TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 28 Cze 2012 21:07 #50975

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Witaj Jolu miłośniczka dalii nie jestem , za to liliowców to i owszem , cieszy mnie że już zaczynają swoje kwitnienie ,
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 28 Cze 2012 21:13 #50977

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jolu, zupełnie inaczej wygląda moja róża.
Moja jest bardziej czerwona od środka.
Kremowa od zewnątrz.
Może ledwo rozwinięty pąk na ostatnim zdjęciu w lewym rogu przypomina moją.
Uwielbiam takie niewielkie dalie. Moje w tym roku jeszcze się gramolą.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 28 Cze 2012 21:36 #50989

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
pamelka wrote:
Marta sama wiesz, jakie są u mnie warunki do uziemiania :oops: nie licząc wzniesionych, nawiezionych części ogrodu ;)
Pisałam, pisałam, że różane zakupy oddzielne zupełnie i wpływu na koleżankę nie miałam :lol:
Amerykańska mówisz, wstawiłam w różanym, ale mogę i w ogrodowym, proszę bardzo :silly:

Czy kojarzysz fakt ujawnienia nazwy onej różyczki :whistle: Ja nic nie pamiętam :oops:
Piękne maleństwo, jeśli takie zdrowe i trwałe, jak obiecywał Pan ... to będzie sama radość :hearts:

Ta maleńka różyczka oraz lilie są - zachwycające. Skąd tę różyczkę zdobyłaś?

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 28 Cze 2012 21:48 #51004

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu jakie piękne dalijki.....szczególnym sentymentem darzę te niewysokie z pojedynczymi kwiatuszkami....przepiękne są....i takie dorodne, gęste krzaczory.....cudo....moje jeszcze nie kwitną :blink:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 28 Cze 2012 22:28 #51031

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Rację ma Marta pisząc o pieknym rozroście Twoich roślin. Miały wielkie szczęscie trafiajac w ręce takiej ogrodniczki.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 09:14 #51145

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Gieniu a ja nie jestem koneserką ani jednych, ani drugich :whistle: Co zupełnie nie przeszkadza, aby kilka sztuk zachwycało swoim kwitnieniem w moim ogródku :silly:
Wybór nie jest łątwy, ale nie mozna mieć wszystkiego :whistle:
Gosia, powiem więcej niektóre pąki bardziej rozwiniete przypominają u mnie Chippendale'a :lol:
Niestety nie widziałam Twojega Gebrudera :(
Ula zdobyłam, a gdzie ... słodka tajemnica ;) Prawdopodobnie dostępne będą w kolejnym sezonie ...
Aga liczba daliowych krzaczkó powiększyła się u mnie znacznie wiosną :lol: Zoabczymy, co zostanie po nich po zimie :unsure:
Miałam taki pomysł na obsadzenie cześci rabatki daliami ... poczekajmy niech zakwitną, bo już coraz więcej się rozwija.
Ewa nie zasłużyłam na takie miłe słowa, staram się dbać o ogród ... nie zawsze sie udaje, jak wszędzie :oops:
Pracy mam dużo, bo i zakątków wiele, różnorodnych, nie ze wszystkim zdążam :blink:
Wczoraj znów zauważyłam mszyce na clematisach i różach :jeez:
Trzeba więc zrobić opryski, obciąć przekwitłe róże, żurawkowe kwiatostany, nawieźć canny, a gdzie plewienie :dry: zbliżają się upały, więc rzeba planowac czas na podlewanie i tak na okrągło :lol:
Oby pogoda pozwoliła na pracę na zewnątrz.
Ale tak z drugiej strony, co robiłabym popołudniami :silly:

Dzisiaj fotek mało, bo pracy dużo :think:

z iglasto-trawowych zakątków, gdzo ostatnio nieco liścistych drzew zagosciło.

przejście do różanego świata :dance: Pomyślałam, że ładnie byloby posadzić kolumnowe, czerwone buki, jako 'strażników przejścia' :whistle: Poczekajmy niech urosną :whistle:

a ściślej różano-clematisowego ;)

inne
wspominana kępka Scabiosa caucasica 'Gudrun'/driakiew kaukaska/

liliowo

Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2012 10:29 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 11:26 #51164

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Wszystko piękne, a ja zazdraszczam najbardziej tej zapełnionej drewutni... Mnie czeka w przyszłym tygodniu zaku 10m3 drewna kominkowego plus jego złożenie w zgrabny stosik :sad2:

Jolu, pracuję teraz nad iglakową rabatą i tak sobie podglądając myślę, czy tym wszystkim Twoim skarbom nie będzie za ciasno za jakiś czas? Ja ze względów finansowych kupuję maleństwa i tez mnie korci, żeby je tak bardziej w kupie posadzić, ale co za parę lat...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 12:40 #51171

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jeszcze 2, 3 lata, a murka nie będzie wcale widać ;) .
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 20:29 #51220

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pomysł z odgrodzeniem tej części iglasto-trawiastej od różanej jest naprawdę świetny! To jakby dwa różne światy i masz rację, że to przejście takie trochę magiczne...Rodem z "Alicji w Krainie Czarów" ;) Murek się sprawdza!
A ja będę starała się wybić Ci z głowy pomysł z buczkami...Za duże będą, zasłonią murek, pamiętaj, że iglaki też porosną! Już niedługo będziesz przesadzać! :rotfl1:
U mnie lilie wciąż w pąkach, a dalii wcale nie widać! :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2012 20:30 przez artam.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 20:51 #51226

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
pamelka wrote:
przejście do różanego świata :dance: Pomyślałam, że ładnie byloby posadzić kolumnowe, czerwone buki, jako 'strażników przejścia' :whistle: Poczekajmy niech urosną :whistle:
Myślę, że w Twoim ogrodzie zdecydowanie lepiej pasowałyby kolumnowe róże :lol:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 20:57 #51230

• webersinke
  • webersinke's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7
Jak cudownie, przejrzałam pierwszych 6 stron i zostawiłam resztę na odrobinę więcej czasu. To przejście super.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 20:58 #51231

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Bardzo pięknie Joluś u Ciebie....Gebruder mnie wpadł w oko
ale ja się chyba obraziłem na róże :(
Za to taka Driakiew...niczego sobie i w moim kolorze
A jak z zimowaniem?.......podstawowe pytanie :silly:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 22:38 #51278

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
To przejście w całkiem inny pachnący raj .Mam kompleksy jak wchodzę do Twojego pięknego bajkowego ogrodu :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Cze 2012 23:08 #51293

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Daga jak miło, że zajrzałaś :woohoo:
Drewno juz z 2,5 m-ca się suszy :whistle: kominek z płaszczem wodnym, więc gaz oszczędzamy używając onego :whistle:
M uwielbia palić, więc musi mieć materiał właściwej suchości :blink:
Wiele mam mniejszych iglastych odmian :whistle: które w przyszłości nie powinny ze sobą konkurować :whistle: wszystko okaże się w praniu ... po ostatniej zimie jednak kilka strat zanotowałam :cry3: Te szczepione nie są jednak wielkości gatunku :happy4:
Danuś nieco, zimą dużo więcej będzie jednak widać ;) Przy murku trawy głównie, kolumnowe buki, przestrzenne iglaki :whistle: z drugiej zaś strony róze, clemki i byliny :teach: Zimązawsze, mam nadzieję będzie spełniał swoją funkcję ochronną :silly: A w sezonie schowany pośród roślinami z czasem wpisze się w ogrodowy krajobraz.
On nie ma być wartością samą w sobie, ma być wartością dodaną ;) kiedyś ...w odległej przyszłości.
Marta wytłumaczyłam?
Buki kolumnowe, równoległe do kamiennych kolumienek ... może i przesłonią, ale niewielka mam nadzieję część murowaną. Jeśli 'Alicja ...' to i murek skryty wśrod roślin być musi, tak myślę :whistle:
Buczki rosną, żeby była jasność :silly:
Lilie strzelają po kolei :dance: liliowce podobnie. Dzisiaj do 22-giej prawie podlewałam, bo upały srogie nadchodzą :angry:
Dalie rozrastają się w wyznaczonej parceli, niektóre nad wyraz wysokie, ale ich czas u mnie dopiero nadchodzi :whistle:
Paweł, wiem, że ostatnio kulek mało :oops: zdenerwowaly mnie po ostatiej zimie, straty mrozowe, choroby grzybowe i jakieś wełnowce :whistle: Sporą część udalo się odratować, ale taki Brynek :placze:
Trzy lata u mnie i odszedł ...
Iglaste zakątki są i dobrze się mają, a że koleżanki zaraziły mnie różami :silly:
Pierwsza była od Ciebie przypominam - Westerland :woohoo:
Webersinke zapraszam na dłużej, jednak takiej liliowcowej kolekcji, jak u Ciebie :supr3: pozazdrościć można :bravo: poprosze o ogrodowy wątek ;)
Grześ Gebruder po jakimś czasie dopiero imponuje urodą ;) poczatkowo taka sobie różyczka, ale ten sezon :lol: imponujący :teach: Widzialm Twoje rózyczki, nie wierzę, ze mozesz sie na nie obrazić ;) nie ma takiej opcji :idea1:
Driakiew jest zimująca, bylinowa, dopiero po tej zimie rozrosła się w sporą kępkę, dwie kępki oczywiście :silly: profilaktycznie dwie nabyłam :rotfl1:
Jadziu niepotrzebnie :hug: każdy ogród ma swoją, indywidualną duszę :lol: Każdy jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy :)
Także, jak oglądam inne ogrody mam niedosyt w porównaniu z moim :oops: , ale ... po to jest forum, aby zachłysnąć się urodą innych ogrodów ;)
Przejście to był niezły pomysł, jeśli zarośnie nieco różami i clematisami, będzie jeszcze bardziej tajemniczy :silly:
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2012 00:06 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Cze 2012 00:05 #51321

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakimiś fotkami trzeba by udokumentować dzisiejszy dzionek ... jakimi :whistle:
Może tymi ...

zmęczony ogrodowy szkodnik odpoczywa w domowym chłodzie :silly: ... zdziwiony krótką sesyjką :lol:

wycinki z ogrodowych zakątków ...
gąszcz ... Hot Papaya :whistle: się rozrosła

Abies pinaspo 'Aurea' /jodła hiszpańska/

Acer platanoides 'Paldiski' /klon pospolity/

Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2012 00:49 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Cze 2012 22:52 #51486

• LaViol
  • LaViol's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Baaardzo dawno, albo i dawniej nie oglądałam twojego ogrodu... ależ zmiany :woohoo:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Cze 2012 23:20 #51506

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Joluś, szkodnik wcale nie wygląda na szkodnika :) Wręcz przeciwnie - ma minę p.t. "jestem bardzo grzeczny!"
A obrazki z letniego ogrodu zachwycają bujnością kwiecia i soczystością zieleni :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Lip 2012 09:58 #51562

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
A u mnie jeszcze żadna jeżówka nie kwitnie. Może są za młode i w tym roku wcale nie będzie kwiatków? :(
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.552 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum