TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 21 Mar 2013 19:13 #136930

• Poll
  • Poll's Avatar
Siberia wrote:
Miedzy innymi pewnie kretowiska, bo mam zamiar tunel foliowy ustawić na terenie zawładniętym przez kreta :happy3:

Jeśli tunel ma tam stać na stałe, przemyśl może wkopanie siatki antykretowej? :think:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 21 Mar 2013 22:39 #137040

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Polu, tak jak pisałam, kret urzęduje u mnie tylko wtedy, gdy nas nie ma. Kiedy zaczynamy bywać codziennie i w ogrodzie trwa rejwach (bieganie, kopanie piłki, koszenie spalinową kosiarką) kret wyprowadza się. Może nawet czasem wpada kontrolnie, ale nie usypuje nowych kopczyków.
Gdyby kiedyś zmienił zdanie, coś wymyślę, ale jak dotąd złego słowa nie mogę na niego napisać :happy3:

Piotrku
, ja tu po to jestem, żeby dzielić się swoją (nie)wiedzą i doświadczeniem :happy4: Na bank wypowiem się na temat zalet i wad foliaczka :happy3:

Tymczasem pierwsza jedzie folia duża :woohoo:

Elsi, z nieba mi spadłaś :thanks: Wysieję w namiocie wszystkie nasiona, które zgromadziłam przez lata 2008-2013 :happy: Może zostanie trochę miejsca na pomidory i paprykę :happy3:

Moja rzodkiewka jeszcze młodziutka. Rośnie z sałatą w dość głębokiej skrzynce, takiej balkonowej po pelargoniach.
Lada dzień zacznę ją hartować.
Może jutro zrobię fotkę.

Rębak do gałęzi mi nie potrzebny, bo nie mam gałęzi :rotfl1: a piła potrzebna, bo mogłabym pofantazjować z pniami drewnianymi, które planuje mieć :crazy: Można też nią szybko przyciąć jakiś zdobyczny korzeń czy coś w tym rodzaju ;-)

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 17:46 #137213

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Sałata i rzodkiewka na chłodnym parapecie. Czekają na poprawę pogody i wyprowadzkę na balkon...

SDC15534.JPG

A tu niespodzianka :silly:

pogoda_2013-03-22.JPG

Inne warzywa radzą sobie nie najgorzej :-)

SDC15526.JPG
Selery

SDC15530.JPG
Pory

SDC15542.JPG
Kardy

SDC15539.JPG
Pomidory

Oprócz nich rosną jeszcze cebule, brokuły, papryka i kwiaty: 2 psianki, posłonek, hosty. Może nawet i cleome, ale to się wyjaśni za kilka dni ;-)
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2013 17:47 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 18:03 #137220

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ale przynajmniej w niedzielę Wielkanocną nie nadają u Ciebie śniegu :evil: . To są dopiero jaja :evil:
U mnie wylazł dopiero jeden pomidorek :silly: . I słusznie :rotfl1: , nie ma się do czego spieszyć :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 18:46 #137233

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Cudne! pfu pfu aby nie zapeszyć :) śliczne te warzywka ja chyba jutro posieję pomidorki sztywnołodygowe samokończące, są niskie więc chyba nie zabiorą dużo miejsca :)

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 19:28 #137255

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Adrianie, te moje po prawej to też samokończące Betaluxy :-) No fakt, łodygi mają sztywne, ale leżące na ziemi :happy4: Potrzebują solidnego palika, bo krzaczą się okropnie.
Chyba zrobię eksperyment: z dwa krzaki puszczę na 1 pęd tylko :think: i kilka posadzę w namiocie foliowym, choć to pomidor gruntowy :think:

Muszę znowu coś wysiać, bo mi się energia marnuje :happy3:
Przecież nie będę przenosić z kąta w kąt mojego foliaka :happy3:

Markito
, u Ciebie też nie nadają :happy: ale za to kompletny brak słońca :jeez:
Na szczęście zmienia im się co dwa dni :whistle:
Inaczej byśmy tam nie zaglądali :happy3:

Niektórym słońca było zbyt dużo :happy4:

SDC15512.JPG

Hosta rekordzistka - 5. listeczek po 2 miesiącach od wysiewu :-) Czuję, ze za 3 lata zarośnie mi ogród :jeez:

SDC15514.JPG

SDC15518.JPG

SDC15519.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 19:51 #137263

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jeszcze dziś rano nadawali śnieg :hammer: . Co jest warta taka pogoda długoterminowa :crazy: , która się zmienia co kilka godzin? :jeez: . Nie żebym chciała ten śnieg ;) :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 20:07 #137269

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Prognoza długoterminowa jest potrzebna, żeby się ludzie mieli czym zamartwiać lub z czego cieszyć :happy3:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 20:27 #137278

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Dosypałem dziś porom ziemi żeby zakryć białe łydki jak mówiłaś :lol: moje pomidory to odm. jawor- gleba pod wysiew gotowa jutro powtykam nasionka bo mnie też korci już to sianie :evil:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 20:28 #137279

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Hasło: ponuro w prognozie pogody, rozłożyło mnie na łopatki! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 20:41 #137288

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Pogoda odpowiednia do nastroju Triduum Paschalnego!
Może to i dobrze ;-)

Trzeba we wszystkim doszukiwać się plusów :-) Przed chwilą przekonywałam uwięzioną w domu koleżankę, że to całkiem przyzwoite miejsce odosobnienia, bo inni mogą o tym tylko pomarzyć :happy3:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Mar 2013 22:07 #137333

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Taaa... To afirmujmy! Ja dzięki niezwykłej jak na tą porę roku pogodę miałam czas, aby sobie w spokoju układać w równiutkich odstępach nasionka trzech odmian sałat. Dzięki zaspom w warzywniku będę mieć piękną rozsadę, a nie nie gaszcz po sianiu rzutowym w pośpiechu :lev:

Moje pory to jakieś rahityczne w porównaniu z Twoimi... Przycięłam im czubki, przepikowałam skracając korzonki- może się wezmą za tycie :whistle:

Naturalnie u Siberii '2013 23 Mar 2013 10:50 #137429

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
wysiewy masz ładne,wszystko równiutkie :bravo:
u mnie tez głęboka zima,było -10,śniegu pełno,mroźno,wiosny jak nie było tak i nie ma :mad2:

Naturalnie u Siberii '2013 23 Mar 2013 20:17 #137583

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny i chłopaki, nie jest źle :-) Prognozy zmieniają się na lepsze: zapowiadane -19 zamieniono mi na -15 :happy4:
Nie zamierzam sprawdzać przed wschodem słońca, czy trafili w kreskę na termometrze ;-)
Śpię snem sprawiedliwego, a po przebudzeniu cieszę się słońcem :-) Ono jest potrzebniejsze mnie i warzywkom parapetowym niż odwilż za oknem i zachmurzone niebo :devil1:

Adrianie, ja co prawda niczego dziś nie posiałam, bo musiałabym wysiać tonę nasion, żeby się w pełni zrealizować :happy4: zatem zabrałam się za robotę, która planowałam co najmniej 2 lata :jeez:
Rozplątałam moją wieloletnią hoję i przesadziłam do większej doniczki :-)

Nie było to konieczne z powodu ciasnoty, nieee... Hoja rosła zdrowo w ciasnej doniczce i dość obficie kwitła, ale całość opierająca się na wiotkiej plastikowej kratce i umieszczona w koszu nie była zbyt stabilna.

Odplątałam więc cudem przez lata przeplatane rozgałęzione kilkumetrowe pędy, cudem wyjęłam całość z ciasnej doniczki nie rozbijając doniczki i po przesadzeniu do większej, ponownie zaplotłam roślinę, odcinając kilka starszych, bledszych i chudszych pędów.

Delikwentka wygląda niepozornie :devil1: i nie najlepiej, zanim liście nie obrócą się w stronę światła.
Na dodatek tyle słońca w całym mieście, że fot nie da się robić w połowie mieszkania :fly:

Ale my (ja i moje uprawy) kochamy słońce :hearts:

Następna taka operacja za 10 lat :jeez: :happy4: B)

SDC15559.JPG

Żeby nie było tak nudno - kwiatowo: moje warzywka :-)

Por przed i po postrzyżynach :-)

SDC15529_2013-03-23.JPG

SDC15550_2013-03-23.JPG

Brokuły :-)

SDC15554_2013-03-23.JPG

Dagmarko
, moje warzywka mają najlepsze warunki świetlne jakie mogę im zapewnić.
10 razy dziennie przesuwam wszystko wraz z przesuwającym się na parapetach i biurkach słońcem oraz podłodze w dużym pokoju :-)
Na dodatek wpadłam na pomysł, że na dół maksymalnie wysokich pojemników wsypuję 1/3 ziemi o większej ilości składników pokarmowych niż ma ziemia wsypana na wierzch - ta specjalna do wysiewów.

Do tego pilnuję, żeby nie przelać maluchów, bo wraz z gnijącymi korzonkami marnieją całe roślinki.
I roztaczam nad nimi aurę miłości :hearts: Testy sugerują, że to też działa :rotfl1:

Aniu, zasadniczo nie jestem pedantką :happy3: ale wiem, że im rzadziej posieje/posadzi się rośliny, tym lepsze mają warunki do wzrostu. Nie walczą o światło, wodę, składniki pokarmowe w glebie. A przecież o to mi chodzi, żeby do ogrodu wysadzać silne, dorodne sadzonki, bo wtedy plon będzie większy i szybszy :-)

Wkurza mnie, gdy muszę latem ze wsi jeździć do miasta po zakupy warzywne :hammer:

Naturalnie u Siberii '2013 24 Mar 2013 12:33 #137803

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Siberko, kup sobie krówkę i kurki i będziesz samowystarczalna :devil1:

Naturalnie u Siberii '2013 24 Mar 2013 12:39 #137805

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Siberio tak się zapatrzyłam w ta prognozowaną pogodę , co by o niej nie mówić tchnie optymizmem :whistle: :whistle: :rotfl1: :rotfl1: .......... no ale ja Wielkanoc mam w maju :whistle: :whistle:

Podziwiam zasiewy u wszystkich zasiewających ,ze wzgledu na zmianę klimatu , nie wysiewam w tym roku nic .
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Naturalnie u Siberii '2013 24 Mar 2013 17:12 #137902

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Mireczko, masz na myśli ocieplenie klimatu czy kolejne zlodowacenie? :happy4:
Zresztą, każda wymówka tak samo dobra ;-)
Wysiać nie sztuka, sztuką jest o zasiewy zadbać. A na to trzeba dużo czasu :teach:
Ucz się i pracuj, a na starość jeszcze sobie razem posiejemy :happy4:

Kasiu, kurki chętnie, za jakieś parę lat, ale krowom mówię stanowczo "nie", bo to jednak za dużo ambarasu ;-)
Przerabiałam to w dzieciństwie, więc jestem ekspertem :rotfl1:

Przesyłam słoneczka :kiss3:

SDC13612.JPG
Języczka pomarańczowa

Naturalnie u Siberii '2013 24 Mar 2013 19:22 #137970

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Czy może dotarł już licytowany tunel foliowy. :think: :comp: Czy masz już plan nasadzeń :bad-idea: -oczywiście w tunelu.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.418 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum