TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Paź 2024 11:38 #866875

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Nikt nic nie wie. Mnie nie chciały wschodzić nasiona, o czym pisałam. Teraz starałam się zebrać jakieś swoje. Waham się czy jej nie wykopać i próbować przezimować w szklarni, a w razie mrozów w budynku gospodarczym. Tylko kiedy ja to wszystko zrobię :jeez: Mam dwie sztuki, u mnie już nie kwitnie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2024 11:39 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Jaedda, Szafirek, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Paź 2024 12:13 #866877

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43720
Nocka i poranek w miarę znośne a termometr wskazywał 11,3*C.Późniejuż różnie raz piękne słoneczko za chwilę napływają siwe chmurzyska a nawet spadło z 20 kropli.Teraz jest jak w lecie z brudnym niebem.Na termometrach zależnie z jakiej strony wiszą są takie wskazania 26,4 i 14,1*C.Podwiewa mocniej jeszcze niezbyt zimny wiatr.Wszystkim spokojnego weekendu w zadumie i wspomieniach. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-816.jpg

004-371.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Jaedda, Szafirek, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Paź 2024 16:43 #866881

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Wbrew prognozom i oczekiwaniom, dzień ciepły i słoneczny. 15* i dość silny wiatr.

U mnie coraz więcej grzybów, więc odłożyłam wszystkie działania i skupiłam się na zbieraniu. Od poniedziałku mają być przymrozki nocą, więc to już końcówka.

W tamtym roku przy mojej drodze dojazdowej do domu, w brzózkach znalazłam ostatnie prawdziwki przed 20 listopada. Dziś też zajrzałam i kilka się znalazło.

20241031_112206.jpg

20241031_161332.jpg

Dobrego wieczoru. :coffe: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, ewa-s, Łatka, Jaedda, Szafirek, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 07:09 #866903

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Piękny słoneczny dzień się zapowiada. Są co prawda ostrzeżenia z powodu silnego wiatru, ale u mnie na południu ma być spokojniej. Spokojniej, to nie znaczy, że będzie bezwietrznie. Już widać, że wiatr dokazuje. Uważajcie na siebie, spadające konary są niebezpieczne.
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Szafirek, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 08:22 #866905

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83393
We Wrocławiu listopad też ma piękny start, bezwietrznie i bezchmurnie:

O wschodzie słońca nadal 6 stopni, ale podobno z soboty na niedzielę może zmrozić resztki letnich kwiatów. Na razie nawet powojniki otwierają po jednym pąku.

Pogodnego i spokojnego dnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, ewa-s, Szafirek, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 09:07 #866906

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka zakończyła się temperaturą 9,7*C.Poranek wstał w pełnym słoneczku,a niebo czyste bez jakiejkolwiek chmurki.Nawet nie ma dziś ani jednego obłoczka.Aktualna temperatura na słonecznm balkonie to 18,9* w cieniu 14*.Zapowada się piękny słoneczny i ciepły dzień. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:

001-1038.jpg
tak zapowiadał się wczorajszy wieczór,poniżej już wyglądał tak.

003-554.jpg

= godz.9,45 zaczyna mocniej wiać a wiatr jakby chłodniejszy=
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2024 09:44 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewa-s, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 09:09 #866907

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12057
U mnie, po wielu spokojnych i ciepłych dniach pierwsza wietrzna noc, teraz spokojniej, - powiewa, ale nadal ciepło i jasno, co chyba jest najważniejsze. Niech wieja, niech pada, ale jak jest szarawo i ciemnawo przez cały dzień, odchodzą chęci na cokolwiek. Mój ogród jeszcze żyje, warzywnik świeci kapustą pekińską, sałatą, koprem, cykorią, burakami liściowymi, selerem naciowym, rzodkwią i pozostawioną resztką buraczków na bieżące zużycie. No, no, jak tak będzie wyglądać aura, jak tego roku, to nie odpoczniemy. Niedługo będę sadzić cebulę i czosnek.

IMG_20241101_074809.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, ewa-s, Łatka, koma, MARRY, Szafirek, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 12:00 #866913

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
To ostatni taki ciepły i piękny dzień :(
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, MARRY, Szafirek, Nimfa, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 12:14 #866914

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Sprawdzałem tygodniową prognozę i w następnym tygodniu nie widać u mnie przymrozków.Ja jeszcze nie pożegnałem się z lubuskimi lasami,więc liczę na ostatni wyjazd w tym sezonie za tydzień. :rotfl1: :rotfl1: :drink1: :drink1: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

002-817.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2024 12:17 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, MARRY, Szafirek, Nimfa, JaNina, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Lis 2024 15:50 #866915

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32060
Gdyby nie silny wiatr,można by powiedzieć, że ładny dzień. Temperatura w południe 15 stopni,często wychodzące zza licznych chmur słońce.

20241101_122619.jpg

Wczesnym rankiem wyjazd na Cmentarz, a w południe spacer po lesie
20241101_100956.jpg

20241101_103958.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, ewa-s, mymysteryy, MARRY, Szafirek, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Lis 2024 08:25 #866922

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Cześć! Dawno mnie tu nie było. Zaczęłam niedawno nową pracę i na wszystko czasu nie starczało.
Październik był przepiękny. Polska, złota jesień.
Wczoraj też piękny dzień, słonecznie, niebo bez jednej chmurki, momentami pojawiały się podmuchy wiatru, ale z rzadka i niewielkie. W nocy kropiło i trochę mocniej wiało. Teraz spokojnie, pochmurno, choć słoneczko próbuje walczyć z chmurami.

Dalie wykopałam, cebulki wsadziłam (w tym roku ponad 100 sztuk). Jeśli wszystkie przeżyją, będzie pięknie wiosną.

Miłego weekendu! :drink1:
IMG_20241029_150852.jpg

IMG_20241029_150934.jpg

IMG_20241029_150728.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lis 2024 08:27 przez Szafirek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Lis 2024 09:38 #866923

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Przed godz.6 spadło trochę deszczu.Ranek rozpoczął się temperaturą 10,8*C z chmurami.Po wyjściu na zewnątrz okazało się,że podwiewa zimny wiaterek i w sumie mocno obniżający temperaturę odczuwalną.Teraz świeci słoneczko ale wiatr jest coraz zimniejszy.Słońce momentami jest zakrywane dużymi obłokami i płatami szarych chmur.Pogoda jest typowo późnojesienna.Na dzisiejszą noc prewidywana jest temperatura +1*-0*. :coffe: :coffe: :bye: :bye: ;) ;)

005-253.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, MARRY, Szafirek, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Lis 2024 10:35 #866924

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Do wczoraj ciepła, piękna jesień, słońce, przebarwiające się krzewy, spadające wolno liście, ostatnie kwiaty w ogrodzie ... . Taki niecodzienny, bo nie mroźny, pierwszy dzień listopada.
Dzisiaj koniec przyjemności chłodno, deszczowo, chmurnie jednym słowem nieprzyjemnie i chyba nie wyjdę ściółkować. Jestem całkowicie nieodrobiona i zastanawiam się co ja robiłam w październiku ?

Po pierwsze: trzeba się zmieścić ...

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Jaedda, Szafirek, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Lis 2024 12:11 #866929

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Kompaktowa wersja Maciusia :lol:
A tu kompaktowa wersja stopki

IMG_20240912_174030346.jpg

Marysiu podziwiałaś widoki i upajałaś się piękną jesienią.
Ja to wiem, że nic nie robiłam, do któregoś dnia października. Mnie chyba dało w kość podlewanie w tym roku i utraciłam entuzjazm, ale już jest lepiej.

Dzisiejszy dzień jak u MERRY, ale drzewa ubrane kolorowo, więc szarość na razie nie zyskała przewagi.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 02 Lis 2024 12:12 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, MARRY, Jaedda, Szafirek, Nimfa, JaNina, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Lis 2024 08:06 #866954

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2648
Pierwsze przejmujące zimno skuło dolinę żelaznym uściskiem bardziej, niż oczekiwałem. Liście na drzewach już trzeszczą, by się rychło obsypać, tylko jeszcze odrobiny wiatru brakuje lub też mróz wszystko jeszcze w sztywnym szkielecie takim utrzymuje. Czyżby też najkrótszy żywot chryzantem cmentarnych od lat?

1-83.jpg

Nad wodami jeszcze zimniej. A Słońce świeci nie grzejąc.

2-79.jpg

3-77.jpg

4-67.jpg

Order Ostatniej Złotej Rudbekii dla Wszystkich, którzy w odchodzącym sezonie bohatersko i niestrudzenie zmagali się z przeciwnościami natury.

5-54.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2024 08:14 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, Szafirek, renmanka, Babcia Ala, Darotca, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Lis 2024 08:45 #866957

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83393
Przymroziło również we Wrocławiu. Spodziewałam się, że tak może być i wieczorem na urwał wnosiłam donice z tarasu: cytrusy już raczej na stałe, znaczy do wiosny zamieszkają w kuchni, agapanty i pelargonie są lekkie, więc będę się z nimi nosić.
Co nie było okryte, raczej do wykopania, albo i do wyrzucenia. Lecą kaskadą liście z milinu, już zmiotłam sporą kupkę z samego tarasu.
W tygodniu czekają same nieprzyjemnie, jesienne roboty zabezpieczające. :jeez:
Zostawiam subtropikalną pociechę mieszkającą już od dwóch tygodni w kuchni i życzę dobrej niedzieli.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, Jaedda, Szafirek, Babcia Ala, Chiarodiluna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Lis 2024 09:17 #866958

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Wczoraj zimny wiatr, czuć było zbliżający się mrozik. Dziś auta oszronione, teraz 2 stopnie na termometrze.

Upiekłam bułeczki

IMG_20241102_181701.jpg

Jesień i zima to dla mnie czas na wypieki i eksperymenty kulinarne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Jaedda, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 03 Lis 2024 09:31 #866959

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek ze szronem choć żaden termometr nie wskazywał temperatury ujemnej.Ten od strony wschodniej wskazał +4 od strony północno-zachodniej 0.Woda w zbiorniku metalowym bez pokrywy lodowej natomiast z innego zbiornika zwisał sopel lodu.Poranek słoneczny szron jest widoczny na dachach pojazdów i trawnikach a temperatura już minęła +10*. ale słoneczko jakby lekko przymglone.Brak jest wiatru,na niebie widać obłoczki i małe chmurki. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-1039.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2024 09:32 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, MARRY, Jaedda, Szafirek, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.583 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum