TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Paź 2024 11:53 #866748

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83399
We Wrocławiu nadal pięknie. Niby nie tak błękitnie, jak w minionych dniach, ale po porannym +6 ani śladu, w cieniu 18 stopni, w słońcu po prostu rozkosznie ciepło.
Na serio spadają liście, zgrabiłam wczoraj kilka pierwszych worów, ale to tylko preludium. Magnolie dopiero złocieją, glicynia i milin zielone jak latem, paulownia straciła może 10% swoich ogromnych liści. .
Zdjęcie z okna kuchni, hibiskusy już na stałe pod dachem.

Dobrej niedzieli!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Paź 2024 14:25 #866753

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Od trzech dni noce na plusie.
Dzisiejszy dzień słoneczny z temp.15 stopni.
Zbliżam się do mety z pracami w ogrodzie.Nie jest łatwo w moim wieku.
Dobrego dnia

20241027_141439.jpg

20241027_141334.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, najemnik, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Paź 2024 21:11 #866774

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Dziś, w ten piękny, ciepły i słoneczny dzień zrobiłam sobie wolne. Temperatura 17*, lekki ciepły wiaterek, idealne warunki do leniuchowania. Wczoraj ogrody ogarnęliśmy w całości, zostało mi wysadzenie czosnku i cebuli.

W pierwszej wersji miałam spać do oporu... No zazwyczaj jest tak, że jak można pospać, to się zrywamy skoro świt. :happy3:
Mała kawka i poszłam w lasy...
Dzień wspaniały, cieszę się z tego, że mieszkam w tak pięknym zakątku naszego kraju.

20241027_110420.jpg

20241027_144543.jpg

Dobrej nocy :sleep:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, najemnik, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Paź 2024 10:30 #866783

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Już myślałam, że jakaś zmiana, lecz nie:

Wczesny poranek też z wytaczającym się słońcem, potem pochmurniej, a teraz jak na załączonym obrazku. Ślicznie po prostu.
Temperatury nie umiem podać, termometr solidnie podgrzany słońcem, ale pracując w ogrodzie ściągałam kolejne "skórki". Od południa mam ścieżkę (służby) zdrowia, więc zaraz po porannej kawce zgrabiłam trzy kolejne wory liści. I się zziajałam. :jeez:
Pięknego tygodnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, najemnik, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Paź 2024 13:21 #866787

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dziś zostały wykopane pory, selery, pietruszka i marchew. Niektóre pietruszki miały tylko końcówkę korzenia i natkę, reszta była zjedzona przez gryzonie.

Dalie za namową rodzicielki, koniec końców jeszcze zostały.

Niebo zachmurzone, właściwie bez wiatru, w sumie ciepło, w sam raz aby popracować w ogródku.

Wsadziłem w sobotę czosnek, może po uprawie po warzywach jeszcze trochę dosadzę. Czosnek przed sadzeniem moczyłem w mieszaninie DMSO + sorbinian potasu.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 28 Paź 2024 14:27 #866789

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43723
Poranek zaczął się z temperaturą 11,2 i pięknym słoneczkiem.Później chmury szczelnie przykryły słońce przez jakąg godzinkę.Niebo bylo zachmurzone .Jednak po godzinie wróciło i świeci do chwili obecnej.Aktualnie termometr wskazuje 21,4*C.Nie ma prawie wiatru a jeśli już lekko podwieje to ciepłym powietrzem.Jeszcze jeden ciepły dzień tej jesieni.Od wczoraj jest duży ruch na cmentarzach przed świętem 1.11. i pogoda dopisuje do prac porządkowo-upiększających. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :bye: :) :)

001-1036.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, bastis, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 07:42 #866812

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Ciemnawo się zrobiło, ale ciepło. 12* nad ranem :woohoo: Ja nie zakończę prac w ogrodzie :( Może listopad będzie też piękny i wtedy jeszcze coś podziałam. Trudno. Dalie jeszcze pięknie kwitną, ale pewnie już niedługo skończą, bo na weekend zapowiadają poranne przymrozki :(
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 08:01 #866814

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu też ciemnawo, za to o świcie 13 stopni. :woohoo:
Janko, może jednak będzie nam dane jeszcze jakiś czas cieszyć się niezłą pogodą, aktualna przepowiednia dla mojego miejskiego ogrodu:

Przy minimalnych temperaturach rodzaju +1/+2 wiele zależy nawet od ukształtowania terenu, szkoda tych pąków by było:

Moje dalie zasadniczo dopiero we wrześniu zaczęły mnie cieszyć, najpierw były systematycznie zgryzane przez bezskorupowce, potem porzucone przeze mnie i zaniedbane...Tym bardziej cieszy długi sezon.
Uważajmy na siebie, dobrego dnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, koma, najemnik, JaNina, Bobka, Emilia, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 08:03 #866815

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13061
Temperatura 12*C, mżawka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, najemnik, JaNina, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 10:22 #866827

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka zakończyła się temperaturą 14,6.Poranek wstał wraz ze słoneczkiem.Aktualnie termometr wskazuje 19,8*C.Jest ciepło.Podwiewa lekki i jeszcze ciepły wiaterek.Na niebie są też chmurki i czasem udaje im się przykryć słońce.nie jest źle.Dziś zgrabianie opadłych liści drzew owocowych i klonowych.Liście wylądują w kompostowniku.Miłego dnia!!! :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

IMG_20240926_083210.jpg
zdjęcia z wceśniejszych zbiorów
006-159.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2024 10:23 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, koma, najemnik, Nimfa, JaNina, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 11:46 #866828

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
A ja się zastanawiałem kto skradł słoneczko, no to już wiadomo gdzie ono jest :tongue2:
Pod Warszawą pochmurno i mokro,rano padało. Teraz jest 12 o ogólnie aż się nie chce wychodzić, no ale cóż... czas do pracy ruszać
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2024 11:47 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, JaNina, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 17:42 #866836

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Hm a ja nie o pogodzie ,w Pogodzie :devil1:
Aniu Łatka dzięki za Twój wpis :woohoo:
Kupiłam sobie wreszcie coś z Twojego postu z pewnego ..... :bravo:
:rotfl1: Brzmi to tajemniczo ,ale gdyby wybrzmiało jaśniej ,
to była by to reklama ....
:woohoo:
I tak się domyślicie, kogo miałam na myśli ;)
Pocieszka tak bardzo mi teraz potrzebna kwiatuch.

DSC03301.jpg

Dobrego ,zdrowego wieczoru życzę wszystkim :bye:

DSC03302.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2024 17:44 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, renmanka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 29 Paź 2024 20:10 #866843

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Bogusiu, dobrze, że już z nami jesteś. :flower2:

Dzisiejszy dzień dużo chłodniejszy, temperatura 13*, kilkakrotnie padał delikatny deszczyk, ale słońce dzielnie czasami się przebijało. Czyli taki przekładaniec pogodowy.
Temperatury nocne jeszcze wysokie, bo w granicach 10*. Pogoda dalej znośna do zajęć w "terenie".

Raniutko odwiedziłam lasek prawdziwkowy i przywiozłam cały koszyk maluszków. Potem ogarniałam rabaty kwiatowe, a M nawoził liście gdzie tylko się dało. Przygotowałam rządki pod czosnek, jutro zacznę wysadzanie. Jakoś dużo nagromadziło się tej pracy jesiennej w ogrodach, a ja mam ochotę jak niedźwiedź zapaść w zimowy sen...

20241029_084436.jpg

Ostatnie cynie...

20241018_112513.jpg

Sałata i rukola sama się nasiała, już chrupiemy. :yummi:

20241018_112449.jpg

Dobrej nocy. :coffe: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Paź 2024 07:42 #866849

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Znowu bardziej pochmurny, ale cieplejszy poranek:

Na termometrze 12 stopni, a w ogrodzie też sporo czerwieni.

Dzień już tak krótki, że pewnie wiele osób wychodzi z domu po ciemku - a wraca o zmierzchu. Z kolei ruch na drogach wiadomo, duży. Uważajmy na siebie!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Paź 2024 15:29 #866856

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka i poranek były ciepłe,gdzie termometr o godz.5 30 wskazywał 15,2*C.Rankiem pokazało sie przez chwilkę takie cherlawe słoneczko ,Szybko jednak zachmurzyło się i trochę popadało.Dziś też mocniej podwiewa i co chwilę napływają szaro niebieskie chmury.Aktualnie jest 17,0*C. i od dłuższego czasu bez słońca. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-1037.jpg
zbiory sobotnie
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, Nimfa, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Paź 2024 15:48 #866858

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Maksymalna temp.dzisiaj-15 stopni.Dzien pochmurny z częstymi opadami małego deszczu i mżawki.
W moich lasach z grzybami bardzo słabo. Od tygodnia co nieco się pokazało.Dzisiaj trochę mniej niż dwa dni temu.

20241030_092151.jpg

20241028_174810.jpg

Po długiej przerwie powrót do słoików-pomidor i papryka w roli głównej.

20241030_145922.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, JaNina, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Paź 2024 20:51 #866867

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Józku, grzyby masz gotowe do dań na wigilię: dobrze, że choć troszeczkę tych grzybków wysypało w tym sezonie. :)

Mario współczuję, ja przetwory zakończyłam w tamtym tygodniu. To co zostało, zjadamy na bieżąco. Ten sezon był niesamowity, wszystko obrodziło.

Jesień na Roztoczu jest piękna, zapewne tak jak w całym kraju, ale oglądając te barwy codziennie, wpadam każdego dnia w kolejny zachwyt... :whistle:

Dziś dzień szary, najwyższa temperatura 13*, lekki chłodny wiatr, pokropiło kilkakrotnie. Zaczęła się chłodna jesień. Dziś poczułam, że ziemia jest już zimna i jutro powinnam posadzić czosnek, ale ilość prac na jutro jest tak duża, ze niestety przeciągnie się to zapewne do poniedziałku...

20241030_131539.jpg

Już zlikwidowałam donice, moje koleusy już nasadzone, rok temu z kilkunastu sadzonek do wiosny ocalała jedna, albo dwie.

A to już historyczne...

20240922_0925541.jpg
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2024 21:07 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, JaNina, renmanka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Paź 2024 07:54 #866871

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jeszcze ciemniej.
Wczoraj późnym wieczorem symbolicznie mżyło, tak symbolicznie, że wyprowadzałam z gołą głową psy i po pół godziny wróciłam z ledwie wilgotnymi włosami. Pod drzewami śladu nie ma. Na termometrze 11 stopni, w prognozach na jutro pocieszenie, podobno mają zwrócić słońce.
Jak się poszuka, to nawet w przeddzień listopada można znaleźć w ogrodzie coś kolorowego:

To szałwia otwarta, wiosną kupiłam jedną, ale już planuję powiększyć tę ilość. Tylko nie wiem, czy ona przetrwa, liczę na łagodną zimę.
Z drugiej strony internety radzą zimować część podziemną...Ktoś coś wie?

Dobrego dnia wszystkim!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, JaNina, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.800 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum