TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 19:13 #27930

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Stosujecie Asahi w ogrodzie? Ja się skusiłam w zeszłym roku, ale w tym już nie. Nie zauważyłam żadnego wpływu na rośliny, tzn. rosły w podobnym tempie, co poprzednio, chorowały w podobnej ilości. Nie uprawiam nic jadalnego, wiec nie ma mowy o jakimś "zwiększaniu plonów". No nie wiem...
Btw, na co stosuje się nadmanganian, bo nie mogę znaleźć?
pozdrawiam, Agata
mój ogród
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 20:05 #27961

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Andrzejku kochany, myśmy były na szkółkingu pierwszym tydzień temu i sytuacja w szkółkach jest .... rozwojowa :silly:
Do KAlenia się nie wybieamy :oops: chyba, ale po spotkaniu zawsze są słowa : 'spontanicznie', więc nie wiem :rotfl1:
Jutro wyruszam po kulki do Ryk :woohoo: to jedno jest pewne :woohoo:
Mam nadzieję na piękne drzewka :P
A po drodze, jak zwykle zerkniemy do bylinowych szkołek :flower2:
Grzesiu także nie wiem :silly:
Taaaak dzisiaj zamiast pracy kosmetyczka :hammer: człowiek tak się potrafi poddać chwili :rotfl1:
Nie będę przesadzała, sadziła co najwyżej ;) ale to już jutro lub pojutrze :lol:
Dorotka pisałam o tym w wątku różanym, zapraszam serdecznie .... zerknij :lol:
Su aasahi to na pobudzenie roślinki do życia jest po przesuszeniu, przemrożeniu pozimowym ;) aby zwiększyć plony potrzeba nawozów ;)
Nadmanganian stosuję przeciw uwiądowi powojników. Obsypuję nim clematisy. Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio- i grzybobójcze, tak więc zamiast droższych preparatów stosuję właśnie to.Przeczytałam zdaje się gdzieś na forum.

A co tam w ogrodzie moi mili .... zaczyna się ruch :woohoo: piwone ruszyły, choć zamierzałam wykopać :hammer:
Zdaje się posadzone rok temu pustynniki ruszyły /czy to możliwe :eek3: /, bo w ubiegłym sezonie ani nic :jeez: iglaczki się stroją, liściaste otwierają pąki, tulipany ruszają, róże niektóre także, krzaczory :woohoo: :woohoo: :woohoo:
A dzisiaj mieliśmy pierwszą wiosenną burzę z piorunami i tęczą :) ma być ponoć jeszcze lepiej ;)

Fotki wstawię z chęcią, jak się Tiny ruszy :jeez: znów niedostępny, a kilka fotek mam
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2012 20:05 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 21:18 #28039

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak się nie wybieramy do Kalenia, jak się wybieramy? :lol: To,co Andrzej nazywa Kaleniem, my nazywamy pomarańczowym centrum! :)
Jola, do kosmetyczki, fryzjera i takich tam chodzi się, jak deszcz pada! :rotfl1: Jak ładnie, chodzi się do ogrodu!
O, ja też mam takie tulipanki! Pearl, zapamiętam, dzięki! Albo zapiszę sobie! :silly:
Pustynniki po roku od sadzenia? :eek3: Dziwne! Wszystkim wymarzło, a Tobie pustynniki po tej zimie ożyły? :eek3: Bardzo dziwne! Ale ja już niczemu się nie dziwię...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 21:39 #28066

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jolu mój Pusch ma różowe szyszki :woohoo: jutro dam zdjęcie bo dziś już za ciemno było i zdjęcie nieostre. Czekamy z zapartym tchem - co za zakupy zrobisz :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 21:46 #28076

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta do pomarańczowego nie zaglądamy czasu szkoda, nie ma po co :dry:
Takie ceny to nie dla nas :rotfl1: Paza tym jedziemy inna stroną :silly:
No tak zopbaczymy, co wyrośnie z tych domniemanych .... moze za głeboko były wkopane i nie urosły rok temu :lol: a nie przemarzły w tym roku :rotfl1:
Iwonka różowe szyszki :woohoo: OMG czekam z wypiekami na twarzy :woohoo: Zakupy pokaże oczywiście,jak już wrócę, ale coś mi się zdaje, że to będzie już po zmroku ;)

Kilka dzisiejszych zdjęć ....

i fotki wiosennych zakupów, które rosną w donicach i wyniesione z gospodarczego :whistle:

i dzisiejsze niewielkie zakupy ;)

Tradycyjne dobarnocki :silly:

Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2012 21:26 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 22:15 #28101

• lubelski
  • lubelski's Avatar
...Kaleń :search: to przed Kurowem po prawej stronie..w kierunku na Ryki.. B)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Kwi 2012 22:32 #28111

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
pamelka wrote:
Su aasahi to na pobudzenie roślinki do życia jest po przesuszeniu, przemrożeniu pozimowym ;) aby zwiększyć plony potrzeba nawozów ;)
Się pewnie zasugerowałam tym, co podaje producent: "Widocznym efektem działania Asahi SL jest wzrost wielkości plonu oraz parametrów jakościowych roślin rolniczych, sadowniczych i warzyw uprawianych w gruncie i pod osłonami". Ja stosowałam raz i po tym jakoś nie za bardzo widziałam różnicę... moze faktycznie jakieś pozimowe uszkodzenia by się szybciej zregenerowały? :unsure:
pozdrawiam, Agata
mój ogród
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2012 22:33 przez sure.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 07:18 #28138

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu - już widać u Ciebie tą wiosnę, oj widać :flower2: i różyczki odbijają :hug: . Nowych roślinek też jeszcze sporo widzę w poczekalni :) .
Piękny ten zachód słońca - u nas wczoraj też takie czerwoniaste było :woohoo:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 17:00 #28233

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Póżnym wieczorem grzmiało ,ale bez błysków no a w nocy spadło parę kropel deszczu i podlało to co słonko w dzień przesuszyło .Dobrze ,że różyczki ruszają .Perzu Jolu nie zazdroszczę to walka z wiatrakami tak jak z zza siatkowym rdestem sachalińskim u mnie .Ten to ma dopiero korzenie a muszę z nim walczyć ,żeby nie dostał mi sie do ogrodka
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 21:12 #28334

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U Marty też jeszcze cisza, wygląda na to, że się pierwsza pochwalę :rotfl1:

A Ty Jolu to czarownica jakaś, czy meteorolog :rotfl1: :rotfl1:
Piękną burzę nad Lublinem przepowiedziałaś :rotfl1:
Szkoda, że nie u mnie :evil: . Mogłam sobie tylko z daleka pooglądać :angry:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 21:22 #28349

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A to fakt! :lol: Czarownica pewnie bardziej! ;) :rotfl1: A my zgodnie, takie chmurki, z nich ma padać... No i się chmurki zmieniły w chmury...Joli robota! :lol:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 21:30 #28359

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Pewnie jak już powiedziała, to potem nie było wyjścia: siedziała i zaganiała je nad Lublin! :rotfl1:
Dlatego jeszcze nie zdążyła zaprezentować łupów ;)
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 21:33 #28361

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
A u mnie ani chmurek, ani deszczu.....ale to norma....wszędzie pada u u nas posucha :blink: :lol:
Zbiorcze łupy widziałam w wątku lubelskim.....teraz czekam na szczegółową prezentację :whistle:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 22:41 #28427

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Andrzeju no nie dało się dzisiaj Kalenia ominąc ;) zakupy nawet poczynione zostały :whistle:
Su widziałam jego efekty w ubiegłym roku, w tym ruszyły krótko cięte palmówki :jeez: hortensja nie, a różyczki ... chyba już nie ruszą zdaje się :dry:
Dorcia to prawda, juz zaczyna się robić wiosennie, M dzisiaj działkę kosił :silly: a ja plewiłam długaśnie korzenie perzu :unsure: i mniszek, który sieje się z okolicy :jeez:
Kolejka do wysadzenia dzisiaj znacznie się wydłużyła :rotfl1:
Jadziu, jak się okazalo i grad u nas był, jednak nie na moim osiedlu i na szczęście niewielki :thanks:
Pamiętam jeszcze gradową burzę u mnie na działce, przed którą patrzyłam jak niebo wiruje w obawie, czy czasem jakaś trąbka się nie ukręci B) Wyglądalam leja daję słowo :ohmy:
Ale podlało solidnie wczoraj, dzisiaj cieplutko, więc tylko patrzec jak zieleń wystrzeli :woohoo:
Markitko B) mówiłam wszak, że burzowe chmury się rozwijają ;) mówiła, nikt nie słuchał, a potem, ze czaruję :rotfl1: jakbym chciala potrafic :whistle: wysłałabym do Ciebie kilka chmurek ;)
Pracowałam do zmroku po powrocie, więc dzionek miło i pracowicie spędzony, a i w wątku lubelskim coś tam skrobnęłam.
Teraz pora na mój ogrodowy.
Marta tyle razy ze mną obserwowałaś chmury, że pewnie także miałaś pewne zapatrywania ;)
Pamiętasz front burzowy w drodze do Krakowa, kiedy wyglądałyśmy trąbek :silly: i temperatura z 30 spadła do 18 bodajże :whistle:
Małgosiu z chmur wróżyłam :silly: Nawet nie wiesz jakie to ciekawe zajęcie.
Mam kolegę, który zrobił kurs sternika, wspólnie dojeżdżaliśmy do pracy i nader często słyszał ode mnie pytanie: 'Adamie, a cóż sądzisz o tych chmurach?'.
W końcu egzamin musiał zaliczyć to i odpowiedzi powinien udzielać.
Gosia a ja się udzielam w innych wątkach :oops: już piszę u siebie, tylko na fotki należy poczekać.
Aga a do mnie szedł taki wał chmurowy z północy, że miała do Ciebie z pytaniem dzwonić, co tam słychać :eek3: czyli przywędrowal jednak z zachodu, od Marty :whistle:
Już już cześć nabytków pokazuję.

Tak więc dzisiaj większość dnia spędziłyśmy wspólnie z koleżankami na szkółkingu :woohoo:
Cudowny i bardzo udany był to pobyt, a planowałam głównie ... kulki :woohoo: nie miałam tylko świadomości, że aż tyle :rotfl1:
Tak więc pobyt w Rykach zaowocował następującymi zakupami :silly: /może dzisiaj wybrane, jutro reszta/

Najbardziej wyczekiwany zakup
Pinus koraiensis 'Jack Korbit' myślałam o nim gdzieś od listopada :lol: oraz Pinus mugo 'Rositech' /odkupiony, poprzedni był padł :jeez: o tym myślałam od tygodnia :rotfl1: Kasia wie ;) /

Zdecydowałam się także na większego Pinus x schwerinii 'Wiethorst' mam malutkiego, ale kondycja i jego tempo wzrostu mnie nie zachwyciły. Obok Pinus densiflora 'Golden Ghost'.

Pinus contorta 'Taylor's Sunburst'

Pseudotsuga menziesi 'Serpentine' rewelacyjna :woohoo: zauroczyła mnie dużo starsza roślinka w kolekcji ... na szczeście była także mniejsza do sprzedaży :)

Jutro częsć dalsza kulkowych nabytków, zaś dzisiaj jeszcze coś z pomniejszych zakupów
pierwiosnki sztuk 2, pxloks i brateczki do skrzyni oraz sasanka

Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2012 11:58 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 23:10 #28438

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Jola, ta wywróżona przez Ciebie burza to nie był wcale taki głupi pomysł! ;) Bo ja zdążyłam wszystko i jeszcze trochę z balkonu posadzić! Podlało i dobrze! Po raz kolejny podlało i róże... Mają kolejną okazję, by jednak odbić i okazać się dobrymi różami!
Jola, jakie "aż tyle!" ;) , "tylko tyle!" :eek3: ;) Wobec takiego bogactwa możliwości! :)
Dobrze jednak, że pole kulkowe się dla nas nie zamyka :) będziemy czerpać! :rotfl1:
Jola, to Spiralis fajne, ja też mam takiego dziwaka, tylko nie pamiętam co...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 23:12 #28441

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Oj, szalała , szalała Jolusia na zakupach. :bravo: Biegnę do Marty zobaczyć co złowiła ciekawego w Rykach.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 23:24 #28444

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Joluś no zakupy naprawdę super....te kulki są piękne....ale i biała sasaneczka cudo......darzę je miłością niezmierną B) :lol: a i prymulki ślicznotki i brateczki do donic -wesolutkie pyszczki.....naprawdę łowy super :P
Joluś a czy ja jutro mam się Ciebie spodziewać B) ???

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 23:24 #28445

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej jakie zakupy :eek3: no zaszalałaś, oj zaszalałaś :rotfl1:
kulki i jeszcze raz kulki :whistle:
zaś sasanka i to biała.....fiu fiu :whistle:
bede musiała się mocno rozglądać za nimi na kiermaszu w Botaniku :whistle:

Zielone okna z estimeble.pl