TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Lis 2024 07:23 #867234

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Choć listopad nie nastraja pozytywnie i cieszy mnie fakt, że już połowa za nami, to takie widoki z rana poprawiają humor:

IMG_20241115_071751.jpg

Nocka na poziomie 1 stopnia, poranek w miarę ciepły. Spokojnego dnia dla wszystkich :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Lis 2024 09:16 #867236

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32058
Wczesnym rankiem 1 stopień na plusie.Obecnie 3,często zza chmur wychodzi słońce.

20241115_075059.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Lis 2024 09:59 #867237

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43718
Dziś poranek znów zachmurzony ale z tych cieplejszych.O godz.6 termometr wskazywał +9,2*C.Teraz jest +10,7*.Niebo zachmurzone ale widać przebłyski rozjaśnień.Jest szansa że jednak słoneczko zaświeci też i dziś.Podwiewa delikatny wiaterek.Nie jest źle.Spokojnego weekendu życzę wszystkim. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

002-821.jpg

001-1044.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 15 Lis 2024 18:12 #867242

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7048
Wczoraj mieliśmy pierwszy śnieg, który utrzymywał się przez cały dzień. Wieczorem temperatura wzrosła i zaczął padać deszcz.

Dziś dużo cieplej, w południe było 6*, zawiewał porywisty wiatr, po 13 pojawiło się słońce i zrobiło się całkiem miło. Według prognozy, przyszły tydzień ma być dość ciepły, a potem będzie coraz chłodniej...

Nie mamy wyjścia, jutro lub w niedzielę musimy pojechać do domu po zimówki do aut. Bardzo się cieszę, bo już dawno nie widziałam mojej wnusi :hearts:

Dziś idąc moją dróżką do domu znalazłam jeszcze takie dwa pięknisie.

20241115_145145.jpg

A to supertunia, która stoi na tarasie, nieokrywana, a przymrozki były do -5, dzielny kwiatek.

20241115_114604.jpg

Kolejny weekend przed nami i chyba ostatni z tych "ciepłych". Kończcie prace ogrodowe, czas zacząć wakacje. ;)
:coffe: :coffe: :drink1: :drink1: :bye: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2024 18:18 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, najemnik, jagodka27, Nimfa, renmanka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Lis 2024 12:45 #867259

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83392
Jaka dziś piękna odmiana!

Termometr zaokienny ogrzany słońcem, ale obiektywna temperatura też niezła, 10 stopni. Nic dziwnego, że w zacisznym zakątku...

Niestety, chyba mnie dopadł jakiś wirus, bynajmniej nie komputerowy, ale nie jest najgorzej, to radosne słońce dodaje sił. Pięknej soboty!
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2024 12:46 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Miragoral, koma, MARRY, najemnik, jagodka27, Nimfa, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Lis 2024 15:17 #867261

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Drugi dzień ze słoneczkiem a dziś świeci od samego rana.O godz.6 00 termometr wskazywał 11,1* a o godz.8 oo temperatura spadła do 8,6.Słońce grzało od rana z malutkimi przerwami i jeszcze świeci.Teraz jest 12,3*C i podwiewa lekki wiaterek.Dziś usunąłem zaschnięte kwiaty hortensji bukietowych i szałwię.Jeszcze pozostały mi aksamitki no i dalej kwitnące pelargonie.Wzeszły też 3 czosnki majowe wysadzone w połowie paźdźiernika. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :)

002-822.jpg
uschłe kwiatki zapełniły w 8o% kompostownik.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2024 15:19 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Lis 2024 15:46 #867263

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie za to ponuro. Koło południa zaczął zrywać się wiatr.

Prace w ogrodzie właściwie ukończone, ogródek nawieziony i skopany, przekwitnięte astry bylinowe i rudbekie ścięte i wywiezione.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, Nimfa, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Lis 2024 18:11 #867264

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5223
Dzień słoneczny, po południu zerwał się silny wiatr.
Ja ciągle jeszcze ogarniam ogród. Uzbierałam mnóstwo liści, więc na siłę opróżnialiśmy kolejną komorę kompostownika, bo nie mam już gdzie ich wrzucać.
Kompostu przesianego mam na dwa lata do przodu co bardzo mnie cieszy.
Jutro też jeszcze chcę coś podziałać, a dokupiłam zimującej cebulki, zaryzykuję i posadzę.
Spokojnego wieczoru.

20241116_132614.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, najemnik, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 16 Lis 2024 19:59 #867267

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Celinko, wysadzaj cebulkę, nic jej nie będzie. Najbliższe dwa tygodnie będą jeszcze w miarę ciepłe, wiec zdąży się ukorzenić. :)

Pogoda pozytywnie zaskakuje i nawet sprawdzają się prognozy. Dziś słupek rtęci dotarł do dziesięciu stopni, wiatr zawiewał, ale nie przeszkadzał, bo dość silne podmuchy były ciepłe. Słońce do południa pojawiało się i znikało, po 13 ogrzewało świat do zachodu. Jak na listopad, było pięknie.

Najbliższy tydzień w prognozach wygląda też dosyć dobrze. Trzeba chwytać każdy dzień z odrobiną słońca i delektować się nim jak bezą z nadzieniem kawowym...

Dziś M wyciął trzy brzozy w miejscu, gdzie jeszcze przed zimą muszę zorganizować rabatę i wysadzić zakupione kwiaty. Niby pola hektary, a nie mam zacienionych miejsc gdzie mogłabym wysadzić hortensje, które tak lubię, mam nadzieję, że wystarczy ten półcień na nowej rabacie. :unsure:

Robiąc nowe zaszczepki koleusów zagarnęłam ziemię z doniczki, w której rosła Jolka, no i u mnie sezon pomidorowy już otwarty: pierwszy pomidorek na przyszły sezon. :silly:

20241116_185325.jpg

A jeśli chodzi o koleusy to dobrze, że porozdawałam znajomym. Rok temu, było podobnie: puściły piękne korzonki, ładnie się przyjęły i po kolei padają...

To już tylko wspomnienie. :cry3:

20240815_0928081.jpg

Ciepłych chwil na dzisiejszy wieczór. :hearts: :coffe: :coffe: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Lis 2024 12:19 #867285

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj wieczorem nastąpił szybki spadek temperatury z 1 2,8 do +2*.Na dachach samochodu pokazał się szron.Dziś o godz.5 30 rano termometr pokazał +8,4*.Przy wschodzie słońca ciepełko spadło do 7,2.Słoneczko było tylko przez chwilę.Teraz pełne z zachmurzenie połączyło się z nadmiarem wilgoci i jest kicha.Termometr wskazuje 9,7*C ale podwiewa zimny wiatr i odczuwalna jest na poziomie ciut wyzszym niż 0. :jeez: :jeez: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :( :(

002-823.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, najemnik, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Lis 2024 12:34 #867287

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Myślałam, że nocą przymrozi, gdy wieczorem wyprowadziłam suki, wielki księżyc na pogodnym niebie i +2 na termometrze pozwalało się tego spodziewać.
Ale nocą chmury odizolowały ziemię grubą kołdrą. O siódmej było +4. Teraz dalej buro. 7 stopni. Paskudnie.
Miło niedzieli, mimo to.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, najemnik, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Lis 2024 14:17 #867290

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32058
Noc na plusie.Dzień pochmurny,wilgotny, mżawka, wiatr.Temperatura nie przekracza 6 stopni.
Owocny,godzinny spacer w pobliskim lesie.

20241117_123114.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Lis 2024 17:28 #867295

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Słoneczka dziś nie uświadczyłam, za to wiaterek i deszcz :pinch: Mimo to pojechałam na działkę i posadziłam wreszcie czosnek i zimową cebulkę. Pobrałam próbkę gleby do badania - jak kopałam, to niestety, ale wcale mokro nie jest... Wracając z działki zauważyłam w przyblokowym ogródku pod oknami chryzantemy - nadal pięknie kwitną:

462542075_944667090838489_8106891394722094967_n.jpg

Józiu
co ta za śliczna aksamitka w ostatnim poście?
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2024 17:30 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Lis 2024 22:21 #867305

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj dzień wyjazdowy, zrobiliśmy 700km.

Rano Roztocze skąpane w słońcu, trawa zmarznięta łamała się pod stopami. Na taras nie wchodziliśmy. :happy3:
Samochody mocno zamarznięte.
W okolicach lasu na asfalcie szklanka. Na dużym łuku za Malewszczyzną przy lesie Policja na poboczu na sygnałach, w dole samochód, który wypadł z zakrętu i dachował.
Trochę włos mi się zjeżył, my na letnich oponach. Minęło nas pogotowie, potem cztery straże na sygnale...

Za Lublinem niebo zasnuły chmury, a w domu pod Wawą kropił trochę deszcz, trochę śnieg??? Pomimo temperatury 7*.

Droga powrotna, wracaliśmy już tylko jednym samochodem, fatalna. Padało do Zamościa.
Jednego dnia zaliczyliśmy cały przekrój pogodowy.

Podzielę się z Wami tą radością, którą przywiozłam z domu, mam wspaniałą wnusię i jestem szczęśliwa :hearts: :hearts:

A teraz odrobina lata, po tym dniu pełnym wrażeń.

20240617_0948591.jpg

20240613_093555.jpg

Uważajcie na drogach, ten okres przejściowy jest chyba najgorszy, noga z gazu!! :) :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2024 22:23 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, Nimfa, renmanka, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Lis 2024 09:36 #867313

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dziś pokazało się słońce, pierwszy raz od ładnych kilku dni. W nocy trochę popadał deszcz.

Mieszaninę sorbinianu potasu i DMSO, która została mi po zaprawieniu czosnku wykorzystałem do opryskania przechowywanych kłączy dalii.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Lis 2024 12:50 #867319

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek rozpocął się temperaturą 8,2*C na plusie.Słonezko podczs wschodzenia schowało się i wyszło dopiero ok.10 00.W międzyczasie trochę pomżyło.Teraz zaczęło mocniej podwiewać i chyba znów pociapie.Termometr aktualnie wskazuje 9,5*C i widać przebłyski przejaśnień.Spokojnego dnia nawet mokrego. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

001-1046.jpg

Marzenko nie znam nazwy,to są z samosiejek.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2024 18:21 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Lis 2024 14:36 #867324

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Również we Wrocławiu coś tam kapało z nieba w kolorze brudnej szmaty. Temperatura wprawdzie dodatnia, ale niezbyt zachęcająca do przebywania na zewnątrz. Może troszkę się podniesie, bo od zachodu przebija się słońce.

Pomaleńku widać światło w tunelu z grabieniem, moje drzewa prawie bezlistne. Zaczęłam ściółkować rabaty korą, hojniej sypiąc na co wrażliwsze byliny.
Spokojnego popołudnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, MARRY, Nimfa, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 19 Lis 2024 10:00 #867344

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Na peryferiach dziś samochodowe dachy bieliły się szronikiem.Termometr wskazywał +4,1* w zaciszu.W środku miasta dachy samochodów bez białego osadu-normalne kolory.Termometr samochodowy po wyjeżdie z garażu obniżył się do +2,1 i poniżej tej wartości nie spadł.Teraz jest +5.2* i zaczyna mocniej podwiewać.Również pada drobna mżawka.Nademną wiszą szare chmury ale od strony południowego wschodu widać żółte pasy przejaśnień.Mam jednak wątpliwości czy słoneczko się pokaże.Spokojnego dnia. :flower1: :flower1: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

004-373.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 19 Lis 2024 10:03 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.833 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum