TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 29 Paź 2013 09:29 #201147

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A u mnie też jeżówki się rozpędziły i to tegoroczne siewki :silly: , ciekawa jestem, czy zdążą zakwitnąć :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 29 Paź 2013 09:33 #201148

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
O proszę jeszcze jeżówki się nie poddaja i kwitnąć zamierzają,,,super,,,mam nadzieją ,że zdążą pokjazać kolorki ;)
A ja dostałam nasiona żółtej jeżówki i zastanawiam się kiedy najlepiej je wysiać, :crazy: teraz czy na wiosnę??
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2013 09:34 przez anabuko1.

Naturalnie u Siberii '2013 29 Paź 2013 20:39 #201213

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Zadziwiający mikroklimat - naturalnie u Siberii... I tak trzymać!
Bo u mnie normalka- poobmarzało, poobsychało... Ale za to temperatury w ostatnich dniach w okolicy 20 stopni... I to nie jest naturalne :jeez:

Po storczyka wróć, bo będzie Cię gnębił całą zimę...

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 17:04 #201347

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ależ szanowna Koleżanko, toć pisałam, że po 2 tygodniach mąk zakupiłam plamiarza :happy3: A przynajmniej taki był zamysł w trakcie mojej pisaniny :think: Niezwłocznie udam się na kontrolę swojej twórczości na stronie poprzedniej po wysłaniu tego posta ;-)
A teraz: Tadam! Psianka dojrzała i spadła z krzaczka :dance: Co prawda z mniej wypasionego gatunku niż te zielone, ale jest nadzieja dla pozostałych :-) bo, jak mówią pomidorowcy,owoc "zapalony" dojrzeje w domu :wink4:

PIC_0010.JPG

Aniu, oba terminy wysiewu jeżówek dobre. Ważne, żeby oznakować obsiany teren i nie zutylizować siewek zanim upodobnią się do przodka ;-)
Też mam zebrany mix nasion i mam zamiar wysiać 1 milion nasion wzdłuż całego warzywnika :rotfl1: Może coś fajnego się objawi po 2 latach :devil1:

Wiesiu, tegoroczne siewki mają pąki??? To dodaje mi skrzydeł :happy3:

Gorzatko, kikuty jeżówek też mają zaletę :think: Można je zapakować do rozdrabniacza, np. z obi :devil1:
Trzaskały w mechanizmie wzorcowo :lol:

Dorcia, ja jestem zachwycona nową zabawką :happy3: Sterty badyli z nawłoci, floksów i innych czarnych cudeniek z rabat zniknęły w ciągu godziny w paszczy rozdrabniacza :-)
Zalegające w ogrodzie łodygi słoneczników, które w kompostowniku w stanie prawie niezmienionym poniewierają się 2 lata, zmiażdżone i poszarpane,trafiły na kompost lub jako ściółka pod sadzone iglaki :-)

Najlepiej do ściółkowania, bo estetycznie wyglądają, nadają się pocięte grubsze gałęzie, ale tych miałam niewiele :-)
Następnym razem wytnę przy ziemi liczne odrosty jarzębin, bo miały rosnąć jako drzewa, a zrobiły się z nich małe chaszcze :whistle:

Pawełku
, donoszę, że moja maszynka to niemiecka robota i tak się (solidnie) na razie sprawuje ;-)
Tfu, tfu, żeby nie zapeszyć ;-)

Zrobiłam dziś aż 30 zdjęć :happy3: (pożyczonym aparatem), ale jakość tak dramatyczna, że nie da się oglądać, Obiekty kompletnie wyprane z koloru :silly:

Czy ktoś ma do sprzedania niedrogi, używany aparat fotograficzny??? :rotfl1: :happy4: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2013 17:11 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 17:14 #201350

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Poproszę o namiary na rozdrabniajacego potwora!!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 17:20 #201353

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, kupiłam na allegro prawie za pół ceny taki, którego obi sprzedaje za 520 zł. Na sprzęcie brak śladów użytkowania. Prawie nówka. Sprzedająca napisała, że musiała sprzedać działkę i sprzętu już nie potrzebuje.

PIC_0023.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 17:53 #201361

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Takie okazje to ja rozumiem :drink1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 18:05 #201364

• Roma
  • Roma's Avatar
No Siberko,masz sprzęt jak się patrzy :bravo: teraz tylko rąbać i ściółkować.

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 20:58 #201385

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Śledzę od początku całą dyskusję, cieszę się, że test wypadł pomyślnie, bo jak wiele forumowych koleżanek też się czaję na rozdrabniacz :happy3:
Myślałam oczywiście o liście do Mikołaja ;) , ale jak mówisz, że takie okazje się trafiają, to chyba będę śledzić sama :comp:

Naturalnie u Siberii '2013 30 Paź 2013 22:21 #201402

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia wrote:

Wiesiu, tegoroczne siewki mają pąki??? To dodaje mi skrzydeł :happy

Na ok. 30 siewek tylko jedna, ale zawsze to radość :lol: , pewnie za rok będzie lepiej :silly:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Naturalnie u Siberii '2013 31 Paź 2013 06:05 #201428

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonko, cudna machina :woohoo: . Ciekawe czy są żółte :think: :rotfl1: . Bo żółta by mi pasowała do łajzy :rotfl1: . A w ogóle to mi się przypomniało jak się wszyscy u mnie dwie strony wątku zachwycali łajzą :rotfl1: , więc ja zachwycę się jeszcze pomidorkami - cudne koraliki :woohoo: .

Czy ja dobrze zrozumiałam, że jeżówki z siewu kwitną po dwóch latach? - to znaczy, że ja dopiero w 2015 je zobaczę? :dazed: Straszne jest to wyczekiwanie :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 31 Paź 2013 08:51 #201446

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Iwonko, zajrzyj przez ,,dziurkę'' do rozdrabniacza - gdzie wkładasz badylki- są tam noże czy dwa walce (dużeee koła zębate).Mój już został sprzedany, teraz grosik do grosika i zbieram na ,,walcowy czy zębaty jak kto woli :think: .

Dorcia, ja miałem żółty - ale już sprzedany :tongue2: .
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2013 08:52 przez chester633.

Naturalnie u Siberii '2013 31 Paź 2013 10:13 #201470

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
dorciaj wrote:
Czy ja dobrze zrozumiałam, że jeżówki z siewu kwitną po dwóch latach? - to znaczy, że ja dopiero w 2015 je zobaczę? :dazed: Straszne jest to wyczekiwanie :tongue2: .

Dorciu, nie stresuj się na zapas ;) , to moja aktualna z wiosennego siewu :lol:

Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj

Naturalnie u Siberii '2013 31 Paź 2013 12:44 #201489

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu, Dorotko :drink1:

Pawełku, zaglądałam do wnętrza rozdrabniacza i na własne oczy widziałam zębaty wał, o czym doniosłam na poprzedniej stronie :devil1:
Widok ten mnie ucieszył, bo jednak mechanizm wałowy ma ważną zaletę - sam wciąga do końca włożone doń elementy. Przy nożowym trzeba badyle, gałęzie stale popychać - tyle wyczytałam w dyskusjach posiadaczy rozdrabniaczy :-)

Wał, jak to wał, łodygi bylin tylko zgniata i rozrywa, ale drewniane gałązki sieka już na kawałki.
Jednak uparłam się i wepchnęłam "sharmonijkowane" badyle po raz drugi do otworu i zostały prawie przyzwoicie rozdrobnione :-)

Dorciu, ja mam złe doświadczenia z kompletowaniem sprzętu :devil1: Miałam kiedyś super ekspres do kawy marki X i czajnik marki Y. Dostałam w prezencie drugi ekspres, marki Y, więc dobrego X pozbyłam się, po czym okazało się, że ekspres renomowanej firmy Y parzył kawę o smaku plastiku :silly:
Z czasem mu to przeszło, ale mam traumę do dziś :devil1:

Niektóre swoje jeżówki siałam jesienią 2012. W roku 2013 rosły sobie w liście, zakwitną w 2014, więc to prawie 2 lata ;-) No, półtora roku dokładniej rzecz ujmując.
Tak mają byliny. Wyjątki są jednak regułą ;-)
Wyczekiwanie nie jest straszne, bo tyle innych kwiatów każdego ranka zakwita, że te zielone listki są też potrzebne :devil1:

Wiesiu, ale głowy nie dasz, że rok temu nie spadło tam nasionko jakiejś jeżówki? :devil1:

Markito, ja wczoraj zmarnowałam cały wieczór i wzrok na poszukiwanie aparatu foto :silly:
Boshhhhh, te dane techniczne mnie przerosły, nie mówiąc o cenach :devil1:
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2013 12:46 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 31 Paź 2013 13:56 #201501

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia wrote:
Wiesiu, ale głowy nie dasz, że rok temu nie spadło tam nasionko jakiejś jeżówki? :devil1:

Daję głowę, bo rok temu nie miałam żadej jeżówki :wink4:

Naturalnie u Siberii '2013 31 Paź 2013 16:50 #201521

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Siberia wrote:
zaglądałam do wnętrza rozdrabniacza i na własne oczy widziałam zębaty wał, o czym doniosłam na poprzedniej stronie :devil1:

Iwonko - :thanks: :pinch:

Naturalnie u Siberii '2013 02 Lis 2013 17:56 #201817

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Po wyjazdowym piątku, miałam ogrodową sobotę :-) W związku z tym ledwie palcami przebieram :blink:
Może dlatego, że wróciłam do zbierania kamieni :devil1: a może z racji posadzenia dziś reszty iglaków :whistle: :whistle:
Kto sadzi iglaki wie, że to żadna sztuka, ale kiedy trzeba najpierw wykopać nawłoć :happy4: i wmieszane w nią marcinki, to już nie jest tak różowo... tzn. zielono :devil1:
Do tego trzeba było przesadzić kilka bylin, wybrać parę taczek kompostu :jeez:

W drodze do ogrodu zatrzymałam się kilka razy i zgarnęłam z obrzeży lasu sosnowe gałęzie, żeby nakarmić swój rozdrabniacz :happy3: Posadzone iglaczki są więc wyściółkowane, a wstrętne chwasty zatrzymane w rozwoju.
Szlag by trafił gwiazdnicę... :jeez: Cały ogródek mi przykrywa zielonym kobiercem swoich niebrzydkich skądinąd listeczków.
A może potraktować ją jak roślinę okrywową i mieć święty spokój z innymi chwastami :think: :devil1:

Zdjęć nie miałam ochoty robić, a to głównie dlatego, że najpiękniejsza na świecie chryzantema (ruda od Jatry) mimo setek prób wychodzi na fotkach zupełnie inna, zgaszona, nudna, brzydka.
A w ogrodzie świeci tak, że oczu od niej nie można oderwać :hearts:
Cudo.

Wiesiu, przyjęła się u Ciebie ta malutka sadzonka, co mi się tak niefartownie odkroiła? Oby!

Pawle,mój rozdrabiacz stworzony jest do rozdrabniania grubych gałęzi suchej sosny :happy3: Zrębki rewelacyjne B)
Ciekawe czy doczeka czasów, kiedy moje sosenki zaczną zrzucać gałęzie :wink4:

Naturalnie u Siberii '2013 02 Lis 2013 18:39 #201824

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Gwiazdnica chyba jest nie do pobicia... :angry:
Wysiewa się wszędzie ,co z tego ,że mam miejscami około 5-7 cm kory ,skoro ten chwast
rośnie sobie właśnie na samym wierzchu kory ..
Jedno szczęście ,że z tej kory łatwo się ją zdejmuje.

Ostatnio przypomniałam sobie zapach hiacyntów :P Tęskno mi już do takich zapachów.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.640 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum