TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 11:25 #867164

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43718
Dzień dzisiejszy podobny jest do poprzednich.Nocka zakończyła się temperaturą +6,8*C.Przy gruncie było +4*.Nie ma wogole wiatru.Dzień jest ciemny,ponury i pochmurny z lekką mgłą.Na niebie nie widać żadnych przebłysków przejaśnień.Aktualna temperatura wynosi +7.6*. :bye: :bye: :coffe: ;) ;)

001-1042.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, bastis, JaNina, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 17:28 #867174

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Zimne, lodowate dni bez krztyny słoneczka. Ponuro - wstaje się po ciemku, po wyjściu z pracy o 15tej zaraz robi się buras na niebie. Dla mnie najgorszy miesiąc, zaczęło się żmudne odliczanie - byle chociaż do 1 stycznia... Działka o tej porze to już tylko w niedzielę :pinch:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 20:09 #867176

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Ja mogę wyjść do ogrody u każdej chwili, a i tak siedzę w domu. Jest za zimno. Nad ranem przymrozków nie ma, ale temperatura w ciągu dnia nie przekracza +2* :( Jak w ciągu dnia jest tak zimno, to i zapachy na zewnątrz nie zachęcają do wyjścia. Dzisiaj robiłam kimchi. Muszę też uruchomić Paprykowy Straganik, ale jakoś nie mam „melodii” do tego. Po niedzieli postaram się to zrobić.
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 20:32 #867178

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83392
JaNina wrote:
Nad ranem przymrozków nie ma, ale temperatura w ciągu dnia nie przekracza +2* :(

U mnie dokładnie tak samo, plus od czasu do czasu jakby skraplająca się mgła, bo deszcz to nie jest. Najgorsza z możliwych wersji listopada.

Mimo wszystko wylazłam do ogrodu i napełniłam liśćmi magnolii kolejne dwa wory. Już prawie widać światło w tunelu. Ale milin, wisterie i sporo drobnicy nadal ulistnione.

Józiowi pięknie jeszcze kwitną pelargonie, moje rośliny "zewnętrzne" jakby zastygły. Dobrze, że mam choć te na pociechę:

Ciepłego wieczoru!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 21:00 #867179

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Łatka wrote:
Najgorsza z możliwych wersji listopada.

O to, to, kwintesencja aury również u mnie. Nic dodać, nic ująć. Pamiętam taki listopad w końcu lat dziewięć dziesiatych, dzień w dzień mgła, wilgoć i szarość. A pamiętam to, bo pracowałam w pomieszczeniu bez okna i widok na świat, gdy odwróciłam głowę od monitora, miałam przez otwór drzwiowy i okno w sąsiednim pomieszczeniu. Ale nie wszyscy sobie zawracają głowę pogodą, niektórzy żyją na ten przykład tak
IMG_20241111_131918761_HDR.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2024 21:01 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, renmanka, zwykły chłop, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 21:32 #867181

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jest 21.30, 0 stopni i pada śnieg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, koma, JaNina, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 22:12 #867182

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Pod koniec tygodnia będzie zmiana. Jet stream przyśpiesza, zgniły wyż ustępuje, zacznie się pogodowa huśtawka, może to lepsze niż to co teraz, sama nie wiem.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, Łatka, bietkae, koma, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 22:15 #867183

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ma być nieco cieplej i bardziej słonecznie. Ale znowu drastyczna zmiana. Ja to bardzo źle znoszę :jeez:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, bietkae, koma, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 22:24 #867185

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7048
U mnie wczorajsza mgła i spory przymrozek nocą spowodowały, że ok 6 rano wszędzie była ślizgawica. Musiałam pojechać do Zamościa, nieświadoma zlodowacenia na zewnątrz, poszłam otworzyć okiennice, na tarasie, które zimą zawsze zamykamy na noc. Już dawno nie wywinęłam takiego orła, ledwo się pozbierałam i na czworaka złaziłam z tarasu, bo nogi rozjeżdżały mi się w prawo i lewo. Samochód darłam ze szronu z 10 minut. Na szczęście na asfalcie było ok.

Jeśli chodzi o pogodę w ciągu dnia to podobnie jak u Was. Szaro, mgła, temperatura przez cały dzień była w okolicach 0*. Teraz jest -1.

Po powrocie poszłam do lasu, zebrałam jeszcze kilka podgrzybków, ale to już nie to, co jeszcze kilka dni temu... Przejmująca wilgoć potęguje odczucie zimna i spacer nie sprawia już przyjemności, więc powtórzę za Panami z wątku grzybowego "Żegnaj lesie".

Dziś wyrwałam ostatnie selery pod domem, bo już trochę przymarzły. Okazało się, że nornice zrobiły sobie w nich stołówkę i powygryzały, no oczywiście te największe. :mad2: :mad2:

20241111_125655.jpg

Przede mną okres, gdzie czeka mnie kilka interwencji zdrowotnych :unsure: , potem chwila odpoczynku i Wiosna.
Mam nadzieję, że tak piękna jak ta miniona.

20240419_174453.jpg

Dobrej, ciepłej nocy. :coffe: :comp: :sleep:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2024 22:44 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Jan4, Łatka, bietkae, koma, MARRY, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Lis 2024 22:33 #867186

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
U mnie kolejny ponury dzień z temperaturą do 2 stopni. W tej chwili jest równiutkie 0, ale nic nie pada. Po południu zrobiłam zdjęcia samosiejek
IMG_20241112_153448.jpg

IMG_20241112_153459.jpg
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, badzia, Łatka, koma, MARRY, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Lis 2024 08:19 #867194

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie nad ranem musiało coś popadać, bo na tarasie jest cienka warstwa krupy śnieżnej. Na termometrze 0. Mgły brak, ale i tak jest ponuro.
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2024 08:19 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, bietkae, koma, MARRY, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Lis 2024 10:23 #867196

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
O godz.4 30 na dworze było biało od śniegu.Termometr uparcie wskazywał +5 i +3*C.Przymrozku nie było i o godz.630 śnieg pozostał tylkona okolicznych dachach samochodów.W ogrodzie jak i z drzew snieg się roztopił.Temperatura przy gruncie wynosiła +4* -termometr samochodowy.Jezdnia prawie sucha.W mieście nawet nie było już śladów śniegu.Teraz pogoda identyczna jak w poprzednicg dniach.U mnie slońca nie ma od soboty.Aktualta temperatura wynosi +7,4*.Miłego dnia życzę nawet tak brzydkiego. :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-1043.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, bietkae, koma, MARRY, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Lis 2024 11:00 #867199

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
bietkae wrote:
IMG_20241112_153448.jpg

Elu, gratuluję, świetne, moje siewki nigdy nie są pełne.

IMG_20241112_153459.jpg
Tak było dziś koło siódmej rano.

Oczywiście w tej chwili z tego "lukru" nic nie zostało prócz odrobiny wody. Termometr uparcie nie zamierza się podnieść powyżej +3. Jednym słowem, mokry ziąb przenikający do szpiku, wkradający się nawet pod puchową, solidną kurtkę.
Ponieważ mam włączone "na wciąż" wskazania dla centralnej Finlandii, widzę, że tam o stopień cieplej, niż u mnie. Ciekawe, co u Gregona, za kręgiem polarnym? :think:

Niemiec obiecuje od jutra leciutkie ocieplenie, ale jakiekolwiek przebłyski słonca dopiero w weekend.
Zasnąć i przetrwać. :jeez:
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2024 11:02 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, koma, MARRY, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Lis 2024 12:22 #867202

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Nie wiem jak u Gregona, ale wczoraj na Islandii

w.on.-temp.-Islandia.png
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, koma, MARRY, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Lis 2024 07:50 #867221

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32058
Temp.minus 1,pada drobny śnieżek.

20241114_070747.jpg

20241114_072725.jpg

Dobrego,spokojnego dnia.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Lis 2024 08:37 #867223

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
A we Wrocławiu minimalnie cieplej, o siódmej +4, poza tym dawno nie widziane zjawisko na niebie :dance: :

Od razu bardziej chce się żyć.

Ruszają rośliny kwitnące zimą, na parapetach na razie.

Pomyślnego czwartku!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, koma, MARRY, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Lis 2024 09:38 #867224

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś poranek bardziej wesoły niż ostatnie.Nocka zakończyła się temperaturą +8,1.Przy wschodzie słońca spadła do 6.9*.Teraz świeci pięknie i ciepło ale są jakieś chmurki,które momentami zasłaniają prominie.Jest chłodno ale wesoło i bez opadów.Podwiewa chłodny i spokojny wiaterek.Aktualnie termometr wskazuje +9,5*C.Wszystkim życzę smacznej kawki i wesołego słonecznego dnia. :flower1: :flower1: :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-820.jpg

003-558.jpg
tak wyglądał dziś poranek na zewnątrz i w pokoju.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2024 09:39 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, bietkae, koma, MARRY, bastis, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 14 Lis 2024 12:28 #867226

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
Słoneczko krótko świeciło a teraz zrobiło się pochmurno. Temperatura ok 7 stopni, multiflory zadowolone z pogody, wiosną posadzę więcej kolorów bo kupiłam na wyprzedaży 2 listopada za grosze. Jedna doniczka kosztowała aż 50 groszy, oby przechowały się w piwnicy chociaż podobno można posadzić w ogrodzie i okryć liśćmi
IMG_20241114_120229.jpg
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.893 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum