TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 05 Wrz 2013 07:10 #190709

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Ze 3 kg dziennie to da radę, bo wiadomo nie samymi jabłkami koza żyję. Ja znowu przeciwnie, mleko bardzo ale sery fuj...Jak dla mnie prawdziwy smakosz z Ciebie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 06 Wrz 2013 17:13 #190955

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Daluś kupiłaś piękny krzaczek Polarnego miśka.... ja też wczesną wiosną kupiłam 2 krzaczki, ale moje to były maleństwa :angry: na szczęście przez sezon ładnie urosły i nawet zakwitły 3-4 kwiatami :P
Hortensje uwielbiam i wtykam je wszędzie tam gdzie się da B) często kosztem innych roślin :P
Widzę, że u Ciebie intensywne przeróbki w ogródku...pięknie wygląda ten hortensjowo-żurawkowy szpaler :P

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 13:19 #191392

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, mój misiek to dosyć okazały krzaczek, ale pączusie ma malutkie i obawiam się, że może nie zdążyć zakwitnąć :( Hortensji też mam sporo, ale postanowiłam powiększyć kolekcję, ponieważ powolutku wycofuję się z róż - kiepsko u mnie rosną, więc nic na siłę! A hortensje - wprost przeciwnie!

011wiechyhortensji.JPG

Paulo, tak więc koza nie uwolniłaby mnie od plagi jabłek ;) Na szczęście nowa ustawa śmieciowa w końcu przewiduję odbiór odpadów organicznych z gospodarstw domowych i to, co nie zmieści się w kompostownikach można pakować do worów i wystawiać do zabrania :) Dla mnie to duża ulga, a dla miasta źródło dodatkowego zarobku - przecież kompost można sprzedawać :idea2:
Oprócz jabłek mam też inne owocki ;)

019owockiognika.JPG

Dorotko, jest sporo fajnych kwiatków kwitnących jesienią, ale jeśli Cię one nie ruszają - nic na siłę! Można mieć w ogrodzie rośliny efektowne o tej porze roku, ozdobne z liści lub owoców. No i trawy, właśnie jesienią pokazujące całą swoją urodę B)

029widoczekztrawk.JPG

...i jeszcze kilka wrześniowych widoczków:

028widoczek.JPG

024wrzosiki.JPG

013wrzeniowywidoczek.JPG

Gdy przeglądałam ostatnio strony z hortensjami, naszła mnie taka refleksja:i na naszym Forum, i wśród ogrodników w ogóle można zauważyć pewne mody, pewne tendencje, pewne trendy...Od jakiegoś czasu modne są żurawki, hortensje, trawy, jeżówki. A producenci i szkółkarze zacierają ręce i starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom nabywców. I co robią? Ano mnożą odmiany, żeby pasjonaci i kolekcjonerzy mieli co kupować i z czego się cieszyć. I albo to ja jestem taka mało spostrzegawcza, albo ktoś 'robi mnie w konia' - przyglądam się, przyglądam tym nowym odmianom n.p. hortensji czy żurawek i ...nie widzę żadnej, ale to żadnej różnicy :eek3: Albo, co ma miejsce w przypadku floksów, nowe odmiany są tak szpetne, mają małe kwiatki w dziwnych kolorach, które wcale się nie rozrastają, że nasuwa się pytanie - po co komu taka udziwniona roślina? Czepiam się, czy macie takie same odczucia?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, waldek727

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 13:23 #191395

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Masz rację, choć ja odmian żurawek nie odróżniam żadnych, nie tylko tych nowszych :rotfl1: , to samo mam zresztą z hostami ;)
Floksy staram się kolekcjonować, ale nie bezkrytycznie :happy-old: , taki na przykład Sherbet Blend, czy Tiara :jeez: fuj, paskudztwo :sick:

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 14:51 #191408

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś co dla jednych jest paskudztwem innym się podoba . Twoja Sorbet nie jest wcale taka beee, chociaż nie lubię aż takiego kontrastu na jednej roślince.Najlepiej zawsze rosną te najstarsze roślinne czyste gatunki.Czytałam w którymś wątku ,że nadmiar opadówek zakopują przy kwasolubach i nie tylko jako naturalny nawóz
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 18:31 #191434

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ufff... bo już myślałam, że tylko ja nie widzę tych różnic! :oops: :rotfl1:
Ale dla mnie, jak wiadomo, liczy się forma ;) więc przy zakupach kieruję się raczej ideą, że chcę w tym miejscu mieć na przykład bordową czy też żółtą żurawkę i nie ma to dla mnie znaczenia, jak się będzie nazywała... ba... może się nawet zdarzyć, że zdubluję stan posiadania... nieświadomie... ale ja to taki... lajkonik jestem ;)
Nie mam w sobie żyłki kolekcjonera... co nie oznacza, że czasem nie skuszę się na jakąś nową odmianę... choć równie dobrze moze to być odmiana NN ;) byleby mi się podobała. I już! :P
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 18:56 #191438

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Czesc Dalu :)
Mam w ogrodzie powojnik bylinowy vitalba bialy ostatnio mi sie spodobal,rosnie dosc mocno na dzisiaj 3m swietnie sie prezentuje
poziomo sie uklada :) musze zrobic krate idzie jak szalony

DPP_1842.JPG

DPP_1843.JPG

DPP_1845.JPG

Pozdrawiam Markus

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 19:37 #191443

• Roma
  • Roma's Avatar
dala wrote:

Gdy przeglądałam ostatnio strony z hortensjami, naszła mnie taka refleksja:i na naszym Forum, i wśród ogrodników w ogóle można zauważyć pewne mody, pewne tendencje, pewne trendy...Od jakiegoś czasu modne są żurawki, hortensje, trawy, jeżówki. A producenci i szkółkarze zacierają ręce i starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom nabywców. I co robią? Ano mnożą odmiany, żeby pasjonaci i kolekcjonerzy mieli co kupować i z czego się cieszyć. I albo to ja jestem taka mało spostrzegawcza, albo ktoś 'robi mnie w konia' - przyglądam się, przyglądam tym nowym odmianom n.p. hortensji czy żurawek i ...nie widzę żadnej, ale to żadnej różnicy :eek3: Albo, co ma miejsce w przypadku floksów, nowe odmiany są tak szpetne, mają małe kwiatki w dziwnych kolorach, które wcale się nie rozrastają, że nasuwa się pytanie - po co komu taka udziwniona roślina? Czepiam się, czy macie takie same odczucia?

Całe szczęście,że to napisałaś bo już myślałam,e ze mnie jakiś dziwoląg albo może co gorszego :P W hortensjach rozróżniam nie więcej jak 6-7 odmian a pozostałe są do siebie podobne jak bliźniaki jednojajowe ;) z żurawkami jest podobnie,myślę,że i specjaliści zaczynają mieć problem z ich rozpoznawaniem.

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 21:08 #191492

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
dala wrote:
Czepiam się, czy macie takie same odczucia?
Czepiasz się! :rotfl1: W przypadku żurawek się zgodzę, choć znawcy różnice znajdą na pewno... W przypadku hortensji bywa różnie, rzeczywiście sporo jest podobnych, ale wprowadzane są na rynek i odmiany naprawdę rozpoznawalne, jak choćby Limelight czy teraz Misiek, który zawojował forum... A co do floksów absolutnie się nie zgodzę, moje kupione w zeszłym roku floksy rozrosły się pięknie, a jest tyle nowych i fajnych odmian...
Pewnie, Dalu, że świat trochę oszalał, ale zawsze tak było, że były udane odmiany i kiepskie... W każdej grupie roślin znajdą się takie, które do dziś są uprawiane i poszukiwane i takie, po których ślad zaginął...I tak jest i teraz... Jedni podejmują ryzyko testowania ;) ku chwale ogrodnictwa, inni nie... :)

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 21:10 #191495

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dalu,jest nas więcej,swego czasu zamawiałam żurawki,opisywałam odmiany,w końcu wywaliłam te znaczniki,pies mi pomógł,te,które ładnie przyarstają dzielę i dosadzam,kilka jest takiej wielkości jak 4 lata temu,na szczęście minęło to bezpowrotnie,w końcu jakie znaczenie ma nazwa,nie mam ogrodu botanicznego,kolekcji nie tworzę,w hortensjach też unikam podobnych,przykłady można mnożyć,skończyłam z gonitwą co nie znaczy,że przestałam kupować :devil1:,ale staram się robić to sensowniej,uświadomiłam sobie wreszcie,że wszystkiego miec nie mogę i wcale nie jest mi z tym gorzej,poza tym najbardziej liczy sie dla mnie harmonia koloru,kształtów,tak staram się układać swój ogród,rezultaty jakie są to juz inna kwestia :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 22:02 #191517

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewo, więc jednak sporo osób myśli tak jak ja :) Mam dokładnie te same odczucia - nie można mieć wszystkiego, mój ogród to nie ogród botaniczny, żeby wszędzie sterczały znaczniki, kształtuję swoją przestrzeń tak, żeby było pięknie, dla mnie pięknie i harmonijnie B)
Warto oczywiście znać nazwy odmianowe roślin, ale jak coś jest NN to nie koniec świata ;)
Fajnie jest kolekcjonować jakąś grupę roślin, bo to daje nam zastrzyk adrenaliny, motywuje do działania, zakupów, poszukiwań; a jak potem radość i satysfakcja, gdy uda się kupić lub zdobyć jakąś rzadką odmianę! Ale w tym wszystkim ważne jest, żeby forma nie przerosła treści :idea1:

Martusiu, fakt - jest dużo odmian hortensji, jak dla mnie to za dużo :happy: Bo obok tych rozpoznawalnych, o których piszesz, jest sporo takich, które różnią się od siebie tylko nazwą, a ich identyfikacja jest prawie niemożliwa nawet dla znawców tych pięknych roślin. Słowo "nowość" jak świat światem napędzało kampanie reklamowe; wszystkie reklamowane produkty to zawsze "nowość", bo "nowość" po prostu lepiej się sprzedaje :unsure: Podobnie jest z żurawkami; co do floksów to "o gustach...". Moim zdaniem niektóre z tych nowych odmian są bardzo nieciekawe, ale to oczywiście jest już kwestia indywidualnych upodobań :flower2: A jak ktoś kocha floksy i je kolekcjonuje, to MUSI mieć wszystkie i na tym bazują szkółkarze i sprzedawcy.

Romuś, święte słowa, ale tak już kręci się ten świat - ten co ma już kilka odmian, koniecznie musi mieć również te NOWE. I to napędza sprzedaż. To tak trochę jak z modą - co roku się zmienia, żeby elegantki i modnisie wyrzucały NIEMODNE już w danym sezonie buty czy spódnice i kupowały NOWE rzeczy. I interes się kręci!

Markus, dzięki :kiss3: Super jest ten powojnik! Na pewno znajdę dla niego godne miejsce :flower2:

Gosiu, planując i kształtując swój ogród myślę podobnie jak Ty - jeśli potrzebuję na rabatę średnio wysoką roślinkę, dobrze czującą się w cieniu i rozjaśniającą dany zakątek, kupuję na przykład świecznicę. I wcale nie jest dla mnie ważna jej odmiana i nie potrzebuję gromadzić wszystkich odmian tej rośliny. Ale zamiast kupić 5 różnych odmian, wolę 5 egzemplarzy tej samej odmiany. Jakoś nie mam duszy kolekcjonera, ale kolekcjonerów i znawców, nie tylko zresztą roślinnych, podziwiam i szanuję za ich zapał i wiedzę :thanks:

Jadziu, ktoś właśnie już napisał mi, że jabłka mogą świetnie zakwaszać glebę. I to jest jakiś pomysł na wykorzystanie niepotrzebnych spadów, ale znowu tylko jakiejś ich części ;)

Martusiu (markita), podziwiam naszych hościarzy i znawców żurawek, bo dla mnie wiele z nich jest nie do odróżnienia :happy: A floksy - cóż, już nawet w tych komentarzach widać, że jednemu podoba się córka, a drugiemu teściowa :happy4:

Na szczęście róże są znacznie bardziej rozpoznawalne, chociaż ich różnorodność odmianowa też może przyprawić o zawrót głowy :jeez:
Ja mam tylko kilka :P
Augusta Luiza:

008AugustaL.-Kopia.JPG

The Fairy:

009TheFairy.JPG

Nowy nabytek - rozplenica Rubrum; śliczna, ale prawdopodobnie nie zimuje :placze:

034pennisetumrubrum.JPG

Domek ogrodnika:

042domek.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2013 22:05 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 22:29 #191533

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ale chyba Augusty się nie pozbędziesz ;) , bo podobno same Fairy chcesz zostawić :whistle:
O Rubrum też tak słyszałam :dry: , może wsadź w doniczkę i do garażu na zimę :think:

Ogród Dali '2013 09 Wrz 2013 23:01 #191539

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, pod koniec lata Twój ogród wciąż w wyśmienitej kondycji i to pomimo długich okresów suszy. Śliczne masz hortensje, zwłaszcza Anabelle pięknie wygląda. Szkoda, że moją półgodzinna ulewa, jedyna w lecie, położyła całkowicie.
Coraz to więcej oznak nadchodzącej jesieni znajdujemy w naszych ogrodach. Lato nieuchronnie odchodzi do wspomnień. :placze:

Ogród Dali '2013 10 Wrz 2013 13:11 #191613

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Niestety Rubrum nie zimuje - potwierdzam z mojego doświadczenia :placze:
Ale Dalu - u Was cieplej - może się uda :think:

Ogród Dali '2013 10 Wrz 2013 20:40 #191666

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fajna ta rozplenica i szkoda ,że nie zimuje, bo mnie też by się podobała chociaż nie przepadam za trawami.W takiej fazie Augusta jest śliczna a potem już mniej mi się podoba dlatego jej nie mam
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 11 Wrz 2013 11:14 #191801

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jestem zaskoczona wspaniałą kondycją róż w moim ogrodzie (niektórych ;) ) Czy i u Ciebie właśnie okrywowa 'The Fairy' jesienią piękniejsza :woohoo: Bo moja w doskonałej formie mimo suszy, a może właśnie dlatego, że sucho :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali '2013 13 Wrz 2013 07:30 #192168

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Hortensje cudne, jak zawsze.. ale bardziej jestem pod wrażeniem twoich wrzosów - nie łatwo je hodować. Prześliczna ta twoja ogrodowa, wrzosowa polanka :)

Ogród Dali '2013 13 Wrz 2013 20:42 #192299

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Jednak hortensje pięknie się prezentują masz piękne odmiany..ja próbowałam z patyków ale poniosłam pierwszą porażkę może spróbuję ma wiosnę jak będziecie obcinać może u kogoś uproszę ...ładnie się ukorzeniły i ładnie rosły po przesadzeniu i zaczęły żółknąć i powoli padły wszystkie....jabłuszka masz smakowite... w naszych okolicach jabłek jest bardzo mało w tym roku..ta długa rabata jest śliczna..masz duży i piękny ogród..rajski ogród..

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.474 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum