TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 07:54 #173015

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Super te beczki na deszczówkę :silly: , ja też chętnie bym powiększyła swoje możliwości zbierania deszczówki, bo mimo ostatnich ulew, ciągle pamiętam jaka potrafi być u mnie susza :jeez:
Czy ja tam pod hortensja widzę kapustę ozdobną? ;) Też sobie posiałam i wylazły mi raptem trzy sztuki :dry: , z czego ładnie rośnie jedna. Gdzie ja taką gwiazdę posadzę :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 08:54 #173032

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romcia, cieszę się, że w końcu i Ty doczekałaś się deszczu.

Pięknie rozrosły Ci się hortensje. Pamiętam je jeszcze z zeszłego roku - teraz to już ładne krzaki są. Mnie one nie ruszają jakoś. Nawet wczoraj w ogrodniczym patrzyłam na nie i nic ... nie iskrzy między nami :happy3: . Może to i dobrze, bo przecież wszystkiego nie można chcieć :tongue2: . Ten żółty liliowiec, który dla mnie zakwitł piękny :woohoo: :kiss3: - właśnie o tego mi chodziło :dance: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 09:01 #173033

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Patrząc na zalany od tygodni (jeśli nie miesięcy :angry: ) ogródek, trudno mi uwierzyć, że są suche miejsca w naszym kraju. Skoro jednak u Ciebie popadało, to może u nas przeschnie :think: .

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 09:17 #173041

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
1000 l to jest to, teraz susza Ci nie straszna :lol: . Ale nie wiem jak u Ciebie, bo u mnie ciągle leje i woda w studni do której odprowadzam deszówkę już przebrała i muszę wylewać do rowu :unsure: Ale widoczek z okna masz przepyszny :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 10:25 #173068

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Widoku z okna można tylko pozazdrościc :) ostróżki olbrzymie,moje po burzy wszystkie prawie połamane :(
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 12:19 #173099

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Romeczko widoki z okna masz cudowne. Ile średnicy ma w najszerszym miejscy kwiat ostróżki, olbrzymy... :woohoo:
Jedno nieugryzienie się w język małża pewnej forumowiczki i będzie to jej wypominane do końca jej dni. :wink4: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 13:44 #173117

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
....wstyd że do tej pory nie miałaś beczek na deszczówkę ...ja na deszczówkę mam 2 beczki po 200 l.i jedna 200-tka przy pompie jak brakuje deszczówki to pompuję do dwu beczek ....tylko teraz nie wiem co z wodą zrobić nie ma gdzie wylewać bo od początku czerwca leje ..może teraz przejdzie trochę deszczu do was..
Ładną masz już kolekcję hortensji i ładne bukietówki...
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2013 20:28 przez Alina-277.

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 19:35 #173194

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Widzę, że Flora Danica i Chopin są prawie w kazdym ogrodzie. Niesamowite te ostróżki, ja miałam je tylko jeden rok - urosły takie wielgaśne i wyłożyły się na ziemie, to je ścięłam a w tym roku nie mam ich wcale :whistle: Na hortensjach już takie kwiaty :eek3: u mnie tylko Anabelka pokazuje zaczątki kwiatów no i ogrodówki

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 19:57 #173200

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Romko super pomysł na zbieranie deszczówki :bravo: , u mnie woda z dachów w całości jest odprowadzana do stawu. Kiedy chcę coś podlać przy domu, muszę ją nosić konewkami kawał drogi. Piękne ostróżki, no i oczywiście powojniki, a swoją drogą nie rozumiem dlaczego jesteś z nich nie zadowolona? :think:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 20:36 #173214

• Maja
  • Maja's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Romo, pięknie kwitną te ostróżki, ja dopiero 2 tygodnie temu zasadziłam 4 małe sadzonki, ale nie wiem czy coś z nich będzie w mojej glinie. widok z okna super, pachnie wakacjami i odrobiną lenistwa :coffe:
Wiejski ogródek.
Pozdrawiam. Maja
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2013 20:37 przez Maja.

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Cze 2013 22:09 #173269

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko, :hug:
zbiorniki na deszczówkę zacne! :bravo:
Wody nie zabraknie. Ja mam 200 litrowy z beczki blaszanej, dodatkowo mam kranik na wysokości konewki, żeby się nie męczyć z nalewaniem. Ponieważ zbiornik jest na wyższym poziomie niż reszta terenu, można podłączyć wąż ogrodowy i tez podlewać. :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Cze 2013 23:36 #173588

• Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-gdyby tak jeszcze znaleźć trochę wolnego czasu na leżakowanie i podziwianie,jakoś ciągle mam go za mało. Jakoś coraz szybciej pędzi do przodu :(
Bożenko- hortensji bukietowym mam dopiero 7 odmian ale to nie jest moje ostatnie słowo w tym temacie :P
Martuś-wzrok masz sokoli :devil1: dobrze widzisz,to jest kapusta ozdobna u mnie tyle ile wysiałam tyle wysadziłam (z 50) ale teraz zaczyna mieć dziurawe liście a szkodnika żadnego nie widzę :search:
Dorcia-przecież wiem co Ci w duszy gra i dlatego dostaniesz dwa :devil1: :devil1:
Edytko-z całego serca życzę Tobie i wszystkim pozostałym, którym deszcze wyrządzają takie szkody aby już wreszcie wszystko wróciło do normy :hug:
Bożenko-my jak na razie na nadmiar deszczu narzekać nie możemy ale jak patrzę co dzieje się w niektórych rejonach Polski to aż skóra cierpnie a włos jeży się na głowie :angry: :(

Gosiu(motylku)-nie po to ma się forumowych przyjaciół aby tylko ciumkali :P kiedy trzeba aby wytknęli lub sprowadzili na prawidłowe tory :kiss3: :hug
Cała ostróżka mierzy sobie ok 180 cm,kwiat jest wielkości ok 50 cm a średnica w najszerszym miejscu dochodzi do 15 cm. :flower2:
Alinko-jakoś tak wyszło,że nie zbieraliśmy deszczówki,mamy swoje ujęcie wody(studnia głębinowa)więc i tak mamy wodę darmową i niechlorowaną dlatego nie przywiązywaliśmy zbytnio wagi do deszczówki.Jednak nasza woda jest bardzo twarda i zawiera dużo żelaza dlatego deszczówka będzie lepsza dla roślin.
Iwuś- na szczęście moja ostróżka rośnie przy płocie i mogę ją bezpiecznie przywiązać do siatki.
Marto-gdyby nie prztyczek w nos od znajomego to zapewne do dzisiaj deszczówka płynęłaby sobie drenarką pod ziemią :P
Z powojników nie jestem zadowolona bo słabo rosną i byle jak kwitną,chyba mają za mało słońca,muszę pogadać z ekspertem od powojników.
Maju-moja ostróżka rośnie u mnie od ubiegłego roku i już w pierwszym roku zakwitła.Kwiaty nie były imponujące ale jednak były,może i Ty coś u siebie zobaczysz :flower2:
Danielo-zamierzam wodę z moich beczek podlewać wężem przy pomocy pompy pływakowej,jeszcze nie próbowałam ale wydaje mi się,że powinno się udać.
Już nie mogłam patrzeć jak inni a szczególnie Markita i Dorcia ciągle coś tworzą i przerabiają a ja tylko pielę , zasilam ewentualnie opryskuję.Moja zazdrość wzięła górę i powstało dzisiaj coś takiego.
Pod brzozami wykarczowałam pas szerokości ponad 1,5m i długości ponad 10m
1-DSCF0006.JPG

Posadziłam na nim paprocie,trochę fiołków,tojeść kropkowaną
2-DSCF0011.JPG

planuje dosadzić tam jeszcze wrzosy
3-DSCF0012.JPG

Co myślicie o takim nasadzeniu? może ktoś ma inny pomysł?chętnie posłucham.

Jaśkowa Polana - zaprasza 28 Cze 2013 07:52 #173622

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Romo,,,mówiąc kolokwialnie'kawał dobrej roboty zrobiłas" :bravo: :bravo:
,,,ja jeszcze trochę kolorków dodoałabym,,,a więc żurawek :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 28 Cze 2013 08:06 #173630

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Ze trzy-cztery czerwone kozaki (nie z Siczy)pod Brzóski i jeden brązowy :) (dziewczyny lubia brąz) proponuje.Wilka Jarosza i Czerwonego Kapturka z pifkiem w koszyku
Pieknie Romo :eek3: :bravo:

Pozdrawiam Markus

Jaśkowa Polana - zaprasza 28 Cze 2013 08:18 #173635

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko,
fajny pomysł, a wykonanie super! Ja bym pozostawiła taki styl leśny i raczej monochromatyczny - czyli zieleń we wszystkich przejawach. :) :flower2:

Jaśkowa Polana - zaprasza 28 Cze 2013 08:38 #173640

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romcia, a to dla mnie chyba ta rabata :whistle: , bo to przy domku :woohoo: ... mogę w wakacje z 5 minut popielić :happy: .
Wygląda super :bravo: . Podobnie jak Daniela utrzymałabym na niej styl leśny - choć może nie do końca tylko zielony
:silly: . Dorzuciłabym może jakieś wrzosy tu i ówdzie na dodanie kolorków :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jaśkowa Polana - zaprasza 28 Cze 2013 08:58 #173647

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jak styl leśny to posadziła bym tam szczodrzeńca, wrzosy, i jakieś kwasoluby a jest ich sporo.
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2013 08:58 przez Bozi.

Jaśkowa Polana - zaprasza 28 Cze 2013 09:14 #173651

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I ja się przychylam do leśnego stylu ;) hostki, koniecznie hostki :happy-old:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.525 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum