TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 01 Lis 2025 17:14 #884705

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13510
Moja z późnoletniego zakupu zdaje się urągać listopadowi dumną postawą :P

20251101_101605.jpg

Zdąży, nie zdąży... :think: otworzyć kwiaty
IMG_1824.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 15 Lis 2025 17:50 #885320

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13510
...zdążyła :)

IMG_1835.jpg

IMG_1838.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Mar 2026 18:07 #891267

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5211
Wszystkie ostróżki szczęśliwie przetrwały i powoli się gramolą :)

ostrki20.03.26.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, lusinda

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Mar 2026 19:37 #891272

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Też zauważyłam listki, nie u wszystkich póki co.
Najbardziej obawiam się o piękną Red Lark, grzebałam obok suchego kikuta łodygi.. :jeez:
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2026 19:42 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Mar 2026 20:07 #891273

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu a jak już się pokażą pędziki tej piękności to może byś ją rozmnożyła? No i po co tam grzebiesz? ;) jeszcze uszkodzisz...
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Mar 2026 20:32 #891274

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Mileno, ja tam...grzebię swoje nadzieje. ;)

Nie umiem rozmnożyć ostróżki, w ogóle. Ani z nasion mi nie wychodzi, ani z podziału, raczej uśmiercam dzielone części.
W ubiegłym roku kupiłam dwie sztuki RL, natknęłam się przypadkowo. Jedna oddała ducha jeszcze tego samego lata. Obawiam się, że jak wszelkie delikatesy, i ta odmiana nie da u mnie rady.

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Kwi 2026 17:38 #892314

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja chyba taka najzwyklejsza, ciemno niebieska, i zawsze po zimie ma jakieś siewki wokół siebie

ostrka.siewki13.04.26.jpg
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Kwi 2026 18:22 #892317

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5195
U mnie jest tak i bez problemu i tylko jak chcę coś zostawić z tych sieweczek to trzeba patrzeć .A jak zostawię to zagłuszają wszystko jak chwast
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2026 18:24 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Kwi 2026 18:52 #892321

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Perełko a mi te sieweczki przypominają orliki :unsure: czy aby na pewno to one?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Kwi 2026 21:20 #892328

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Na pewno to one i do tego czasem przecieram oczy jak one zakwitają ,bo potrafią się wymieszać i zakwitają różne odcienie. Wtedy czasem sadzę je kolorami. Teraz do tego towarzystwa dosadziłam białe i zobaczymy czy się wymieszają .Tu jeszcze nie wyplewione ,bo obok są na pewno lilie , szkoda by było wykopać ,ale dziś powyrywałam suche i to co można. Były znaczniki, ale ktoś chyba sobie pożyczył i nigdzie nie ma. Od razu lepiej to wygląda. Bo na rabacie liliowej to dramat, zaraz mi opanują każdy skrawek. Wyjdą lilie i trzeba przesadzić
To jest orlik ,ale one u mnie nie są takie chętne do wyrastania ,oprócz tego czarnego ,a siewki są znacznie później ,raczej wtedy gdy wychodzą hosty. Jak się spojrzy na żywo to od razu inna roślina i tego nie mylę, nawet jak obok wyrasta zielsko podobne do orlika typku coś glistnik.

Tu widać różnice ,a potem widać różnice w wielkości siewek
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2026 21:52 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, lusinda, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 14 Kwi 2026 10:33 #892339

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Właścicielka ma zawsze rację :)
Piękny masz ten busz ostróżkowy, zwłaszcza to miejsce z irysami.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 14 Kwi 2026 12:03 #892342

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
E tam, czasem nie mam racji i jak wyrośnie chwaścior np podobny do rudbeki to muszę pomyśleć zanim wywalę, a czasem wywalam naprawdę duże okazy heheh ,bo zakwita nie to co trzeba .Człowiek uczy się całe życie. Spory czy to jeżówka czy rudbekia też nie są rzadkością , jak ci taka sieweczka wykiełkuje ,a obok i to i to ci rośnie . Ostatnio pan pokazywał jasnotę ,dwie odmiany i różnice w budowie i tu chyba jest pies pogrzebany, bo który amator tak się fachowo przygląda i widzi te różnice. Ten chwaścior był u niego sadzony pod folią jako zioło, chyba przeciwbólowe. Czasem gdy coś jest np dwuletnie ,to zostawiam patyki i jak wykiełkuje to mam porównanie liści .Wszystko powinno się przesadzać do przedszkola ,ale czasem nie mam na to czasu. Do tego tam się nie chce rozsiewać.Tu jest poważny błąd na tym foto .Niby stołowka dla bzyków ale zaraz się mlecz rozsieje i będę zdziwiona skąd tyle mlecza mam hehe. Tu hihlandy ,żeby nie było nie na temat. Dyskusja na temat podobieństw zielska w moim wątku czasami, poparta fotkami.
Przezimowały ładnie i trzeba by dosadzić resztę ,tylko póki wszystko nie wyrośnie zawsze jest dylemat gdzie i czy czegoś nie wykopię :rotfl1: :jeez: :drink1: :flower2:
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2026 12:10 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.361 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum