TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 26 Sie 2013 20:26 #188777

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, ja tak się przejęłam tymi 18 różami, że dziś poświęciłam cały dzień na poprawianie mojej różanki :tongue2: . W końcu pozbyłam się znienawidzonego obrzeża z PCV :sick: i mam ułożoną kostkę :woohoo: .
Zobacz jak ładnie się prezentuje :dance: . I zobacz ile ja tam mam miejsca na róże :wink4: .
DSC_3733.jpg

I jeszcze zobacz jak werbena od Ciebie przerosła mi sosnę himalajską :happy3:
DSC_3739.jpg

Marta, jeśli to utnie temat mojej niechęci do hortensji, to jestem gotowa ją posadzić :P . Ja nigdzie nie pisałam chyba, że jej u mnie na pewno nie będzie? :think: Twierdzę tylko, że jakoś mnie nie zachwyca :whistle: . Ale posadzić, to pewnie jakąś posadzę :silly: . Co innego floksy... i mówię stanowcze nie :happy4: .

Co do spoczywania na laurach, to ani myślę :idea1: . Zwłaszcza, że dziś spojrzałam na zdjęcia z zeszłego roku i porównałam z obecnym stanem :woohoo: . Myśl nasuwa się sama... widać różnicę :fly: , więc warto działaś dalej :dance: .

O proszę:
rok temu:

teraz:
DSC_3738.jpg

Co do obwódki z żurawek, to taki właśnie jest plan, ale nie dokładnie na całej rabacie. Będą przerywniki w postaci innych obwódek :wink4: .

Shirallciu, dla mnie to był potwór. Zresztą każdy pająk to paskudne obrzydlistwo :sick: .

DSC_3734.jpg

Romcia przecież mówiłam Ci, że się nie poznasz gdzie szabrowałam :P - kraść też trzeba umieć :rotfl1: .

Dla Ciebie też zdjęcia porównawcze :drool: .

rok temu:

teraz:
DSC_3753.jpg

:bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 26 Sie 2013 20:41 #188790

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, obrzeże różanki - rewelacja! Sama zrobiłaś?
I tyle miejsca na róże!
U mnie niestety, miejsce już dawno się skończyło; pozostały mi tylko przemeblowania. Dzisiaj właśnie robiłam obwódkę z żurawek na rabacie hortensjowej; dotąd były porozrzucane bez ładu i składu i denerwowało mnie to :angry:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Świat Dorci 2013 26 Sie 2013 20:42 #188791

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Chcesz powiedzieć, że wszystkie 18 sztuk zamierzasz posadzić na tej różance :eek3: , na tyle to tam na pewno miejsca nie ma ;) , ale przecież Ty masz wszystko zaplanowane :happy3: , to gdzie jeszcze będą róże?

Uwielbiam te porównania przed i po :woohoo: i masz rację, nie ma nic bardziej motywującego od takich zdjęć :fly:
Chyba też sobie jakieś pooglądam, bo leń ciągle nie odpuszcza :whistle: . Jedną doniczkę dzis wsadziłam i zrobiłam oprysk na mszyce :pinch: . Trochę usprawiedliwiam się dzisiejszymi gośćmi ;) , ale jak patrzę na Twoje postępy, to mam wyrzuty sumienia :oops:

Świat Dorci 2013 26 Sie 2013 20:47 #188800

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu, sama :woohoo: ... przecież ja wszystko sama :oops: . Zresztą to wcale nie jest takie trudne. Zajmuje tylko sporo czasu, bo kostka dosyć drobna :tongue2: .

Martuś, część róż właśnie tam pójdzie, a część na tej samej rabacie, ale z drugiej strony (od strony altanki ;))
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 26 Sie 2013 22:43 #188873

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dorciu :bye:
Piękną rabatkę stworzyłaś :bravo: :bravo:
Roślinki przez rok pięknie urosły,,, jeszcze trochę to będzie busz :) obwódki z żurawek :bravo: Fajny pomysł :flower1:

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 00:38 #188902

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-nie dość,że u siebie buszuje to i u mnie już zaprojektowała dwie rabatki,tę okrągłą i tę przy domku dla gości.Teraz pozostała ta z liliowcami no i ta pod płotem :P ta którą pieliłaś :kiss3: Jak znam Dorcię to raz dwa się z tym problemem upora :)
Dorcia-nie ma to jak fotki poglądowe,widać zmiany jak na dłoni.

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 07:43 #188914

• beosia
  • beosia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Oj Dorcia

u mnie byś miała pole do popisu (puste pole) ;>
Właśnie jestem w fazie "planowania" co gdzie posadzić!(po Twoich planowaniach wiem, że należałoby to zrobić wcześniej)!!
Niestety dochodzę do wniosku, że chyba nie mam zmysłu "planowania"!
Wiem mniej więcej co bym chciała, ale niestety... chwilę potem targają mną wątpliwości ;(

Za to Twoje "krzaczory" coraz fajniejsze!!

Właśnie dostałam fajną różyczkę (tzn różysko... sądząc po rozmiarach). Wg opisu to ma być Eden! Ciekawe...
Któraś z was dziewczyny chciałaby mi pomóc znaleźć miejsce dla moich różyczek i kilku trzmielin? Ja w ogóle nie mam do tego głowy!!!I całe pole do popisu!!Dostarczę zdjęcia, ewentualnie plany ...roślinek nie jest dużo, bo na razie trzeba zaplanować i przygotować ziemię!

Oczekuję na propozycje :P:P:P
Pozdrawiam

Beosia

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 08:35 #188922

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Dorciu, uszczuplanie trawnika idzie nam wszystkim najlepiej :tongue2: . U Ciebie też wciąż dużo miejsca na nowe roślinki ;) .
Obrzeże z kostki zawsze wygląda najlepiej. Niestety jego wadą - jak dla mnie - jest to, że nie daje się przenieść :rotfl1: . Myślę ostatnio intensywnie nas swoimi obrzeżami, ale wciąż nie jestem pewna czy ten kształt i wielkość są ostateczne :rotfl1: . Do powiększenia mojej rabaty musiałam rozebrać takie obrzeże, które na szczęście - nieszczęście ułożone było bez podsypki. Na szczęście - bo nie było problemów z rozbiórką; na nieszczęście - bo kostka w niektórych miejscach pozapadała się i przerosła trawą :unsure: .

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 09:21 #188944

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma wrote:
Martuś-nie dość,że u siebie buszuje to i u mnie już zaprojektowała dwie rabatki,tę okrągłą i tę przy domku dla gości.Teraz pozostała ta z liliowcami no i ta pod płotem :P ta którą pieliłaś :kiss3: Jak znam Dorcię to raz dwa się z tym problemem upora :)

Naprawdę :eek3: , chyba zaraz popadnę w kompleksy :tongue2: , bo u mnie wszystko leży odłogiem, jakieś przesilenie jesienne, czy co :think: . A gdzie te projekty można zobaczyć? Może mnie coś zainspiruje :woohoo:

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 09:54 #188959

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, cieszę się, że się podoba :) .

Romcia, :screem: Ty się nie chwal projektami pod żadnym pozorem, pamiętasz jak mi projekty rujnowali? :supr: Ja nic nie wiem o tym, że mam zrobić jeszcze te dwie rabaty :dazed: - chyba nawet nie mam takich zdjęć, żeby z nimi teraz podziałać :P . Poza tym zrealizujmy na początek te dwie, potem pomyślimy o kolejnych :woohoo: .

Beatko, mi w rozmieszczaniu rośli pomaga program na www.gardenpuzzle.pl ;). Dodatkowo to fajna zabawa. Spróbuj - może też Ci się spodoba.

Edytko, zanim ja zagospodaruję całą przestrzeń w ogrodzie, to te moje obrzeża same się rozpadną :tongue2: i nie będę ich musiała rozbierać :happy: . Układam je na zaprawę z dwóch powodów. Jeden to taki, o którym piszesz - czyli zapadanie się kostki ułożonej bezpośrednio na podłożu i przerastanie trawą. Drugi powód to koszenie - ja po obrzeżach jeżdżę moją żółtą łajzą :woohoo: - w ten sposób szybciutko sobie wykaszam również przy obrzeżach :wink4: i nie muszę dodatkowo tracuć czasu na poprawki :silly: .

Marta, czy ja znów mam dzwonić i sprawdzać czy pracujesz? :angry: Już przemilczę, że wczoraj nawet pół fotki nie wstawiłaś :whistle: . Moje projekty dla Romki to tajna sprawa - przyjedziesz to zobaczysz :funnyface: .

Skoro fotki porównawcze mają takie wzięcie - to muszę ich wstawiać więcej :tongue2: .
O na przykład takie porównanie...

W maju było tak:

A teraz jest tak:
DSC_3743.jpg

Albo jeszcze coś takiego:
w czerwcu było tak:

a teraz tak:
DSC_3752.jpg

:drool:
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2013 10:00 przez dorciaj.

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 10:01 #188963

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ależ Ci ten urlop dał kopa, widzę zmiany ogrodowe w szalonym tempie :woohoo: A na dodatek zmobilizowałaś i mnie i zabrałam się wreszcie za swoje obrzeża B)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 10:27 #188970

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Edyta wrote:
Obrzeże z kostki zawsze wygląda najlepiej. Niestety jego wadą - jak dla mnie - jest to, że nie daje się przenieść

Dorcia brawo :bravo: ,profesjonalnie wykonane obrzeże,ale jak pisze Edytka co zrobisz gdy zabraknie miejsca na nowe rośliny :tongue2: .WIELKIE zmiany w ogrodzie, czekam ma więcej,może po wizycie u Romy też wstąpi :lev: we mnie duch by zmienić jedną z rabat (czeka od zeszłego roku :whistle: ).
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2013 10:27 przez chester633.

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 11:07 #188989

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Nie jest tak źle jak myślicie, ja właśnie przemieszczam swoje obrzeża z kostki :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 12:50 #189011

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia, nie bij :rotfl1: , dziś od rana ogarniam warzywniak :tongue2: i cały czas myślę nad przemeblowaniami :wink4: . Ale zaraz znów koleżanka przyjeżdża i nie wiem ile zdążę :happy3:
W każdym razie jakieś fotki już zrobiłam (będzie hortensja :rotfl1: ), więc coś wieczorkiem wstawię :whistle:

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 20:48 #189087

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu, faktycznie jakoś po tym urlopie człowiek nabrał werwy - albo po prostu nadrabia zaległości, bo wkrótce zacznie się szkoła i mnóstwo dodatkowych obowiązków :dry: .

Paweł, miejsce u mnie skończy się nieprędko :silly: , więc na razie o tym nie myślę :whistle: . Poza tym jakbyś zobaczył ile ja jeszcze mam miejsca do sadzeniach na tych rabatach, które już są :tongue2: , to też byś się stałością tych obrzeży nie przejmował :happy4: .

Marta, jakie nie bij? :dazed: ... ja tylko Cie mobilizuję :P. Zresztą jak zaraz zobaczysz co ja dziś robiłam, to dopiero dostaniesz powera :happy3: .

Dziś w połowie dnia zadzwoniłam do Romki. Bynajmniej nie po to żeby jej pociumkać :angry: . Dostało jej się :whistle: . Bo to wszystko jej wina :hammer: . Po jaką cholerę ja zarejestrowałam się na forum ogrodniczym? ... tą cholerą była Roma (jeszcze raz młoteczkiem dla Pani :hammer: ). Po jaką cholerę pytam? :bad-idea: Czy nie było by pięknie usiąść w taki dzień jak dziś na tarasie z książeczką? :coffe: ... oj byłoby :lev: . Ale oczywiście na taras to ja tylko wpadałam łyknąć wody :angry: . Romka, ja jeszcze nie wiem jak... ale ja Ci za to forum ogrodnicze odpowiednio podziękuję :evil: .

No ale do rzeczy :whistle: .
Wyszłam rano na taras i patrzę (bez książki wyszłam i to był mój błąd :ouch: ). Patrzę po ogrodzie, a tam straszy mnie znów miejsce, które zostawiłam sobie jakiś czas temu na później :whistle: .
O to miejsce:
DSC_1211.JPG

No i zaczęłam od zerwania trawy (7 taczek). Dwukrotnego przekopania i wydłubywania kamyków. Całe szczęście, że nie było perzu, bo chyba bym się wściekła jeszcze bardziej :tongue2: .

Po jakimś czasie już było tak:
DSC_0116.jpg

No ale przecież jak już się tak narobiłam, to nie zostawię tego pustego, prawda? :whistle:
Ale żeby to zapełnić, to trzeba było w innych miejscach coś wykopać :tongue2: . To coś już dawno było przeznaczone do przesadzenia, ale, że ja nienawidzę przesadzać to rosło :happy3: .

O między innymi taka tuja rosła:
DSC_0115.jpg

W innym miejscu (a nawet w kilku miejscach) mam wrzosy i wrzośce, one też poszły pod szpadel :tongue2: .

Na chwilę obecną całość wygląda tak:
Z daleka:
DSC_3755.jpg

i z bliska:
DSC_3758.jpg

Zapomniałabym o najważniejszym ... na tej nowej rabatce wrzosowej mam podobiznę Romki :devil1: , bo przecież to wszystko przez nią ... młoteczek jeszcze raz :hammer:

A oto i ona - wypisz, wymaluj Romcia :funnyface:
DSC_3756.jpg

Jutro poprzesadzam pozostałe wrzosy, i chyba jeszcze coś :whistle: ... i jak bum cyk do końca tygodnia szpadla do ręki nie biorę :evil: .

:bye:
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2013 20:51 przez dorciaj.

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 21:02 #189093

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy Ty chcesz w ten ostatni tydzień wakacji nadrobić dwa miesiące :eek3: :rotfl1: , a może chcesz, żebym ja zawału dostała z zazdrości :devil1:
Piękne wrzosowisko zrobiłaś tak serio :hug: , ja po powrocie od Romy tez sobie 3 wrzosy dokupiłam, a co :happy3:
No i widzisz jak to czasami bez przesadzania się nie obejdzie :whistle:

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 21:08 #189096

• Roma
  • Roma's Avatar
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: tak zdrowo to ja się ostatni raz śmiałam jak Skrzat dostał mandat. Dorcia-nie myślałam,że jetem aż tak interesująca.Całkiem fajna laska :devil1: :devil1:
Co zaś tyczy się forum ogrodniczego to zawsze możemy wrócić skąd przyszłyśmy :P :P
Martuś-nie licz na to ,że dorównasz temu małpiszonowi,który pracując śpiewa sobie pod nosem -mnie nie dogoniat,mnie nie dogoniat.. Jeśli hortensje to już biegnę do Ciebie :kiss3:

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 21:24 #189108

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Roma wrote:
tak zdrowo to ja się ostatni raz śmiałam jak Skrzat dostał mandat.

Ponieważ pana Skrzata zawsze widuję na koniu ,więc przepraszam za pytanie ,ale nie mogę się powstrzymać...
przekroczył prędkość w galopie czy nie podłączył zestawu głośnomówiącego ? :happy3:

Dorcia -widzę ,że też jesteś na topie ,właśnie nadszedł czas na zdjęcia "przed i po ".

U Ciebie widzę "przed" - drabinka i sznurek na huśtawce wisi swobodnie ,"po" - są podwinięte do góry ... :silly: :lol:

A tak na poważnie (w końcu) - ogród rośnie ,a efekty Twojej pracy są ogromne!
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2013 21:25 przez magdala.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.538 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum