TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 02 Paź 2018 20:18 #626556

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Chutney z zielonych pomidorków

0,5 kg zielonych pomidorów - obrać ze skórki, pokroić w "ósemki"
0,5 kg bardzo twardych gruszek - obrać, pokroić w kostkę
100 g czerwonej cebuli - pokroić w piórka
3/4 szklanki musu z mirabelek ( to moja inwencja )
75 g octu jabłkowego
75 g cukru
5 g startego imbiru
15 nasion kolendry
1 łyżeczka gorczycy
sól na czubku łyżeczki
pół łyżeczki bardzo ostrej, sproszkowanej papryki

Do garnka włożyć wszystkie składniki oprócz soli i papryczki. Nakryć pokrywką i dusić na dużym ogniu 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć płomień, zdjąć pokrywkę i dusić około 45 minut do zagęszczenia sosu i rozpadu pomidorków. Na samym końcu dodać sól i ostrą papryczkę, gotować jeszcze chwilkę razem. Gorący chutney nałożyć do małych słoiczków, od razu zakręcić. Nie pasteryzowałam, odwróciłam słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
Chutneye są najlepsze po upływie 3-4 tygodni, aż wszystkie smaki się "przegryzą".

Zdjęcie zamieściłam w Warzywniku, w wątku o uprawie pomidorów.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...18?start=2556#626530
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2018 20:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 18 Paź 2018 12:18 #627882

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Dżem z poniższego przepisu, tyle, że z zielonych pomidorów, mam zamiar popełnić. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy.
Horti wrote:
Po wczorajszej wichurze sprzątnęłam pomidory z tunelu, niestety część popękała. Znalazłam przepis na ostry dżem z dojrzałych pomidorów, wygląda pysznie i rozgrzewająco.

Pikantny dżem z dojrzałych pomidorów


1 kg dojrzałych pomidorów
kawałek imbiru (lub trochę suszonego)
2-4 papryczki chili, rodzajem i ilością papryki regulujemy sobie stopień ostrości
2-4 ząbki czosnku
2 "gwiadki" anyżu gwiazdkowego
0,6 kg cukru
0,2 l octu winnego

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i siekamy, imbir obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, papryki pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, mieszamy delikatnie, aż rozpuści się cukier, a całość zagotuje się. Potem podgrzewamy na malutkim ogniu, aż osiągniemy pożadaną gęstość. Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20-30 minut.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 30 Paź 2018 09:38 #628933

  • UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 461
  • Otrzymane dziękuję: 1591
IMG_20181029_192219.jpg

Tyle zielonych i lekko zapalonych pomidorów (ok 700 g) miałam wczoraj wieczorem w domu, dodałam sok z połówki cytryny, 300 g cukru i
zieloną chilli, chciałam sprawdzić co to z tego wyjdzie.
Po degustacji wnioski są następujące: jak dla mnie za słodkie,
za mało ostre, za mało kwaśne, ogólnie brak wyczuwalnego smaku pomodorowego.
Rodzinka twierdzi "dobre bo słodkie" :jeez: :whistle:
Może chutney lub ten pikantny dżem z postu AniAdasiowej ( od Hortki) byłby lepszy?
W szklarni mam jeszcze sporo zielonych San Marzano, które chyba jednak nie dojrzeją :jeez:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2018 09:42 przez UllaM. Powód: Literówki

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 31 Paź 2018 13:26 #629030

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Ulko, chutney wyszedł przepyszny, więc z czystym sumieniem go polecam; jedyny mankament to czas oczekiwania na degustację - powinien upłynąć minimum miesiąc, aby wszystkie smaki przegryzły się i pokazały, na co je stać.
Jeśli chodzi o dżem z przepisu Dorotki Horti - miałam okazję go próbować i jest wspaniały.
Niedojrzałe, zielone pomidory są po prostu mdłe, bez smaku, jedynie kwaskowe, dlatego warto poeksperymentować z dodatkami: słodkimi, pikantnymi, aromatycznymi ....
Możesz połączyć pomidora z innymi warzywami lub owocami, dodać cukier, czosnek, ostrą papryczkę, imbir, cynamon, goździki, skórki cytrusowe; bardzo ciekawe jest połączenie pomidora z ziarnami kolendry ( niewielka ilość ).
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 02 Lip 2019 18:51 #665958

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
O rety szukam i szukam i nijak nie mogę wypatrzeć przepisu na sos z pieczonych pomidorów.W ubiegłym roku nie zapisałam :hammer: Może ktoś podpowie .
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2019 18:51 przez Pestka.

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 02 Lip 2019 21:16 #665979

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pestka, Jaedda

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 06 Lip 2019 18:56 #666513

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Dziękuję Alinko bardzo :kiss3:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Wrz 2019 20:58 #675382

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Sos do szakszuki

2 czerwone papryki
8 szalotek, lub łagodna cebula
8 ząbków czosnku
1,5 kg dojrzałych pomidorów
50 ml oliwy
2 łyżeczki całych nasion kuminu
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta płatków chilli
1/2 pęczka natki pietruszki

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blażce i piec 20 - 30 minut w temp. 200* /funkcja grill/. Gorące przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do przestudzenia, po czym obrać ze skórki. W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie należy uprażyć ziarna kuminu, aż zaczną pachnieć. Dołożyć pokrojoną w piórka szalotkę i posiekany czosnek. Przesmażyć do zmięknięcia. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Dodać sól, chilli, pieprz i posiekaną natkę. Dusić pod przykryciem około 7 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdjąć pokrywkę i jeszcze dusić, żeby sos lekko odparował około 4 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić jeszcze 5 minut .
Przełożyć do słoików, wstawić do nagrzanego do 120* piekarnika na 20 minut.

I jeszcze moja modyfikacja:

Zamiast oliwy wytopiłam wędzoną słoninę. Natomiast pomidory podzieliłam na dwie części. Jedną część pomidorów przekroiłam na pół, spryskałam oliwą i dałam do piekarnika. Po karmelizacji obrałam ze skórki. Pomidory po lekkiej karmelizacji, wynoszą potrawę na nieco inny poziom. Drugą część zrobiłam, tak jak w przepisie oryginalnym.
Po podsmażeniu cebulki i czosnku, dolałam do garnka cały sok który wypłynął z pomidorów i papryki celem częściowego odparowania. Nie musiałam tak długo później odparowywać całego sosu. Skutek był taki, że sos zyskał na smaku i był bardziej gęsty. Wieprzowa wędzonka też wniosła dużo smaku. Ale wieprzowina w szakszuki, to tylko u Nas.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 06 Sie 2020 07:22 #723970

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14351
Ogromna prośba o pomoc w znalezieniu przepisu na sos barbecue :thanks:

Szukam, szukam i nie mogę znależć, a podobno super pyszny :garden1:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Paź 2020 15:57 #730912

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1564
  • Otrzymane dziękuję: 8330
To chyba będzie to forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...orow?start=54#562243

Trochę po czasie ale może się przyda na przyszły rok
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2020 15:58 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 17 Kwi 2021 09:30 #758092

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ok posmakowały mi suszone pomidory i postanowiłem w tym sezonie zrobić ich zapas :dance: i stąd pytanie bo czytam różne przepisy, tak więc jak już dobrne do etapu, że są odpowiednio suche ale dalej elastyczne ^^ to co dalej? upchnąć je do słoika, przyprawy i gorący olej? i rozumie że wtedy już nie trzeba pasteryzować? a gorący olej to jak gorący? ile *C? :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 17 Kwi 2021 10:08 #758098

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 724
  • Otrzymane dziękuję: 2974
Lekko przestudzony ( ok. 90 st.C) tak, żeby nie było już widać bąbelków. Jak robiłam pierwszy raz zalałam prosto z palnika i zrobiłam skwarki :lol:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 17 Kwi 2021 10:52 #758101

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Można też przechowywać takie trochę lepiej ususzone w zakręcanym słoiku bez zalewania olejem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 17 Kwi 2021 12:01 #758112

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Ja trzymam w słoiku lub woreczku ale w lodówce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 19 Kwi 2021 19:42 #758456

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Adrian
Po różnych perypetiach w przechowywaniu wyrobu ja pasteryzuję suszone i zalane olejem i ponadto przechowuje w lodówce. Wysuszenie pomidorów jest zbyt pracochłonne aby potem wyrzucić a to się zdarzało bez pasteryzacji.
Suszone pomidory w oleju to dla mnie kwintesencja ich smaku.

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Sie 2021 17:16 #773453

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
mam przetarte pomidory - od groma tego, chce to odparować na koncentrat .....

nie mam czasu stać i mieszać w kotle, odparowywał ktoś w piekarniku ? gdzieś wyczytałem że na parę godzin wetknąć włączyć 50 stopni i się samo zrobi

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Sie 2021 21:43 #773490

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jeszcze tak nie robiłam, ale dużo potraw robię w piekarniku, więc mogę stwierdzić, że powinno się dać. Skoro z potrawek odparowuje ciecz, to i z przecieru powinna. Jedyne co bym zrobiła, to takie przykrycie jak ma tażin. Nie chodzi mi o wysokość komina, tylko o otwór w przykryciu. A przykrycie z ujściem na parę proponuję dlatego, z przy brzegach garnka/naczynia, jednak będzie bardziej wysychało.
Żeby nie trzeba było zbyt długo odparowywać przecieru, zawsze proponuję wcześniejsze podpieczenie pomidorów w piekarniku. Coś w tym rodzaju
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=108#674438
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Sie 2021 22:10 #773496

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Łukaszu błąd na starcie. Pokrojone na kawałki pomidory zagotowujesz i odcedzasz na sicie i zagęszczasz sam klarowny sok. Przetarte pozostałe pomidory łączysz z odparowanym sokiem czyli tym co z niego zostało i masz super koncentrat. Dodatkowy smaczek wnoszą częściowo skarmelizowane cukry. Jak wychodzi odrobinę mdły to podkręcam cukrem i solą.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2021 22:12 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.362 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum