TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 00:54 #168912

• Joane
  • Joane's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
Kompozycja Bodziszków z Goździkami cudowna. Mam takie same Bodziszki a jutro będę wysiewać Goździki i na wiosnę stworzę podobną kompozycję. :hearts:

Zazdroszczę takieego dużego brokuła. Moje są dużo mniejsze.

Cudny ten skalniaczek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 02:02 #168917

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Iwona to moje klimaty-zestaw bodziszkowo-goździkowy oraz bodziszkowo-ostróżkowy,nic dodać nic ująć :bravo: .A zapomniałem jeszcze len i piwonie-aż dech zapiera.

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 06:47 #168928

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Siberia wrote:
I moja najwcześniejsza lilia... Nie piękna, ale szybka... a to też zaleta ;-)

SDC17462.JPG

A co nie tak z tą lilią, że nie piękna? :think: - Przecież jest piękna :woohoo: .
No mi się podoba :oops: .

Iwonka - jak ja patrzę na ten Twój busz i potem zerkam na swoje rabaty, to stwierdzam, że jeszcze mam duuuużo do posadzenia :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 07:00 #168930

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Siberia wrote:
Do Szepietowa na targi??? :supr3:

No prawie targi :paper: Dokładnie wystawa zwierząt hodowlanych i dni doradztwa rolniczego, ale i "badylarzy" jest trochę - w ub roku np. w na takiej imprezie był koleś który sprzedawał przepiękne, ogromne lilie wodne w różnych kolorach po 50 zł - a w liliach orientalnych po 2.5 - 3 zł można było przebierać bez liku.
Jak nic się nie zmieni to pojadę sobie ............... popatrzeć :happy4:
A może i iglaczka jakiegoś kupię, bo przez Ankę i Mirkę to mnie zaczyna brać i kupiłem już nawet Pinus mugo Pumilio - tyle że jeszcze wypierdek :)
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2013 07:02 przez Leszek.G.

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 09:23 #168986

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Alebciu, jak oglądam zdjęcia lucy09, to myślę, że u mnie też tylko musnęło hosty :blink:
Już zaczynają odrastać, więc za miesiąc nie będzie śladu po wypadkach... o ile trzeci grad nie skopie mi ogródka :jeez:

Hosty zaczynają masowo wypuszczać pąki kwiatowe. Tym najbardziej oskubanym dziś je wytnę, bo po co maja się niepotrzebnie wysilać. Na kilku zostawię po jednym - dla nasion. Może uda się coś z czymś skrzyżować? :think:

Joasiu, moje pozostałe brokuły też mniejsze, a na wielu zupełnie jeszcze brak pączków. Ale to mnie cieszy, bo nie ma nic gorszego niż jednoczesne dojrzewanie do zbioru całej uprawy :devil1:
Moja przygoda z goździkami zaczęła się od kilku roślinek z mieszanki na skalniaki. Sama nie wiedziałam co mi zakwitnie do końca :happy3: W większości były to stokrotki :silly: bratki, len, goździki i naparstnica :blink:
Byłam wkurzona, bo na opakowaniu był bajeczny obrazek pełen kwiecia nie z tej planety :devil1: Tak to czlowieka robia w bambuko na każdym kroku :-)
Teraz goździków mam cały ogród we wszystkich możliwych odcieniach i wzorkach od bieli do bordo :-) Lubię ich plenność. Wszelkie nadmiary wynoszę pod siatkę na koniec ogródka i tam też jest kolorowo :-)

Chesterku, cieszę się, że moje proste kompozycje z pospolitego kwiecia to nie tylko moje klimaty ;-)
Mam jeszcze jednego wielkiego bodziszka w kolorze jasnoniebieskim. Muszę wymyślić z czym zestawić... żeby cieszył oczy, bo teraz tylko wkurza na brzegu rabaty, bo zasłania różę cudną :oops:

Dorcia, lilia zawsze miała nieco żywsze kolory. W tym roku wygląda jak wyprana :dry:

Może Ci, dla poprawy nastroju, pokazać moje nowe łyse hostowiska? :rotfl1:

Leszku, ja bym na Twoim miejscu w kulki nie leciała :happy: Na swoim zresztą też nie :-) Nawet pooglądałam z zaciekawieniem, ale żeby tyle płacić za zielone miotełki i mopy :wink4: sumienie mi nie pozwoli...

Ostatnio wypuściłam się na rajd po miejscowych ogrodniczych (jeden ominęłam, muszę nadrobić) i potrzebę oglądania mam zaspokojoną :devil1: Nawet sobie obiecałam, że do obi - mordowni roślin - więcej nie pójdę. Za każdym razem mam ochotę powiedzieć im co ja o nich myślę :jeez:

Dla odmiany - wieczorne widoki z powrotów do domu...

SDC17509.JPG

SDC17511.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 09:29 #168991

• Roma
  • Roma's Avatar
Ten rok dla liliowców jest jakiś dziwny :( u mnie krzakory porosły a kwiatów nie widać :search: Niektórym z kolei żółkną liście i niec wiem co z tym fantem zrobić :think:

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 10:36 #169020

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu, u mnie kwitnie tylko ten jeden liliowiec botaniczny, choć w dwóch miejscach :-) Rdzawy ma już pąki, a reszta, wielokrotnie już kwitnąca, też ma same liście. CIERPLIWOŚCI! PAMIĘTAJ, że u nas wszystko kwitnie później B)

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 10:52 #169028

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:rotfl1: :rotfl1: Popieram
Nawet pooglądałam z zaciekawieniem, ale żeby tyle płacić za zielone miotełki i mopy :wink4: sumienie mi nie pozwoli...

Ja w tym roku doczekałam się pierwszych goździków i jestem nimi zachwycona :woohoo: Wymyśliłam sobie taką rabatę, gdzie w kolejności będą kwitły najpierw goździki, potem liliowce a na koniec dziwaczki - ciekawe, czy mi się to sprawdzi :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 11:21 #169039

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Czy Ty czasem nie byłaś w lubelskim OBI :evil: , bo dokładnie z ust mi wyjęłaś moją opinię o nich :hammer:
Jak już muszę tam pojechać, to staram się roślinki omijać wzrokiem, bo inaczej nóż mi się w kieszeni otwiera :angry:

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 12:45 #169069

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Markito, napisałam kilka złośliwych słów, ale ostatecznie je kasuję.
Szkoda zdrowia na zajmowanie się polityką bezdusznych firm :whistle:

Marysiu, w pierwszym roku miałam 4 kępy goździków: białą, różową, ciemnoróżową i bordową. Teraz od kilku lat goździki cudnie się krzyżują i powstają wielokolorowe kępki :-)
Muszę je sfocić :-)

Koniecznie rób zdjęcia tej rabacie i dodaj kilka gatunków na wszelki wypadek :-)

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 23:38 #169257

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
SDC17523.JPG

SDC17541.JPG

SDC17547.JPG

SDC17552.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 23:48 #169261

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Piękny ten krwawnik, a mnie p. Marek takiego zamówionego nie dosłał :( brakło mu. W tą rabatę z liliowcami wysiała mi się też werbena i właśnie się zastanawiam czy ją wyplewić :think:

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 23:51 #169263

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Ale piękne,intensywne kolorki gożdzików :woohoo: moje jakieś takie wyblakłe
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Naturalnie u Siberii '2013 14 Cze 2013 23:52 #169264

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli patagońska to zostawić! Cudo!
U mnie jeszcze nie ma siewek :placze:

Zrobiłam dużo zdjęć goździków, ale wietrzna pogoda sprawiła, że wszystkie poruszone :-( Wyblakłe też są cudne :-)
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2013 23:54 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 15 Cze 2013 00:03 #169269

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety nie patagońska, też się nią zachwycam :) Moja to werbena hastata.

Naturalnie u Siberii '2013 15 Cze 2013 09:32 #169307

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko, siewki werbeny już dawno powinny się pojawić :think:
Ja swoimi obdarowałam już mnóstwo osób, ale jeszcze dla Ciebie starczy ;) , powiedz tylko słowo :)

Naturalnie u Siberii '2013 15 Cze 2013 09:53 #169314

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu, ja bym werbenę (a także wszystko :devil1: inne) zostawiła. Wyrwać można w każdej chwili...

SDC17550.JPG

Kołotocznik

SDC17518.JPG

'Buff Pixie'

Markito, dzięki, zajrzę jeszcze w jedno miejsce, gdzie ona rosła, a gdzie ja nie robiłam jesienią rewolucji :hammer:
Mam też nasiona, choć nie wiem czy dojrzałe, bo chyba już je wysiewałam i dalej nic nie ma... Ot niefart... :jeez:
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2013 10:14 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Naturalnie u Siberii '2013 15 Cze 2013 10:37 #169326

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Marto, jeśli masz tak dużo siewek werbeny to ja bym prosiła o kilka, wysiałam z kupionych nasion, ale stojąca długo woda w rozsadniku sprawiła, że nasiona wygniły, jak zresztą wielu innych bylin. :( Mimo strat w ogrodzie postarałabym się czymś odwdzięczyć. :kiss3: Przepraszam, że tak się nachalnie wpraszam o siewki, nie lubię sępić, ale tegoroczne podtopienie zniszczyło mi wiele roślin, zrobiło się pusto na rabatach, a w portfelu też świecą pustki. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.498 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum