TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 05 Sie 2013 21:17 #184302

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
A ja nie mam ani jednej canny :hammer: a tak pięknie kwitną ... Na szczęście nie mam miejsca do zimowego przechowywania więc nie zadręczam się tym faktem zbytnio. Twoje - przepiękne.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 11 Sie 2013 17:50 #185544

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, podczas standardowego lata (a nie super suchego, jak w tym roku :tongue2: ) nie muszę za wiele podlewać. Moja glina ma jednak zalety, bardzo długo trzyma wilgoć :woohoo: . Studnia u nas się nie sprawdzi ;) - wiem, bo moi rodzice mieli i ciągle były problemy :unsure: .
Przy okazji nawiążę jeszcze do tematu hortensji B) - ja się nie zarzekam, że nie będzie ani jednej ;) - ale po prostu mnie nie biorą :tongue2: . Zresztą podobnie mam z floksami, daliami, piwoniami :whistle: .

Martuś, krzewuszki kupowałam na Twoją odpowiedzialność, więc nie mają wyboru, muszą być piękne :dance: . Ta biała najładniej powtarza kwitnienie, choć posadzona najpóźniej :silly: . O rachunkach za wodę pomyślimy w późniejszym terminie :happy4: ... bo czy to coś da, że teraz będziemy się zamartwiać? :fly:

Romciu, kto to słyszał, żeby ciągle coś przesadzać :P , jeszcze się dobrze nie zadomowił od zeszłego roku, a ty już mu miejscówkę zmieniłaś :jeez: . Miał prawo zareagować ;) . Zobaczysz, jak się dobrze rozrośnie, to i kwiatami Cię obdarzy :kiss3: .

Marysiu, ja w zbieraniu nasion jestem kiepska, mogę jednak spróbować :) . Jak moja się rozrośnie, to chętnie się podzielę - gdyby z nasionami nie wyszło :silly: .

Aniu, pacioreczniki mam pierwszy sezon. Jestem z nich bardzo zadowolona, bo pięknie się rozrosły i kwitną :woohoo: .

Małgosiu, gdybyś jednak zapragnęła mieć jakieś canny, to daj znać ;) - moje tak się rozrosły, że na pewno będę mogła się wiosną podzielić :flower1: .

Ogród podlany - padało prawie dobę :dance: . Kamień z serca, bo teraz mnie nie będzie i znów ogród zostawiam pod opieką krasnoludków :woohoo: .
Dziś rano zrobiłam sesję :woohoo: - bo przecież kolejna dopiero za 10 dni :woohoo: .
Zostawiam zatem zdjęcia z mojego ogrodu, ale Was nie zostawiam - będę urlopować z laptopem :happy4: .

Kobea kwitnie :)
DSC_3440.jpg
DSC_3436.jpg

Trzykrotki również :silly:
DSC_3441.jpg
DSC_3442.jpg

Różyczki cieszą oko :woohoo:
DSC_3447.jpg
DSC_3448.jpg
DSC_3449.jpg

Mina :happy4:
DSC_3443.jpg

I trochę iglastych :silly:
DSC_3445.jpg
DSC_3451.jpg

DSC_3454.jpg
DSC_3452.jpg

Mój ulubiony duet :happy4:
DSC_3453.jpg

I ogólniejszy widoczek :silly:
DSC_3450.jpg

Do następnego :comp:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2013 18:03 przez dorciaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Margolka

Świat Dorci 2013 11 Sie 2013 18:14 #185554

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dalie i piwonie też mnie nie biorą ;) , ale floksy :woohoo: :hearts: , oj, te to mnie w tym roku wzięły na poważnie :ouch: . Szkoda, że juz kończą kwitnienie i nie będzie można robić zakupów :tongue2:
Kobea też mi zaczyna kwitnąć na tarasie :P , no i powiedz teraz, masz porównanie, która ładniejsza? Kobea, czy mina ;) ?

U mnie woda leje się już ósmą godzinę :jeez: , a za chwilę biorę się za węża i ręczne podlewanie róż :jeez:

Świat Dorci 2013 21 Sie 2013 09:54 #187502

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Dorotko, czy to twój M.jest z leszczami i szczupakami na fotach u Romy-jeśli tak, to poproszę na PW nr.tel.muszę zaciągnąć wędkarskiego ,,języka'' tzn.co ,gdzie, na co, jak, kiedy, itd....
Pozdrawiam.

Świat Dorci 2013 21 Sie 2013 10:21 #187516

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak patrzę na Twój ogród to wydaje się niemożliwe,że w ciągu 2 lat nastąpiły takie zmiany. :bravo:

Świat Dorci 2013 21 Sie 2013 20:51 #187626

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Trawa i u Ciebie wypalona... Od zbyt częstego koszenia... ;)
Dorcia, na zdjęciu pod tytułem "Mój ulubiony duet" widzę z 10 roślin... Co jest tym ulubionym duetem? Mam pewne podejrzenia....
Hortensje Cię nie biorą? Dorcia, wszystkie pozostałe nieulubienice ;) jestem w stanie zrozumieć, ale hortensje nie...
Może po powrocie od Romy zmienisz zdanie, bo tam można się zarazić...

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 08:40 #187973

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, widzisz, na Jaśkowej nawet na odpowiedź na temat miny i kobei nie było czasu :rotfl1: . W sumie to sporo o tym myślałam :fly: . Jak zaczęła kwitnąć mina - ona startuje zdecydowanie wcześniej niż kobea - myślałam, że to ona będzie faworytą. Z drugiej strony, kobea - przynajmniej u mnie - o wiele ładniej się rozrasta, więc to jej duży plus. Teraz gdy oba pnącza kwitną trudno zdecydować :think: - w sumie to one są tak różne od siebie, że trudno zdecydować :fly: .

Pawełku, nic się nie martw ;) - na miejscu poznasz wędkarza, który mojego M wprowadzał na tamtejsze wody, jak widzisz z niemałymi sukcesami :woohoo: . Tobie też z pewnością wszystko opowie - pamiętaj tylko o odpowiednim wkupnym :happy3: .

Romcia, podczas ostatnich dwóch lat, zmiany na lepsze obserwuję nie tylko w naszych ogrodach :silly: . Trochę mi tylko szkoda wcześniejszych straconych lat :sick: , ale nie mam zamiaru ich rozpamiętywać, bo nie są tego warte :happy4: .

Marta, moja trawa ma się świetnie :P . Zieloniutka :woohoo: , idealnie nadająca się do koszenia - będzie joga dziś lub jutro :dance: .
Ulubiony duet to klon i wiąz - ale to na pewno wiesz, tylko się droczysz :funnyface:
Temat hortensji było podejmowany na Jaśkowej wielokrotnie :tongue2: - Markitka starała się jak mogła :wink4: , niestety, albo stety, serce me było nie wzruszone :happy3: .

Wszystko co dobre szybko się kończy. Kolejne wakacje na Jaśkowej przeleciały w oka mgnieniu :cry3: . Zostały - jak zwykle - cudowne wspomnienia i kilka wakacyjnych fotek :) . Część już znacie z wątku Romci, teraz kilka innych :woohoo: .

Ja, Jasiu, Lotka i Fuks - nasze popołudniowe wypady :hearts: .
DSC_3548.jpg

DSC_3553.jpg

DSC_3569.jpg

DSC_3575.jpg

DSC_3680.jpg

DSC_3683.jpg

DSC_3688.jpg

DSC_3698.jpg

DSC_3699.jpg

Jasiu :hearts: - dziękuję to jak zwykle za mało, żeby wyrazić, jak bardzo jestem Ci wdzięczna :kiss3: . Moja eksternistyczna nauka jazdy konnej, pod Twoim okiem, sprawia mi ogromnie wiele frajdy :dance: . Cieszę się, że swoimi postępami sprawiam Tobie radość. Pierwszy raz w siodle był z Tobą :woohoo: i pierwszy kłus z Tobą :woohoo:. Ależ to były dla mnie emocje :woohoo: . Z takim Instruktorem, nic nie jest straszne :kiss3: - kiedyś nawet z tej stromej góry zejdziemy - jestem tego pewna :idea1: . We wrześniu będę znowu - nie siodłaj wcześniej koni, pójdziemy po nie razem :hug: , Lotka dostanie klonowych liści :happy: , Fuksa popukamy w czoło :happy3: , a potem jak ruszymy, to znów będziemy tylko my, konie, szum drzew i ... niekończące się rozmowy :dance: .
DZIĘKUJĘ! :kiss3:

Romciu, do Ciebie zwrócę się na koniec - krótko, bo my przecież rozumiemy się bez słów :kiss3: . Dziękuję, że jak co roku, czuliśmy się u Was po prostu jak w DOMU. Te przegadane godziny, te niekończące się rozmowy i wszechobecna radość, to Twoja zasługa :hug: - te dodatkowe 3kg sadełka to też Twoja zasługa :P :rotfl1: . DZIĘKUJĘ! :kiss3: . Już tęsknię :cry3: . Twój Małpiszon :rotfl1: .
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2013 09:04 przez dorciaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 10:44 #187990

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jestem pod wrażeniem :ohmy: , w nocy wróciłaś, już zdążyłaś obrobić zdjęcia, nawstawiać w wątkach :eek3: , ja się ciągle zbieram :tongue2: . Zresztą ja nie mam takich ładnych fotek, muszę córce i mężowi zrobić przeszkolenie z aparatu :happy3: , bo praktycznie nic się nie nadaje :jeez:
Nie dziwię się, że trawę masz zieloną, jak wczoraj jechałam przez Polskę ;) , to w okolicach Warszawy były największe kałuże i najgorsze błoto :happy4:

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 18:36 #188044

• Roma
  • Roma's Avatar
Wzruszyłam się, więc be komentarza :kiss3: :hearts:
Jak Skrzacik wróci z psami ze spaceru to przekażę to co napisałaś.

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 19:45 #188065

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dorciu :bye:
Ale Ci fajnie :P
A koniki śliczne :wink2:

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 21:06 #188097

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dorotko :hug: fantastyczne zdjęcia upamiętniają mile spędzony czas. Nigdy nie jeżdziłam konno - myślę, że bardzo by mi się to spodobało, nie mówiąc jak spodobało by się moim synkom :woohoo: . Szkoda,że do Romci mam ta daleko...

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 22:27 #188149

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Dorciaj ... uśmiechnął bym się o Różów Trzykrotkę. Dużo jej masz?

Udało nam się kupić fioletową i białą. Ta niepozorna roślina podbiła nasze serca. Non sto kwitnie od maja.

Jeśli chcesz mogę ci wysłać nasiona Wilca SETA,zostało mi jeszcze trochę.

Świat Dorci 2013 23 Sie 2013 22:28 #188150

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Dzisiaj zakupiliśmy dodatkowe 10 sadzonek wrzosów do tymczasowego obsadzenie donic na tarasie. Docelowo muszę im przygotować jaką rabatkę.

Świat Dorci 2013 24 Sie 2013 19:09 #188266

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, ja tak sobie wzięłam do serca to Twoje obijanie się :P , że dziś musiałam sprawdzić czy aby przypadkiem za długo nie odpoczywasz :happy: . Skoro zabrałaś się do pracy, znaczy, że i u Ciebie zapewne będą znów systematyczne doniesienia :woohoo:

Romciu :hug: . Ja i tak nie jestem wstanie w słowach przekazać tego co mi w duszy gra :oops: .

Aniu, fajnie to było :dry: , bo koniki niestety daleko i dopiero we wrześniu je zobaczę :cry3: .

Małgosiu, moi chłopcy już w zeszłym roku siedzieli w siodle i byli zachwyceni :woohoo: . Jestem pewna, że Tobie też by się spodobało ;) . To ogromna przyjemność :drool: .

Grzesiu, kupowałam dwie odmiany trzykrotki. Białą i karminową. Ale widzę, że ta karminowa w jednym miejscu jest niższa i ciemniejsza, a w drugim wyższa i bardziej blada. Mam jej sporo, więc nie będzie problemu z podzieleniem :woohoo: . Zastanawiam się tylko czy aby razem z paciorecznikami nie będzie za późno :think: . Może teraz ją wysłać? Nasionek nie chcę ;) - ale dzięki za propozycję :) .

No cóż trzeba było wrócić do codzienności - czyli do ogrodu :woohoo: . Wczorajszy i dzisiejszy dzień minął mi w głównej mierze na sadzeniu łupów przywiezionych od Romy :kiss3: , oraz sporej ilości roślinek, którą dostałam od Martusi :kiss3: . Razem było tego dużo :happy4: .
DSC_3701.jpg

Wszystko już posadzone :dance: . Co więcej udało mi się porozsadzać moje hosty i pobrać kolejną partię krótkopędów z żurawek :dance: . Powoli zaczyna to jakoś wyglądać :tongue2:
DSC_3732.jpg

DSC_3725.jpg

Coś tam kwitnie, roślinki rosną - zatem porcja świeżych fotek :wink4:

DSC_3702.jpg
DSC_3710.jpg

DSC_3727.jpg
DSC_3728.jpg

DSC_3707.jpg

DSC_3704.jpg

DSC_3708.jpg

DSC_3715.jpg

DSC_3722.jpg

DSC_3723.jpg

DSC_3726.jpg

DSC_3729.jpg

DSC_3730.jpg

A na koniec różyczki :silly:
DSC_3712.jpg

DSC_3713.jpg

DSC_3716.jpg

DSC_3731.jpg

DSC_3717.jpg

Albo nie... na koniec będzie potwór :sick:
DSC_3718.jpg

:bye:
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 19:19 przez dorciaj.

Świat Dorci 2013 24 Sie 2013 19:45 #188271

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No wiesz :wink4: , przecież zaczęłam pracę wczoraj, tylko nie skończyłam :rotfl1: . Musiałam oczyścić wiaderko kurek :whistle: i pranie zrobić :whistle: .
Ale dziś pracowałam dłużej, a i tak nie skończyłam :jeez:

A Ty się rozwijasz naprawdę w tempie imponującym :eek3: :bravo: . Jak na kogoś kto wcale nie zamierzał posiadać ogrodu ozdobnego (zresztą warzywnego też nie :happy3: ) robisz fantastyczne postępy :thanks: . A jak jeszcze przybędzie te 18 róż :whistle: :dance:

Świat Dorci 2013 24 Sie 2013 21:41 #188310

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Oj, Dorcia, Ty masz chyba serce z kamienia :lol: , jak Cię hortensje nie wzruszają! ;)
Postępy faktycznie są! Ale znów nie chwalmy za bardzo, bo spocznie na laurach! :rotfl1:
Postępów może być więcej i więcej! Teren ogromny, u Ciebie wszystko można sadzić i się nie bać... ;)
Dorcia, Ciebie wszystko lubi, jak widać... Róże, powojniki, iglaki... Nie zamykaj się na inne rośliny, one też mają potrzebę miłości! :rotfl1:
A zamierzasz taką obwódkę żurawkową na całej długości tej rabaty stworzyć?

Świat Dorci 2013 24 Sie 2013 22:44 #188349

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Dorcia ślicznie u Ciebie :hug:
hehe jaki tam potwór... u mnie to są dopiero potwory, trzeba nieźle uważać i codziennie muszę czyścić chatkę z zewnątrz bo wszędzie takie siedzą.....a najlepsze jest jak się wlezie w taką pajęczynę :rotfl1:

Świat Dorci 2013 25 Sie 2013 11:27 #188429

• Roma
  • Roma's Avatar
No proszę a ja myślałam,że Ty prawie nic sobie nie ukopałaś,nigdzie nie ma nawet śladu interwencji łopaty :ouch:
Dorcia-druga i trzecia fotka robią wrażenie :eek3: Koniecznie muszę to zobaczyć w realu :P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.625 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum