TEMAT: Hippeastrum - zwartnice

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 17:00 #636410

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Tak się zaaferowałam przygotowaniami do pakowania, że śledziłam co piszecie, ale było to gdzieś obok mnie :supr: , ale już wszystko ogarnięte :dance:
Beatko (Perełko) mój Elvas od Mi... okazał się Dancing Queen :unsure:

Elu, ja uwielbiam cybistry - Tango i Lima piękne, będę musiała ich poszukać, a mój Merenque zaraz będzie :dance:

DSCN1044.jpg

Aniu, jakoś sobie z pakowaniem poradziłam, adres mam. A ja tu Cię naciągnęłam na kolejne zakupy,a Ty słyszę w Tesco zaszalałaś :happy4:

Zibi77 Marylin cudna :hearts: , Peacok-a też mam, z tego samego źródła i mam nadzieję, że będzie tak piękny jak Twój, moja Tosca wypuszcza pąk :dance:

Biotit, kwiaty podobne kolorystycznie w większej ilości wyglądają świetnie :flower2:

Moje dzisiejsze nowe kwitnienia: Pink Suprise i Spartacus :dance:

DSCN1041.jpg

Spartakus.jpg

Biedroneczka - czyżby Minerva :funnyface: , a może Mambo :funnyface: ?

Minerwa.jpg
Zielono pozdrawiam Iwona
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, kero, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, nikita5, Perełka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 17:15 #636414

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3154
Zibi, piękne kwiaty.Z przyjemnością się je ogląda.

Biotit, ładnie wyglądają kwiaty w takiej ilości.

Iwonka, podziwiam Twoje kwitnienia - wspaniałe.

Gratuluję Wszystkim zakupu tak dorodnych cebul. Z niecierpliwością będę czekać na ich piękne kwiaty.
Pozdrawiam. Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 17:36 #636417

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83528
Iwonko - było mi bardzo przyjemnie przynajmniej Cię usłyszeć, a równie miło - że pomyślałaś o mnie. :kiss3:
Te "szaleństwa" :lol: tescowe za niecałą dychę, gorszy problem - znaleźć miejsce na te wszystkie zgromadzone dobra. Tym bardziej, że ciepły mam tak naprawdę tylko pokój z kominkiem, w innych grzejniki albo zakręcone, albo włączają się...z rzadka. W kuchni termometr na ścianie przy oknie (ale po wewnętrznej stronie ;) ) ipokazuje zwykle 16-17o , chyba, że coś robię w piekarniku.
Pink Surprise bardzo ładny, lecz ja lubię łaciatki - wybrałabym Spartacusa, a nawet enena z ostatniego zdjęcia, gdybym musiała.
Z tego samego powodu uważam Twojego, Zbyszku, Pawia za cudo.
A teraz patrzcie, jak mnie zaskoczył Apricot Parfait drugim pędem:

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 17:39 #636418

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1836
Iwonko-czyżby 6 Dancing Queen?No to teraz już nie masz wyjścia i będzie balet jak nic,nie wiem jakie uczucie w Tobie się objawiło na jej widok.Pink Surprise i Spartacus przepiękne,Spartacus od Gi...?jeśli tak to odetchnę, a mój Mambuś Biedronek się jakoś nie spieszy pokazać swoje lico. :hearts: :hearts: :sad2:
Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Carmen

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 17:46 #636419

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
Aniu, ja lubię pomagać i coś robić, nie lubię bezczynności :happy: Nooo, z miejscem coraz gorzej :whistle:

Bożenko, nie kracz :rotfl1:
Zielono pozdrawiam Iwona
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 17:47 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, nikita5, Perełka

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 17:56 #636421

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
To paw =zobaczymy ,no może być pełny lubię
Gimma ma cebule z holenderskie.Mam jeszcze trzy ,czy nie pomieszane to nie wiem ,bo tak może być.
Jeszcze taki Passion ,kwiaty jak na fiszce. fot z neta
Ten którego ma Hadeco pełny Stars and Stripes [fotka z neta tylko do celów poglądowych ] Gdzieś mam foto tej cebuli ale odkąd mam okno 10 tke to jak dziecko we mgle przy 7 profesional i brak czasu by to zgrac w jedno miejsce.

Pyjama party jest od Mitiusa tak jak Benito i San Paulo ,który ma podobno wielkie kwiaty .Pyjama kilka zdjęć [więcej skromnych fotek dla ciekawych i zainteresowanych na moim forum odmianowym ]

Na każdym kwiatku ta kreseczka jest na innym płatku
Ostatnio nie mam zbyt dużo czasu patrzeć co od kogo czy zgodne,ważne by zakwitło coś czego jeszcze nie widziałam na żywo,a jak jest zgodne to tylko na plus.Lubię oglądać fotki zwartnic,a zwłaszcza te ostre i dobre ,bo ja mam z tym kłopot :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Iwonko dzięki takim ludziom społecznikom nawet świat może być bardziej kolorowy..
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 19:56 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 18:23 #636428

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
20190112_183238.jpg
j

Ja jeszcze muszę poczekać.
Perełko,no jak mogłaś ukryć przed nami to cudo,Pyjama jest dla mnie cudny,a skoro na każdym płatku ma kreseczki w innym miejscu to już go kocham. :flower2: :flower2: :flower1:
Bożena
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 19:57 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 18:30 #636432

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Wspaniałe kwitnienia gratuluję Wszystkim :hearts:
Moje dzisiaj :hearts:
Zbiorówka :hearts:

Mambo :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 18:40 #636433

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Co do miejsca to mam taki sen
strych,są dwa duże okna na przestrzał.Dach spadowy i będzie robiona koperta i gdyby tak wstawić okno na suficie by było widać niebo.Dużo światła,dużo miejsca ,tylko to latanie po schodach .Mojemu M już nie patrzę w oczy ,jakby mu tu wytłumaczyć zakup i wstawienie tego okna za konieczność.Czas do wiosny ....Cybistry =małe ale dużo ....... No tak drugie forum mam ,to mogę ukrywać to i tamto :happy3: :happy4: :rotfl1: :coffe: tylko co :comp: tu zrobić by być na bieżąco,nikogo nie urazić jak czasami nie mam czasu swoich myśli zapisać.....Kero znów zaczyna ,gdyby mój Splasch tak pięknie zakwitł w tamtym roku ,ale jako jedna z cebul z holenderskich zakupów nie zakwitł i byłam trochę niepocieszona ,bo inne to była czysta przyjemność.W tym sezonie budzi się już i zobaczymy ......Chyba łatwiej byłoby pojechać na plantacje i zobaczyć wszystko na raz ,ale póki co to jest robota na lata .......
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 18:48 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 18:42 #636434

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21397
A to moje Biedronek z prawej, Kauflandy z lewej..
P1121283-2.jpg

Ten pierwszy z lewej miał być różowy - ciekawe czy "da radę", bo wygląda na biały... Ale ja się nie znam...

Biedronek wystawia pręciki, są takie długie jak płatki.
P1121282.jpg

czy to jakaś "cecha odmiany"? Czy dużo tak ma?

Kauflandy "pąkują" czy może "się pączą"? :happy3:
P1121287.jpg

P1121288.jpg

Fajnie się je obserwuje - rozkwitają w oczach...
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 18:44 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, Biotit, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 19:01 #636439

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Małgosiu, też tak lubię jak zaczynają....

9.1Suprise.jpg

10.1Suprise.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 20:18 #636453

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10321
Różowy biedronek ma już całkiem rozwinięty pierwszy kwiat i bardzo mnie dziś zachwycił w wieczornym oświetleniu.

IMG_20190112_174200.jpg

Ale żeby nie było tak słodko, to są i zmartwienia. Drugi kwiat ma niedoskonałości w postaci białych miejsc ( kreska na dolnym płatku, kropeczka na prawym górnym). Co to może być: wirus, roztocza? Na razie go pryskam Agricollem.

P1360776.jpg

Miałam nadzieję, że trzeci kwiat będzie czysty, ale już pomału widać, że ma jakąś sporą jasną plamę (jutro w świetle zrobię zdjęcie). Strach, żeby nie zarazić czymś rezydentów. Chwilowo go odizolowałam. Czy może obciąć pęd kwiatowy do wazonu, a cebuli zafundować kurację termiczną? :think: Co radzicie? Jeden chory kwiat to nie byłoby zmartwienie, ale zarażenie pozostałych, to by było nie fajnie. :sad2:
Tak to jest z tymi marketowcami, ekscytująca loteria, co się trafi, ale praktycznie zawsze coś tym cebulom dolega. :unsure: Najlepiej kupować, gdy są w fazie cebuli bez nie za bardzo rozwiniętego pędu kwiatowego, kąpiel w 46 st.C i dopiero dołączać do stada. :idea2:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 20:22 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 12 Sty 2019 22:37 #636488

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
Perełko,fantastyczny ten Twój sen,ja takiego nie mogę mieć bo i poddasza brak ale Ty szansę masz.Masz rację,zobaczyć na żywo całe łany hipków i to różnych,oj muszę się obudzić. :club2: :flower2: :flower2: :flower1:
Faktycznie fascynujące jest oglądanie rozwijających się pąków. :fly: :dazed: :fly:
Małgosiu,ten biały może zmienić jeszcze kolor ale co to za cudo masz w środku,z jakiej to folii?
Ja w końcu poszłam po te bułki do Biedry i uratowałam ostatnią biedę z czerwonego kartonika,większość korzeni zgniła,cebula mokra,ale może ją uratuję,chcę czerwonego.
20190112_201355.jpg

20190112_213636.jpg

20190112_213644.jpg
A To moje biedronki.
Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 13 Sty 2019 09:07 #636511

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21397
Faktycznie - łan hipków wymiata...

Bożenko - na 91 stronie jest zdjęcie - to ten czerwono-biały, "jakby co" to poszukam opakowań, a czerwoną biedronkę mam z takiego samego pudełka, jak Twoja.

Dzisiejsza sesja:
P1131332.jpg

Biedronek w obu kwiatach ma białe końce niektórych płatków - na tych samych płatkach:
P1131337.jpg

P1131338.jpg

Kauflandy
czerwono-biały:
P1131333.jpg

i "miał być różowo-biały"
P1131335.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 13 Sty 2019 09:27 #636515

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
A mi dzisiaj moje zrobiły niespodziankę, 3 małe cebulki, które wypuściły liście, pokazały noski kwiatowe :dance: :dance: :dance: , a myślałam, że w tym roku już nie zakwitną :P
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Biotit, CHI, Zibi77, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 13 Sty 2019 09:57 #636518

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
A to mój duecik exotic peacock

Dwa trafienia :) :) :) :) :) :P :P :P :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Biotit, CHI, minohiki, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 13 Sty 2019 11:14 #636537

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Zibi gratulacje :woohoo: Wspaniałe kwitnienia exotic peacocków :hearts: Mam nadzieję że mój będzie kwitł równie pięknie :think:
Łatko nawet nie ma mowy o wyrzuceniu takiego pięknisia :hearts:
Marketowe są bardzo obiecujące :think:
Nikita kolejny uratowany :flower1:
Czerwone są bardzo energetyczne :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 13 Sty 2019 11:30 #636541

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
A to porażony okaz :( :( :( , może kolejny kwiat będzie już normalny :) :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, CHI, minohiki, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum