TEMAT: Mój [nie] wielki kawałek zieleni

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 07:48 #457752

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jak tam u Ciebie szalona dziewczyno ? Nie wiem skąd Ty masz siły na to Twoje ogrodowanie ?
Ja już czasem wysiadam ,ale też twardo podnoszę kondycję na kolanach .Większość grzechów pewnie już mam odpuszczone :rotfl1: Słońce świeci ,zimno i susza .Pogoda nie z tej ziemi :hug:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 08:11 #457761

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ewuś i na popadało,chwasty będą miały się dobrze.Teraz kombinuję co i jak wsadzić w miejscu wykonanych hortensji.Na początek kupiłam wielką już hostę France ...Planuję tam wsadzić tzn.przesadzić cisy....optymistka jestem.Ten sezon chyba już stracony :(

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 09:43 #457785

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja nowa
018-38.jpg

są trzy w jednej-rozdzielić czy zostawić ?

020-41.jpg

i kolejne

010-39.jpg

011-40.jpg

075-17.jpg

061-17.jpg

074-15.jpg

007-42.jpg

klonik

013-40.jpg

i trochę widoków z okna
021-40.jpg

013-41.jpg

018-39.jpg

029-34.jpg

030-26.jpg

032-28.jpg

041-22.jpg

042-25.jpg

044-24.jpg

050-33.jpg

051-31.jpg

Miłego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, broja, zanetatacz, Adela

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 11:12 #457812

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Aleeee widoki :woohoo:
co do hosty... to zależy co chcesz uzyskać - czekać trochę dłużej na grubaśną hostę - ale mieć ją w 3 kępach, czy jedną ale bardziej "widzialną" ;) no i czy masz miejsce na 3 takie same hosty...
Ewa

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 11:28 #457818

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Widoki z okna masz przepiękne. :woohoo:
Host trochę już nazbierałaś. Kolekcja już się zrobiła. Też je uwielbiam . U mnie przeważnie robią za wypełniacze i zasłaniacze na rabatach. :)

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 12:28 #457827

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Dołączam do uniesień nad widokami. Masz własnego bociana? :eek3:
Czy ta różana chmurka to śliwa wiśniowa? Moja praktycznie przekwitła...

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 19:47 #457938

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Olu, gratuluję wnuczce i wnuczki :) Z forsycją się długo nie mogłam dogadać, spojrzałam na nią twardym okiem i pomyślałam: czy to warte tylu rozterek jest? I wyeksmitowałam na łąkę, tyle tylko, bym widziała, kiedy róże ciąć. Siedzi tam teraz na bagienku a kwitnie, jak nigdy w lepszych czasach :happy4: Może tak być, że zbytnie rozpieszczanie ją rozleniwia.
Hosta Francee potrafi naprawdę wielka urosnąć i to całkiem szybko, moje były jednokłowe a poszły jak burza tak że teges :)

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 20:14 #457953

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aszko :) hosty ślicznie zaczęły rosnać,a ta co ma kiełki fioletowe to jak się nazywa.Bociana zazdroszczę, mam tylko szpaki i czekam na jaskółki.Miłego :hug:

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 18 Kwi 2016 20:36 #457969

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Olu gratulacje tak zdolnej i wytrwałej wnuczki :hug: :kiss3:
Miałaś się nie przemęczać a tu czytam kolejne przesadzenia i sadzenia :flower: host masz już sporo z nowymi to cała kolekcja.
Piękne widoki okienne :bravo:

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 21:12 #459305

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ave wrote:
Aleeee widoki :woohoo:
co do hosty... to zależy co chcesz uzyskać - czekać trochę dłużej na grubaśną hostę - ale mieć ją w 3 kępach, czy jedną ale bardziej "widzialną" ;) no i czy masz miejsce na 3 takie same hosty...

Ewa, zostanie jedna ale...nie ta noc [była okryta] ale jakaś poprzednia chyba trochę narozrabiała i liście są nieciekawe.Teraz okrywam wszystkie doniczkowe na noc

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 21:13 #459307

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
inag1 wrote:
Widoki z okna masz przepiękne. :woohoo:
Host trochę już nazbierałaś. Kolekcja już się zrobiła. Też je uwielbiam . U mnie przeważnie robią za wypełniacze i zasłaniacze na rabatach. :)

A miało ich nie być,broniłam się chociaż zaczynam dostrzegać ich walory.Tych wypełniaczy :)

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 21:19 #459313

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatka wrote:
Dołączam do uniesień nad widokami. Masz własnego bociana? :eek3:
Czy ta różana chmurka to śliwa wiśniowa? Moja praktycznie przekwitła...

Aniu, bocian obok u sąsiada.Rok temu ścięli wielka topolę bo jak kwitła to mieli cale podwórko w puchu.Bocian zaraz znalazł okazję do budowy.Nawet znalazł drugą połowę ale nic z tego nie wyszło.W tym roku siedzi na ...chyba jajkach i będą młode.Sąsiad nie ma puchu ale będzie miał chyba trochę brudno na podwórku a ja miły widok z okna
Czy to śliwa wiśniowanie wiem bo kupiłam bez etykiety za to teraz zaczyna kwitnąć jabłoń i ma cudownie bordowe liście a potem piękne kwiaty

095-14.jpg

094-9.jpg

już sama nie wiem które ładniejsze.Chwalę się za to,że w przytomności umysłu kupiłam po dwie sztuki i jednych i drugich :)

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 21:21 #459316

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
lelumpolelum wrote:
Olu, gratuluję wnuczce i wnuczki :) Z forsycją się długo nie mogłam dogadać, spojrzałam na nią twardym okiem i pomyślałam: czy to warte tylu rozterek jest? I wyeksmitowałam na łąkę, tyle tylko, bym widziała, kiedy róże ciąć. Siedzi tam teraz na bagienku a kwitnie, jak nigdy w lepszych czasach :happy4: Może tak być, że zbytnie rozpieszczanie ją rozleniwia.
Hosta Francee potrafi naprawdę wielka urosnąć i to całkiem szybko, moje były jednokłowe a poszły jak burza tak że teges :)

Moja forsycja miała obiecane cięcie ale jakoś mi szkoda.Na pociechę mam te małe a ta niech służy ptakom za schronienie

039-20.jpg

Frances chyba trochę przemarzła :(

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 21:23 #459317

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasionek wrote:
Aszko :) hosty ślicznie zaczęły rosnać,a ta co ma kiełki fioletowe to jak się nazywa.Bociana zazdroszczę, mam tylko szpaki i czekam na jaskółki.Miłego :hug:

Nie wiem,kupowałam bez nazw chociaż dziewczyny rozpoznały .Poczekam aż urośnie bo nie mogę dopasować nazw do właścicieli :hammer: i tak między nami to męczy mnie fakt zapamiętywania nazw :jeez: chociaż wiem,ze pomocne jest

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 21:55 #459345

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
edulkot wrote:
Olu gratulacje tak zdolnej i wytrwałej wnuczki :hug: :kiss3:
Miałaś się nie przemęczać a tu czytam kolejne przesadzenia i sadzenia :flower: host masz już sporo z nowymi to cała kolekcja.
Piękne widoki okienne :bravo:

Majeczko od piątku odpoczywałam , dopiero dzisiaj wyszłam porobić.I jak zwykle bez umiaru.
Jakos zaczynam widzieć hosty w sklepach...zły objaw ;)

Zaczyna się okres kwitnienia drzew owocowych.Wg.mnie to najpiękniejszy czas wiosną.
Nasze stare drzewa- śliwy już kończą swój żywot ale jeszcze zachwycają kwiatami , głośno pod drzewem i pachnąco.

To mirabelki-

003-56.jpg

To renkloda- zagląda do okien .Uwielbiam ten czas -wchodzę do pokoju a tam biało w oknie

004-60.jpg

005-52.jpg

Tu dwie razem

013-42.jpg

Kolejna renkloda- jak się wprowadziliśmy była wspaniałym drzewem pod którym biesiadowaliśmy.Teraz już wygląda jak wygląda

041-23.jpg

To już nasze nasadzenia

019-41.jpg

gruszka

020-43.jpg

śliwka knedlowa z których dawno knedli nie robiłam

028-28.jpg

Zaraz przyjdzie czas wiśni i jabłoni

Piwonie zapączkowane

052-28.jpg

059-21.jpg

Czekam na bzy

107-8.jpg

108-4.jpg

111-5.jpg

cieszę się bratkami

kolage.jpg

page1-2.jpg

tulipanami

page2.jpg

z sypialni mam taki widok.Dzisiaj ładna pogoda i Ujście widzę :)

138-5.jpg

Została mi jeden rododendron do posadzenia ,reszta już w ziemi no i plan co dalej z kawałkiem po wykopanych hortensjach.Teraz rośnie tam szpaler hortensji bukietowych a przy chodniku hosty.Jodła uschła zanim się zadomowiła.To była bardzo zaniedbana część która tylko w okresie kwitnienie hortensji cieszyła.
Planuję zimozielone bo zimą jest beznadziejnie.Mam całe lato na zrobienie

008-59.jpg

010-40.jpg

Ale to już po pieleniu, do 1 czerwca muszę się ze wszystkim obrobić bo potem będę miała przez kilka tygodni zakaz fizycznej pracy.
Arleta, będę robiła za damę , spacerowała po ogrodzie obrywając może nie do wazonu róże ale te przekwitnięte :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Łatka

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 22:32 #459370

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Olu, ja uwielbiam w ogrodzie czas, kiedy kwitną drzewa owocowe! jest pięknie, świeżo i wszystko przed nami!
Na przykład kwitnienie lilaków (spore pączki już u Ciebie), czy piwonii :flower2:
Widoki masz śliczne - i te makro (brateczki) i te ogólne (z okna) :)
No i szerokie plany na przyszłość! jestem ciekawa efektów B)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 21 Kwi 2016 22:34 #459371

• wpoldo5tak
  • wpoldo5tak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Cześć Olu!
Ja do tej pory kupowałam hosty i wsadzałam w ziemię nie zawracając sobie głowy nazwami. Wiem, że duże liście, że niebieska, biało-zielona... Ale odmiany? Nie miałam pojęcia do niedawna, że tyle ich jest. Cały obszar wiedzy do zgłębiania :)

Wnuczce gratuluję sukcesów. A w ogóle to mam taką refleksję, że ogrodnictwo zachowuje młodą duszę w człowieku chyba, bo po raz kolejny zaskoczona jestem, że ta, czy tamta "dziewczyna" okazuje się być babcią, czy prababcią. Nigdy nie domyśliłabym się tego biorąc pod uwagę Waszą/Twoją energię, czy język.

Co do ślimaków zaś - pamiętam taki odcinek Alana Titchmarsha, w którym on przeprowadza "naukowy" eksperyment. W środku "ringu" stawia ostróżkę i obstawia ją lub obsypuje dostęp do niej różnymi odstraszaczami ślimaków - ostrym żwirem, liśćmi ostrokrzewu, owsianymi płatkami, skorupkami jaj, grejfrutem i właśnie piwem. Wg jego doświadczenia nic nie działa - ślimaki i tak docierają do ostróżki i wbijają w nią swoje z ich 27 tysiącami zębów każdy. Zniechęciłam się więc skutecznie do prób, ale może jeszcze spróbuję z piwem - skoro Aga pisze, że u niej się sprawdza.

O tu jest ok 7mej minuty:
www.dailymotion.com/video/x3ly5o2_how-to...gardener-5_lifestyle

Jest jeszcze taki żel nieszkodliwy dla ślimaków, którym można obwieźć rabatę, żeby ślimak sie nie przedostał - działa dobrze, ale to raczej dla mniejszych powierzchni ogrodowych.
Pozdrawiam,

Dominika

Ogródek na Łużycu :)

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 22 Kwi 2016 07:51 #459433

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć :coffe: Ja już kończę kawkę i szykuję się działać na zagonach .Nie mogę się pozbyć tej dziadówki gwiazdnicy .Ona chyba w nocy rośnie na potęgę :hammer:Na mapach pogody pokazują chmury ,i opady .U mnie do tej pory jeden raz padał deszcz i to nie za długo .Wiesz ,że ja już mam obawy przed kupowanie nowych roślin .A lista chciejstw ,jak stąd do nieba :devil1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.709 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum