TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 15 Cze 2025 21:01 #879209

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5537
Ja siałem w lutym do torebek strunowych z ziemią, przechowywanych na zewnątrz i przeszły stratyfikację tak mi się wydaje. Otrzymałem łącznie zaledwie trzy sadzonki, ale nasion nie pamiętam ile wysypałem.
Jest jedna rzecz o której słyszałem i nie zrobiłem, a mianowicie podczas kielkowania zmienić miejsce tym nasionom tymczasowo na dzień dwa do ciemnego pomieszczenia i podobno lepiej wtedy kiełkuje nasiono ostrozki.

20250615_205606.jpg
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2025 23:16 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Krecik stary, Łatka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 16 Cze 2025 18:42 #879239

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33251
Tak, nasiona ostróżki potrzebują do kiełkowania ciemności, ale przecież nakrycie ich ziemią, też do tego prowadzi. Nasiona wielu roślin są kiepskie, nie ma w tych nasionach "sił witalnych". Może z powodu sposobu produkcji roślin nasiennych :think: . Pamiętam jak asarina mi nie kiełkowała, też do kiełkowania potrzebuje ciemności, w końcu jak się udało ją wyhodować, to w następnych roku kiełkowała pomiędzy kostkami chodnikowymi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2025 18:42 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Grzebuła

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 16 Cze 2025 19:18 #879242

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 46153
Kupowane nasiona ostróżki w lutym wysiałem do kuwetki z torfem 25 nasion.Kuweta stała na oknie przez cały czas na słoneczku.Pierwsze wschody zaczęły się po 2-3 tygodniach.W sumie weszło mi 23 nasionka z tym,że przy wysadzaniu do gruntu 3 zmarnowałem.Na razie rosną ładnie i mam nadzieję,że jeszcze zakwitną.W sumie zostało mi 20 sadzonek kwiatków z wysianych 25 nasion.Dodam że po wschodach do czasu wysadzenia w gruncie były podlewanie naszym nawozem kristalon żółty 100na 100 :bye: :bye: :bye: :flower1: :flower1: :garden1: :garden1:

IMG_20250616_190327.jpg

IMG_20250616_190625.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Grzebuła

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 17 Cze 2025 09:11 #879258

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5537
Odniosłeś spory sukces z wysiewem ostróżek Kreciku i dorodne masz sadzonki :bravo:

Ktoś zauważył z Was tą małą żabkę w jednej z doniczek na zdjeciu wysłanym przeze mnie ?
Mam jakieś oblężenie żab, to już drugi płaz chowający się w moich rozsadach.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 17 Cze 2025 14:03 #879265

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 89587
To się ciesz, ślimaki to ich smakołyk. Nie są wegetariankami. B)
Mnie ślimaki demolują liście ostróżek, o tak:

I nie tylko, do zera potrafią w noc zeżreć sporą dalię, jeżówką też nie gardzą, ostatnio ściąga z liliowców. I to mimo sypania niebieskich granulek.
Duże, jak ta ciemna, uchowają się:

Małe, jak ta błękitna kupiona jako maciupka sadzonka na all... mogą nie przeżyć .

Generalnie płazy są zdaje się niezłymi indykatorami czystości środowiska - w miejskim ogrodzie, ba w parku w życiu nie uświadczyłam żaby. To dużo mówi o mojej glebie. :jeez:

Józiowi gratuluję, bo to naprawdę sukces. Może zdradzisz, jakiej firmy nasiona były takie kooperatywne?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.320 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum