TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 21:46 #147357

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dorciaj wrote:
...ale czemu musiałam kopać aż 70cm żeby się przebić do piachu?
Tego nie było w planie? :happy3:
Trzeba było kopać u mnie - nie miałabyś tego problemu ;)
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 22:00 #147375

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia :thanks: :thanks:
Słów mi brak, żeby wyrazić swój podziw dla Twojego wysiłku :hug: . I jeszcze musisz to powtórzyć trzy razy :ohmy: , może chociaż deszcz nie będzie padał ;)

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 22:17 #147393

• Roma
  • Roma's Avatar
Jesteś szalona mówię Ci
Zawsze nią byłaś.
.....

Wiedziałam,że jesteś uparta jak.... ale żeby w deszcz zaiwaniać? :supr3: to już gruba przesada :P Ja owszem robię plany ale jedynie kilkugodzinne :funnyface:
Forsycja u mnie ma jeszcze gołe gałązki.Takie kwiatki zobaczę chyba dopiero za dobry tydzień.

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 22:24 #147402

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
markita wrote:
I jeszcze musisz to powtórzyć trzy razy :ohmy: , może chociaż deszcz nie będzie padał ;)
Koniecznie musimy Dorci wynaleźć jakieś pnącze, które będzie chciało rosnąć w byle czym... :rotfl1:

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 22:45 #147415

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-tylko jest pewien szkopuł, Dorcia nie cierpi bylecajstwa :P i żaden ersatz u niej nie przejdzie :hammer: taka to gadzina :happy:

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 22:54 #147418

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Od dawna wiedziałam, ze powojniki to nie moja bajka. Zbyt leniwa jestem :oops: A czy znasz Dorcia takie cuś jak ciemiężyk? Bo mnie to dziwactwo wzeszło z nasion i teraz mam kłopot co z nim :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 23:53 #147438

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
I to w deszczu!!! Podziwiam samozaparcie ..i ciezka prace! :hug:
A kwiaty przesliczne :supr3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 23:59 #147440

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
I dziś właśnie pracowałam nad pierwszym. Na początek musiałam się przekopać przez glinę i ... gruz :sick: . Wiedziałam, że lekko nie będzie :whistle: , ale czemu musiałam kopać aż 70cm żeby się przebić do piachu? :evil:

Strzelam. Te 70cm zostało nawiezione pod zabudowę, a pierwotna ziemia to piachy ?

Ja mam samą glinę i z nią nie walczę :) Bo co to za walka, mogę kopać...kopać...kopać i wiecznie będzie tylko glina :lol:

Woda stoi bo brak drenażu :think: Chodzi mi o taki drenaż prawdziwy, z rurami. Dopiero takie cudo pozwoliło mi poważnie myśleć o uprawie lilii OT B) Mimo wszystko montuje drugi głębszy system z pompą bo nadal za dużo wody mi stoi i mnie zalewa :coffe:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2013 00:03 przez Xellos.

Świat Dorci 2013 20 Kwi 2013 11:37 #147489

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, wycieńczona owszem, ale czemu od razu biedna :dazed: :funnyface: . Z Kopciuszkiem to ja mam tyle wspólnego tylko, że obie jesteśmy brunetkami :whistle: , zatem wiemy, że nasz wysiłek nie idzie na marne, bo konsekwentnie i według planu zmierzamy do celu :lev: .

Lilka, nie taka słaba, ta nasza płeć ;) - po prostu siłę nadrabiamy inteligencją :woohoo: i skromnością :rotfl1: .

Martuś, narobiłam się bo chciałam - przecież nikt mnie nie zmusza ;) . Mam tylko nadzieję, że posadzone rośliny wynagrodzą mi moje starania :silly: .

Gosiu, w planie miałam jakieś 50cm, bo wiedziałam, że tam akurat bardzo kiepski będzie z kopaniem :pinch: . Dwa lata temu Tata kopał pod kotwy do altany :sick: . Dlatego mam zaplanowany więcej niż dzień na róg altanki :whistle: .

Martusiu, luzik, dziś czuję się już dobrze, nawet zakwasów nie mam, więc z moją formą po zimie jest lepiej niż zaplanowałam :happy: . Zobacz jak pogoda jest wredna, dziś na przykład nie pada, ale ja dziś na ogród czasu niestety nie mam :dry: .

Romciu, oj tam, oj tam - a co ja z cukru jestem, żeby się deszczu bać :happy3: . Poza tym ostrzegałam przecież, że koniec z forami dla Ciebie :P .

Marto,Romcia ma rację ;) - bylejactwa nie będzie :hammer: . Ja dużo czasu spędzam w ogrodzie i patrzenie się na byle co byłoby udręką. W tym roku będą tam posadzone miny (chyba :think: ), bo ostateczny plan nasadzeń jeszcze nie zamknięty. Tak czy siak podłoże musi być przygotowane :idea1: .

Marysiu, sęk w tym, że chyba właśnie nie pod powojniki te miejsca szykuję :silly: . Moim zdaniem powojniki wcale nie są wymagające ;) i na prawdę nie wiem, dlaczego tak dużo osób ma problem z ich uprawą :think: .

Diana, już Ty to chyba powinnaś mnie zrozumieć, bo przecież kto, jak kto, ale to Ty najczęściej harujesz w niesprzyjających warunkach :hug: .

Paweł, źle strzelasz :happy: i mogę się założyć, że jak pokopiesz u siebie, to też w końcu do piachu dotrzesz, albo raczej do czegoś co nie jest glina i jest przepuszczalne :whistle: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Świat Dorci 2013 20 Kwi 2013 12:20 #147494

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko widzę, że pracujesz faktycznie jak pszczółka :kiss3: Ale roślinki odwdzięczą się za cały trud pięknymi kwiatami :P Wiosenkę masz śliczną , moje krokusiki już przekwitły, było bardzo gorąco i szybciutko to poszło.....

Świat Dorci 2013 20 Kwi 2013 12:57 #147496

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jej, to tyle wysiłku dla miny? Dobrze, że mi wzeszła tylko jedna, jeśli takie wymagające :funnyface: Bo co to za tajemnicze pnącze, jeśli nie powojniki :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2013 09:13 przez olibabka.

Świat Dorci 2013 20 Kwi 2013 13:27 #147498

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Dorcia, jeżeli skupimy się tylko na części użytkowej ziemi ( do 2m ), to nic nie znajdziesz poza gliną :) Nie spotkałem się, by ktoś głębiej kopał pod nasadzenia, na oczko wodne też raczej głębszych nikt nie robi :lol: Głębiej to tylko można kopać studnię albo pod budowę domu :coffe: Więc realnie mam tylko glinę, a co tam tkwi 10m wgłąb...mam nadzieje, że coś tkwi, bo jak nic nie ma to czasami się ziemia zapada - jest sporo takich historii w internecie :silly:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Świat Dorci 2013 22 Kwi 2013 22:22 #148371

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zaraz, zaraz, ja nie powiedziałam byle co, tylko na byle czym... ;) A to robi wielką różnicę... Jest wiele roślin, które są piękne, a wiele do szczęścia nie potrzebują... ;)
Dorcia, chodzą słuchy, że Cię zbanowali ;) za zbytnią pracowitość i wpędzanie innych forumowiczów w kompleksy! :lol: No zaloguj się, spróbuj ;) i pokaż, co tam znów zrobiłaś... :) Niech nam w pięty pójdzie! :rotfl1: :rotfl1:

Świat Dorci 2013 22 Kwi 2013 23:20 #148405

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
artam wrote:
Zaraz, zaraz, ja nie powiedziałam byle co, tylko na byle czym... ;) A to robi wielką różnicę... Jest wiele roślin, które są piękne, a wiele do szczęścia nie potrzebują... ;)
Dorcia, chodzą słuchy, że Cię zbanowali ;) za zbytnią pracowitość i wpędzanie innych forumowiczów w kompleksy! :lol: No zaloguj się, spróbuj ;) i pokaż, co tam znów zrobiłaś... :) Niech nam w pięty pójdzie! :rotfl1: :rotfl1:

:bravo:

Świat Dorci 2013 23 Kwi 2013 07:18 #148423

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Zawsze ,,chylę czoła'' przed płcią piękną która ,,macha'' szpadlem :bravo: :thanks: :flower2: .

Świat Dorci 2013 23 Kwi 2013 07:36 #148429

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gratuluję efektownego machania szpadlem i ja :bravo: Ja się przymierzam już drugi rok do kostkowych krawężników ale mobilizacja słaba :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Świat Dorci 2013 23 Kwi 2013 07:41 #148431

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga, nie mam wyboru, muszę się uwijać, bo przez tą dłuuuuugą zimę i tak mam opóźnienie :dry: . U mnie jeszcze kilka krokusów kwitnie, ale to już taka końcówka :sad2: . Teraz za to cieszą kwiaty na forsycji, bo pięknie obsypana kwiatuszkami :dance: .

Marysiu, te wysiłki to nie dla miny :happy: . Muszę to po prostu zrobić, żeby cokolwiek tam rosło ;). A tajemnicze pnącze jeszcze nie wybrane. Skłaniam się do wiciokrzewu :think: , ale jeszcze nie na 100% :crazy: .

Paweł, a ja to mam nadzieję, że znajdę jakiś skarb :woohoo: . I dziadek, i pradziadek, mieli manię zakopywania kosztowności (dziadek ukrywał je przed Niemcami)- kto wie czy nie na mojej działce :think: :happy3:, bo była tu kiedyś zagroda dla koni :woohoo: .

Marta, nic nie pokarzę, bo nie robiłam fotek. W każdym razie osiągnęłam wczoraj kolejny poziom, ten co to jest po wycieńczeniu :pinch: . Na dodatek, jak już byłam wstanie usiąść do komputera, to okazało się, że znów coś się krzaczy :hammer: . Rzuciłam więc wszystko w cholerę i poszłam spać :sleepy: .

Dorotko, i jak, wymyśliłaś coś na tą nową rabatkę?

Paweł, dzięki :oops: . Wczoraj machałam też widłami :woohoo: . Nie byle jakimi, bo takimi po dziadku jeszcze :silly: . Stały nieużywane chyba z 10 lat, a może i więcej :think: . Są zardzewiałe, trzonek rozeschnięty trochę, ale jak na takie starocie, to nieźle się trzymają :woohoo: .

Wiesiu, obrzeża z kostki robi się naprawdę szybko i jest to bardzo łatwe :) . Na pewno sama dasz radę ;) .

Miałam zamiar zaraz zabierać się do pracy, ale właśnie zaczął padać deszcz :sick: - nie miałam go w planach :pinch: :hammer: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2013 07:43 przez dorciaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Świat Dorci 2013 23 Kwi 2013 07:54 #148436

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
dorciaj wrote:
Wiesiu, obrzeża z kostki robi się naprawdę szybko i jest to bardzo łatwe :) . Na pewno sama dasz radę ;) .

Że dam radę to wiem, sama zakładałam te które teraz trzeba przesunąć :rotfl1: Ale jakieś lenistwo wiosenne mnie męczy :devil1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.609 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum