojnie przygotować ogród do snu.

Coś smakowitego dla ptaków rośnie w poplonie na polu, gdzie rosła facelia. Co ranek, takie widoczki.

IMG_20240922_074809.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2024 09:06 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 10:08 #865481

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7056
Ewuś zdrowia i wracaj do nas jak najszybciej :hug:

Dziś już drugi klucz żurawi przetoczył się po niebie...
Za chwilę październik, a ja zatrzymałam się gdzieś w połowie sierpnia...

Noce zimne, teraz na termometrze 18*, słońce odrobinę przymglone, delikatny chłodny wiaterek porusza żółknącymi liśćmi na brzozie. Jesień.
W ogrodzie wszystko w pełni wzrostu. Dziwny ten rok...

20240922_100014.jpg

20240922_092554.jpg

20240922_092103.jpg

Spokoju na najbliższe dni.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, MARRY, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Wrz 2024 12:10 #865484

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Ewuś :hearts: zdrowiej i wracaj !

Słonecznie i w słońcu nawet "upalnie" (22) jednak przyjemnie i można jeszcze podziwiać przyrodą.
W wieczorem zimnawo, jesień.
Miało nie padać a tu zmiana prognozy, woda w mauzerze już się nie przyda.

W solidarności z poszkodowanymi trudno się cieszyć pełną piersią.

Spokojnego dnia :flower1:
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 23 Wrz 2024 08:19 #865508

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam wszystkich.
Ostatnio mocno zapracowany, choc oczywiscie sledze w miare na biezaco wydarzenia z kraju. Wyrazy wspolczucia wszystkim dotknietym powodzia. Pochodze z okolicy Glucholaz/Klodzka i pamietam 1997. Jako, ze znam dobrze okolice i mam jakas tam wiedze hydrologiczna chcialem wyprostowac kilka bzdur powielanych w internecie i rowniez na Oazie. Ewentualne poglebienie koryta Nysy Klodzkiej czy Bialej Glucholaskiej byloby katastrofa ekologiczna bez zadnego wplywu na powodz. Przy takich przyborach nawet najglebsze koryto wypelni sie rumoszem w ciagu minut do naturalnego poziomu wynikajacego ze spadku terenu. Jeszcze bardziej kontrowersyjny jest temat budowy nowych zbiornikow zaporowych. Kazdy zbiornik to ogromne koszty ekologiczne, ekonomiczne i ryzyko prawdziwej tragedii na duza skale. Takie male zbiorniki wypelniaja sie bardzo szybko i stwarzaja dodatkowe ryzyko. Doskonaly przyklad mielismy na Bialej Ladeckiej. Gdyby nie zapora, skonczylo by sie na zalaniu parteru, poprzez przerwanie zapory fala zdewastowala Stronie Slaskie i Ladek Zdroj. W zwiazku z zaporami jest jeszcze duzy problem, o ktorym sie nie mowi, ich stan techniczny. Spora czesc zapor w Polsce jest stara i wymaga kosztownych konserwacji. O ile zapora na Bialej Ladeckiej gromadzila niewiele wody, to w innych przypadkach moze sie skonczyc katastrofa na ogromna skale, z tysiacami ofiar. Zamiast budowac nowe zbiorniki na hura, najpierw trzeba zadbac, by stare wytrzymaly. Jedynym skutecznym sposobem na ochrone mieszkancow Glucholaz czy Kotliny Klodzkiej jest przeprowadzka z terenow zalewowych wyzej. Mogloby tez poprawic sytuacje poszerzenie koryta rzeki, ktore obecnie sa ciasno zabetonowane i likwidacja niektorych jazow, jak np w centrum Glucholaz.
Tymczasem w temacie glownym w Tromsø leje od tygodnia, srednio 5st na plusie, snieg juz lezy 300-400 mnpm. Zjechalem na dwa dni i bylem zmuszony taplac sie w zimnym blocie i strugach deszczu, ale dalem rade :) . Warzywa korzeniowe zebrane, zima moze przybywac.

P9223010.jpg

P9203008.jpg

P9203007.jpg

P9203004.jpg

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2024 08:20 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, renmanka, Babcia Ala, Bobka, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 23 Wrz 2024 08:33 #865509

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25480
:flower1: Miasto słoneczne już jest 24 stopnie na parapecie okna
balkonowego.
Wczoraj wieś też była piękna .
Jestem zdumiona siłą walki tej pięknisi.
DSC028132.jpg

Objedzona przez ślimory Alstromeria .
Chyba do doniczki i do domu na zimę ?hm
Ewo (Ewakatarzyna :hug: dużo zdrowia .Trzymam kciuki :flower1:

DSC027812.jpg

Spokojnego tygodnia wszystkim życzę . :bye:
Gregon piękne dzięki za przybliżenie problemu .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, renmanka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.820 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum