TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Wrz 2024 21:27 #865622

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7056
U mnie dzień wyjazdowy. W perspektywie szpital raz, potem drugi raz...No cóż, trzeba sprawdzić pewne rzeczy i naprawić, co da się naprawić...

Dzień znów trochę zamglony, przez cały czas miałam wrażenie, że za chwilę będzie padać. Nie padało, najwyższa temperatura 22*, delikatny wiatr, jeszcze tak letnio.
Od jutro z synem wkraczamy w ogrody i wszystko likwidujemy. :devil1: Jak popatrzyłam na temperatury w przyszłym tygodniu, to troszeczkę się przeraziłam. Musimy przez te trzy dni wszystko ogarnąć. :whistle:

Ale tak z drugiej strony, wszystko pięknie rośnie w ogrodzie... i jak to likwidować. :blink:

20240922_101440.jpg

20240922_101221.jpg

20240922_1011351.jpg

Spokoju na najbliższe dni. :hearts:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2024 21:34 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, najemnik, jagodka27, Nimfa, JaNina, del, Mejra, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Wrz 2024 07:07 #865635

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mnie wczoraj serce bolało, jak wyrywałam pomidory :sad2: Takie piękne, bujne, zielone i obsypane jeszcze pomidorami. Zdrowiusieńkie. Jednak z drugiej strony się cieszę, bo czas odpocząć. Miałam 24 krzaczki, a zebrałam przeszło 160 kg pomidorów :woohoo: Wystarczy ;)
Dzisiaj niebo zachmurzone, ale wschód słońca był piękny, taki ognisty :)

7C9C7089-824F-4BCC-942A-694BC244E69D.jpeg

Na termometrze 13*. Dzisiaj usuwam krzaczki papryki.
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, najemnik, Nimfa, del, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Wrz 2024 09:06 #865637

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43740
Poranek pokazał się z zamglonym słoneczkiem .Teraz słońca już nie ma a na nibie sporo chmur niebiesko-szarych.Podwiewa lekki wiaterek i właściwie to jest w miarę ciepło.Termometr teraz pokazuje 16,2*C.Ogólnie pogoda jest taka jeszcze letnia z zapachem jesieni,dobra do prac ogrodowych.Wszystkim życzę spokojnego dnia. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-1018.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, koma, najemnik, Nimfa, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Wrz 2024 10:27 #865639

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Teraz jest słonecznie, rano zanosiło się na deszcz. Dni coraz krótsze, noce chłodniejsze.

Wsadziłem dziś kilka tulipanów, przesadziłem część brunery. Na niedzielę rano zapowiadają ok. 3 stopni, to może u mnie być już przymrozek. Będę musiał ogarnąć do końca pomidory, zobaczę jak z paprykami. Wszystko zależy czy będzie przymrozek i zetnie krzaki.

IMG_20240925_091021.jpg

IMG_20240925_091005.jpg

IMG_20240925_090917.jpg

IMG_20240925_090945.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2024 10:30 przez najemnik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Wrz 2024 13:00 #865643

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83430
Trochę popaduje. Nic gwałtownego, tyle, że musiałam wypraną bieliznę wsadzić do suszarki, czego nie cierpię.
Mimo deszczu i podmuchów wiatru dość ciepło, w tej chwili 20 stopni.

Nic nie likwiduję, wniosłam pod dach tylko katleje, cóż, tropików to już nie a co się spodziewać. Papryki i pomidorki w doniczkach mają się doskonale, nawet begonie złapały drugi oddech.

Ale prognozy sprawdzam, oczywiście głównie pod kątem nocnych temperatur.

Spokojnego czwartku!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, MARRY, Nimfa, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Wrz 2024 17:13 #865649

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32065
Dzisiaj 20 stopni.Odczuwalna dużo niższa,wieje silny,zimny wiatr.
Wykopałam z jednej grzadki marchew,została jeszcze jedna.Mieszanka warzywna do zup i sosów już w zamrażarce.

20240926_165329.jpg

20240926_170351.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, najemnik, Nimfa, renmanka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Wrz 2024 09:04 #865680

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu pokrapywało wczoraj od późnego popołudnia, a w nocy wręcz lunęło, w pojemnikach na tarasie około 3-4 cm wody.
Wstrętne suczyska zbudziły mnie definitywnie przed szóstą, wypuszczając je spojrzałam na termometr - było zdumiewająco ciepło, 15 stopni. :woohoo:
Potem musiała temperatura nieco spaść, ale chmury poszły sobie precz, a raczej na wschód.

Niemiec straszy trochę zimnymi dwiema nocami po weekendzie, na razie tarasowce korzystają z słońca i względnych temperatur.

Nawet ołownik, przycięty dwa tygodnie temu, postanowił wrócić do gry, ma dziesiątki kwiatostanów, które się rozwiną lada chwila.

Sprzyjającej pogody wszystkim!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, zwykły chłop, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Wrz 2024 09:15 #865682

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
W nocy spadło 7 l.wody na m2.Teraz jest słonecznie podwiewa spokojny wiaterek.W powietrzu jest sporo wilgoci.Niebo pokryte bbiałymi obłoczkami.Zapowiada się fajny spokojny dzień.Aktualnie jest 17,3*C. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

IMG_20240927_080756_1-2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2024 09:16 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, zwykły chłop, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Wrz 2024 09:29 #865684

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
Mnie bardzo bajeruje ta pogoda, już trzeci dzień z rzędu rankiem moje myśli krążą wokół likwidacji krzaków papryk i pomidorów, a potem wychodzi słońce robi się ciepło i odkładam to na kolejny dzień.
Mamy na razie ciepło tej jesieni i nadal okropnie sucho.

IMG_20240927_092315.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, jagodka27, zwykły chłop, Mejra, trzyary, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Wrz 2024 00:02 #865720

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Za chwilę kolejny dzień, ale szybko chcę opowiedzieć o dzisiejszym.

Dziś było cieplutko, takie latoooo. Raniutko pobiegłam zobaczyć grzyby, no tylko maślaczki i tysiące kani, których nie zbieram.

Potem zbiory: jabłka, gruszki, orzechy... U mnie jest chyba tysiące wiewiór, które zrywają orzechy w zielonych skorupkach. Mam orzecha z wielkimi owocami, ale nigdy nie mam z niego orzechów. Jak chodzę na grzyby to znajduję te orzechy poroznoszone przez wiewiórki.
Laskowych mam z siedem, ale też nigdy nic nie zebrałam, bo wiewióreczki były szybsze...

20240927_235751.jpg

Jest 1.30 dolało przez trzy minuty...
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 01:33 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, jagodka27, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, trzyary

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Wrz 2024 09:55 #865732

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewuniu, ja tam bym wiewiórkom orzechów nie żałowała. Do "mojego" parku ludzie wręcz znoszą torby orzechów i wysypują - w dzielnicy jest bardzo wiele starych, może jeszcze poniemieckich drzew.
Poza tym "złodziejami" wcale nie są tylko śliczne rudzielce, również krukowate masowo robią sobie orzechową dietę. Moja uliczka jest obsadzona drzewami leszczyny tureckiej, tych orzechów wrony nie są w stanie rozłupać, to czyhają na samochód - i z wysoka rzucają zdobycz pod koła.
W ogrodzie rokrocznie wyrywam kilkanaście samosiejek orzecha włoskiego, choć w sumie to nie samosiejki, tylko wronie sadzonki.

A w temacie - po ślicznym poranku zebrało się sporo chmur. Wieczorem i w nocy trochę kropiło, być może będzie ciąg dalszy.
Zdjęcie o ósmej rano.

Miłej soboty!
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 09:56 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Wrz 2024 13:34 #865743

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zaczął się z temperaturą 13,2* i było dość chłodno.Wczoraj późnym wieczorem spadało ok.1,.l/m2 deszczu.Od rana było słoneczko i mocniej wiało.Teraz na niebie królują chmury i słoneczko w schronie.Aktualnie termometr wksazuje 21,2*C i podwiewa zimny wiatr.Jest nieprzyjemnie.Dziś odwiedziny w lesie i tylko 6 prawdziwków i 1 kozak.U mnie jeszcze nie ma wysypu.Być moż jutro zaliczę lubuskie,a wszystkim życzę spokojnego weekendu. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)
001-1019.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Wrz 2024 16:18 #865749

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5235
Tak tak dla wiewióreczek wszystkie orzeszki świata.

20220508_075051-2.jpg

20220508_082209-2.jpg

IMG-20220613-WA0001-2.jpg

Nasza Weronisia :bye:
Znajomi, do których trafiła mówią, że nadal się u nich stołuje.

Pogoda. Chłodno. Jesiennie. W nocy padało. Teraz 15 stopni i pełne zachmurzenie. Dogadzamy sobie racuszkami.
Pozdrawiam Celina
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 16:22 przez renmanka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Wrz 2024 17:34 #865750

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29657
Niemiec wieszczy przy gruncie mróz z poniedziałku na wtorek. Muszę iść wszystko co się da - a nie toleruje spadku temperatury - obrać i poznosić do domu.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 17:35 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, trzyary, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Wrz 2024 01:10 #865761

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam tych orzechów na dwóch działkach kilka, zebrałam półtorej wiadra, nie wspomnę ile jest leszczyny... Mają raj, ja im nie żałuję, tylko potrzebuję trochę orzechów na kilka tortów w ciągu roku. :unsure:

Dzień odrobinę chłodniejszy, ale dalej w krótkim rękawku, może dlatego, że ciągle w biegu. :crazy:

Dziś wyprawa na grzyby, :garden: , przygotowanie ogrodu przydomowego na zimę. Kolejny kompościk się wypełnił, wygląda jak ciasto przekładane. Dwa komposty są już gotowe do sadzenia czosnku i cebuli zimowej.

Po 18 trzy godziny lało, siedzieliśmy z przyjaciółmi w altanie przez cały ten czas. To pierwszy raz w tym roku, tak długo padał, tak mocny deszcz.

Nad kominkiem mam schody i rewelacyjnie suszą się tam grzyby.

20240929_010434.jpg

Dobrej niedzieli. :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2024 01:21 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Wrz 2024 08:46 #865766

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wyobrażam sobie zapach w domu, Ewo! :lol:
Ja grzybów zasadniczo nie suszę, od wielu lat (ale też nie bardzo mam co suszyć). Jak coś znajdę, wędruje do zamrażalnika, to są moje zapasy na zimę. Nawet zawodowo zbierającą sąsiadkę z gór uprosiłam i sprzedaje mi przebrane i zamrożone.
Tymczasem we Wrocławiu może jeszcze nie mróz, ale ziąb, o wschodzie słońca 6 stopni, para z ust. To przez bezchmurną noc, teraz tak:

Kolejna noc ma być jeszcze zimniejsza, obawiam się jakiegoś "jęzora", szkoda, szkoda...
Tym cieplej pozdrawiam niedzielnie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Wrz 2024 08:57 #865767

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8230
U mnie niedzielny poranek i 4o na pluse, trawa bardzo mokra od rosy. W ogrodzie już po sezonie ale jeszcze widać efekty ładnej pogody

20240929_084916-COLLAGE.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, najemnik, jagodka27, Nimfa, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Wrz 2024 11:48 #865775

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek mimo słoneczka był zimny i wilgotny.Wczoraj wieczorem spadło kolkadziesiąt kropel deszczu.Tempertaura o godz.6 00 wynosiła +4 i+6*.Podwiewa zimny wiatr a na niebie sporo biało-szarych chmurek.Teraz jest +12 i +18,2 w zależności od położenia termometrów. :bye: :bye: ;) ;) :coffe: :coffe:

001-1020.jpg
samosiejki sałaty w namiocie.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.932 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum