TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 17:20 #871549

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87130
Znalazłam nawet, gdzie będzie (internetowo) dostępna od marca. Ale jeszcze "niebieściej niebieska" jest szałwia otwarta, S. patens. Zdecydowanie jednoroczna w naszym klimacie, niestety.
Ale to już do dyskutowania w wątku szałwiowym może, biedne ostróżki i tak pozostaną moimi ulubienicami. Już choćby z tego powodu, że pojedyncza roślina "robi na niebiesko" rabatę i przykuwa wzrok, a ja nie mam miejsca na "nasadzenia grupowe".
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 14 Lut 2025 12:20 #871602

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1050
Łatka wrote:
Bylinowy Raj to fajna firma, od lat coś tam u nich zamawiam, choć akurat nie ciemierniki. Ale jeżówki mają pierwsza klasa.
Popytałam ich o ostróżki - "w okolicy kwietnia pojawi się pełna oferta ostróżek"
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 14 Lut 2025 12:58 #871608

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11215
Właśnie tam kupuję. :)
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 14 Lut 2025 16:29 #871643

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Oooo a ja na nich trafiłam na all szukając Twojej błękitnej :rotfl1:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Lut 2025 18:33 #872162

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dziś kupione nasiona ostróżek poszły do doniczek, a doniczki na (czasem jednak ciepławe) kaloryfery. Zobaczymy, czy cokolwiek z tego wyjdzie. Zabawa jest wcale nie tak tania, w każdej torebeczce było nie więcej niż 10 nasionek. A w jednej sporo mniej. Ale zapisuję dla pamięci, bo wiadomo, ostróżki testują cierpliwość siejącego.
Za bardzo na nie nie liczę, jak się okaże, co przetrwało zimę, będę się znowu rozglądać z gotowcami w doniczkach.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Lut 2025 23:35 #872195

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystkie wysiałaś?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Lut 2025 23:41 #872196

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9479
Aniu, czy to jakieś specjalne ostróżki?

Tak się zastanawiam, bo zakupiłam z Franchi Delphinium Perenne Multicolor za parę złoty i się zastanawiam, czy jest sens wysiewać??

20250220_235837.jpg
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2025 00:02 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Lut 2025 07:50 #872203

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewuniu, nie wiem, czy specjalne. Ja mam - jak wiesz - ogrody wyłącznie kwiatowe i bardzo malutką przestrzeń w porównaniu z Wami, urzędującymi w wiejskim krajobrazie, i to płaskim. Dlatego wybierając rośliny muszę bardzo precyzyjnie wybierać, nie chcę "ostróżek - mix kolorów" (ani podobnych mieszanek innych roślin), podobnie jak inni nie chcieliby zapewne "pomidor-mix odmian). Tak sobie przynajmniej wyobrażam. Poza tym mam taką manię, że lubię znać się z kwiatami z imienia. Chyba zawodowe uzależnienie od słów??? :think:
W każdym razie to ostróżki bylinowe. Szukam uparcie "erzacu" dla utraconych pełnych odmian.
Klarkia25 wrote:
Wszystkie wysiałaś?

Zostało mi w lodówce ;) sześć nasionek 'Blue Donna', na obrazku bardzo ciemna.
Te pozostałe, kupione na all, ktoś wycenił jak złoto dobrej próby, biorąc pod uwagę stosunek wagi nasion do ceny (ilość nie była podana w ofercie). W maleńkich torebeczkach było 5 i 8 nasion, więc nie było z czego odkładać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Lut 2025 14:09 #872233

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Trzymam kciuki żeby wzeszły te bezcenne. Może... też kupię (u mnie są Vilmorin podobno mix niebieskich), ale głównie po to żeby przetestować kiełkowanieŁatka wrote:
Dziś kupione nasiona ostróżek poszły do doniczek, a doniczki na (czasem jednak ciepławe) kaloryfery.
Teoretycznie do siania byłam przygotowana, większość ogrodników zaleca zimną stratyfikację (?) Najprostszy sposób to wilgotny (nie mokry) papierowy ręcznik z nasionami zamknięty w plastikowym woreczku w lodówce. Mam takie małe z suwakiem, dmuchnęłabym żeby się zrobił balonik i tak ewentualnie ułożyłabym w lodówce.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Lut 2025 14:27 #872235

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
One siedziały bodaj trzy dni w lodówce, bo nie miałam podłoża. Co prawda na sucho, ale zawsze.
Generalnie nasiona przechowuję w lodówce, jakoś intuicyjnie wydawało mi się, że mają tam lepsze warunki. Nie, żeby to były worki. :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Lut 2025 18:40 #872249

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem po co, ale kupiłam nasiona mix Legutko bo miały dłuższy termin ważności, może świeże ;) 0,5g to chyba milion :happy: Poszły do szuflady w lodówce i zapominam na tydzień

ostrozka.trwaa.jpg

ostrkatrwaa21.02.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 08 Mar 2025 10:45 #873033

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Po ponad 2 tygodniach w lodówce nawet nie drgnęły, wrzucam do ziemi
ostrkanasiona8.03.25.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 16 Mar 2025 11:54 #873507

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Koniec zabawy, z ok 20 nasion wzeszło jedno :rotfl1: Jak u Was?
Podejrzewam, że łatwiej je rozmnożyć z sadzonek. Doczytałam że trzeba wczesną wiosną obciąć młody mały pędzik jak najbliżej nasady korzenia, tak jakby z piętką. Mam nadzieję, że uda mi się kupić 'JUPITER SKY BLUE' i spróbuję tak rozmnożyć

ostkaznasion16.03.25.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 16 Mar 2025 12:02 #873509

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26925
A ja wytrzepuję nasiona na ostróżkach w gruncie ,przed ścinaniem suchych badali
i co rok mnóstwo siewek .Nic przy nich nie majstruję .
No tylko wyrywam zbędne :P
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 16 Mar 2025 12:17 #873511

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Bobka mamy jedną wspólną odmianę samoobsługową :) forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...any?start=216#871489
Obawiam się, że inne nie będą takie ochocze, zwłaszcza hybrydy
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2025 13:06 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 16 Mar 2025 14:03 #873528

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
U mnie marnie.
Z wysianych trzech odmian znak życia w postaci dwóch wschodów daje tylko jedna. w pozostałych kubeczkach pusto.
Ale pamiętam, że któregoś roku nasiona "ożyły" po kilku tygodniach, nie postawiłam jeszcze kreski.

Problem z rozmnażaniem z nasion u mnie nie kończy się wraz z wschodem, nawet nieco większe sadzonki prawie bez wyjątku zanikają po jakimś czasie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 02 Kwi 2025 11:34 #874544

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy to ostróżka? Bo coś się przyplątało nie wiadomo skąd, w pobliżu żadna ostróżka nie rośnie

jakostrka.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 02 Kwi 2025 12:06 #874546

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wygląda na bylinową ostróżkę.
Kurczę, żeby tak do mnie się przyplątywały... :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.441 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum