TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 30 Cze 2013 12:55 #174240

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Wow Romciu piękna ścieżka i rabatki. :bravo: :flower2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 30 Cze 2013 14:06 #174253

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Na tą nową rabatke ja bym wprowadziła kokorycz,i coś o delikatnego w pastelowych barwach np orliki,rdesty.
Czy już zagospodarowałąś teren miedzy "lotniskiem" a padokiem ?
Podsumowujac Twoje poczynania zmierzają do konieczności zmiany nazwy tego uroczego miejsca na np "ogród botaniczny wśrod lasow" albo "Kwecista polana"...
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2013 14:07 przez ewa1953.

Jaśkowa Polana - zaprasza 30 Cze 2013 21:59 #174468

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Ja bym posadził na tle brzóz derenie, trzmieliny i kaliny. Jesienną porą byłaby to najpiękniejsza leśna ścieżka w Borach Tucholskich.

2-DSCF0011.JPG

screen_2013-06-30.jpg

screen_2013-06-30-2.jpg
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2013 22:03 przez waldek727.

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Lip 2013 09:51 #174592

• Roma
  • Roma's Avatar
Alino-Dobre pytanie ale odpowiedź trudna :P Wiadomo zawsze coś za coś.Siedząc całymi dniami na dworze,dom za ciekawie latem nie wygląda :jeez:
co zaś tyczy się ścieżki to jak już pisałam wyżej,drewno nie wchodzi w rachubę.Może w przypływie energii powstanie kamienna ścieżka :)
Iwonko-też czasami mam takie dni,że nic mi nie wychodzi a roślinki niekiedy muszą czekać tygodniami na wysadzenie.
Dorcia-jakoś nie wyszły mi dalsze prace modernistyczne i dlatego fotek brak :P Konwalie będą ale czy tam jest dużo słońca?
Małgorzato-Dziękuję :kiss3:
Ewo-niestety ale ta część o którą pytasz nadal leży odłogiem :club2: jakoś nie mogę się za nią zabrać,muszę coś zrobić aby wzbogacić glebe bo inaczej nie mam szans.
Waldku-bardzo ciekawy projekt ale,jest pewne ale lewa strona ścieżki to warzywnik i tam jak na razie żadnych zmian nie planuję.Prawa strona jak najbardziej do zagospodarowania a Twój plan bardzo mi się podoba,proszę powiedz mi jakie niskie roślinki brałeś pod uwagę planując tę rabatę? a tak w ogóle to możesz mi rozpisać rośliny które proponujesz posadzić?

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Lip 2013 10:05 #174596

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fajne takie wizualizacje szkoda ,że nie umiem się w to bawić, bo jednak wzrokowo lepiej można urządzić rabaty jak dla mnie .Potem nie trzeba ciągle przesadzać ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Lip 2013 10:17 #174602

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Mnie również podoba się projekt Waldka :)
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Lip 2013 22:41 #174781

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
No tak, warzywnik potrzebuje trochę światła i słoneczka.

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 00:36 #174834

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jagódko nieprawda, że potem nie trzeba ciągle przesadzać. Ja swoje rabaty projektuję w programie specjalnie zakupionym nie darmowym, bo daje więcej możliwości i projekt tworzy się rzeczywisty, potem nic tylko wiernie odwzorować na rabatę. Tylko, że po sezonie, znowu siadam zmieniam projekt i znów przesadzam, dosadzam. |Ogród to dzieło które u mnie nigdy nie zostanie dokończone, chyba dlatego, że sprawia mi przyjemność dokonywanie ciągłych zmian inaczej bym się zanudziła. :wink4: :rotfl1:

Romeczko a od której strony jest ta rabata w stosunku do warzywnika? Zastanawiam się,czy rośliny z propozycji Waldka nadmiernie nie zacienią warzywnika.

Waldku robisz bardzo ładne wizualizacje, jednak dla mnie by były również faktycznie pomocne powinny posiadać ponumerowane rośliny i w legendzie wizualizacji powinny się znaleźć ich nazwy oraz ilość sztuk, inaczej wizualizacja choć piękna to jednak z praktycznego punktu widzenia mało przydatna, trudno zgadywać jakie rośliny zostały w niej zawarte. No chyba, że to miała być tylko ozdoba Romy wątku, lub Roma ma dar czytania Ci w myślach i bez legendy poradzi sobie znakomicie. :wink4: :happy4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 00:57 #174835

• Roma
  • Roma's Avatar
Jagódko-muszę przyznać Gosi rację :) jak dla mnie to cała frajda polega na tym,że właśnie mogę przesadzać ale masz rację warto byłoby mieć możliwość pobawić się w takim programie.
Janku-to już jest nas dwoje :hug:
Bożenko-akurat ta rabata słońca warzywnikowi nie zabiera :ouch:
Gosiu-kiedy tylko mam doła lub jakiś problem to albo przestawiam meble w domu(zima)albo dokonuję rewolucji w obejściu i ogródku.Dzięki temu rozładowuję emocje a rodzina nadal żyje :P :devil1:
Rabata jest od zachodniej strony,zacienienie z ich strony warzywnikowi nie grozi,ja odniosłam się do lewej strony (od ścieżki) na której Waldek zaplanował trawnik i jakieś drzewka.W tym miejscu właśnie kończy się warzywnik.
Też jestem zdania,że legenda i spis roślin byłyby bardzo pomocne tym bardziej,że niestety ale w myślach czytać nie potrafię :( chyba,że mojemu Skrzacikowi no ale z nim już się męczę 43 lata i nic dziwnego,że odczytuję w mig jego myśli :P :devil1:
Gosiu-czy zdradzisz mi co to za program i czy opłata nie jest za wysoka a co najważniejsze czy byłabym w stanie w nim się poruszać :think:

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 22:31 #175155

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romciu, zajrzyj proszę do mnie. Wstawiłam tam coś dla Ciebie :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 22:36 #175160

• Roma
  • Roma's Avatar
Dziękuję :kiss3: ,już byłam :hug:

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 22:40 #175162

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romciu, jeśli dobrze widać na fotkach, to masz taką z normalnymi zielonymi listkami. W takim razie będę szykować pstrolistną i tą orzęsioną :hug: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 22:47 #175164

• Roma
  • Roma's Avatar
Jeśli odi o listki to masz rację,są zielone i nic więcej :P

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Lip 2013 22:56 #175171

• Tosia2
  • Tosia2's Avatar
:ouch:
Romo, ale piekną rabatę zrobiłaś :bravo: . Pomysł Waldka wart zainteresowania. Barwne liście na tle białej kory brzóz - piękny widok jesienią. Fajnie mieć Skrzata!! Pozdrawiam

Jaśkowa Polana - zaprasza 03 Lip 2013 22:06 #175429

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Roma, bardzo podoba mi się projekt Waldka. Dorzuciłbym jeszcze pęcherznice kalinolistne: żółtą 'Luteus' i bordową 'Diabolo'. Derenie o żółtych liściach np. Cornus alba 'Aurea', pstrych liściach np. 'Sibirica Variegata'.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Jaśkowa Polana - zaprasza 04 Lip 2013 00:23 #175502

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Gosia napisała:
Waldku robisz bardzo ładne wizualizacje, jednak dla mnie by były również faktycznie pomocne powinny posiadać ponumerowane rośliny i w legendzie wizualizacji powinny się znaleźć ich nazwy oraz ilość sztuk, inaczej wizualizacja choć piękna to jednak z praktycznego punktu widzenia mało przydatna, trudno zgadywać jakie rośliny zostały w niej zawarte.

Gosiu.
Niedawno kwestię wizualizacji ogrodu czy też jego części wyjaśniłem w innym wątku. Powtórzę, że wizualizacja nie stanowi projektu ogrodu a tylko przedstawia rośliny w pewnej przestrzeni. Jest symulacją tego jak dane miejsce może wyglądać z grupą roślin. Sama piszesz, że korzystasz z programu do projektowania ogrodów bo daje więcej możliwości. Program do wizualizacji z którego ja korzystam jest podstawowym programem dla amatorów i zawiera tylko po parę roślin z danego gatunku. Inną rzeczą jest to, że ja nie jestem inżynierem architektury i krajobrazu i nie tworzę projektów zawodowo tylko staram się jako pasjonat ogrodnictwa przedstawić swój punkt widzenia danego terenu. Tak jak w przypadku Romy jest też alternatywa skorzystania z pomysłów innych forowiczów.
Numerowanie roślin, zrobienie legendy z podaniem ich nazw, ilości sztuk, zaznaczenie odległości pomiędzy nasadzeniami, ujęcia poboru wody itp. to już są rzeczy które powinny się znaleźć w projekcie a nie w wizualizacji która jest tylko moim pomysłem i nikogo do niczego nie zobowiązuje. Napisałem na wstępie, że widzę podszyt leśny przy dróżce utworzony z przepięknie przebarwiających się jesienią dereni, trzmielin i kalin. To wystarczająca informacja aby dobrać sobie korzystając ze stron internetowych rośliny w/g własnego gustu.
Mnie podoba się np. dereń pagodowy i świdwa, trzmielina oskrzydlona, kalina blue muffin oraz onondaga. Nie oznacza to wcale że Roma musi się z moim gustem zgadzać. Może ułożyć sobie kompozycję z wyżej wymienionych roślin w/g własnego uznania.

Romo.
Przy samej dróżce w wizualizacji tego miejsca uwzględniłem także wrzosy i nie ważne czy posadzisz ich 30 czy 35. To Ty jesteś w stanie ocenić na miejscu jaka potrzebna jest ich ilość aby zapełnić puste place. W miejscu warzywnika nie proponuję Ci także trawnika. Zadarniłem to miejsce tylko w celu uzyskania zielonego tła.
Co do rzucanego przez kaliny, trzmieliny i derenie na część warzywną cienia to jestem raczej spokojny, bo nie sądzę aby kiedykolwiek przerosły korony brzóz.

Ps. Program do wizualizacji ogrodów ,,Garden Puzzle" jest programem płatnym.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Jaśkowa Polana - zaprasza 05 Lip 2013 08:26 #175775

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Przepiękny ten szpaler brzozowy. Cokolwiek posadzisz, to będzie ładnie wyglądać.
Ja ci proponuję, m.in. hosty powsadzać.:)

Jaśkowa Polana - zaprasza 05 Lip 2013 08:58 #175785

• Roma
  • Roma's Avatar
Waldku-ja o cień również się nie martwię bo słońca od wschodu i tak nie mam a od zachodu będzie padało na rabatę i brzozy nie będą przeszkodą.Ja też myślałam o wrzosach i wrzoścach i zgadzam się z Tobą,że ilość będzie zależna od możliwości i to nie tylko tych związanych z terenem ;)
Izo-hosty mam już w kilku innych miejscach a do tego brzozy to pijawki i muszę wziąć pod uwagę rośliny które poradzą sobie z niedoborem wilgoci.
Tak w ogóle to mam dzisiaj gigantycznego doła :jeez: :mad2: Wczoraj rozpoczęliśmy wymianę dachu na domku dla gści i zaczęło padać.Domek cały zalany i dzisiaj nadal pada o 5:00 rano od nowa robiliśmy Zabezpieczenie bo dzisiaj znowu leje :evil:

1-DSCF0001-005.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.673 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum