TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Kwi 2012 23:44 #28451

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta jestem pełna podziwu dla postępu Twoich prac :thanks: wszystko wsadziałaś i jeszcze więcej :eek3:
Szacun :bravo: wielki. Ja wkopałam tylko kokorycze :rotfl1: Stwierdziłam, że zdążę i ziemi jeszcze dokupić trzeba w dołków.
Pokaż tego cudaka u siebie, nie pamiętam, czy dziwne :rotfl1:
O różach postanowiłam nie mówić, bo jak źle mowić o 'zmarłych' :jeez:

Romku, żebyś wiedział :) skompletowałam co prawda wcześniej listę zakupów, ale coś tam się jeszcze przyplatało :rotfl1: a kolejne na jesień zamówione.
Aguś napisałam na pw :bye: Sasanek był dzisiaj wielki wybór, w różnych cenach .... okazało się na przyklad, że wczoraj 8 zł, a dzisiaj 6 :woohoo:
Kulki :whistle: no kulki to kulki i nie będę argumentowała ;) może choć jedna-dwie ;) fotka dzisiejszego mojego Rydala :silly:

Marta teraz jest dobra pora na zakup sasanek, juz przeceniają, więc powodzenia w poszukiwaniach życzę :hug:
Może i kulka się trafi ;)
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2012 23:46 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 01:00 #28462

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jola, ale iglaczki :eek3:
A Pinus nigra 'Oregon Green' ma cudowne igły. Ciekawa jestem jak bedzie wyglądała starsza.
Mój Push, chyba to nie push :(
A tak chciałam mieć czerwone igiełki

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 07:46 #28478

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
:bravo: :bravo: :whistle: Ojej naprawdę owocny wyjazd. A już na pewno wart spędzenia niedzieli. Szkoda że nie wiem gdzie takie zakupy porobiłyście, sama pewnie kilka rzeczy bym zakupiła.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2012 07:46 przez ulakonie.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 08:15 #28485

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Piekna ta Pinus nigra 'Oregon Green'....oj piekna , jak nie ma chetnych to ja z radoscia przyjme ta wygryziona zwykła czarną :P

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 08:36 #28494

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
U nas burzy nie było, ale wczoraj deszcz padał długo, wszystko pięknie podlane. Mój Wiethorst też powoli rośnie, ale już jakieś nowe przyrosty wypuszcza. Swoja drogą, też mam ochotę wymienić na większy, akurat w szkółce spotkałam przedwczoraj takie wyrośnięte sadzonki...
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 09:00 #28499

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A ja na Rydala ciągle poluję :( i dooopa - niema :placze: - a taaaki piękny jest ten Twój :thanks: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 09:35 #28507

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
U nas burza dotarła późnym wieczorem, niestety zamiast deszczu spadł ..grad :angry:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 09:51 #28513

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ta Pseudotsuga ciągle siedzi mi w głowie ;)
Jakoś przeoczyłam moment kiedy kazałaś ją wykopać w ostatniej chwili, za dużo tam było wrażeń :silly: .
Na jesień to będzie mój numer jeden :woohoo:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 11:50 #28553

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Margoś no właśnie ta sosna będzie taka przypominająca araucarię :woohoo:
Piękna odmiana :bravo: Muszę jej teraz odpowiednio eksponowane miejsce znaleźć :silly: a u mnie taki tłok :rotfl1:
Push jeszcze u mnie siedzi w pąkach, ale on nie ma czerwonych igiełek tylko czerwono-różowe szyszki na końcach pędów.
Zresztą prawdę mówiąc w ubiegłym roku ich nie miał. Myślę, że potrzebuje trochę czasu na aklimatyzację.
Ula ale myślmy szkółkingowały w sobotę ;) ale co tam każdy termin dobry na taki wyjazd, atmosfera bezcenna ;)
Dorotka na to liczę bardzo, calą zimę miałam na przemyślenia i jest.
A teraz ze względu na pokrój zastanawiam sie, czy nie upakować jej na rabacie przed domem, skoro taka ładna, potrzebuje dobrego miejsca :whistle: Napisałam u Ciebie o czarnej.
Su także wczoraj w szkółkach oglądałyśmy Wiethorsty, piękne, dorodne sadzonki :woohoo: najładniejsze zaś te z Holandii :rotfl1: ciekawa jestem czy poradzą sobie z naszymi zimami? Ceny bardzo różne/już od 90 do 375 zł/ i długości igieł na poszczególnych osobnikach również. Myślę, że trzeba się zastanowić z jakiego źródła kupujemy.
U nas grzmiało w okolicy, czarne chmurzyska, ale burza poszła gdzieś bokiem ... nie szkodzi przedwczoraj podlało,a i grad mieliśmy okazję zobaczyć :dry:
Na początek sezonu to bardzo dobra kombinacja deszcz i ciepło, jak się zaraz zazieleni :woohoo:
Grzesiu dobrze, że gradziny niewielkie, większych szkód nie wyrządzą ;) Kiedyś mieliśmy grad wielkości orzechów włoskich i większe, a ten już dokładnie stłukł dach sąsiadowi, całe sito było do wymiany :blink: nie wspomnę o ogrodzie warzywnym :placze:
Marta cudna była ta starsza roślinka, prawda :woohoo: Ciekawa jestem, jak ona szybko rośnie, bardzo ciekawa :woohoo:
Myślę, ze jeszcze nie raz będzie okazja zawitać do Daglezji ;) tymczasem śledź ofertę i wątki drzew iglastych na naszym forum, tam jest bardzo wiele cennych, kolekcjonerskich i popularnych odmian :woohoo:
Powiem z wlasnego doświadczenia, wybory zakupowe nie są proste :rotfl1:

Dzisiaj kilka mniejszych docelowo ...
Pinus nigra 'Ola' piękne czarne przyrosty, zwróćcie uwagę ;)

Pinus sylvestris 'Creeper Hillside' a ta mnie z kolei zaciekawiła swoim docelowym wyglądem - karłowa sosna o horyzontalnym, płożącym pokroju.

Abies koreana 'Pancake'

Jakaś kosówka, jaka ??? nie wiem, ale ładna :rotfl1:

Nabyłam także, jak co roku :rotfl1: budleję, tym razem jest to odmiana Adonis blue 'Adokeep' oraz hortensję 'Sundae Fraise' i trzy różyczki ... Pirouette i Jubilee Celebration na wymiankę oraz zupełnie nową Coral Palace :)

A w ogrodzie ... coraz więcej życia :woohoo:

Muszę Wam jeszcze pokazać Picea pungens 'Gold Maria' wczoraj powalił mnie na kolana kolejny raz, wiecie już dlaczego gold :eek3: ujęcia z obu stron, nie wiem, które lepsze :silly:

Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2012 11:55 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 13:22 #28581

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, jak to dobrze, że kulki i wszelkie iglaki kompletnie mnie nie kręcą (jeszcze) :whistle:
Owszem, podziwiam i chętnie oglądam, ale ...w cudzych ogrodach :)
Dobrze, bo mój portfel o tej porze roku nie wytrzymałby kulkowych fascynacji, tym bardziej, że zbliża się termin kwitnienia Rh, więc ja w szkółkach wypatruję przede wszystkim moich rododendronowych ślicznotek :flower1:
Pozdrawiam niedzielnie :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 13:45 #28586

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jola i jej wypady na zakupy :D :D Pinus x schwerinii 'Wiethorst' w porównaniu do mojej to kolos :D :D cudna !!
ale cała lista pokazanych, nowych nabytków przemawia do mnie od samego początku do końca ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 19:53 #28693

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dzięki Jolu :kiss3:
Stronkę już dodałam do ulubionych :rotfl1:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 20:53 #28734

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Daluś jesteś nareszcie :woohoo: Widziasz, przy moim podłożu wapiennym rh nie bardzo dobrze rosną :oops:
Właśnie zastanawiam się, czy dwa nie ustąpią miejsca iglakom ;)
Każdy ma swoje ulubione roślinki :silly:
Sylwek dzięki za miłe słowa, sam wieszz, że kulkowe kulki to jest to :woohoo: Mam nadzieję, że będą zdrowo rosły ;)
Marta nie ma sprawy ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 20:59 #28739

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Jutro Dorcia jedzie na szkółking... z synusiem :whistle: . I Dorcia prawdopodobnie wróci z różami :whistle: . I jeszcze Dorcia chce kupić iglaczki dwa... ale nie kulki :P , choć kulek tez wykluczyć nie można :whistle: . I to wszystko Dorcia ma przez Jolę... Fakturę prześlę pocztą :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Świat Dorci 2016

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 21:26 #28776

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
E tam, e tam zaraz przez Jolę :whistle: a może dzięki Joli :rotfl1: Wówczas należałoby wymienić się fakturami :silly:
Doracia pochwal się co tam planujesz zakupić? Jakie iglaczki nie kulki /choć dla nas kulki to sa tez nie kulki :silly: /?
A w centrach coraz więcej kolorowych roślin wabiących z tej lub z tamtej strony :woohoo:

Dobranoc :bye:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 21:34 #28783

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Słów brak prawdziwe iglakowe szaleństwo. Piękne okazy :woohoo: Wiosna u ciebie piękna

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 21:36 #28784

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, co planuję... w temacie róż to już straciłam nadzieję, że w tzw. realu kupię dokładnie to co sobie wymyśliłam :( , więc chyba troszkę pójdę na żywioł :whistle: - generalnie rabatowe - a jakie dokładnie to wszystko wyjdzie jutro :oops: . Co do "kulek", w ich szerokim pojęciu :rotfl1: ... to chcę coś o pokroju kolumnowym, najchętniej nie zielone :whistle: , najbardziej skłaniam się ku jałowcom. Oprócz tego jeszcze chciałabym jakąś sosnę. Dziś jestem niesprecyzowana :oops: , ale przed wyjazdem do sklepu, jeszcze raz przejrzę wszystkie moje zapiski i obowiązkowo zeszycik ze sobą zabiorę :whistle: .
Nawet zgodzę się, że nie przez Ciebie, tylko dzięki Tobie :hug:

Tak jeszcze spojrzałam na ostatnie Twoje fotki... i przypomniało mi się, że jeszcze magnolię muszę kupić :rotfl1: :rotfl1: ... i forsycję, bo przeciez jak róża to i forsycja :rotfl1:

Tulipanki piękne... ale zachód słońca, jak zwykle u Ciebie przecudny :)
Świat Dorci 2016

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 22 Kwi 2012 21:40 #28788

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Ja bym Gold Marię od razu na jakieś grzyby pryskała, bo chyba schnie :rotfl1:
Zachody słońca masz obłędne. Musiałabym wyburzyć kilka domów, żeby coś takiego oglądać :dry:
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.387 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum