Bożko, to są dachówki tzw. karpiówka. Bardzo fajnie się sprawdza jako obrzeże ale nie każde się nadają, muszą być takie twarde dźwięczące, są wypalane. Miałem zwykłe nie wypalane to po zimie wszystkie popękały.
Beato, mam swoją sachalinkę już długo i na moich piaskach jakoś mi szybko nie rośnie a tnę ją bardzo mocno każdej wiosny po przekwitnięciu. Ma mocne przyrosty po 1,5m ale taka jej uroda a zwłaszcza te spłaszczone i pozwijane gałęzie
A dzisiejszy dzień spędziłem na działce na ciężkiej pracy przycinając jabłonki i krzewy porzeczek. Po przycięciu zabrałem się za pobielenie wszystkich drzewek, nawet tych ozdobnych. Jeszcze czuję lekki ból w rękach
Ale za to jak ładnie i elegancko wyglądała działka z biało pomalowanymi drzewkami. No czuć wiosnę na koniec stycznia
Na rabatach widać już wychylające się cebulowe lub pękającą ziemię tych, które już są gotowe aby się pokazać. Niektóre byliny też już jakby nie mogły się doczekać startu w nowy sezon. Za to gwiazdnica tak wygląda jakby nawet pod śniegiem rosła, zarosła rabatę irysową tak, że już jest na niej zielono
Wypatrzyłem też za ogrodzeniem zagrożenie - dwa kopce kreta na sąsiedniej pustej działce. Czyżby wiosną czekało mnie polowanie na czarne futro?? Teraz za oknem pada deszcz, szkoda bo myślałem, że może jutro pozbyłbym się niechcianej "gwiazdy" z irysowej rabaty.
Wspomniany w poprzednim poście rannik zimowy trzy dni temu wyglądał tak
wczoraj tak
a dziś już tak
pewnie jakby świeciło słońce to kwiatki by się otworzyły.
Sasanka z puchatym pąkiem
Krokusy
Przebiśniegi
Po przymrozkach ciemiernik nie jest już taki ładny
A ciemiernik o fioletowych kwiatkach w pąkach
Narcyzy też się pokazały
Młode liście u orlika
Dwa liscie u obrazka włoskiego, jeden więcej niż w rok wcześniej
Nawet zimowity wypuściły się na powierzchnię
A temperatura nie zimowa
27.01
i dziś, choć przez silny wiatr odczucie chłodu było większe
Mam nadzieję, że w lutym zima nie da popalić i nie będzie strat wśród kwiatków wiosennych. Dziś myślałem już o pierwszym oprysku miedzianem, może na przyszły weekend zrobię, bo zapowiadają dwucyfrową temperaturkę