TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 17 Cze 2012 10:39 #47834

  • markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1209
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Zapraszam serdecznie do dzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami na przetwory z papryki słodkiej.

Pozdrawiam cieplutko Adasiowa

Wątek poświęcony papryczkom ostrym już istnieje - tutaj :) forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...25759-z-piekla-rodem

SPIS TREŚCI

Klikając w poniższy link przeniesiemy się do poszukiwanego przepisu

BURACZKI Z PAPRYKĄ
PASTA Z PAPRYKI
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
PAPRYKA Z CZOSNKIEM
SAŁATKA Z PAPRYKI I CUKINII
SAŁATKA Z PAPRYKI I CEBULI
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ryki?start=18#401980 czyli PAPRYKA PO CHORWACKU
SOS PAPRYKOWY
PAPRYKA Z BURACZKAMI
PAPRYKA MAŁOSOLNA
PAPRYCZKI FASZEROWANE W OLEJU
PAPRYKA MARYNOWANA MAMY KERSTIN
KWASZENIE CHILI CZERWONEJ I ŻÓŁTEJ(
OSTRY SOS CHILI -kuchnia Kwasiora








Pozdrawiam Markus
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2017 18:43 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Andzia1, Bozi


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 30 Sie 2012 15:28 #65420

  • zuzanna
  • zuzanna's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 12
Buraczki z papryką
Kiedyś robiłam takie buraczki i były rewelacyjne i na ciepło i na zimno. Przekopałam zbiory ale nie znalazłam tego "mojego" przepisu (nie pamiętam ilości poszczególnych składników) natomiast mogę podać taki gazetowy z identycznymi składnikami:
- 3 kg buraków,
- 1/2 kg papryki (zawsze dawałam czerwoną i myślę, że może być 1 kg),
- 1\2 kg cebuli,
buraki ugotować, obrać, zetrzeć na grubej tarce,
cebule w półtalarki a paprykę w paski (pamiętam, że kroiłam oba te skłądniki w kostkę),
Zalewa: 1 szklanka octu (zawsze używałam tylko winnego lub jabłkowego)3/4 szklanki cukru, ziele angielskie, 2 liście laurowe, łyżka soli. W przepisie zalecają ugotować zalewę i wrzucić do niej cebulę i paprykę. Ja cebulę i paprykę dusiłam lekko w oleju i dodawałam do buraków. W skład mojej zalewy wchodził na pewno olej, w rozsądnej ilości. Zalewę dodawałam do warzyw i chwilę dusiłam. Gorące wkładałam do słoików i pasteryzowałam w zależności od wielkości słoików od 20 do 30 minut. Myślę, że zalewa powinna być intensywna i smaczna, trzeba próbować.
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 08:50 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, viola

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 25 Lis 2013 08:06 #206464

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2652
  • Otrzymane dziękuję: 2335
mirdem wrote:






.......... i jeszcze ostatnio robiona :

Pasta z papryki:

2 kg papryki
4-8 papryczek chilli ( jak kto lubi lub chilli w proszku do smaku)

3 główki czosnku

3 łyżki soli

Składniki warzywne przekręcic przez maszynkę dodać sól , gotować 20 min od chwili zagotowania .

Dodać później :
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
2 szkl cukru
3/4 szkl octu
3/4 szkl oleju

Zagotowac , gotować 15 min

Gorące przełożyc do słoików , słoiki odwrócić, pozostawic do wystygnięcia.


......wcale mocno nie skomplikowana , a przepyszna regularnie ubywa z półek .......polecam :P :P
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Za tę wiadomość podziękował(a):

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Wrz 2014 11:20 #296654

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Czy ktoś posiada przepis na paprykę konserwową? W internecie masa ale który wybrać?? Zrobiliśmy tak 1 szklanka octu winnego 6%na 3 wody-(przyprawy; gorczyca, ziele angielskie, listek laurowy) wyszło za słabe po degustacji kilka dni później. Przerobiliśmy to na 1 szklanka octu zwykłego 10% na 5 szklanek wody i wyszło zbyt piekące :hammer: Ma ktoś sprawdzone proporcje? i ile cukru dodajecie??
pozdrawiam

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Wrz 2014 17:41 #296687

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Nasz przepis na paprykę marynowaną - słodkawą, lekko octową, delikatną, miodową, w smaku ... pychotka:)

Papryka marynowana z miodem

6-7 dużych papryk pokrojonych wzdłuż na cztery części
zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 30 g soli
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- ewentualnie olej - po łyżce na słoik

Do przygotowanych wcześniej słoików wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, po 2 listki laurowe i po małej łyżeczce gorczycy.
Kawałki papryk obgotowujemy 1-2 minuty we wrzątku, studzimy i układamy w słojach.
Składniki zalewy ( oprócz miodu ) zagotowujemy, studzimy, dodajemy teraz miód i zalewamy papryki. Ja daję na wierzch łyżkę oleju. Pasteryzujemy 15-20 minut.

Z tej proporcji wychodzą 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, viola, Biotit, Jaedda, ewakatarzyna, Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 13 Wrz 2014 21:35 #298694

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Dzisiaj zrobiłam tą papryczkę według przepisu Adasiowa dam znać gdy już będzie gotowa :) ale już teraz po smaku zalewy wydaje mi się,że ten przepis zastąpi mój poprzedni :) Dziękuję Aniu :)
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2014 21:35 przez viola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 14 Wrz 2014 19:43 #298876

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Violuś, zawsze do usług :)
Z degustacją poczekaj dobry miesiąc, aż wszystkie smaki się "przegryzą" - ja spróbowałam za wcześnie, ale i tak dokupiliśmy następne 3 kg papryki ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 14 Wrz 2014 20:39 #298891

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Miesiąc?! Aniu nie da rady:-D Moja córka również Ania jest prawdziwym smakoszem papryki,najchętniej od razu by sloiczki otwierała:-DGóra tydzień uda mi się powstrzymać:-D

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2014 18:11 #299095

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2652
  • Otrzymane dziękuję: 2335
.......a ja drugi rok z rzędu robię taką paprykę domownicy się zajadają :P

-2 kg papryki pokroic w paski
- 2 główki czosnku pokroic w plasterki

zasypać 2 łyzkami soli , wymieszc zostawic na 4 godz ( od czsu do czasu mieszac , żeby puściła sok)

.....po tym czasie dodać:
-1 szkl octu
- 3/4 szkl oleju
-3/4 szkl cukru

wszystko wymieszac zostawic na 4 godz ( równiez od czasu do czasu przemieszać żeby wszystko sie połączyło i żeby cukier się rozpuścił)

Wkładac do słoików , zalewac powstałym sosem, krótko zapasteryzować.
Ta papryka jest bez dodatku wody, papryka po wyjęciu ze słoika jest pysznie chrupka , my uwielbiamy :)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2014 18:12 przez mirdem.
Za tę wiadomość podziękował(a): viola, Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2014 18:54 #299101

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Mireczko,
Twój przepis tak smacznie brzmi, że muszę go wypróbować.
Viola, co Ty na to? Zaszalejemy ? :)

Na szczęście papryka w Poznaniu jest tańsza niż 3 tygodnie temu ...
Oj, coś czuję przez skórę, że ten weekend będzie znowu pracowity ;-)
Pozdrawiam serdecznie!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2014 19:31 #299108

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Dziś zebrałem kolejne 7kg! Łącznie dobiłem do 16kg a jeszcze ile wisi :dance: jutro będę robić kolejne ciekawi mnie jak będzie z tym miodem smakować :P chyba zrobię różne. Ciekawe ta od Mirki chyba też zrobię na skosztowanie :)

ps co znaczy krótko pasteryzować???? ja muszę konkretnie mieć podane dane :devil1:
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2014 19:35 przez Adrian89.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2014 19:38 #299114

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2652
  • Otrzymane dziękuję: 2335
...15 min nie więcej :P


moja papryka była robiona jakis czas temu (ok 3 tygodnie ) w bielskich 'Arhelanach" ( taka podlaska siec sklepów ) była wtedy po 2,79 za kg więc i papryka bez wody i pasta paprykowa ( przepis w dziale przetwory ) już zrobione ( odstawione do piwnicy :dance: ........... i już lekko rozpoczęta konsumpcja nawet ;) ;) )
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2014 19:44 przez mirdem.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2014 20:16 #299129

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Mirko, u nas w jednym z marketów bardzo popularnej sieci papryka jest po 3,79 za kg, na ryneczku drożej. Pocieszam się, że wrzesień i październik to paprykowe żniwa, ale i tak chyba nie wytrzymam i zrobię choć na próbę 3 słoiczki. Tak między nami mówiąc: czy czosnek można zastąpić czymś innym ( głupie pytanie, wiem, ja kocham czosnek, ale Adam - wręcz przeciwnie ).
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2014 22:15 #299184

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Aniu:-) a ja na to,jak na lato:-Dpróbujemy,a co tam:-Dja nie spocznę dopóki ostatniego pustego słoiczka nie zapełnię:-) a jak juz braknie to kilka się spałaszuje i od nowa:-D

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Wrz 2014 18:46 #299315

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Violuś, robię dokładnie tak samo :) Jak brakuje słoików, a wszyscy znajomi obdarowali mnie swoimi i też je wykorzystałam, to wtedy - myk! - do spiżarni i wyjadamy :)
A ta papryka z czosnkiem naprawdę zawróciła mi w głowie ( jak, nie przymierzając - żurawki ), więc podejrzewam, że jutrzejsze zakupy na ryneczku mnie nie ominą, a później ... drżyjcie słoiczki :)
Trzymam kciuki za Twoje Papryczenie!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 20 Wrz 2014 13:19 #300093

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Najnowsza przetwórcza działalność to sałatka z papryki i czosnku wg przepisu Mirki ( dziękuję Mireczko ! )
Na wszelki wypadek zmniejszyłam podaną ilość czosnku do połowy główki - jako że "moja" główka była duża, a sam czosnek o niezwykle intensywnym aromacie.
Mimo tego garnek z całością trzymałam na zewnątrz, na parapecie kuchennym :)
A to sałatka wciśnięta w słoiczki ( robiłam z 1 kg papryki, wyszły 3 słoiki po 400 ml )


IMG_9064.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 21 Wrz 2014 11:27 #300313

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Uwaga! Z ogromną przyjemnością donoszę,ze papryka według przepisu Ani (Adasiowa) jest przepyszna:-) Delikatna,miodowa,niebo w gębie. Moja córka się nią zajada,a wierzcie mi,to prawdziwy smakosz papryki. Stary przepis ląduje w koszu. Teraz czas na wypróbowanie przepisu Mirki:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 21 Wrz 2014 12:58 #300348

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Violuś, zaprawdę, wielką przyjemność zrobiłaś mi swoim wpisem :) Bardzo się cieszę, że stara Adasiowa przydała się na coś....
Bardzo serdecznie Ci dziękuję, życzę SMACZNEGO !!! i kolejnych udanych przetworów. Ściskam mocno, buziaki dla Córci!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum