TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Kwi 2025 14:19 #875297

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87667
podjadek wrote:

Piotrze, macie tam klub morsów? Od samego patrzenia na ludzi na golasa wchodzących do tej lodowatej wody robię się sina. :woohoo:
AniaR wrote:
Są jeszcze takie żółte cosie: pytałam goolga, ale zapomniałam i znów muszę zapytać... :oops: .
20250410_175318.jpg

Aniu, to przecież też zawilce, zgodnie z wyglądem zawilce żółte, A. ranunculoides (łacińską nazwę też gugl mi podpowiedział oczywiście, kwiatki jakoś tam minimalnie przypominają jaskry w rzeczy samej).
Na naszym forum dobrzy ludzie prezentowali kiedyś.
Dzięki za wiadomość o deszczu, znowu coś uziemiałam. Nosiłam potem tym nowinkom wodę, ale że ostro pod górkę, wiele nie nanosiłam.
Tymczasem we Wrocławiu po chmurnym poranku tak:

Cieplutko, załatwiałam sprawy w koszulce z krótkim rękawem, kurtka została w zaparkowanym samochodzie.
Mam w planie sadzenie dalii, zaraz się biorę. Najwyższa pora, biedaczki rosły już w pudłach w piwnicy.

Miłego popołudnia (przy ogrodowych pracach bardzo miłe).
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła, lusinda, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Kwi 2025 17:08 #875299

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45425
Pierwsza nocka ciepła tej wiosny.O godz.4 00 termometr wskazywał +18,1.Przy wschodzie słońca temperatura spadła do 15,8*.Nad ranem troche pokropił deszcz.Cały dzień można zaliczyć do ciepłych.W ogródkach praca wre.Wszystko ładnie rośnie.Drzewa owocowe zasypane kwieciem białym różowym i jeszcze żółtym.Jest b.fajnie.Na niebie worawdzie pływają białe obłoki ale omijaja prmienie słoneczne.Jutro u mnie ma podobno padać. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :coffe: :) :)

IMG_20250413_081926.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2025 19:02 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Kwi 2025 17:08 #875300

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56457
JaNina wrote:
Bogaty plan ;)
Może i bogaty, ale wykonany w 100%. Jestem wykończona, ale i bardzo zadowolona.

IMG_0364.jpeg

Tak wyglądał po koszeniu. Teraz ma trochę czuprynkę przerzedzoną :happy:
Było ciepło, a momentami nawet za ciepło. Na niebie pojawiało się niewiele chmurek, więc prawie cały czas świeciło słońce.
Spokojnego wieczoru.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Kwi 2025 18:08 #875307

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9950
Józku pozazdrościć takich temperatur, a Tobie Janino zacięcia do pracy. :bravo:

U mnie w nocy 7*, w namiocie 11*. Do południa było szaro, całe niebo zaciągnięte chmurami, temperatura 11*. Około drugiej pokazało się słońce, temperatura szybko się podniosła i zrobiła się lato.

Padało codziennie w okresie ochłodzenia, na zmianę deszcz i śnieg, a w ogrodzie pustynny piasek...
Już wyszła cebula wiosenna, bób też już się gramoli, muszę zasilić czosnek. Tak, że jest co robić. :crazy: :wink4:

20250414_150605.jpg

20250414_151118.jpg

20250414_151111.jpg

Dużo sił w nadchodzącym czasie. :coffe: :drink1:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Kwi 2025 22:05 #875334

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5275
Łatka wrote:
podjadek wrote:

Piotrze, macie tam klub morsów? Od samego patrzenia na ludzi na golasa wchodzących do tej lodowatej wody robię się sina. :woohoo:

Do wody nie wchodziłem, ale poza nią było naprawdę przyjemnie, i nadal jest. Tak relacjonują moje dziewczyny. :)
Ja już z w domku z rozsadami ;) :)
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2025 22:10 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Kwi 2025 06:44 #875363

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 869
Dzień dobry z Jeleniej Góry :) Noc pochmurna, ale ciepła: termometr wskazuje 12*C, widać przebłyski błękitu, ale zapowiadają jakieś przelotne deszcze. Ptaki przekrzykują się na całego, a powietrze paaaachnie cudnie: nagrzewającą się ziemią, zbutwiałymi po zimie liśćmi, wilgotnym mchem parku... Po prostu: wiosną.
W ogrodzie wciąż niziutko, ale zaczyna być kolorowo. Google podpowiedział, że żółte, to pragnia syberyjska. Blado-lila i róż - to pamiętam: floksy (płomyki) szydlaste :)

20250414_164022.jpg

Zaglądałam też do moich zawilców żółtych (jak już się wie, że są też żółte, to faktycznie nie jest to wielka zagadka :happy4: ) i co odkryłam? :search: Zdarzają się co roku niejadalne "psiaki", jak to mój tato mówił, były kilka sezonów opieńki na wyciętych leszczynach, bywają podgrzybki, a nawet pojawił się kiedyś prawdziwek. Ale smardzyka - jeszcze nie...

20250414_171109-2.jpg

Pozdrawiam serdecznie :bye: :bye: :bye:
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2025 06:51 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Kwi 2025 07:14 #875367

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aniu, też widywałam u siebie takie grzybki, ale nie dowierzając w ich niewinność, po prostu wyrzucałam. :crazy:
Podobno te smardze biorą się z kory, pozyskiwanej gdzieś tam sporo na wschód od nas (o ile wzrok nędzny mnie nie myli, używasz do ściółkowania?)
We Wrocławiu piękne zorze po piątej, ale przedstawienie się skończyło, teraz ponurawo. Za to naprawdę ciepła noc jak na kwiecień, o świcie +11. Moje pożal się, Boże, rozsady spędziły noc na tarasie.

Na razie cieszę się festiwalem magnolii, szczęśliwie tylko jedna z moich miejskich mocniej oberwała w zeszłym tygodniu. Pozwolę sobie podzielić się takim widokiem.

Pięknego dnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Kwi 2025 07:28 #875369

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12634
:bye:

Meldunek z Legnicy
Ciepła noc z minimalną temperaturą na poziomie +8,7°C.
Poranek z częściowym zachmurzeniem, słaby wiatr, w ciągu dnia prognozowane są niewielkie opady deszczu, dzisiejszy target to +16°C

20250411.jpg

Udanego dnia !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Kwi 2025 07:45 #875372

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
Łatka wrote:
Aniu, też widywałam u siebie takie grzybki, ale nie dowierzając w ich niewinność, po prostu wyrzucałam. :crazy:
Podobno te smardze biorą się z kory, pozyskiwanej gdzieś tam sporo na wschód od nas (o ile wzrok nędzny mnie nie myli, używasz do ściółkowania?)
Aniu, ja też ich nie zbieram: mój mąż nie cierpi grzybów i mu śmierdzą w kuchni (dziwoląg! :happy2: ) Pozostawiam je po prostu w ogrodzie, jako dodatkowy materiał dla bioróżnorodności. Psiaki natomiast wypraszam z ogrodu: potrafią być straaasznie namolne i uporczywie wyłazić skąd się tylko da. Ten fragment ogrodu nie jest ściółkowany, a to, co tak ładnie nazwałaś, to zwyczajnie liście magnolii, ubiegłoroczne oczywiście :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Kwi 2025 08:12 #875375

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś poranek trochę chłodniejszy niz wczoraj.Aktualnie termometr wskazuje +13,8*C.Podwiewa mocniejszy wiatr.Niebo zasnute szarymi chmurami.Są widoczne przebłyski rozjaśnień.Dziś raczej prac ogrodowych nie będzie. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe:

IMG_20250413_081935.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Kwi 2025 19:44 #875423

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56457
Dzisiejszy dzień był zdecydowanie chłodniejszy niż wczorajszy. Parę razy lekko padał deszcz, ale tak że nic nie podlał :( Przygotowałam sobie już na jutro parę robótek ;) Zamoczyłam następną porcję dalii i przygotowałam ziemię do przesadzania cytrusów. Na szczęście nie muszę jutro nigdzie wyjeżdżać :)

IMG_0375.jpg

Spokojnego wieczoru.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 06:51 #875443

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2784
Zaczyna się piekny dzień +14
Wczoraj popadało, a dziś wychodzi słoneczko.
20250416_064931.jpg
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 07:46 #875448

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Rzeczywiście zanosi się na pierwszy chyba dzień "pełnowymiarowej wiosny". Również we Wrocławiu :dance:
Słońce od samego świtu wzięło się ostro do roboty, ale zanim ogrzało termometr, pokazywał 12 stopni. Rozsady kwiatów spędziły kolejną noc na zewnątrz, rozważam wsadzenie do gruntu, co tylko podrosło odrobinę. Cynie, kosmosy, szałwie - to na pewno. Prognozy na kolejne dwa tygodnie zmieniają się, ale na korzystne.
Wczoraj uziemiłam resztę dalii i drugi raz :garden: . Trawa rośnie, ale bardzo nieregularnie, są miejsca ciemnozielonych placków, a są takie ledwo, ledwo. Może i nierówno rozsypany nawóz? Ale raczej stawiam na brak wody, bo te lepsze kawałki w nieznacznie niższej części ogrodu. Wczoraj liczyłam na wodę z nieba, niby pod wieczór coś tam padało, lecz leniwie bardzo. Pewnie znów przyjdzie podlewać po ciemku, gdyż na dzień przewidziane zajęcia nieogrodowe, niestety.
Kwitną okoliczne grusze i czereśnie, a u mnie rajska jabłonka.

Fajnej środy!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 08:29 #875452

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9435
W nocy trochę popadało, ciepło, rano bylo ponad 11 stopni. Wczoraj wkopalem część kann. Rozkwitły się czereśnie i śliwy.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 08:47 #875454

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12634
JaNina wrote:
Mirek19 wrote:
Rośnie szansa, że w przyszłym tygodniu poczujemy wręcz powiew lata, a słupki rtęci poszybują do ok. +25°C :dance:

Oby się sprawdziło :)

:bye:

Udało się, sprawdziły się prognozy :dance:
Od rana słońce pracuje na pełnych obrotach, dzisiejszy target to aż +26°C

20250416_kw.jpg

Udanego dnia !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 09:08 #875457

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka zakończyła się z temperaturą 13,8*C.Poranek wstał słoneczny z bezchmurnym niebem.Aktualnie termometr wskazuje w słońcu32,8* a w cieniu 17,8*.Jest ciepło i prawie bezwietrznie.Spokojnego dnia zyczę wszystkim. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:

IMG_20250415_192807.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 09:22 #875459

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12563
U nas też cieplutko, chociaż wczoraj wiało i wieczorem wyraźnie się ochłodziło. Zapowiadany, nocny deszcz znowu skutecznie nas ominął. Bardzo sucho.

Świdośliwa Lamarcka
IMG_20250415_165221.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, Jan4, Łatka, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Kwi 2025 09:30 #875461

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
Dzień dobry z Jeleniej Góry :) U nas nocna parówka zakończyła się na 13-tym stopniu słupka rtęci, jak by się chciało powiedzieć. Niestety elektronika wtargnęła wszędzie i musimy jej zawierzyć. Ale na czuja - było te 13*C ok. 5:30. Teraz mamy 17,9*C w cieniu, a w słońcu pewnie ze 30. Przyszło lato. No to gdzie ta wiosna, ja się pytam? Bo przy takich temperaturach tulipany są mgnieniem jednego dnia: rano w zielonym pąku, wieczorem - w zielonym pałąku z opalonymi płatkami u stóp...
Aniu, nie wiem jak wyżej, ale u nas deszczu wczoraj nie było: udawał tylko, że pada i straszył przed wyjściem do ogrodu...

20250414_163555.jpg

Pozdrawiam serdecznie :bye: :bye: :bye:
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2025 09:31 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.565 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum