TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 23 Paź 2013 21:08 #199963

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Romciu, Twój przypadkiem też zielony, ale ja miałam na myśli tani zielony z allegro ;-)

A co w Twoim rozdrabnia gałęzie, noże czy ślimaki? :happy4:

Dorotko, trawa czy inna ściółka zapobiegają wysychaniu, zasklepianiu się gliny, ubijaniu jej przez deszcze
Z tego względu ściółkować mus! Tylko czy gryzonie nie czują się pod ściółką swobodniej??? Takie mam ostatnio wrażenie, oby mylne :jeez:

Wiesiu, drogiego rozdrabniacza nie kupię :unsure: Już wolę siekierką na pieńku rąbać moje nawłociowe patyki :happy3:
Co tam w Twoim szwankuje i czy ma on kolor zielony? :whistle:

Popołudnie spędziłam w ogrodzie. U nas też było słonecznie (w radiu mówili, że to najcieplejszy dzień jesieni), ale w ogródku wiał wiatr :huh: :supr:
Trochę kopałam, trochę podziałałam podkaszarką i spaliłam na ognisku pylące nasionami wiechy nawłoci, żeby mi się cholera nie rozsiała po całej gminie :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 23 Paź 2013 21:18 #199971

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ja sobie obiecywałam, że w tym roku będę ścinać kwiatostany nawłoci w momencie kwitnienia, ale jak popatrzyłam wokół, to stwierdziłam, że napalm byłby najlepszy, ale nie miałam pod ręką :silly: :rotfl1:
Jak ja nienawidzę nawłoci, cieszę się, że Ty też!
A w przyszłym roku obiecuję sobie śćiółkować! :)

Naturalnie u Siberii '2013 23 Paź 2013 21:19 #199972

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Siberia wrote:
Wiesiu, drogiego rozdrabniacza nie kupię :unsure: Już wolę siekierką na pieńku rąbać moje nawłociowe patyki :happy3:
Co tam w Twoim szwankuje i czy ma on kolor zielony? :whistle:

Drogi nie był, bo to jakiś marketowy - czewony :silly: . Gałęzie tnie nieźle ale cieńsze patyczki przeciąga w całości tylko nieco zmaltretowane :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Naturalnie u Siberii '2013 23 Paź 2013 21:28 #199978

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Artamko, ja mam w ogrodzie 4 kępy nawłoci :happy3: Poza moim ogrodem jej u nas nie ma, ale mam świadomość, że chwila nieuwagi i może się to zmienić, a wtedy nie opanuję problemu. Choć głowy nie dam, że ta moja też taka niebezpieczna, bo hektary nawłoci w kraju to chyba jednak inna nawłoć :think:

Wiesiu, trzeba zatem poczekać na opinie innych osób... :think:
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2013 21:29 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 23 Paź 2013 21:54 #199992

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Siberia też widzę śliczne chryzantemy u Ciebie :thanks:
żurawki w bardzo dobrej kondycji.

Naturalnie u Siberii '2013 23 Paź 2013 22:05 #199997

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
No owszem, Geniu, nawet byłam zadowolona z mojej skromnej ilości chryzantem, ale jak zobaczyłam dzisiaj Twoje :rotfl1: to momentalnie poczułam niedosyt :devil1:

Kto nie widział - musi je koniecznie zobaczyć :hearts:

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 09:16 #200034

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Siberko, ja do tej pory używałem rozdrabniacza nożowego-jeżeli nie mielisz zbyt grubych gałęzi jest ok. Swój wystawiłem na Tablicę(to nie jest reklama) :jeez: , to jest AL-KO 1800(żółty).Zbieram na walcowy, mieli grubsze gałęzie a tych mam sporo tylko cena markowego to około 1500 zeta :pinch: .

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 09:53 #200045

• Roma
  • Roma's Avatar
Siberia wrote:
Romciu, Twój przypadkiem też zielony, ale ja miałam na myśli tani zielony z allegro ;-)

A co w Twoim rozdrabnia gałęzie, noże czy ślimaki? :happy4:
Jeśli mam być szczera to nie wiem, czy noże czy ślimak bo się na tym nie znam,zrobię fotkę to wstawię.Co zaś tyczy się kupowania taniego i niesprawdzonego towaru to powiem szczerze,że jestem za biedna aby kupować byle co.Nie raz już się przekonałam,że kupując tanio kupowałam dwa razy.

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 19:44 #200245

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Toteż pytam, Romciu, żeby nie kupić niesprawdzonego towaru ;-)

Pawełku, dzięki za przypomnienie, że istnieją na rynku towary używane :-) Rozglądam się w ofertach i czytam dyskusje o sprzęcie!
Jeśli Twój rozdrabniacz wisi jeszcze na Tablicy to poproszę o PW z namiarem.

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 19:59 #200254

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
O rozdrabniaczu i ja od jakiegoś czasu już myślę i chyba wreszcie się zdecyduję..... krzaczorki coraz większe, więc i będzie więcej gałęzi..... Zadam takie troszkę może nie najwyższych lotów pytanie :oops: ale nie miałam nigdy do czynienia z tym sprzętem..... czy wycięte zdrewniałe pędy winorośli też się nadają do cięcia???

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 20:09 #200260

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Sadźcie nawłoć Strahlenkrone,piekne kępy,nie rozłaża się wcale,nie sieją,tylko niższe od gatunku.

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 20:59 #200281

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Jestem już szczęśliwą posiadaczką rozdrabniacza :happy3: Wcale nie z tych najtańszych :whistle: ale po okazyjnej cenie (wyprzedaż) :rotfl1: Lubię takie szybkie akcje B)
Na razie nie powiem jaki, bo muszę przetestować :happy3:

Info za kilka dni!!!!! :funnyface:

Aguś, na pewno tak. Czasem jakieś gałązki nie dają się pociąć na świeżo (lipa), ale po poleżakowaniu też trzaskają.

Ewuś, nie mam już kasy na żadne nawłocie :happy3:
Chyba poproszę kuriera, żeby dostarczył sprzęcik do pracy :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 21:01 #200284

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gratuluję szybkiej decyzji :bravo: , testuj i opowiadaj :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Naturalnie u Siberii '2013 24 Paź 2013 21:14 #200292

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwono-niech sprzęt działa Ci przynajmniej tyle co mój :kiss3: Jestem przekonana,że będziesz z niego zadowolona.

Naturalnie u Siberii '2013 26 Paź 2013 18:02 #200649

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
To tak jak ja, Romciu :happy:

Wiesiu, nie omieszkam zdać relacji! Mam nadzieję, że posłuży dłużej niż równie szybko kupiony tunel :devil1: :rotfl1:

Ruszyłam z pracami na kluczowych odcinkach frontu :woohoo: :woohoo: Co się, Artamko, dziwnie pytasz :hammer: Oczywiście chodziło o sadzenie host i iglaków :happy:
Hosty posadzone wszystkie. Wczoraj. Zdjęcia znacznikom nie robiłam :rotfl1:
Iglaki posadzone dzisiaj, dwa, ale zdjęcia nie zrobiłam, bo było zbyt szaro i deszczowo, a na dodatek aparat na koniec się zbiesił :jeez:

Zresztą z dzisiejszego fotografowania niewiele co wyszło, bo wiatr tak targał roślinami, że szok. Oczywiście w pracy wcale mi to nie przeszkadzało :whistle:

Iglaki tylko dwa, bo, żeby posadzić 1 malutką sosenkę, musiałam wykarczować 3 metry kwadratowe porośnięte tojeścią, nawłocią i rudbekią :jeez: Moje ulubione żółtki :wink4: ale w tym miejscu ich czas minął :whistle:

Wykarczowane 3 m kw. pokryłam grubą warstwą igieł sosnowych zgrabionych u sąsiada. Żadnych więcej chwastów w tym miejscu!!!

Teraz będą jakieś obrazki... nie a propos ;-)

SDC10639.JPG

SDC10613.JPG

SDC10624.JPG

SDC10626.JPG
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2013 18:08 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 26 Paź 2013 18:46 #200658

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Masz jednak więcej samozaparcia ode mnie ;) , ja taką pogodę miałam wczoraj i nie potrafiłam się zmusić do pracy :oops: . Posadziłam jedną różę, trafiłam na śmietnik budowlany :angry: , wkurzyłam się i nic więcej nie tknęłam :happy3: . Dobrze, że chociaż dziś się trochę zrehabilitowałam :whistle:

Naturalnie u Siberii '2013 26 Paź 2013 19:19 #200664

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Bo Ty możesz sobie wybierać pogodę do pracy, a ja pracuję wtedy, kiedy mam możliwość wyjazdu do ogrodu :-) Tzn. mogę prawie co dzień, ale nie ma sensu jechać, gdy po pracy robi się ciemno :happy4:
Nawet zdjęć człowiek nie zrobi :devil1:

Wciąż kwitną powojniki :-)

SDC10720.JPG

SDC10712.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 26 Paź 2013 20:49 #200700

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No tak, głupio się pytam, jakie mogą być kluczowe odcinki! Cieszę się, że w tej sprawie od jakiegoś czasu ;) się zgadzamy! :)
Ale żeby aż trzy metry kwadratowe nawłoci (która prawie u Ciebie nie rośnie :rotfl1: ) musieć karczować po to, by posadzić jedną małą sosenkę? :eek3: Obawiam się, że jeśli posadzenie małej kulki ma się wiązać z takim wysiłkiem, to możesz się zniechęcić! ;)
I jeszcze zapytam dziwnie ;) , po co Ci rozdrabniacz?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.311 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum