TEMAT: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 20 Sie 2016 22:02 #497625

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4722
  • Otrzymane dziękuję: 17440
Witajcie. Z racji tego że wymarzł mi agrest w tym roku, nasz ulubiony dżem ( czereśnia, malina i agrest w równych porcjach) zrobiłam z cukrem żelującym. Rozlałam do słoików i zapasteryzowałam.
I wyszła klapa, masa jest półpłynna. Na opakowaniu cukru pisało, żeby po nalaniu gorącej masy tylko obrócić do góry dnem ale ja to zignorowałam. Czy dlatego, że gotowałam słoiki dżem zrzedł??


Zielone okna z estimeble.pl

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 20 Sie 2016 22:23 #497630

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Podejrzewam, że to jednak wina czereśni, bardzo słabo się ścinają. Chyba trzeba by do nich więcej żelfiksu dodawac :)
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 22:27 #498894

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4722
  • Otrzymane dziękuję: 17440
Poradźcie mi czy da sie zrobić jakiś jadalny dżem z aronii? Zostałam obdarowana dość sporą ilością tych cierpkich i kwaśnych kulek. Mam dużo malin na krzakach, może dałoby się to jakoś połączyć?

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 22:34 #498895

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Beata przemroź i jak masz > 5kg to warto zrobić dobre wino wytrawne.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 22:48 #498898

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2016 22:49 przez kokolidek.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 22:55 #498900

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Ania-Adasiowa uporządkowała w zrozumiały sposób moje rzucone hasło - "dodaj pigwowca" - i jeszcze piękne fotki zrobiła słoiczkom dżemu aroniowego :lol: :happy:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...=18&start=144#298525

Trochę utartej skórki od cytryny też można dorzucić :) Ale niekoniecznie, bo i tak ten dżemik aroniowy jest smaczny :)

Ponieważ pigwowiec u nas jest owocem dość deficytowym :happy: w ubiegłym roku użyłam przecieru z czerwonych mirabelek.
Generalnie zasada jest taka, że aronię trzeba mocno czymś zakwasić, wtedy łagodnieje cierpkość :) Pigwowiec i mirabelki też są przydatne, ponieważ zawierają dużo pektyn, więc mocno żelują po rozgotowaniu. Dżem z ich dodatkiem nabiera ładnej zwartej konsystencji :)

Z kolei sok aroniowy robię w sokowniku, wrzucając pół na pół aronię z ciemnymi winogronami, które są zazwyczaj zbyt kwaśne do jedzenia, ale do soków idealne :)
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2016 23:05 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Stokrotka_jz

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 22:59 #498901

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie łacz Beata aroni z malinami. dzem z dodatkiem malin jest ze względu na pestki irytujący. Maliny to soki kompoty, w syropie, ąle nie dżemy bo jak wodę sie odparuje te mnie te pestki przeszkadzają. Natomiast dżem z aroni jest pyszny. Tyle samo cukru co owoców, w'g przepisu. ale dla mnie jest za słodki. 3/4 cukru 1 część owoców i podlewać trochę wodą w czasie smażenia.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 23:02 #498902

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4722
  • Otrzymane dziękuję: 17440
kokolidek - No własnie, TM nie posiadam.
Jak taki dżem zrobić, te owoce to cierpkie i twarde kulki jakoś trzeba je zmiękczyć i rozdrobnić?
Maliny trzeba by było dodawać na końcu. I czy trzeba dawać środek z pektyną?
Piotruś, z win najlepiej wychodzą mi słodkie, zawsze to wytrawne kończy źle. Dlatego też moje wina piją wszyscy tylko nie ja. Bo dla mnie wino ma być "bardziej gorzkie niż kwaśne". Słodkie mi nie podchodzi.
Musiałbyś mnie przeprowadzić jak dziecko we mgle. Aronii koleżanka ma jeszcze jedną taką skrzynkę do wydania, więc o ilość nie musze się martwić.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Sie 2016 23:32 #498908

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
A masz garnek do gotowania na parze?
Albo garnek i sitko metalowe o takiej samej średnicy, żeby to można było przykryć przykrywką?

Wtedy robisz jak w przepisie: garnek z wodą, sitko z aronią, przykrywka i robisz sok.

Później to co zostanie zmiksować razem z malinami, dodać pozostałe składniki , pogotować 15 min, lekko przestudzić, ponownie zmiksować i zagotować i do słoików.
Ja daję agar.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 07:26 #498923

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4722
  • Otrzymane dziękuję: 17440
Mam stalowy sokownik, zupełnie o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie. Zrobię w takim razie sok a z części dżem malinowo-aroniowy.
Co to agar-agar to owszem słyszałam ale nigdy go nie używałam. Podobno wegetarianie go używają jako alternatywę dla żelatyny. Ale nie potkałam się z dodawaniem do przetworów na zimę. Czy taki dżem można potem pasteryzować?
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 07:37 #498924

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Można pasteryzować. Musisz stosować go oszczędnie. Ale jak stosujesz coś innego, typu żel-coś i znasz proporcje to się go trzymaj. Ja początkowo przesadziłam z ilością agaru to miałam dżem o konsystencji niesmarowalnej. :rotfl1:

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 08:11 #498932

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Beata, każdy dżem jest słodki, a My cukier omijamy bokiem, wiadomo dlaczego, może Ty przypomnisz.

Wino wytrawne z aroni jest b.dobre.
Moja częściowo zebrana już się mrozi, pokażę jak się robi z niej WYTRAWNE bez posmaku ziemi i cukru wino domowe. Będę nastawiał za jakieś 2 tyg.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 08:16 #498934

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Piotruś , ale sądząc po avatarku to niektórzy jeszcze muszą parę lat poczekać, aż będą mogli winko zamiast soku :rotfl1:

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:35 #498975

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
kokoryczka wrote:
Dynia pomarańczowa :)

W jednym garnku należy rozgotować dynię, w drugim jabłka, mniej więcej w tej samej ilości. Rozgotowaną masę można zmiksować dla pewności, ja używam takiej kopystki (czy może inaczej się to nazywa) do robienia ziemniaczanego pure.

Kolejny krok - to wymieszanie obu przecierów i dodanie 2 rozpuszczonych w gorącej wodzie galaretek pomarańczowych. Najlepiej te galaretki nie rozpusczać zgodnie z przepisem, ale dać wody połowę mniej.

Na końcu dodać parę kropelek olejku pomarańczowego do ciasta. Można też wcinąć trochę pomarańczowego soku i otrzeć parę wiórów ze skórki pomarańczowej.

Po napełnieniu słoików pasteryzować je ok. 20 min.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kiem?start=54#313320
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2016 10:36 przez Hiacynta.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:37 #498976

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
nusia wrote:
Dżem z jabłek i dyni

1 kg jabłek (najlepiej Reneta, Antonówka) i 1 kg dyni (miąższu)
2 szkl. cukru i 2 cytryny (może być mniej cukru, jak ktoś woli)
5 goździków i łyżeczka cynamonu
trochę wody, tak ok. pół szklanki
Dynię pokroić w kostkę, dodać goździki, cukier, sok z cytryn i wodę, dusić do zmięknięcia dyni. potem dodać pokrojone jabłka, można też wrzucić otartą skórkę z cytryn. Gdy dżem zgęstnieje, wyłowić goździki, zamieszać, pod koniec dodać cynamon i wrzący dżem wkładać do słoików. Zakręcić, do góry dnem słoiki i niech stygnie.

Robiłam z Rouge d'Etampes. Wyszedł w ładnym pomarańczowym kolorze.
Robiłam z Danki Polki, wyszedł blady, a poza tym dynia nie chciała zmięknąć i się rozpadać, musiałam użyć blendera. Należy więc stosować pomarańczowe dynie, myślę, że świetna byłaby Hokkaido.
Dżem bardzo smakował mojej rodzinie.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kiem?start=72#413593

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:39 #498978

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Adasiowa wrote:
Nusieńko :)

Przygotowując dżem wybrałam mało popularną odmianę White Flat Boar ( białego dzika ), o której czytałam, że nadaje się idealnie do przetworów, a że miałam akurat rzeczoną dynię pod ręką, zaryzykowałam ...

Dżem z jabłek i dyni

Wymieszałam odmierzone proporcje dyni, jabłek odmiany Boskop, kilku pigwowców, cukru i laski cynamonu; na niewielkim ogniu "dusiłam" całość, często mieszając i podlewając w miarę potrzeby wodą. Po mniej więcej 1,5 godzinie gotowania, w musie, jaki utworzył się z dyni i jabłek, nadal widoczne były kawałeczki owoców - dlatego bardzo delikatnie zmiksowałam zawartość garnka tak, aby po całej operacji pozostały niewielkie fragmenty dyniowo-jabłkowe - nie przepadam za idealnym musem ;-).
Po odparowaniu i nabraniu satysfakcjonującej gęstości, gorący dżem przełożyłam do słoiczków i zapasteryzowałam.



Muszę dodać, że miąższ "Białego Dzika" nie jest tak wilgotny jak Rouge d'Etampes, ani tak lekki czy puszysty, ma natomiast przyjemny, owocowy zapach i słodki, delikatny smak. Jednak pokrojenie tej dyni, jak i obranie ze skóry, jest wyczynem ;-)

Według pozyskanych informacji przydatna do przetworów jest także melonowa żółta - zważywszy na cechy miąższu może być to udany wybór.

Bardzo dziękuję za przepis na keczup :kiss3: - wykorzystam prowansalskiego muskata :idea2:

A to dzisiejszy obiad :) - małe Acorny z własnej uprawy faszerowane gulaszem i zapieczone ...


forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kiem?start=72#413593

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:41 #498979

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Aleksandra wrote:
Ja również mam do zaproponowania DŻEM Z DYNI Z POMARAŃCZĄ. Pierwszy raz zrobiłam go w zeszłym roku. Był idealny w smaku.W tym roku dodałam chyba za dużo skórki pomarańczowej, bo jest wyczuwalna goryczka. Proponuję zatem ograniczyć jej dodatek lub poprzestać na miąszu. Być może smak też zależy od gatunku pomrańczy ;)

Składniki :
1kg dyni
3 pomarańcze
2 laski wanilii
0,5 kg cukru
1 żelfix
ok. 3 łyżki soku z cytryny
można dodać cynamon w laskach oraz ziarenka kardamonu do smaku

Dynię obrać i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu). Najlepiej ostrym nożem albo specjalnym skrobakiem. Niestety nie mam takiego, więc dodatkowa robota ? pociąć ją na drobne paseczki.
Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4kg cukru, dodać laskę cynamonu i ziarenka kardamonu oraz wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Teraz dodać żelfix wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Teraz do czystych słoiczków. Zakręcić i postawić dnem do góry. W/g przepisu znalezionego przepisu nie pasteryzuje się dżemiku, ale dla bezpieczeństwa można to zrobić. Z tej porcji składników wyszły mi prawie cztery słoiczki.

Attachment Demzdyni.JPG not found



Attachment Demdyniazpom.JPG not found



Attachment Demdyniazpomaracz.JPG not found



I tegoroczna inna wersja DŻEM Z DYNI Z DODATKIEM PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO:

1kg dyni obrałam i sarłamna tarce. Dodałam także utarte owoce pigwowca, 0,5kg cukru, wnętrze laski wanilii, 2 laski cynamonu, kilka ziaren kardaonu rozgnieciogo w moździerzu. Całość zgotowałam i utrzymywałam n młym ogniu ok 30-40 min. Następnie dodałam jedną pomarańczową galartkę. Gd się rozpuściła, gotowałam jeszcze kilka min. Następnie włożam do słoiczków. Z tej ilści wyszło mi ich 4 szt. Smak zaskakujący. Pigwowiec nadał specyficzny aromat.

demzdyniII1.JPG


demzdyniII2.JPG


demzdyniII3.JPG

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...it=18&start=18#77419

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:46 #498980

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Aleksandra wrote:
W tym roku miałam rajskie jabłuszka zostawić ptakom, ale nie wyszło… Wzięło mnie na przetwory ...

MUS Z RAJSKICH JABŁUSZEK
2kg jabłuszek zagotować w minimalnej ilości wody. Podczas gotowania rozgniatać je. Gdy będą już miękkie przetrzeć przez sito. Ja zopatrzyłam się w przecierak do warzyw, ale pewnie to jakaś niedoróba, bo kiedyś, dawno, dawno temu moja mama miała taki sam i ... dział. Mój niestety nie Przecierałam zatem łyżką, bo pałka do ucierania w makutrze gdzieś została zapodziana. Po mozolnym przetarciu owoców, dodwałam stopniowo cukier do odpowiadającej mi słodkości. Gotowałam na małym ogniu z cukrem i laską cynamonu. Potm w słoiczki i zapasteryzowałam.

rajskiejabuszkamus.JPG


A jakby tego było mało, zrobiłam KONFITURĘ Z RAJSKICH JABUSZEK. Wyszła przepysznie (ale jestem skromna B) )

rajskiejabuszkakonfitura.JPG

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...loiku?start=36#77439


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.431 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum