Wiesiu, faktycznie jakoś po tym urlopie człowiek nabrał werwy - albo po prostu nadrabia zaległości, bo wkrótce zacznie się szkoła i mnóstwo dodatkowych obowiązków  

.
Paweł, miejsce u mnie skończy się nieprędko  

, więc na razie o tym nie myślę  

. Poza tym jakbyś zobaczył ile ja jeszcze mam miejsca do sadzeniach na tych rabatach, które już są  

, to też byś się stałością tych obrzeży nie przejmował  

.
Marta, jakie nie bij?  

... ja tylko Cie mobilizuję  

.  Zresztą jak zaraz zobaczysz co ja dziś robiłam, to dopiero dostaniesz powera  

.
Dziś w połowie dnia zadzwoniłam do Romki. Bynajmniej nie po to żeby jej pociumkać  

. Dostało jej się  

. Bo to wszystko jej wina  

. Po jaką cholerę ja zarejestrowałam się na forum ogrodniczym? ... tą cholerą była Roma (jeszcze raz młoteczkiem dla Pani  

). Po jaką cholerę pytam?  

Czy nie było by pięknie usiąść w taki dzień jak dziś na tarasie z książeczką?  

... oj byłoby  

. Ale oczywiście na taras to ja tylko wpadałam łyknąć wody  

. Romka, ja jeszcze nie wiem jak... ale ja Ci za to forum ogrodnicze odpowiednio podziękuję  

.
No ale do rzeczy  

.
Wyszłam rano na taras i patrzę (bez książki wyszłam i to był mój błąd  

). Patrzę po ogrodzie, a tam straszy mnie znów  miejsce, które zostawiłam sobie jakiś czas temu na później  

.
O to miejsce:
No i zaczęłam od zerwania trawy (7 taczek). Dwukrotnego przekopania i wydłubywania kamyków. Całe szczęście, że nie było perzu, bo chyba bym się wściekła jeszcze bardziej  

.
Po jakimś czasie już było tak:
No ale przecież jak już się tak narobiłam, to nie zostawię tego pustego, prawda?  

Ale żeby to zapełnić, to trzeba było w innych miejscach coś wykopać  

. To coś już dawno było przeznaczone do przesadzenia, ale, że ja nienawidzę przesadzać to rosło  

.
O między innymi taka tuja rosła:
W innym miejscu (a nawet w kilku miejscach) mam wrzosy i wrzośce, one też poszły pod szpadel  

.
Na chwilę obecną całość wygląda tak:
Z daleka:
i z bliska:
Zapomniałabym o najważniejszym ... na tej nowej rabatce wrzosowej mam podobiznę Romki  

, bo przecież to wszystko przez nią ... młoteczek jeszcze raz  

A oto i ona - wypisz, wymaluj Romcia  

Jutro poprzesadzam pozostałe wrzosy, i chyba jeszcze coś  

... i jak bum cyk do końca tygodnia szpadla do ręki nie biorę  

.