TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Paź 2024 19:25 #866463

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Dzień suchy, bez opadów i słoneczny. Nawet było ciepło, najwyższa temperatura 13*, delikatny wiatr.
W ogrodzie pracowałam w krótkim rękawku. Do 16 jeszcze jest ok., a potem momentalnie robi się ciemno.

Jest 19-sta, a na termometrze 6*, dziś na pewno przymrozi. Wszystkie kwiaty w donicach kwitną, koleusy rozrosły się przepięknie, okryłam, ale myślę, że jak będzie ze 3* mrozu to wszystko padnie. Taka kolej rzeczy...

Po godzinie 17, po prawej stronie mojego tarasu, w czerwieniach zachodziło słońce, a po lewej wschodził księżyc.

20241016_1807421.jpg

20241016_181504.jpg

Dobrego wieczoru :coffe: :coffe: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2024 20:13 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Paź 2024 17:38 #866486

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Piękne widoki Ewuniu :)
Nie wiem ile dzisiaj było na termometrze, bo nawet nie spojrzałam. Cały dzień w biegu. U nas jak na razie przymrozku nie było. W dzień świeci słońce pełną mocą, więc przyjemnie się w ogrodzie pracuje. Tylko żeby sił na więcej starczyło, to byłoby super. W prognozach na najbliższe 10 dni dalej sielanka, więc może się obrobimy :happy:
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Paź 2024 19:02 #866488

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Dziś w nocy pomroziło mi koleusy i część dalii (w jednej części ogrodu) - w drugiej przetrwały.
Nie ma jej wnieść wszystkich donic do domu.
Sałata przykryta włókniną przetrwała
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Paź 2024 08:19 #866492

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Nocka jasna i z tych cieplejszych 12,2* już po za nami.Poranek ze słońcem aczkolwiek momentami zza chmur jest.WIaterek dość mocno podwiewa.Aktualnie słoneczko pzykryte a termometr wskazuje 11,7*.Jest chłodno ale nie zimno.Spokojnego weekendu.!!!!!! :coffe: :coffe: :bye: :bye: :P :P

002-812.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Paź 2024 09:18 #866494

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
U mnie nocka -2, wczoraj -3. W dzień nagroda: piękne słońce i bezchmurne niebo :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, JaNina, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Paź 2024 10:53 #866495

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
Jest 3 godz nad ranem. Nie śpię ale nie tylko ja. Na niebie nie samowity księżyc jak olbrzymia pyza wędruje po niebie, oswietlajac wokół wszystko i zaglądając do mieszkań jak by chciał powiedzieć - ja też nie śpię. Noc ciepła 10 stopni. Po 4 dniach pobytu w szpitu wróciłam do domu młodsza o nowy staw biodrowy który mi wymienili teraz tylko rehabilitacja i hulaj Sonka po ogrodzie. A no zobaczymy. Dzisiaj przychodzi rehabilitantka może będę mogła sprawdzić czy żyją jeszcze moje ogórki i pomidory pod folią. Pozdrawiam cieplutko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Paź 2024 11:41 #866499

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Zosiu, cudownie, że już jesteś z nami. Trochę cierpliwości i pracy i będziesz biegać wiosną wokół swoich roślinek. :hearts:

Wczoraj wieczorem czekaliśmy na Kometę C/2023 A3 i Starlinki. Nawet udało się coś sfotografować, noc była zimna, długo nie dało się wystać. A księżyc był niesamowity, można było poruszać się bez żadnego oświetlenia. W domu jasno.

Dziś dzień słoneczny, z lekkim wiaterkiem. Jest 9*, ale dosyć ciepło. Dobry dzień do kolejnych działań, może w końcu wykopię kartofle. :rotfl1:

Alu, to na pewno Starlink i jakaś gwiazda na zachodniej stronie nieba.

20241017_191250.jpg

A to moja szkółka roślinek, które nasadzałam przez całe lato i nie wiem co teraz mam z nimi zrobić. :sad2:

20241018_112238.jpg

Przymrozku chyba jeszcze nie było, choć w ogrodach przyjaciółek jakieś 200m dalej, w dole, wszystko już pomrożone...

20241018_112522.jpg

Dobrego dnia i udanej pracy w ogrodach. :drink1: :drink1: :coffe:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2024 18:43 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Paź 2024 18:24 #866506

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ewo, kometa jest widoczna na zachodnim nieboskłonie nisko nad horyzontem przez 2 godziny. Potem znika za linią horyzontu (na zrzutach różnica czasu lokalnego o 1 godzinę)
stellarium_kometa.png

stellarium_kometa-2.png
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, JaNina, Bobka, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Paź 2024 07:22 #866510

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Kolejny poranek bez przymrozku. W ciągu dnia ma być dalej słonecznie i w miarę ciepło. Wczoraj posadziłam cebulę zimującą. Został do sadzenia jeszcze czosnek. Ogarniamy też komposty, żeby było gdzie wrzucać to co likwiduję. Roboty sporo, ale pogoda sprzyja B)

E3110109-6FE7-40C6-BFA8-7DE7F63F6501.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Paź 2024 15:10 #866521

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
POZDROWIENIA Z SANATORIUM W RABCE ZDROJU DLA WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW FORUM .
Na zdjęciach Park Zdrojowy w jesiennej szacie.

462545812_1717977492347924_5692928627337706772_n1.jpg

462539823_947841570730600_7371247514384209374_n.jpg

462534415_1540603856828367_3317921357466969763_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2024 15:13 przez pomodoro.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Paź 2024 19:11 #866529

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepiękne miejsce Pomodoro, dla Ciebie życzenia dobrego odpoczynku i podreperowania zdrówka. :drink1:

Dziś dzień był przepiękny: słoneczny i prawie bezwietrzny. Najwyższa temperatura 15*, odczuwalna sporo wyższa. Warunki idealne do prac w ogrodzie, a tych prac z każdym dniem jakoś więcej... :crazy:

Musiałam przesadzić agresty, bo rok temu za gęsto je posadziłam. Jak zaczęłam, to stwierdziłam, ze jeszcze kilka porzeczek przesadzę. Zrobiło się miejsce przy truskawkach, to dosadziłam rządek. Malin już nie dałam rady ogarnąć, bo dzień jakoś mocno się skulił. :happy:
M w tym czasie przeorał ogród na drugiej działce i posiał poplon.
Jutro odpoczynek. Od poniedziałku ma dalej być pięknie, to może jakoś przez tydzień dam radę to wszystko ogarnąć. :rotfl1:

Jesień pięknie zdobi lasy wokół domu, a koty łapią ostatnie ciepłe promienie słońca.

20241019_155326.jpg

20241019_155343.jpg

Odpoczynku i dobrej pogody na jutrzejszy dzień. :coffe: :coffe: :bye:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2024 19:25 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, najemnik, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Paź 2024 20:17 #866533

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Pomodoro dziękuję też i odwzajemniam pozdrowienia . :)
Temat sanatorium jest mi znany ,no ale aż żeby tak Rabka słynie z sanatoriów
dla dzieci i młodzieży :wink2:
Tak się strzela w pierwszej lidze. :ohmy:
No dobra pożartowałam sobie .
Baw się dobrze :woohoo: nie zaniedbuj ćwiczeń :happy4:
Pogoda dzisiaj w mieście ze słońcem .
Ugrzęzłam w porządkach domowych .
Zdjęcie już archiwalne.
Dobrego wieczora dla wszystkich. :bye: :coffe:

DSC00900-4.jpg

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2024 20:18 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, najemnik, JaNina, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Paź 2024 21:12 #866539

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Sobota pod znakiem słońca :)
Pracowałem w ogrodzie, pomidory i papryka zlikwidowane, zostało kllka krzaków koktailowych, żal było wyrywać, pewnie zmarzną ale może... Pięknie za to rośnie koper i sałata samosiejka. Jest też parę malin tylko lekko kwaśne :huh:

20241019_210542-COLLAGE.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2024 21:12 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, najemnik, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Paź 2024 21:24 #866540

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
W Karkonoszach też bardzo słonecznie i ciepło, jak na prawie końcówkę października. Nawet zjedliśmy z przyjaciółmi obiad na tarasie, a potem spacer dawno nieuczęszczaną trasą przez łąki i las.

Niestety, końcówka trasy raczej w stylu szkoły przetrwania, co harvestery rozryły dwa lata temu, nadal rozryte :( , tylko z wolna zarasta trawami i jeżyną.

W dodatku na szosie idącej przez wieś jacyś (bogaci) pomyleńcy zorganizowali sobie wyścigi samochodowe, tym razem nie byli to miejscowi chłopacy, bo raczej nie dysponują samochodami w rodzaju lamborghini :jeez: . A ja akurat musiałam, naprawdę musiałam podjechać do Karpacza - i przytulałam się autkiem do płotów.
Ale uszłam z życiem.
Spokojnej nocy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, bietkae, najemnik, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 20 Paź 2024 08:01 #866545

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
To chyba ostatni tak zimny poranek. Znowu 2* na plusie. Następne poranki mają być nieco cieplejsze. Dzisiaj przerwa w pracach ogrodowych, bo mam gości na obiedzie :hearts:
Pogoda nas jak na razie rozpieszcza, więc od jutra znowu podciągniemy prace ogrodowe. Żeby tylko sił starczyło ;)
Pięknej i spokojnej niedzieli :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2024 18:48 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, najemnik, del, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 20 Paź 2024 08:48 #866548

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Od rana świeci piękne słoneczko .Termometr wskazuje 12*C i brak jest wiatru.Na niebie są widoczne większe obłoczki ale na razie słoneczko działa prawidłowo.Wszystko wskazuje że i dziś będzie piękny i ciepły dzień jak wczorajszy.Spokojnej niedzieli dla wszystkich. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

005-250.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, najemnik, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 20 Paź 2024 11:08 #866552

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie kolejny poranek z przymrozkiem, ale dalii przy domu nie ścięło. Teraz jest bardzo słonecznie. Pomału trzeba porządkować ogród, oprócz dalii, mam jeszcze kanny do wykopania. Kwitną jeszcze lwie paszcze :crazy:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 20 Paź 2024 15:21 #866555

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Moje dalie również kwitną nadal, co mnie ogromnie podnosi na duchu.
Zdaje się zresztą, że szanse na dotrwanie do Zaduszek coraz większe.
Wczesny ranek jeszcze w górach, kolorowe niebo nad Śnieżką.

Inwersja, za oknem mojej chatki +6, w dolnej wsi +4, a jak pół godziny później zjechałam do Jeleniej, tylko +2.
We Wrocławiu oczywiście duuużo cieplej, z upływem dnia też więcej chmur, aż do całkowitego zachmurzenia w tej chwili.
Spokojnego niedzielnego popołudnia!
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2024 15:22 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, JaNina, renmanka, Bobka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.916 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum