TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 21:25 #189109

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Dorciu, tytanie pracy, u mnie właśnie zaczyna kwitnąć moja pierwsza hortensja bukietowa :-)
Też nie miałam do nich serca nigdy :( Aż rok temu kupiłam zdechlaka wyprzedażowego, bo grzech było nie wziąć, odcięłam łyse badyle do ukorzenienia i posadziłam do gruntu. Mam więc 2 Vanilki... i muszę Ci powiedzieć, że swój prywatny badyl to zupełnie co innego niż na zdjęciu, cudzy lub sklepowy :P Pięknieje w oczach, cieszy jak własny rosnący w oczach noworodek :happy: A jak jeszcze rzuci cień na hosty :woohoo: to ją... Hmm... ozłocenie jej uroku raczej nie doda.... :hammer: Podleję ją wodą z kwaskiem cytrynowym :happy3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 22:22 #189140

• Edyta
  • Edyta's Avatar
dorciaj wrote:

Na chwilę obecną całość wygląda tak:
i z bliska:
DSC_3758.jpg

Patrząc na to zdjęcie nie mam więcej obaw o Twoje obrzeża - po prostu należy je dobrze wkomponować w nowy odcinek :rotfl1: . A tak wogóle, to powinnaś wywiesić sobie nad drzwiami wyjściowymi: ZABRAĆ KSIĄŻKĘ. Inaczej wszystkie pozieleniejemy z zazdrości :drool: .

A ten mandat dla Skrzata też mnie zaintrygował ;) .

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 22:50 #189156

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak widzę,poczucie humoru nas nie opuszcza i dobrze,TAK TRZYMAĆ.Już wyjaśniam sprawę mandatu Skrzata :P Mając ponad 65 lat otrzymał pierwszy mandat w swoim życiu i to za przekroczenie szybkości :P jednak tym razem nie na czterokopytnym ale na czterokołowym :P

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 22:53 #189157

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Roma wrote:
Już wyjaśniam sprawę mandatu Skrzata :P Mając ponad 65 lat otrzymał pierwszy mandat w swoim życiu i to za przekroczenie szybkości :P jednak tym razem nie na czterokopytnym ale na czterokołowym :P
Woooow, a to się rozszalał na tej emeryturze :rotfl1: .
Ale skoro ten mandat tak Cię rozbawił Romciu, to musiał mieć Skrzat ciekawą minę :devil1: .
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2013 22:54 przez Edyta.

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 23:05 #189163

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardziej ciekawą i zdumioną minę miał policjant,nie mógł uwierzyć,że mandat może kogoś tak rozbawić.W rezultacie z 400,00 i 6 punktów zszedł na 50,00 i 2 punkty.Jaki z tego płynie wniosek? W każdej sytuacji warto mieć poczucie humoru :rotfl1: :rotfl1:

Świat Dorci 2013 27 Sie 2013 23:14 #189168

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Roma wrote:
400,00 i 6 punktów
To nieźle ten Skrzat musiał depnąć :eek3: . A tan niewinnie wygląda :devil1: .

Świat Dorci 2013 28 Sie 2013 10:05 #189218

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Gratulacje. Bordery wyglądają znakomicie. Gdy trawka do nich dorośnie to prawie się zleja z otoczeniem, a jaka wygoda przy koszeniu.

Świat Dorci 2013 28 Sie 2013 18:34 #189291

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś dziś się czuję tak, jakbym te dwa miesiące odrobiła przez dwa dni :tongue2: . Nie myśl sobie, że złapałam się od rana za dokańczanie rabaty wrzosowej :P . Na początek robiłam coś o wiele bardziej nieprzyjemnego :sick: - wydłubywałam zielsko z chodnika :jeez: . 25 m podjazdu to przesada ... całe szczęście, że nie posłuchałam kiedyś Taty i dom nie stoi na końcu działki :rotfl1: . Na razie zrobiony chodnik - jutro biorę się za podjazd :pinch: .

Zobacz jak ślicznie rozrosła się szałwia od Ciebie :woohoo:
DSC_3766.jpg

Romka dziś już nie jestem na Ciebie aż taka zła :P ... bo nie mam siły :rotfl1: . Co się zaś tyczy powrotów, to sorki, ale ja już wolę strzykanie w kręgosłupie i bąble od szpadla :happy3: . A pod nosem to ja dziś śpiewałam sobie "to ja narcyz się nazywam" :P .

Melduję, że wszystkie wyszabrowane rośliny mają się dobrze :woohoo: - a rozchodniki to nawet ucieszą mnie kolorkami :dance:
DSC_3765.jpg

Magda a wiesz, że jak przed wstawieniem przygotowywałam sobie fotki to też się z tego śmiałam :happy3: . Co do postępów w ogrodzie, to przyznam bez zbędnej skromności :wink4: , że i ja te postępy widzę :woohoo: . Stąd dziś ta piosenka o narcyzmie :ouch: .

DSC_3757.jpg

Iwonko, już w pierwszych słowach wprawiłaś mnie w błogi nastrój :lev: , dziękuję :silly: ... niniejszym ogłaszam, że odebrałam Romce tytuł "tytana pracy" :drool: .
Zgadzam się z Tobą - nic tak nie cieszy jak roślinka wyhodowana od maleńkiej szczepki :happy4: , a jeszcze bardziej cieszą takie wyhodowane z nasion :woohoo: .

DSC_3768.jpg

Edytko akurat w tym miejscu to ja nic nie wkomponowałam - od razu był plan, że tak będzie - gorzej tylko było z realizacją :oops: , bo zbierałam się z tym od czerwca :oops: .

DSC_3769.jpg

Grzesiu dziękuję :flower1: . Wygląd jest ważny, takie obrzeża najbardziej mi się podobają i są trwałe. Najważniejsza jest jednak wygoda ;), zwłaszcza przy koszeniu. Tego typu obrzeża sprawdzają się rewelacyjnie :dance: .

DSC_3767.jpg

Na koniec wrzucę fotkę z rabatką wrzosową - zostało mi położyć obrzeże na zaprawę i wysypać korą :fly: .
Ależ mi się podoba :drool: :dance:
DSC_3764.jpg

:bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 18:37 przez dorciaj.

Świat Dorci 2013 28 Sie 2013 19:32 #189292

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Naprawdę wpadnę przez Ciebie w kompleksy :pinch: , a ja się tak ostatnio kiepsko czuję :dry: , dziś wreszcie rodzinka wróciła ;) i musiałam wrócić do domowych obowiązków :supr:
Ta szałwia nie tylko się rozrasta ;) , zobaczysz w przyszłym roku ile będziesz miała siewek :rotfl1: , ja już wyrzucam, bo chyba wszystkich chętnych i tych mniej chętnych obdarowałam :happy3:
Wrzosowisko wyszło Ci wspaniale :bravo: :thanks:

Świat Dorci 2013 28 Sie 2013 20:14 #189295

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej wrzosowisko cuuudne :hearts:

Świat Dorci 2013 28 Sie 2013 22:48 #189338

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ależ mi się podoba :drool: :dance:

Mnie też i to bardzo
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 22:50 przez iwa27.

Świat Dorci 2013 29 Sie 2013 00:31 #189370

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorcia napisała:
... niniejszym ogłaszam, że odebrałam Romce tytuł "tytana pracy" :drool: .
Nawet niech Ci się nie śni,że ten tytuł przypadnie Ci w udziale :club2: nie ta kategoria :P Gdzie juniorom do seniorów :P .W Twojej kategorii bezsprzecznie jesteś liderem :thanks:

Świat Dorci 2013 29 Sie 2013 07:47 #189384

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Dorotko świetna ta nowa wrzosowa rabata. :thanks: Ja robiłam kilka podejść z wrzosami, ale jakoś mnie nie lubią, a raczej stanowiska jakie im dałam w posiadanie. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Świat Dorci 2013 29 Sie 2013 07:53 #189386

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Podobną szałwię mam ale jeszcze nie duża ,bo kupiona wiosną ;)
Wrzosowisko imponujace :bravo: :bravo:

Świat Dorci 2013 31 Sie 2013 22:03 #189869

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No i gdzie dzisiejsze doniesienia :happy-old: , a zakupy udały się? Dziś się nie boję, bo sama trochę się natyrałam na fali optymizmu, że spadnie deszcz :rotfl1:
Od przyszłego tygodnia znów wywalam trawę pod nowe róże :woohoo: :happy3:

Świat Dorci 2013 01 Wrz 2013 08:53 #189904

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Wrzosowisko pierwsza klasa :bravo:
Dlaczego ja pod moim laskiem nie mam jeszcze wrzosów :think:

Świat Dorci 2013 01 Wrz 2013 10:54 #189933

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, sobotnie zakupy mogę uznać za "względnie udane" :silly: . Kupiłam i posadziłam karłową odmianę berberysu na wrzosowisko :woohoo: . Dosadziłam tam też krzaczek trzmieliny i kilka cebulek krokusów kwitnących jesienią :woohoo: .
Obkupiłam się również wstępnie w cebulowe kwitnące wiosną :woohoo: - trochę tego jest:
50 szafirków szafirowych
10 szafirków białych
10 krokusów fioletowych
10 krokusów białych
10 krokusów żółtych
10 hiacyntów różnokolorowych
25 tulipanów różnokolorowych
5 czosnków
i cztery odmiany lilii :whistle:

Jak na początek to chyba nieźle :tongue2: .

Zapomniałabym dodać, że kupiłam sobie jedną hortensję :funnyface: .

W ogrodzie prace nieco spowolniały - ostatnie zakupy szkolne poczynialiśmy + sprawy urzędowe :pinch: .

Shiralciu, Iwonko, Aniu, cieszę się, że wrzosowa rabata nie tylko mi się podoba :woohoo: :dance: . Jak dosadzę tam jeszcze karłowe odmiany krzewów to będzie dopiero bosko :happy: .

Romcia, czyżbyś zapomniała, że ja mam zawsze rację? :whistle: ... jeszcze to odszczekasz :P , jeszcze sama napiszesz, że jestem górą :funnyface: :devil1: .

Gosiu, u mnie jest kwaśna ziemia więc wrzosy dobrze rosną :oops: . Boję się trochę, bo one kiepsko znoszą przesadzanie, a ja wszystkie przesadzałam z innych miejsc. Mam nadzieję, że odpowiednio duże były te bryły korzeniowe, z którymi je wykopywałam :oops: .

Małgosiu, teraz masz idealny moment żeby nadrobić ten brak i posadzić wrzosy i wrzośce :) . W sklepach ogrodniczych jest teraz ogromny wybór. Ja w zeszłym roku kupowałam przez internet na wrzosik.pl - z czystym sumieniem polecam :flower1: .

Nie mam dla Was świeżych fotek z ogrodu :oops: .

Mogę jedynie pochwalić się potworem jakiego złowił wczoraj mój synuś :woohoo: .
1234976_536748089732415_1110031175_n.jpg

:bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Świat Dorci 2013 01 Wrz 2013 13:31 #189963

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mówisz "wstępnie" ;) :whistle: , niezła jesteś, ja mam dopiero 73 cebulki wszystkiego :happy3:
A tak się w zeszłym roku wzbraniałaś, pamiętasz :silly: ?
A jaką to hortensję kupiłaś :woohoo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.450 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum