TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 14 Kwi 2013 19:11 #145439

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Zdaje mi się, że troszkę więcej tych krokusów sadziłaś ;) , a mówiłam kupuj cebule :teach: :happy3:
U nas dziś zero słonka=zero kwiatów :huh: , ale wiążę duże nadzieje z nadchodzącym tygodniem :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 14 Kwi 2013 19:21 #145449

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Gosiu, reszta jest, ale nawet jeszcze pączków nie widać :sad2: .

Martuś, po pierwsze to załóż w końcu nowy wątek bo nie mam gdzie wpadać :pinch: . Po drugie to krzewuszki zdaje się na Twoją odpowiedzialność były? :think: - jedna to jakaś taka nie teges :unsure: . Po trzecie, jest więcej krokusów :silly: , ale jeszcze w fazie nie do chwalenia :dry: . Czosnek za to wystrzelił :woohoo: - widać go na tej ostatniej focie :whistle: . Po czwarte, jak ze mną wytrzymasz do następnej wiosny :oops: , to na pewno będzie więcej cebulowych - obiecuję :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Świat Dorci 2013 14 Kwi 2013 19:29 #145451

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Po pierwsze ;) , wątek postaram się otworzyć jutro, bo dziś paskudnie, a nowych fotek potrzebuję :P :wink4:
Po drugie, za wcześnie na ocenianie krzewuszek ;) , one na początku zawsze tak wyglądają jak uschnięte - zupełnie jak budleje :silly: - a potem ni stąd, ni zowąd liście :woohoo: . Zatem cierpliwości ;)
Po trzecie, jasne, że wytrzymam, jak Ty wytrzymasz ze mną :hug: i trzymam za słowo w sprawie cebul :wink4:

Świat Dorci 2013 14 Kwi 2013 20:07 #145476

• Roma
  • Roma's Avatar
Na Jaśkowej też już prace rozpoczęte :P opryski olejowe zrobione,różyce przycięte,kopce rozgarnięte,hortensje i azalie pozbawione zimowych koszulek ale gdzieniegdzie i tak jeszcze śnieg leży.

Świat Dorci 2013 15 Kwi 2013 09:29 #145733

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Roma, ale Ty dzielna jesteś. Ja dziś chwilkę róże poodkrywałam, ale nie wszystkie i przycięłam jedną rabatę róż. Oj, roboty dużo, czasu wolnego mam mało

Świat Dorci 2013 15 Kwi 2013 18:44 #145906

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, wypatruję tego nowego wątku :search: . Czekam przede wszystkim na T :search: woje plany w tym roku :woohoo: . Ile trawy wywalimy? :wink4: Może policzymy wszystkie taczki wywiezione w tym sezonie? :happy3:

Romciu, łatkę Tytana pracy masz od zeszłego roku. Myślę, że w tym też się nie dasz wysiudać z tej funkcji ;). Ja wiem, że na pewno będzie się u Was działo :woohoo: .

Dorotko, Roma to bardzo wjeżdża na ambicję forumowym młodzikom ;). Dobrze, że ja do nich nie należę, bo dotrzymać jej kroku w pracy nie jest łatwo :fly: .

W porównaniu do zmęczenia z soboty, to dziś jestem wyczerpana :pinch: . Już się boję, jak ja jutro wstanę :dazed: . Tu mnie rwie, tam mnie strzyka - starość normalnie :happy-old: . Dziś był ciąg dalszy grabienia trawnika. Stwierdziłam, że zdecydowanie mam go za dużo :rotfl1: - kto to widział tyle grabić :ouch: .
Ale było cieplutko dziś :woohoo: . Buzia mnie trochę piecze :dazed: - znając moją cerę, to już się opaliłam :crazy: .

Na koniec jeszcze garstka świeżych fotek :) .
Dziś byłam pracowita, jak ta pszczółka :happy:
DSC_8268.jpg

W końcu się doczekałam :woohoo: :dance:
DSC_8269.jpg

Moje wrzosy i wrzośce :)
DSC_8271.jpg
DSC_8272.jpg

:bye:
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 15 Kwi 2013 19:09 #145916

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
No widzisz w końcu i Ty doczekałas się pięknej wiosenki :)
Lubię zdjątka z owadami,,pszczólka się aż opycha smakowitymi pyłkami :wink2: Krkokusy śliczne, ;)
wrzosy i wrzośce świetnie przezimowały :yummi:

Świat Dorci 2013 15 Kwi 2013 19:27 #145925

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
O moich planach aż się boję myśleć :rotfl1: , na razie próbuję ogarniać na bieżąco i próbuję nie wpaść w panikę :rotfl1:
Wątek już jest ;) , a pomysł z liczeniem taczek bardzo motywujący :happy3:

Świat Dorci 2013 16 Kwi 2013 08:29 #146174

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witam wiosennie,u mnie też bardzo mokro,część trawnika wypadła czyli zgniła,na sąsiedniej działce stoi woda i kaczki mają radochę :happy3: .Myślę że woda odparuje i będzie można działać w ogrodzie.Dorcia pozdrawiam wiosennie :funnyface: :wink2: .

Świat Dorci 2013 17 Kwi 2013 18:43 #146583

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Najnowsze doniesienia z placu boju :happy: - czekaliście, prawda? :happy-old:

Aniu, generalnie to wszystko bardzo dobrze mi przezimowało :woohoo: , teraz oby tylko "zimną Zośkę" przetrwać :tongue2: . Ja zdjęcia z owadami też lubię :woohoo: . Dziś próbowałam uchwycić rój pszczółek nad wierzbą, ale niestety po zmniejszeniu fotki, widać tylko malutkie punkciki :dry: .
DSC_0754.jpg

Marta, to co liczymy te taczki? :wink4: - będzie zabawa :rotfl1: . W panikę nie wpadaj - będzie dobrze, ogarniesz wszystko - luzik :lev: . Nie proponuję Ci zrobienia planu prac - bo chyba tylko ja tak potrafię funkcjonować :dazed: :jeez: .

Krokusy :woohoo:
20130417.jpg

Paweł, u mnie już jest w miarę dobrze. Trawnik przetrwał w całkiem dobrym stanie :dance: . W tej części, którą już udało mi się uporządkować i wygrabić, pięknie się zazielenił :) .

Zobaczcie co dziś wypatrzyłam :lol: - hosty zaczynają się pokazywać :dance:
DSC_0002-2.jpg

Tawuła też się obudziła :fly:
DSC_0766.jpg

A powojniki, nie tylko mają pąki, ale i z ziemi wychodzą :hearts: .
DSC_0007-2.jpg

A na koniec pochwalę się - ale już bez fotki - że mam swój własny, pierwszy zrobiony kompost :dance: . Co prawda na razie przesiałam 12-litrowe wiaderko, ale i tak bardzo się cieszę :dance:
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 17 Kwi 2013 19:35 #146590

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Próbowałam kilkakrotnie robić jakiś plan, ale prędzej, czy później wszystko brało w łeb :rotfl1:
Dziś znowu kilka robót na raz :jeez: , ale mam wygrabione pół trawnika :woohoo: , bo skończył mi się torf do sadzenia lilii :happy3: , no i chcąc nie chcąc musiałam chwycić za grabie :whistle:
A na sam koniec zaznaczyłam sobie półokrągłym szpadelkiem pierwsze miejsca do zdzierania trawska :evil:

Zapomniałam pogratulować kompostu :bravo: , pamiętam jak ja się cieszyłam z pierwszych wiaderek :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2013 19:36 przez r-xxta.

Świat Dorci 2013 17 Kwi 2013 20:23 #146601

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, 12 litrów kompostu to już jest coś! Mój jakoś przez zimę się nie przerobił, ale przede wszystkim jest bardzo wilgotny :( Będę musiała jeszcze trochę poczekać, a tak bardzo teraz potrzebuję kompostu, bo sadzę ogromne ilości lilii :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Świat Dorci 2013 17 Kwi 2013 22:08 #146667

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
dorciaj wrote:
W porównaniu do zmęczenia z soboty, to dziś jestem wyczerpana :pinch:
Jest jeszcze wycieńczenie! :rotfl1: Kiedy planujesz? :P Bo ja w piątek dopiero... :lol: I podpisuję się pod Twoimi słowami! No poza tą starością, oczywiście! ;)
A mogła jeszcze być zima... Leżałby sobie człowiek, książki czytał... Rozmarzyłam się... :lol:
Gratuluję kompostu!

Świat Dorci 2013 17 Kwi 2013 22:36 #146699

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:
A mogła jeszcze być zima... Leżałby sobie człowiek, książki czytał...
Jaka zima :hammer: jakie ksiązki :blink: a jakie marzenia niektórzy mają :rotfl1:
Dorcia i u Ciebie już hostowe kły są :woohoo: A jaka to rabatka, ciepła może? U mnie na połnocnej ani widu, ni słychu :lev:

Jeszcze słówko o starości :whistle: dożyjesz moich lat to pogadamy :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2013 22:36 przez pamelka.

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 16:31 #147200

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, dziś kolejny kompost przesiałam, wyszła czubata taczka :dance: . Myślę, że będzie jeszcze jedna :woohoo: . :woohoo: . Cały kompost ląduje w jednym miejscu, ale o tym później ;).

Dalu, to mój pierwszy kompost własnej roboty. Do tej pory jeździłam z taczką do mamy, która mieszka po drugiej stronie ulicy. Ale radochę z własnego mam straszną :happy4: .

Marta, wycieńczenie planowałam na dziś i zgodnie z planem jestem wycieńczona :dazed: . Co ja się dziś w myślach naklęłam :oops: , ale o tym później :whistle: .

Jolu, ta rabatka z hostami jest od południa. Miejsce, w których hosty mam posadzone było baaardzo zalane przez roztapiający się śnieg. Stała tam woda. Całe szczęście hosty mam zadołowane w doniczkach - wyciągnęłam je na czas obsychania. Potem chciałam sprawdzić czy przypadkiem nie zgniły, a moim oczom ukazały się zieloniutkie kły :dance: .

Dziś u mnie pada deszcz. Właściwie tylko przez pierwszą godzinę mojego pobytu w ogrodzie nie padało :dazed: . No ale cóż - plan trzeba wykonać :whistle: . Podczas wiosennych roztopów zauważyłam, że przy altance, tam gdzie mam zaplanowane posadzić pnącza zbiera się woda i nie wsiąka. No cóż moja glina, moja glina, moja bardzo wielka glina :jeez: . Zanim będę tam mogła coś posadzić muszę wszystkie cztery rogi altanki do tego przygotować. I dziś właśnie pracowałam nad pierwszym. Na początek musiałam się przekopać przez glinę i ... gruz :sick: . Wiedziałam, że lekko nie będzie :whistle: , ale czemu musiałam kopać aż 70cm żeby się przebić do piachu? :evil: . Jak już przekopałam się do piachu usypałam warstwę drenażu i potem zaczęła się zabawa :rotfl1: . Wszystko co przekopałam trzeba przesiać, żeby pozbyć się gruzu. Jednocześnie to co przesiane wymieszać z piaskiem, żeby rozluźnić i kompostem, żeby wzbogacić glebę. Kompost, oczywiście na bieżąco przesiewać :rotfl1: :rotfl1: . No mówię Wam m-a-s-a-k-r-a :crazy: .
Deszcz pada coraz większy. Dwa razy się przebierałam, bo plecy mokre :pinch: .
Teraz wygląda to tak:
DSC_0768.jpg

Czubata taczka kompostu wrzucona, dwie taczki odsianego gruzu wywiezione :jeez: .

Na koniec zostawię Wam fotkę pierwszych kwiatów forsycji :woohoo:
DSC_0001-2.jpg
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 19:39 #147292

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Biedna, wycieńczona Dorciu!Podziwiam Twoją determinację i konsekwencję! Zaplanowane-wykonane! No no! :bravo: Mnie dziś zimny wiatr wcześniej z działki wygnał, a ty w deszczu i chłodzie...jak ten Kopciuszek ;) ziarenka pisaku i ziarenka ziemi mieszałaś... No skoro mieszałaś, to może niedokładnie tak jak Kopciuszek... :rotfl1: Chyba trochę namieszałam! :rotfl1: A chociaż wiadomo dla jakiego to pnącza tyle trudu i starań?

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 21:20 #147339

• liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 63
Dorotko ale kawał roboty odwaliłaś :eek3: kobieta słaba płeć :dry:
Pozdrawiam :) lila

Zapraszam :) Działka-hobby, relaks hm...i co jeszcze

Świat Dorci 2013 19 Kwi 2013 21:42 #147355

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
rajciu Dorcia......ale się narobiłaś :eek3: hehe też mi się skojarzyło to przesiewanie z Kopciuszkiem :rotfl1:
ale za to jak te pnącza będą rosły :dance:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.600 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum