TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 11 Lip 2025 14:14 #880343

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2459
Perełko doczytałam że seria HIGHLANDER jest sterylna, na nasiona nie ma co liczyć...ale zawsze warto sprawdzić :) Są baaardzo ładne, świetnie u Ciebie rosną
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lip 2025 10:02 #880373

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33467
Klarkia25 wrote:
U mnie jedną łodygę lawendowej z jasnym oczkiem wyłamał jakiś czas temu wiatr i ostatnio zauważyłam, że od razu pojawiło się kilka młodych odrostów. Spróbuję je wyciąć jak na filmiku, kubki z sadzonkami od razu zadołuję w ogrodzie i nakryję petem. Ukorzeniacza nie mam, znalazłam na all czeski Stimulax - proszek, żel albo płyn i zastanawiam się czy nie kupić przy okazji
Mileno, zasyp miejsca cięcia węglem drzewnym lub cynamonem i pozostaw chwilę do zaschnięcia, a do podłoża dodaj 50% perlitu, jeśli masz, w podłożu z perlitem lub samym perlicie rośliny b. dobrze się ukorzeniają, a sam perlit jest sterylny.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2025 10:03 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lip 2025 10:21 #880377

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki, tak zrobię, perlit mam a cynamon mam tylko korę - zmielę i takim świeżym obsypię :flower1:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lip 2025 10:25 #880378

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33467
Powodzenia, trzymam kciuki :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lip 2025 23:25 #880407

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6526
Kilka dni temu oglądałam Gardener's World i prowadzący robił sadzonki z ostróżek. Mówił,że należy to robić bardzo wczesną wiosną,gdy wyglądają mniej więcej tak jak na filmie.

'
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2025 23:26 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lip 2025 17:00 #880438

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Kaju być może lepiej się ukorzenią i przetrwają zimę. Spróbuję teraz, jest mi wygodniej, bo mogę sadzonki 'zrobić' i trzymać w ogrodzie. Póki co te wcześniejsze z liśćmi wystartowały, a patyki bez liści powtykałam byle gdzie nie licząc że coś z nich będzie - a tu niespodzianka, z jednego coś tam zielonego z ziemi wyrasta

ostrkifiolet.sadz.gotowe.jpg
ostkizpatyczkw13.07.2025.jpg

A dzisiaj zrobiłam 10 sadzonek 5 odmian wg wskazówek Alicji, najwięcej przyrostów miała lawendowa z białym oczkiem, tylko biała nic nie miała to wycięłam dwa patyczki z piętką. Nakryłam 3 dużymi butlami pet i do przedszkola za domek

ostrkaprzyrostylawend.B.O.jpg

ostrkisadzonki13.07.2025.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2025 17:02 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.355 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum