TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 09:39 #866354

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Niedziela we Włocławku mokra od rana, dzień pochmurny, przymrozku nie było, niby zielono, ale drzewa zaczynają się przebarwiać. Miałam jechać na działkę szykować grządkę na czosnek i cebulkę - nici z planów, bo pada.
Ponieważ nie muszę wstawać, to tak sobie z Tośką pozwalamy ja 2 kawka i forum, ona:

462541964_416617767880816_1656557575329695866_n.jpg

Spokojnej niedzieli dla Was :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, renmanka, Grzebuła, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 10:53 #866356

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Wczoraj był słoneczny, piękny dzień po nocnym deszczu, mogłam wreszcie obcinać byliny i ściółkować rabaty, nie skończyłam, jeszcze, jeszcze mnie sporo pracy czeka.
Dzisiaj wieje od południa, nie ma po co wychodzić - urywa głowę i żadnego zdjęcia nie zrobiłam.

To z wczoraj - obrazki jesieni.

Najbardziej optymistyczny z maczków.

Pogody ducha i pogodnej niedzieli :flower1:
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, renmanka, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 13:08 #866362

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43729
W nocy i rankiem mocno padało.W sumie spadło 7 l/m2.Teraz wyszło słońce a ok.godz.11 wystąpiła potężna wichura.U mnie szkód nie ma iiale u siąsiada wywaliło duży namiot imprezowy.Zatrzymał się tuż przed moim ogrodzniem.Ja tylko miałem zasypany balkon liśćmi z brzoskwini.Rano termmetr wskazywał 10,1* a teraz jest 16*.W powietzu czuc nadmiar wilgoci,mocniej podwiewa i pomimo słoneczka jest zimno.Spokojnej niedzieli. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-810.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 13:10 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, renmanka, Chiarodiluna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 13:30 #866364

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12060
Oj, u mnie 7 stopni, wieje i gradem ciska :ohmy:
A ranek zwiastował całkiem ładny dzień.
Przy takiej pogodzie ośmieliłam się wziąć sekator i przenieść trochę zapachu do domu.

IMG_20241009_212209.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, JaNina, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 18:28 #866375

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Poranek słoneczny, z silnym i o dziwo ciepłym wiatrem. Koło południa temperatura 15*.
Przed 15 zaczęło się chmurzyć. Byłam w lesie, momentalnie zrobiło się szaro i zaczął kropić deszcz. Teraz LEJE, zacina w okna i wiatr hula jak szalony, już nie jest ciepły...

Dobrze, ze można rozpalić w kominku i już jest cieplutko.

A to skraj mojego lasku, w którym zbieram swoje grzyby.

20241013_153900.jpg

A to widok z okna, przy którym mam komputer i piękne widoki zachodów słońca w różnych porach roku. Nad nami czarna chmura, a daleko na zachodzie jasność.

20241013_181648.jpg

Ciepła w ten chłodny październikowy wieczór. :hearts: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, renmanka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Paź 2024 18:49 #866377

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
lusinda wrote:
Oj Alu... Moja droga mleczna nad moją chałupką całkiem mi wystarcza.
Ewuś, a mnie nie, odczuwam niedosyt :wink4:

Nie wyszłam dziś z domu, tylko do kotów, wiał zimny, szalony, porywisty wiatr, głowę chciało urwać. A orzechy ciągle spadają, znowu trzeba zbierać :silly:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 18:56 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, MARRY, Nimfa, JaNina, renmanka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Paź 2024 08:31 #866392

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83410
Babcia Ala wrote:
lusinda wrote:
Oj Alu... Moja droga mleczna nad moją chałupką całkiem mi wystarcza.
Ewuś, a mnie nie, odczuwam niedosyt :wink4:

Od czasu do czasu mam tak, jak Ala - i wtedy mnie wywiewa, przeważnie na Południe właśnie. ;)
Jakkolwiek niebo nad moją karkonoską chatką bywa niebywałe.
Bo we Wrocławiu to nie ma co nawet w nocy podnosić oczu w górę.

Ale dziś zanosi się na nieco lepiej, iż wczoraj, gdy to podmuchy prawie spychały mój dość ciężki jak na osobówkę samochód z szosy, gdy jechałam z gór do miasta. Wygląda, że wicher wyrobił normę na kilka tygodni co najmniej i sobie poszedł.
Powoli wypełza słońce.

Nim się wzbiło nad blokowisko, tarasowy termometr pokazywał 7 stopni, nawet hibiskusy nocowały pod chmurką. Mam plan zostawić je tam w najbliższym tygodniu. Wniesiony do kuchni natychmiast rozwija pąki.

Moją rodzinę i przyjaciół nawiedzają różne wirusy, miejmy się na baczności. Zdrowia wszystkim!
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2024 08:32 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Paź 2024 08:49 #866393

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
:flower1: Nad miastem zaciągnięte niebo ,wieje wiatr ,
raz mocniej raz słabiej.
Na słońce się nie zanosi .
Temperatura aktualnie 9 stopni,na jezdni woda ,padało
Dobrego dnia ,chyba pod kocykiem i z :coffe:
To już wspomnienie lata .

DSC00999.jpg

Jesienny ostatni chyba bukiet .

DSC03196-2.jpg

DSC03168-2.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2024 08:51 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Paź 2024 09:11 #866394

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Od trzech dni w nocy i w ciągu dnia leję.Myślałam,że wczoraj jak rano było słonecznie,dzień będzie pogodny.Niestety,trwało to krótko i zaczęło padać, co trwa do tej pory.Temperatura 7 stopni.

20241014_074056.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Paź 2024 15:03 #866402

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Jest zimno pomimo słoneczka.Wieje mroźnawy wiatr a termometr aktualnie wskazuje 17,2*C..Słoneczko momentami zanika ale deszczu nie ma.Sobotnie grzybobranie już prawie w całości zagospodarowane.Spokojnego popołudnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :)

005-251.jpg

003-551.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2024 15:06 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, MARRY, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Paź 2024 18:42 #866406

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Połowa października, pogoda odpowiednia do tej pory roku. Najwyższa temperatura w ciągu dnia 12*, dość silny, chłodny wiatr, czasami przebłyski słońca. Po szesnastej zaczął kropić deszcz.

W końcu zabrałam się za truskawki i porządki w ogrodzie, matko ile tego jest... :tongue2: Trochę mi się zejdzie, dzień coraz krótszy, a sił też jakoś tak mniej. :sad2:

Do lasu nie chodziłam a, że las mam wszędzie, przy kompoście znalazłam borowika i kilka rydzów.

Niebo spowite ciężkimi chmurami, słońce zachodziło na czerwono.

20241014_180938.jpg

20241014_180824.jpg

Dobrego i ciepłego wieczoru. :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Paź 2024 19:24 #866408

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54391
Dzień zapowiadał się ponuro. Nawet rano pytałam, kto zgasił światło :happy: Później jednak zrobiło się słonecznie. Temperatura nie powalała, bo było tylko 12*. ale przynajmniej za kołnierz nie kapało. Układałam do przechowywania marchewkę i pietruszkę. Przesypane piaskiem są już w inspekcie. Zostały jeszcze selery na grządce, ale z nimi nie będę się spieszyła. Przymrozków nie zapowiadają, więc może jeszcze trochę podrosną.
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Paź 2024 10:15 #866412

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ponuro to było dziś, o 7 mroki, zawarte chmury. Dzięki temu nie tak zimno, 6° .
W tej chwili przedziera się słonko, może mu się uda. Mam jeszcze sporo cebul do uziemienia .

Dalie nadal z uporem kwitną.

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2024 14:04 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Paź 2024 15:08 #866420

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Do południa pochmurnie,teraz świeci słońce, temp.14 stopni.

Spokojnego popołudnia.

20241015_085746.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Paź 2024 20:30 #866429

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Poranek dość ciepły, słoneczko dopiero wyjrzało po południu, dość wietrznie. Jesienne barwy dochodzą do głosu - pięknie przebarwia się winobluszcz i klony. Już teraz po wieczornym spacerze czuć, że będzie przymrozek :dry: :pinch:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Paź 2024 06:46 #866445

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54391
Zimno. Jednak obyło się bez przymrozku, przynajmniej na termometrze ;) Ciekawe czy dalie dalej stoją, teraz nie widzę, bo jest jeszcze ciemno i jest mgła. Patrząc teraz za okno, to aż się wierzyć nie chce, że to ma być piękny słoneczny dzień. Oby.
Pięknego, słonecznego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Nimfa, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Paź 2024 08:55 #866448

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Widząc wielką pełnię księżyca i zapowiadane minimalne +4 miałam duże obawy i rzutem na taśmę otulałam kocami cytrynę, chyba jednak skończyło się na minimalnie ponad 0. Co prawda w trawie takie siwe plamki:

lecz tylko lokalnie. Dalie zdają się zachowywać turgor. Słońce wyszło i szybko rozprawia się z ziąbem.

Jeśli przetrwają kolejną noc, jest szansa, że wykopki dopiero w listopadzie.

Dużo energii z nieba wszystkim!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Paź 2024 09:19 #866450

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka minęła z temperaturą +6,1*C.Przy gruncie o godz.7 45 było +3*C.Ok.godz.8,30 zaczęła osiadać mgła i pokazało się słoneczko mocno walczące o prymat na niebie.Teraz słońce i jest i go nie ma.Zaczyna mocniej podwiewać zimny wiatr.Pogoda typowo jesienna.Wczoraj wysadziłem czosnek i mimo wcześniejszych opadów w gruncie nie jest za mokro.Aktualna temperatura wynosi 9,2*C. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-1032.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.947 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum