TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Paź 2024 08:31 #866212

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 842
Witam. U nas leje. Wprawdzie temperatura to 14 stopni ale wokół ciemno i widoczność ograniczona. Może w lesie ruszą się grzyby. Nie wiem czy uda mi się zamieścić post na forum ale próbuje. Pozdrawiam cieplutko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Paź 2024 10:04 #866217

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ciemno jak w grobowcu, na razie nie pada, na ścianie na termometrze 16,5 stopnia. Nadal dmucha, ale już nie tak jak nocą.
A w lesie takiego jegomościa spotkałam - ozdoba lasu :)
IMG_20241006_160027187_HDR.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2024 10:05 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Bobka, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Paź 2024 15:17 #866222

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43729
Od wczorajszego wieczora padał deszcz do godz.10 dzisiaj..Poranek przywitał temperaturą 12,6* i i ciepłym powietrzem.Ok.godz.10 nagle wyszło słoneczko i temperatura wzrosła do 24*.Teraz termometr wskazuje 22,2* .Podwiewa spokojny ciepły wiaterek jak w lipcu(normalnym letnim).Od jutra będę pracował w ogrodzie aby w sobotę podjechać w lubuskie do lasu.Wszystkim życzę normalngo spokoju i wymarzonej pogody. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-1028.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2024 15:18 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Paź 2024 16:09 #866225

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
A u mnie znów lato!

Po 13 było 21*, słoneczko pojawia się i znika, ale jest ciepło, bo zawiewa ciepły wiatr. Pogodo trwaj.
Jakoś chwilowo nie mam weny twórczej jeśli chodzi o ogród, może jutro...
Dziś tylko zakiszę rydze.

To Jola, z której dalej zrywamy sobie pomidorki i Papryczka Jimmy Nardello.

20241009_154130.jpg

20241009_154138.jpg

20241009_155624.jpg

Pięknej pogody dla wszystkich. :hearts: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, Bobka, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Paź 2024 19:03 #866232

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Deszcz popadał przez kilka godzin, później zaczęła tworzyć się mgła. Ciepło, ale bardzo wilgotno. Jutro temperatura ma przebić 20 stopni.

IMG_20241008_162429.jpg

IMG_20241008_163204.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Paź 2024 08:41 #866243

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83410
Przed siódmą we Wrocławiu było 11 stopni, chmurzy się, niestety:

No cóż, taki mamy klimat, nie ma się co łudzić co do pory roku...

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, CHI, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Paź 2024 08:52 #866244

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Jest słoneczko,był deszczyk i pozostała tęcza.Aktualna temperatura wynosi 16,4*C. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-808.jpg

001-1029.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Paź 2024 11:02 #866246

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Piękny dzień, przyjemnie, ciepło, drzewa się przebarwiają ...
Jednak do ogrodu wyjść nie można od dwóch dni wiatr jest porywisty, czasami podmuch silny, przedwczoraj w nocy bałam się że okno z żaluzją znajdą się w pokoju, tak atakował. Złamał trzyletnią morele, już miała pierwsze owoce :cry2:
Jak ustanie przyjdzie deszcz i dobrze.

Zatem wspominam:

Spać gdzieś trzeba.

MARRY
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2024 11:03 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, koma, najemnik, Nimfa, JaNina, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Paź 2024 22:50 #866283

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolejny ciepły dzień, temperatura doszła do 22*, tylko mocniej wieje, ale wiatr jest cały czas ciepły.
Prognozy zapowiadają pogorszenie pogody, deszcz i niskie temperatury... To 10 października, może i tak być...

Robota w ogrodzie czeka, a ja jakoś nie mam nastroju. Ogarnęło mnie szaleństwo grzybowe. Pogoda świetna do długich spacerów, więc trzeba korzystać.
Od przyjaciółki dostałam wiadro pigwy, więc nowa robota czeka.

20241010_174830.jpg

20241009_155453.jpg

Dobrej nocy :sleep: :sleep:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2024 22:51 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Paź 2024 12:13 #866302

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek chłodny a termometr pokazywał 8,2*C.Brak opadów od wczoraj.Powiewa na razie spokojny wiaterek choć rano zimny.Teraz słoneczko grzeje na cały regulator i jest ciepło.Termometr teraz wskazuje 16,8*C.W słońcu jest lato w cieniu początek listopada.Spokojnego weekendu pewnie w lesie. :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Jesień czy wiosna?

002-809.jpg

001-1030.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, Nimfa, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Paź 2024 16:49 #866324

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Józiu, jesień, jesień niestety, a powojniki tak już mają, że chętnie rozkwitają drugi raz. Wiele odmian inaczej teraz, niż wiosną, nawet kolory trochę inne, lecz Twój chyba należy do grupy o zawsze pełnych kwiatach?

Co za śliczny dzionek w Karkonoszach! Nie było mnie długo, tym bardziej uważam tak słoneczny dzień za dar losu.

Ranek bardzo zimny, na termometrze ledwo +1, przednia szyba samochodowa oblodzona. Ale gdy tylko słonko podniosło się wyżej...

W dodatku nie wróciliśmy z spaceru przez las z pustymi rękami. :dance:

Miłego wieczoru życzę!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, renmanka, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Paź 2024 19:59 #866330

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu tak ten jest pełnokwiatowy i teraz ma trzecie kwiatki choć tylko 2.Dziś pierwszy raz rano dosięgło mnie -1 w lasach lubuskich k.Żar.Ale słońce szybko podniosło temperaturę i w sumie w lesie było pięknie.Aha no i szron był zarąbsty gdzieś do godz.10.Grzybobranie udane właśnie skończyłem zabawę.Ale spacery,powietrze i krajobrazy przepiękne.W lesie jest czym oddychać i oczyszczać płuca.Spokojnej i ciepłej nocki. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

001-1031.jpg

003-548.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 08:27 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Paź 2024 23:12 #866339

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu piękne te pejzaże, jak z krainy baśni.

Wczoraj padało do 14, było 9*. Brrrrrrr.

Późnym wieczorem szłam do przyjaciółki, niebo było bez chmurki, pełne gwiazd, z pięknym rogalikiem. Myślałam, że będzie przymrozek. U mnie nie było, bo jestem na górce, u przyjaciółek, które mieszkają niżej, przymroziło.

Dziś dzień słoneczny, ale takie właśnie ostre "mroźne" powietrze. Najwyższa temperatura 12*, brzozy zrzucają żółte liście, które w dziwny sposób wchodzą do domu...Jesień zamieszkała z nami w domu...

Zakupiony czosnek już do mnie dotarł, poletko wyrobione, czekam na odpowiedni moment, aby go posadzić i cebulkę zimową.
Ogród to taka niekończąca się opowieść i nieważne jaka pora roku, zawsze jest coś do zrobienia. :wink4:

To jest droga mleczna nad moją chałupką.

20240929_205400.jpg

20241009_1554531.jpg

Dobrych chwil na ten sobotni wieczór. :hearts: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2024 23:34 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 00:15 #866346

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Niestety jasne centrum i jego okolice Drogi Mlecznej na półkuli północnej jest słabo widoczne, największe skupiska gwiazd są widoczne na półkuli południowej. Najlepszym okresem do obserwacji jest okres od końca lutego do końca maja, kiedy to nie występują jeszcze białe noce, a gwiazdozbiory Strzelca i Skorpiona, w których należy szukać centrum galaktyki są widoczne w godzinach wieczornych nad horyzontem południowo-wschodnim i południowym (nie trzeba czekać do późnych godzin nocnych). Na półkuli południowej to wygląda tak:
DrogaMleczna-2.png

źródło: The Space Spot
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 00:38 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 00:31 #866347

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj Alu... Moja droga mleczna nad moją chałupką całkiem mi wystarcza.

W kraju są dwa parki ciemnego nieba, w Sudetach Izerski Park Ciemnego Nieba i w Bieszczadach-Park Gwiezdnego Nieba "Bieszczady". Planowane jest utworzenie nowych miejsc, w Wielkopolsce Izdebska Ostoja Ciemnego Nieba i na Lubelszczyźnie- Park Ciemnego Nieba "Roztocze".

A to robiony przed chwilą zachód księżyca.

20241013_002819.jpg
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 00:47 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 00:52 #866348

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 842
Cudowne te zdiecia i wpisy. Widzę, że będę miała towarzystwo w nieprzespanej nocy albo nie. Miłego dnia.Pozdrawiam cieplutko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 07:32 #866350

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Kolejna noc na minusie.Dzisiejsza -1.
Od rana świeci słońce,może trochę podsuszy ziemię w warzywniku, bo jest bardzo mokro i z sadzeniem cebuli I czosnku muszę trochę poczekać.

20241013_071443.jpg

Spokojnej niedzieli.

20241013_072042.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Miragoral, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 08:49 #866353

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
U mnie, znaczy w Karkonoszach, odwrotnie - wczoraj w nocy ziąb i szron zaczynający się tuż powyżej mojej chałupki, ostatnia zaś noc bardzo ciepła, za to burzliwa, z gwałtownymi podmuchami i przechodzącymi falami ulewy. Rano to samo, przetaczający się front zorganizował takie widowisko:

Od lewej ta tęcza jest nawet podwójna (obiektyw komórki nie daje rady) , a rozpina się dokładnie nad przeciwstokiem mojej doliny.

Ewo, wspaniałe nocne zdjęcia, moja elektronika wymięka i w nocy nic mi nie wychodzi. ;)
lusinda wrote:
Aniu piękne te pejzaże, jak z krainy baśni.

A tak, bo Karkonosze, cała Kotlina Jeleniogórska zresztą to magiczna kraina, jak nie cierpię tego nadużywanego przez tak zwane media przymiotnika. Myślę, że każdy, kto tu troszkę pobył, najlepiej poza obleganymi i coraz bardziej kiczowatymi głównymi ośrodkami turystycznymi, potwierdzi moją opinię - przyroda, lecz prócz tego historia, sztuka, zwłaszcza architektura, w tym parkowo-ogrodowa...dla każdego coś fascynującego.
(Po co ja to piszę, już i tak dzikie tłumy w każdy długi weekend ;) ).

A serio - zapraszam! Jestem urodzoną wrocławianką, lecz to moja ojczyzna z wyboru.
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 08:51 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Miragoral, MARRY, Nimfa, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.777 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum