TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Paź 2024 10:41 #865885

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83422
Ja rzuciłam okiem na termometr (samochodowy) krótko przed drugą w nocy - było 6 stopni. I gwiaździste niebo, więc się obawiałam, że z begoniami, daliami itepe koniec. Ocaliły je te baranki, co wypełzły nad ranem na niebieskie pastwisko:

Pomidorom nic nie jest, paprykom też.

Teraz usiłują się przedrzeć promyki słońca, marnie im idzie.
Też ciepła życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, koma, MARRY, najemnik, JaNina, Grzebuła, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Paź 2024 10:56 #865886

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29655
U mnie Niemiec też obiecywał baranki nad ranem, ale słowa nie dotrzymał. Coś okryłam, coś zostawiłam na pastwę losu, jak wstałam w nocy o 3.30 było na termometrze 3,5 stopnia, czy był mróz nie wiem, to co w pobliżu domu, to przeżyło, 5 dalii w warzywniku też - są osłonięte innymi badylami. Teraz miało być pełne słońce, a nadciągają chmury, coś ten Niemiec mnie zwodzi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2024 10:57 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, MARRY, najemnik, JaNina, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Paź 2024 11:27 #865887

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Wczesnym rankiem 6 stopni.Obecnie 13,odczuwalna znacznie niższa. Całkowite zachmurzenie.Prace w warzywniku zbliżają się małymi krokami ku końcowi.

Spokojnego dnia.

20241001_110513.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, najemnik, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Paź 2024 12:35 #865930

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43733
Poranek zaczął się z temperaturą +10,4*C. Od godz.8 pada drobny deszcz z małymi przerwami.Słońca oczywuście nie ma a niebo zupełnie zasnute szarymi chmurami.Brak jest wiatru stąd ta temperatura pomimo dużej wilgoci jest znośna.Dziś z powodu deszczu prace ogrodowe odłożone.Spokojnego dnia!!!! :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

003-547.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2024 12:38 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Paź 2024 18:05 #865935

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Pogoda we Wrocławiu nie przypomina początku października, a raczej Zaduszki. :jeez:
Słońce jakby zapomniało wzejść, reflektor z czujnikiem ruchu zapala się cały dzień. Nie to, że bardzo zimno (temperatura nieomal stała, raz kreska poniżej, raz powyżej 10 stopni), ale mżawka i paskudnie niskie ciśnienie. Liście niby nadal w znakomitej większości zielone...

..ale jadąc przelotówką na północ miasta zauważyłam że starczyły te dwie zimniejsze noce, by zafarbować czupryny niektórych drzew na blond.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, najemnik, Nimfa, JaNina, renmanka, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Paź 2024 18:35 #865937

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Dzień taki jak u Ani, ale ok. 11 zaczęło leniwie padać, tak niech pada, tam gdzie darń i drzewa jest sucho, najwyrażniej opady z 13-go w większości popłynęły do Bałtyku. Wszyscy uskarżają się dziś na senność, więc coś jest na rzeczy, ale też dużo chorych osób, nie dajmy się, trzymajcie się ciepło i prawej strony.
P.S. My jeszcze nie grzejemy, ale w kuchni miałam załączony piekarnik, robie marmoladę pigwowo-gruszkową.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, najemnik, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 07:13 #865958

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8229
Pochmurno ale ciepło, 11 stopni. Od wczoraj siąpi deszczyk, niby niewielki ale na ulicy kałuże więc troszkę wody wsiąknie w ziemię. Tak jak Alicja napisała. Były ulewy ale w ziemi niewiele zostało
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Miragoral, koma, JaNina, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 07:41 #865959

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie wczoraj zaczęło padać i właściwie siąpi do teraz, momentami tylko trochę silniej padało.
Od południa ma już nie padać, ale słonecznie nie będzie minimum do niedzieli, ale przynajmniej nie zapowiadają przymrozków.

W mojej okolicy pojawiły się grzyby, a w sklepach zaczyna brakować octu :crazy: Chyba ludzie rzucili się robić przetwory na zimę.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Miragoral, koma, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 08:10 #865961

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dziś we Wrocławiu nadal buras, mży, jak w Londynie jakimś. Termometr chyba zastygł na 10 stopniach, nocą i dniem.

Niemiec obiecuje po południu przebłyski słońca - na razie się nie zanosi.
Malutkie radości...

Dużo zdrowia wszystkim, wśród moich znajomych istny pomór :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, koma, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 14:57 #865974

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Szaro, mglisto, nie pada. Teraz jakby się odrobinę przejaśniło i od razu słupek rtęci, który stał jak zaklęty na 10 stopniach, ruszył w górę i pokazuje 12,5oC. Zbyt gruba powłoka chmur ograniczyła dopływ ciepła. Ja prawie cały wrzesień niedomagałam. Teraz 4 tydzień jak ciągnie się już druga infekcja, ale jest znacznie lepiej, mam nadzieję, że ja to coś co krąży już miałam, bo z jednej infekcji wpadłam w drugą. Przy drugiej wszyscy byliśmy chorzy, tylko ja zawsze z powodu zaszłości najgorzej przechodzę te infekcje. Jutro po dzisiejszej przerwie ma u mnie poprawić deszcz nawadnianie, dobrze, jedno wsiąkło, następne niech popada, tylko ta temperatura...
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, JaNina, zwykły chłop, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 15:22 #865977

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43733
Jest słoneczko i od razu zmiana humoru na plus .Powróciła również chęć do czyszczenia grzybów.Oczywiście mniej od Jacka ale coś się zaczęło. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

001-1022.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 16:45 #865982

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
W nocy padało. W ciągu dnia mżawka, temperatura nie przekroczyła 10 stopni.
Byłam w lesie ale niestety ani jednego grzybka nie znalazłam. Może za kilka dni coś ruszy.
Miłego,spokojnego wieczoru.

20241003_130125.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 19:45 #865986

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7053
Od kilku dni szaro, dzień nie przypomina dnia. Na niebie wiszą ciężkie szaro-czarne chmury.
Nie pada, jest sucho: chciałam syna na odjezdnym zaprząc do przesadzania truskawek i nic z tego, piaseczek suchuteńki, trzeba czekać.
Po 13 poszłam na chwilę do lasu i było tak szaro, że grzyby rozdeptywałam, ze wzrokiem, jeszcze ok. :happy3:

Dobrze Józku napisałeś, że każdy promień słońca, który choć na chwilę przedrze się przez chmury ładuje nas pozytywnie.

Końcówka przerabiania, jeszcze zostały grzyby, papryka i jabłka.

20241003_192741.jpg

Zaczęły się rydze :yummi: , dwa lata temu w jeden dzień zerwałam 8 wiader. To był największy zbiór do tej pory.

20241003_175858.jpg

Ciepłego wieczoru :coffe:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2024 19:47 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Paź 2024 22:18 #865998

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9862
U mnie drugi dzień z rzędu pada, siąpi, kropi.Na niebie mokre szmaty, a nie chmurki. Na szczęście nie wieje, brak przymrozków. Jest nadal zielono :dry: Mam nadzieję w sobotę zajrzeć chociaż na chwilę do lasu na grzybki - może chociaż kilka sztuk będzie, po lesie - działka, miejscówkę na czosnek i cebulkę trzeba uszykować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 04 Paź 2024 07:35 #866003

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Szaro, buro i ponuro…
Noc bez deszczu.
Od rana lekka mżawka, na liczniku aktualnie +10,1°C, nad miastem ciężkie chmury, nie ma szans na zobaczenia słońca.
Fatalna pogoda w większości Polski trwa i w piątek się to niestety nie zmieni. Nie dość, że będzie zimno i lokalnie nawet w pełni dnia odnotujemy mniej niż 10 st. C, to jeszcze zbliżą się do nas następne fronty atmosferyczne. Oznacza to nową porcję deszczu, który szczególnie na południowym wschodzie popada intensywnie.

20241004_kw.jpg

Miłego piątku !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, MARRY, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 04 Paź 2024 09:01 #866004

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Mirek już w zasadzie napisał za mnie, jak jest, bo odrobinę na północny wschód, czyli we Wrocławiu, identycznie, jak u niego.
Ciśnienie tak niskie, że wstałam, nakarmiłam i wypuściłam suki do ogrodu, wypiłam kawę - i wpełzłam z powrotem do łóżka, co mi się nie zdarzyło od wieków.
Cóż zrobić, trzeba przetrwać do poniedziałku, z nadzieją, że tym razem Niemiec się nie myli obiecując powrót słońca.
Troszkę koloru zostawiam z życzeniami dobrego piątku.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, JaNina, del, Babcia Ala, Mirek19, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 04 Paź 2024 10:39 #866005

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Wstałam, pobrałam wyciągi, zrobiłam przelewy i tak zmarzłam, że niezależnie od Ani o 7.30 zrobiłam to samo co ona w celu zagrzania się. Coś kapie z nieba, a na termometrze na ścianie 8,9o C, to ja już potrzebuję rękawiczek, bo mi dłonie marzną.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2024 11:05 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, MARRY, JaNina, Mirek19, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 04 Paź 2024 13:38 #866008

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Ja wróciłam do domu po grzybowej wyprawie i pierwsze co zrobiłam, to odpaliłam CO, bo w domu było zaledwie 17*. Na zewnątrz marne 11* i pada deszcz. U mnie przymrozku ostatnio nie było, bo widzę, że dalie dalej kwitnące :)
Muszę teraz się ogarnąć i wygłaskać stęsknionego Deksterka.
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Babcia Ala, Mirek19, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.905 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum