TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 21 Lip 2013 23:30 #180796

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak widzę to takie małe przerwy są wyjątkowo korzystne dla oka :) Jeżówki i floksy to rośliny które powinny być w każdym ogrodzie.Ja dopiero od ubiegłego roku mam je w swoim ogródku ale z pewnością powiększę ich stan posiadania :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 22 Lip 2013 07:07 #180811

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Pięknie poprowadzone te winorośle u mnie owoce gniją :dry:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Lip 2013 07:48 #180816

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Siberka, sądząc po fragmencie zaprezentowanej ścieżki brukarstwo rzeczywiście masz we krwi ;)
Super. Poprosze więcej :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Naturalnie u Siberii '2013 22 Lip 2013 08:08 #180818

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Marto :bye:
Pięknie ikolorowo na Twoich rabatach :)
Piękne powojniki ,róze,floksy,nad którymi unosi się cuudnowny zapach :)
I jeżówki śliczne,mnie też one dopadły, :happy: ,,jeszcze takich pomarańczek mi brakuje,,,,,ale dokupię :hammer:

Naturalnie u Siberii '2013 22 Lip 2013 10:38 #180839

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ideał sięgnął bruku! :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

Naturalnie u Siberii '2013 22 Lip 2013 10:59 #180845

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Siberia wrote:
Moja największa aktualnie miłość - jeżówki :hearts:
Iwonka no to mamy wspólną miłość :hug: jeżówki są cudne :hearts:
Brukarstwo zaś to jest dopiero wyzwanie :whistle: wciąga.
Efekty rewelacyjne, wiec zupełnie mnie to nie dziwi :)

Naturalnie u Siberii '2013 05 Sie 2013 23:16 #184344

• Maja
  • Maja's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Ale pięknie u Ciebie, kolorowo, kwiatowo i też smacznie. Ja widziałam niestety mój ogródek tylko przez 5 dni i znowu wyjeżdżam. Zdążyłam zajrzeć tu i szok jak pięknie :thanks:
Wiejski ogródek.
Pozdrawiam. Maja

Naturalnie u Siberii '2013 08 Sie 2013 00:16 #184751

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Jakże inny ten twój ogród od większości. Rośliny dorodne i zdrowe. Czyżby nie było suszy? Bujne kwiaty i jaka różnorodność gatunków i odmian. I masz wszystko! Lubisz wszystko? Nie zauważyłam abyś coś preferowała.Dużo tych roślin miałam u siebie ale ślad po nich zaginął.Selekcja naturalna...Bardzo jestem ciekawa jak w szerszej perspektywie wygląda ogród? Niby jest w nim nieład a jednak wszystko przemyślane. Zdjęcia wzorcowe jak z Pana Tadeusza. :bravo:

Naturalnie u Siberii '2013 08 Sie 2013 09:32 #184773

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Języczka to i dla mnie królowa tego sezonu, choć u mnie to królowa jednego kwiatu, bo dopiero co ją posadziłam :happy: .

Brukarstwo uprawiam i ja. Choć ty w wydaniu kamieniarskim, a ja kostkarskim :happy3: . Pewne jest jedno, przy tegorocznych upałach i wszechobecnej saunie :silly: , to bardzo ciężkie zajęcie :pinch: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 19:44 #185128

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Witajcie kochani :hearts:
Jak zwykle chwila zostaje mi na wpis i przejrzenie forum, bo gros czasu straciłam na przeglądanie i wybór zdjęć :jeez:
Kilka tygodni kolejnej nieobecności zeszło mi na przyjmowaniu gości (rodzina), doprowadzaniu ogrodu do jakiegoś wyglądu (z racji przyjazdu rodziny) i odpoczywaniu (po wyjeździe rodziny) ;-) Tak więc jestem zrelaksowana (przed wizytą kolejnych krewnych i powinowatych) i mam jako tako odchwaszczony ogródek :happy3:
Zarówno miłe wizyty jak i zredukowane chwasty cieszą moje serce :happy4:

Oto mały fragmencik aktualny...

SDC18945.JPG

SDC19011.JPG

SDC19006.JPG

SDC18848.JPG

SDC18850.JPG

SDC18911.JPG

SDC18874.JPG

Dorciu, czasem jeden kwiatek bardziej cieszy niż całe mnóstwo kwiecia na innej roślinie :-) Tak było u mnie z ta jeżóweczką, która ledwie się wykaraskała z niebytu :happy:
Życzę tylu radości z posiadania w przyszłości jeżówek ile ja mam z nich teraz :-)

SDC18881.JPG

Lucy, dwa razy w ostatnim czasie podlewałam cały ogród i 2 razy spadł deszcz. Bywało bardzo upalnie, ale wcześniej tak wietrznie i zimno, że o mało nie uciekłam ze wsi. Z dwojga złego wolę upały...
Gliniasta gleba nie do końca wysycha, więc większość roślin jako tako wygląda... Najgorzej oczywiście te, które niedawno przesadzałam, ale trudno, musiałam zlikwidować pewną rabatę...
Dziękuję za tyle miłych słów o moim ogródku :kiss3: Miejscami jest bardzo "z głową", więc ładnie, a tam, gdzie nic nie trzyma się kupy - działam nieustannie :devil1:
Mam swoje preferencje, mam :-) tyle, że ich dużo :silly: Lubię zasadniczo wszystkie kwiaty, ale tylko na widok niektórych twarz rozjaśnia się w uśmiechu - niezależnie od rodzaju, gatunku czy odmiany :hearts:
Z liliowców preferuję tego :-)
SDC18691.JPG

SDC18693.JPG

Maju, słusznie zauważyłaś, że u mnie nie tylko kwiaty :hearts:
Aktualnie najbardziej cieszą pomidory, które udały się jak nigdy :dance: Rekordzista (nieznanej odmiany, bo wcięło mi gdzieś notatki) ma około kilograma wagi. W niedzielę (przyjazd rodzinki) zostanie skonsumowany :rotfl1:
Poza całą resztą, mam tez powtarzajace truskawki :-)

SDC18902.JPG

Pamelko, jestem niezwykle dumna ze swojej ścieżki, choć w jednym miejscu cholera się zapadła :club2: i po deszczu stoi tam kałużka, ale na pytanie bliźnich, czy zamierzam brukować podjazd lub ścieżki - głośno krzyczę NIEEEEE :hammer:
Na samą myśl o poświęconym czasie i wysiłku związanym z poszukiwaniem i zwożeniem płaskich kamieni i wielogodzinnej pracy przy ich układaniu (przy wydatnym wysiłku 3 domowych mężczyzn przy kopaniu dołu, wywożeniu gliny i przywożeniu żwiru) robi mi się słabo :jeez:
Jeżówki to wdzięczne do kochania kwiecie :-) Mam zamiar wysiewać i cieszyć się niespodziankami oraz dokupić kilka urodziwych przedstawicielek gatunku :-)

SDC18712.JPG

Gorzatko bruk sięgał ideału, ale się nieoczekiwanie opuścił w ambicjach ;-)
Musiała mnie kolejna z wycieczek przechodzących obok w stronę jeziora rozproszyć swoimi zachwytami :devil1: i niedostatecznie ubiłam grunt :jeez: Teraz podejrzany o zagadywanie sąsiad tłumaczy, że krzywizna dodaje ścieżce uroku... B) W czasie suszy nawet się z nim zgadzam :think:

SDC18771.JPG

SDC18658.JPG

Anabuko, trochę mnie przechrzciłaś, ale nie noszę urazy, bo imię Marta 100 razy piękniejsze od mojego :wink4:
Moje powojniki... :jeez: jeden bujny i cudny, a drugi :eek3: po raz pierwszy od 3 lat zakwitł i, niestety, przy Mme Julii Correvon wygląda jak anemik :jeez: Odmiany nie pamiętam i zdjęcia nie zrobiłam, ale to popularny kwiat, więc niedługo go zidentyfikuję... i pewnie przesadzę!
Pomarańczek jeżówkowych to i mnie brakuje, bo jedna ubiegłoroczna nie przeżyła zimy, a druga tegoroczna nie dożyła lata ;-)
Grunt to mieć cel w życiu ;-)

SDC18671.JPG

SDC18799.JPG

SDC18804.JPG

Dorotko, nic mi nie wiadomo o przodkach brukarzach :think: a i moje potomstwo pozbawione jest prawych rąk niezbędnych przy ciężkiej pracy, więc chyba jestem ewenementem w rodzinie :happy4: A że nie planuję rozwijać sie w tej dziedzinie (z powodu troski o dłonie) :funnyface: - talent zostanie zaprzepaszczony :devil1:

SDC18616.JPG

SDC18626.JPG

Adrianie, w tym roku postawiłam na winogrona i robię co w mojej mocy, żeby owoce były zdrowe, duże i smaczne. Ile pasierbów muszę usuwać co kilka dni z 4 krzewów wiem tylko ja :happy-old:
Wczesną wiosną opryskałam większość roślin miedzianem a potem dodatkowo stosowałam opryski z rozcieńczonego mleka. Jestem zachwycona skutecznością. Róża, która zawsze zdychała na czarną plamistość w tym roku zdrowiutka. Nareszcie!
Pomidory jak malowane! Oby tak dalej :dance:

SDC18858.JPG

SDC18846.JPG

Romciu, Danielo, dziękuję za uznanie :kiss3:
Postaram się dorzucić jeszcze kilka zdjęć edytując post ;-)
Dla Was z ogródka ziołowego :-)

SDC18647.JPG

SDC18639.JPG

SDC18640.JPG

Mireczko, 'Green Jewel' w tym roku bardzo przyzwoita :-) Byłaby dorodniejsza, ale nie zauważyłam, że omotał ją nagietek i kilka tygodni żyła w jego cieniu :wink4:

SDC19008.JPG

SDC18865.JPG

Kasiu, z pieleniem u mnie ciężko, bo ciasno i ja tego nie lubię. Uporczywe chwasty, niestety, zawsze zdążą się odkuć i nawet wydać nasiona, więc walkę z nimi nieprędko wygram ;-) Staram się patrzeć na to, co warte oglądania ;-)

SDC18675.JPG

SDC18659.JPG

Margolciu, ostatniej jesieni lilie wysadziłam na inne miejsce i faktycznie na te kwiatowe rabaty nornice jeszcze nie wchodzą... tzn. próbowały, ale potupałam i poszły won. Za to na wszystkich innych, a szczególnie ściółkowanych korą - masakra!!!!!!!!!!!
Chodzę codziennie kilometry i ubijam teren zasypując korytarze! :jeez: Do tego muszę podlewać.
Szczególnie upodobały sobie hostowiska i rodkową :(

Żółte jest piękne :-)

SDC18814.JPG

SDC18810.JPG

Agness, moje białe floksy nabyły w tym roku różowych środeczków :unsure: mam nadzieję, że nie wszystkie!
Porozsadzałam i dopiero zaczynają kwitnąć.

SDC18860.JPG

SDC18650.JPG

Moim zdaniem liliowce wymagają dużo pracy - obrywam codziennie dziesiątki więdnących kwiatów! Nie lubię jak zwisają z nich takie "śmieciuchy" :devil1:
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2013 20:01 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 20:03 #185131

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No Siberko, porządek wzorcowy! Familia bliższa i dalsza pewnie zachwycona wywczasami w takim pięknym miejscu... No to teraz będą Cię nawiedzać... A jakiś udział w nienagannym porządku familia przyjezdna ma? No prócz siły sprawczej? ;)
Piękny bruk Ci wyszedł, właśnie miałam pytać, czy zamierzasz iść dalej z brukiem, a tu czytam NIEEE... Czemu nie? Ja coś o tym wiem, że te wszystkie prace przygotowawcze do najprzyjemniejszych nie należą, ale efekt cały ten trud rekompensuje... Eeee, zapomnisz... :)
To mówisz, że jeżówki Cię zawojowały, no proszę, będzie powiększanie kolekcji?

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 20:11 #185134

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
No tak Siberio - pomidory jak malowane, ale mamy tak na słowo wierzyc - bez fotek? ;)

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 20:35 #185141

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Taki optymizm bije z Twojego wpisu, że chyba u ciebie suszy i morderczych upałów nie ma :ohmy:
Pracujesz, odchwaszczasz, przesadzasz, gościsz mnóstwo ludzi :ouch: , a ja tylko z wężem latam :jeez:
Za to nie koszę już w upał, bo mi się kosiarka popsuła :funnyface:

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 20:55 #185154

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Siberko, ach te Twoje rabaty kwiatowe! Piękne! Ja tylko wzdycham, oglądam i podziwiam, bo w moim cienistym ogrodzie takie rabaty pozostają w sferze marzeń...
Zgadzam się, że liliowce są czasochłonne - też mnie męczy codzienne obrywanie smętnie wiszących przekwitłych kwiatów, ale to jeszcze bym przeżyła, gdyby nie zasychające liście. O tej porze, w czasie suszy straszą i irytują :evil:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 20:58 #185155

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Ależ kwiecia :bravo: :bravo: a jeżówki rzeczywiście w tym roku spisują się nadzwyczajnie , szkoda , że moja Marmolade wypadła bo właśnie to chciałabym jeszcze jakąś ognistą pomarańczową ........... a siewek zeszłorocznych mam sporo tylko chyba w tym roku nie zakwitną ale w następnym liczę na jakieś jeżówkowe niespodziewanki kwitnieniowe.
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 21:46 #185172

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Mireczko, zanim doczekam się ciekawych siewek jeżówek - mam floksowe :-) Potomstwo 'Laury' wygląda tak:

SDC18793.JPG

SDC18834.JPG

... a 'Peperminta Twista' tak:

SDC18252.JPG

Dalu, mnie z kolei brakuje cienia dla host :jeez: Głównymi zacieniaczami póki co są domy - mój i sąsiada :dry: Pojedyncze hosty cieniują też wyższe byliny, ale to działa przez krótki czas... Od wczesnej wiosny zaserwuję swoim zacieniaczom solidną porcję naturalnego nawozu azotowego!
Pora zacząć zbierać i suszyć pokrzywę na przednówek :happy3:

SDC18666.JPG

Markito
, mordercze upały właśnie się skończyły, dlatego zawitałam do miasta :-) Przynajmniej mogłam popływać w ciepłym jeziorze :happy:
Jak wiesz, u mnie groźniejsze w skutkach są długotrwałe ulewy niż susza, dlatego nie narzekam ;-)

SDC18868.JPG

Kasiu, jakieś fotki pomidorów mam.. na dowód ;-)
Jedną na pewno źle zrobiłam, bo dolny największy pomidor wydaje się mniejszy niż te wiszące wyżej, które w realu są o wiele mniejsze :silly:

SDC18959.JPG

SDC18962.JPG

SDC18961.JPG

SDC18963.JPG

Artamko, niestety, goście wpadają na krótko, więc nie mają czasu, a pewnie i ochoty :devil1: na wyrywanie chwastów :P Nawet im się nie dziwię :laugh1: Jedyna wolontariuszka po raz pierwszy od lat nie przyjechała do mnie, bo dla odmiany ćwiczy się w macierzyństwie :woohoo:
W okolicach listopada będę już miała wszystko względnie ogarnięte :wink4:
Moje wszystkie kolekcje są mini, więc i jeżówek jeszcze tylko kilka ;-)

Mówisz, zapomnę i będę brukować??? Oby nie :devil1:

SDC18977.JPG

SDC18979.JPG

Życzcie mi łagodnej zimy, bo mam delikatne maluchy do przezimowania B)

SDC18904.JPG

Klonik palmowy pozdrawia Ofiarodawcę :kiss3: Reszta też ma się dobrze :-)
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2013 23:04 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 22:49 #185198

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Widać LATO na rabatach,ale ładnie (mój klimat)rabatka rudbekjowo,floksowo,mikołajkowo,krwawnikowa uff..troszkę nie po naszemu..:bravo: wszystkie rabatki dobrane ze smakiem :thanks: .

Naturalnie u Siberii '2013 09 Sie 2013 23:13 #185207

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Już się zaniepokoiłam o prawe ręce Twoich potomków ,ale za chwilę zrozumiałam ;) Wszystkie ręce lewe !
No ,to ulżyło mi :happy3:

Siberko - ogrodowi bardzo służy to,że mieszkasz tam na dłużej . Jest przepięknie !
Kwiecia zgromadziłaś niesamowite ilości :P Wszystko pięknie odchwaszczone .

Floks fioletowy bardzo urodziwy, taki mocny kolor.

Jeżówka w cieniu nagietka? No,no... Kto by pomyślał ,że taaaakie nagietki da się wyhodować ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.689 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum