Wiesiu, faktycznie jakoś po tym urlopie człowiek nabrał werwy - albo po prostu nadrabia zaległości, bo wkrótce zacznie się szkoła i mnóstwo dodatkowych obowiązków

.
Paweł, miejsce u mnie skończy się nieprędko

, więc na razie o tym nie myślę

. Poza tym jakbyś zobaczył ile ja jeszcze mam miejsca do sadzeniach na tych rabatach, które już są

, to też byś się stałością tych obrzeży nie przejmował

.
Marta, jakie nie bij?

... ja tylko Cie mobilizuję

. Zresztą jak zaraz zobaczysz co ja dziś robiłam, to dopiero dostaniesz powera

.
Dziś w połowie dnia zadzwoniłam do Romki. Bynajmniej nie po to żeby jej pociumkać

. Dostało jej się

. Bo to wszystko jej wina

. Po jaką cholerę ja zarejestrowałam się na forum ogrodniczym? ... tą cholerą była Roma (jeszcze raz młoteczkiem dla Pani

). Po jaką cholerę pytam?

Czy nie było by pięknie usiąść w taki dzień jak dziś na tarasie z książeczką?

... oj byłoby

. Ale oczywiście na taras to ja tylko wpadałam łyknąć wody

. Romka, ja jeszcze nie wiem jak... ale ja Ci za to forum ogrodnicze odpowiednio podziękuję

.
No ale do rzeczy

.
Wyszłam rano na taras i patrzę (bez książki wyszłam i to był mój błąd

). Patrzę po ogrodzie, a tam straszy mnie znów miejsce, które zostawiłam sobie jakiś czas temu na później

.
O to miejsce:
No i zaczęłam od zerwania trawy (7 taczek). Dwukrotnego przekopania i wydłubywania kamyków. Całe szczęście, że nie było perzu, bo chyba bym się wściekła jeszcze bardziej

.
Po jakimś czasie już było tak:
No ale przecież jak już się tak narobiłam, to nie zostawię tego pustego, prawda?

Ale żeby to zapełnić, to trzeba było w innych miejscach coś wykopać

. To coś już dawno było przeznaczone do przesadzenia, ale, że ja nienawidzę przesadzać to rosło

.
O między innymi taka tuja rosła:
W innym miejscu (a nawet w kilku miejscach) mam wrzosy i wrzośce, one też poszły pod szpadel

.
Na chwilę obecną całość wygląda tak:
Z daleka:
i z bliska:
Zapomniałabym o najważniejszym ... na tej nowej rabatce wrzosowej mam podobiznę Romki

, bo przecież to wszystko przez nią ... młoteczek jeszcze raz
A oto i ona - wypisz, wymaluj Romcia
Jutro poprzesadzam pozostałe wrzosy, i chyba jeszcze coś

... i jak bum cyk do końca tygodnia szpadla do ręki nie biorę

.