TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Lis 2013 22:28 #202230

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I dobrze czytasz, ze zrozumieniem ... dwa razy w ostatnim wpisie napisałam, że lepsze :funnyface: Sugerowałaś wszak, że wcześniej nie napisałam ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Lis 2013 23:12 #202242

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Za słówka łapiesz ;) , znaczy się nie dowiem się jakie to konkretnie odmiany są lepsze od Nostalgii :wink4: ?
A wiesz, że lepsze bywa wrogiem dobrego :devil1: ?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 08:42 #202265

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Nie ma piękniejszej - lepszej - dobrzejszej :tongue2: - od Nostalgii :funnyface: . Zobaczysz, jeszcze do Ciebie wróci, jak ta niby lepszejsza, okaże się gorsiejsza :rotfl1: .

Jolu, co do feralnych piątków - proszę w piątki nic nie robić, nigdzie nie wychodzić i niczym się nie smarować :teach: . Dosyć już tych złych zdarzeń :happy-old: .
A tak na poważnie, to poparzenie chemiczne to poważna sprawa. Wiem, bo mój mąż miał poparzoną twarz i oczy gorącym płynem z chłodnicy - wypadek w pracy :cry3: . Leżał nawet w szpitalu, bo przez dwie doby nie widział :cry3: . Ale to były nerwy dla nas :pinch: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 09:01 #202268

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta może to wina sadzonki :think: nawet niezbyt kojarzę kwiaty Nostalgii w moim ogrodzie. Może to wina miejsca :think: Potrzebuję wyższej i obficiej kwitnącej róży. Pewnie się jej nie pozbędę, przesadzę na mniej eksponowaną miejscówkę :P
Jest wiele róż, które zachwycają dużo bardziej, uwierz :funnyface: Jak już człowiek ma różankę, to dobiera odmiany, które go fascynują w ten, czy inny sposób :teach:
Dorciu ja nie wiem co za fatum jakieś :blink: wiem, że karta się odwraca po czasie jakimś i na to liczę.
Ale żeby po pillingu :jeez: takie zmiany :jeez: wyobrażasz sobie właśnie twarz poparzoną tym preparatem :blink:
Piątki lubię, bo piątek tygodnia koniec i początek :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 09:21 #202273

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Jolu :hug: ale się porobiło :ohmy: Mam nadzieję, że wszystko się dobrze potoczy :hug2:
A w temacie Nostalgii - też miałam ochotę ją przesiedlić ale widzę, że z wiekiem zyskuje na urodzie. Zostawiłam ją więc w spokoju. Obecnie kwitnie sobie w najlepsze, jak w czerwcu - podobnie jak Pastella.
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 09:37 #202277

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Reniu :kiss3: też mam taką nadzieję :lev:
Nostalgię też zostawiłam w spokoju ... póki co ;) ale i tak musi zmienić miejscówkę, za niska pod kratkową rabatę jest zdecydowanie. Tam muszą być wyższe i szersze róże, masz może jakiś ciekawy pomysł?
Nostalgia może ładnie by wyglądała przy New Imagine, obie takie cudowane :think: Jak myślisz, przesadzać jeszcze jesienią?
Z kolei we wspomnianym miejscu mam do przesadzenia niższą :think:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 11:00 #202293

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, mogę sobie tylko wyobrazić jak córa wygląda :( . Wiem, że mojego M jeszcze z miesiąc po wypadku dzieciaki omijały szerokim łukiem, bo wyglądał strasznie :cry3: . Ale teraz nie ma nawet śladu, żadnej blizny :woohoo: . Nie wiem co córce przepisał lekarz, ale mój M miał jakąś cudowną (i cudownie drogą :tongue2: ) maść na bazie srebra. Warta była swojej ceny, to jej trzeba przyznać :idea1:

Jeszcze słów kilka w kwestii Nostalgii. Wiosną podarowałam Nostalgię babci. Wyrosła na metr wysokości - ale za to nie bardzo na boki. Kwitła dosyć obficie :woohoo: . Nie chorowała, babcia według wskazań podlewała gnojówką z pokrzywy :whistle: . No nie było się czego przyczepić :whistle:- była piękna cały sezon :happy4: . Nawet 1 listopada wyglądała jeszcze bardzo dobrze. :idea1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 11:29 #202297

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
No, jak przesadzać to teraz. Ja przeprowadzki urządzam najchętniej od połowy września - nowe pomysły stopniowo przychodzą do głowy i tak do połowy listopada trwają moje roszady różane. Planuję zazwyczaj przesadzić trzy, cztery krzewy a kończy się na kilkunastu - reakcja łańcuchowa, nic nie poradzę :happy4: Podchodzę do tego bez ceregieli, przesadzam zielone i kwitnące, byle tylko upałów nie było i już :)
Zmienniczki dla Nostalgii możemy poszukać - pozostaje pytanie jaki kolor i typ kwiatu, no i czy sztywne pędy czy giętkie bardziej :think:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 11:55 #202307

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To zaskakujące, co piszesz o swojej Nostalgii. U mnie jest to najwyższa z róż :P , przerosła mnie i na wysokości około 1,80m wciąż ma piękne bukiety pąków :lol: . Drugi egzemplarz już nie jest tak wysoki, więc z pewnością duże znaczenie ma tu stanowisko. Może po przeprowadzce pokaże Ci na co ją stać :wink4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 20:50 #202397

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja tam bym Nostalgię posadziła obok czegoś jednolitego. W podobnym kremowym kolorze.
Współczuję wypadku i poparzenia. Nieszczęścia chodzą parami. Para juz była, więc teraz już tylko lepiej

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 04 Lis 2013 22:33 #202430

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia już zaczyna się goić, zobaczymy, col powie szkoła, bo jest batrdzo przejęta i chętna do rozmów. Sprawczyni za to czuje się zupełnie bezkarna :jeez: Zobaczymy, jak się z 'papugą' zjawię :funnyface: Wiem, wiem, że obie z Martą kochacie Nostalgię. Najfajniejsze jest to jak się czasem róźnimy :wink4: Pamiętasz czerwone miskanty :bad-idea: nie chciałaś, a ja tak :woohoo:
Reniu najgorsze jest to, że jak wracam z pracy to już ciemno :blink: Przymrozki zapowiadają wkrótce, czy będzie kiedy?
Róża ... mam kilka typów, jak wybiorę zdradzę ;) Raczej z wyższych, sztywne pędy, kolor ... no chyba jednak róż :whistle: ciemniejszy bardziej niż jasny, sztywne pędy, pełny kwiat i zapach oczywiście ;)
Marta napisali, że Nostalgia do 120 cm :whistle: co tam dajesz swojej, że tak wyrosła :silly: Mojej nie smakuje chyba nic, a może i stanowisko ... choć inne w okolicy wyrosły.
Margoś nie ma u mnie takiej miejscówki :unsure: a wracając do nieszczęść ... u mnie już chyba ze trzy razy po dwa :jeez:
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2013 22:33 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lis 2013 08:11 #202456

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
Teraz znowu długi "łykend" się szykuje, można też wieczorową porą przy halogenie :wink4: Mam spore doświadczenie w tej dziedzinie :happy4: Myślę, że przymrozek nie zaszkodzi - zawsze można na noc osłonić albo kopczyk z liści dać :think:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lis 2013 11:47 #203444

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Joluś, pokaż jeszcze coś z ogrodowej jesieni, pewnie kulki brylują teraz.
Współczuję problemów, zwłaszcza poparzeń u córki, przykra sprawa.
Zapraszam
Mania Zieleni

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lis 2013 22:41 #203673

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Moja Nostalgia rośnie podobnie jak u babci Dorotki, raczej wąsko. A kwiaty ma jeszcze dziś - już nie takie piękne, ale są, bardzo bladziutkie. Piękna róża, ale urodę odbiera jej deszcz - u mnie wtedy w kropki

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lis 2013 21:23 #203931

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
To masz czarna serię. :ohmy: zuje problemów. Mnie tez w październiku stuknęła blondyna na głównej ulicy. Podobno mnie nie widziała, bo myślała o fryzjerze. :angry: Teraz czekam, aż mi wymienia dwoje drzwi bocznych. Nie mogę się nigdzie ruszyć bez auta, bo mieszkam prawie w lesie, na głębokim za....iu. :(

Będzie dobrze. :kiss3:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Lis 2013 23:08 #204699

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Na pewno będzie dobrze. Tylko... Dla czego tak cicho :kiss3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 16 Lis 2013 17:38 #204773

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Joluś, miałaś się pochwalić nowymi kulkami. :huh:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Lis 2013 11:54 #205451

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Reniu ja tam już szykuje kopce. W przyszłym tygodniu nocą do -8 :jeez: przez kolejnych kilka dni. Jesiennie zakupione róże już wystartowały, trzeba okryć.
Aniu dziękuję :hug:
Masz racje kulki górą teraz :lol: mam nawet kilka aktualnych zdjęć, zaraz wstawię.
Iwonka, a jakby tak jednym słowem wymieniłabyś ? ;) Cóż poradzić, każdemu podobają się różne róże i to jest najpiękniejsze. Dlatego mamy okazję podziwiać różnorodność.
Danuś współczuję, wiem co to znaczy życie bez auta. M teraz chce tylko pożyczać, bo jego praca wymaga odwiedzania wielu punktów w czasie dnia :( Rzeczoznawca nie ocienił szkody, bo trzeba do warsztatu ciągnąć, maska się nie otwiera :(
Izka nastroju do pisania żadnego, choć czasem piszę .... gdzie indziej ;) Zdjęcia po .... już nawet nie wiem po jakim czasie wczoraj zrobiłam. Obowiązków wiele, czasu mało, tak się plecie. Niech się już ten 2013 skończy2014 będzie lepszy mam nadzieję :think:
Danuś już, już wczoraj cykałam dopiero :silly:

Sorry, że nie piszę, ale wiecie, rozumiecie ;) Czytam regularnie, do ogrodu prawie nie wychodzę, bo co za pogoda.
Wczoraj jednak trzeba się było wziąć za przygotowanie do zimy :hammer:
Przywiozłam kompost koński :woohoo: Warzywnik przekopany, 'cannownik' podobnie.
Dzisiaj kompościk koński z tym własnej produkcji mieszam i pod róże :happy4: Ale będą kwitły :woohoo: jak nie wymarzną:think:
Zimowe otuliny M dzisiaj ze strychu zniesie. Nie wiem, jak Wy ale ja na całego szykuję już ogród do zamknięcia na kilka miesięcy. Prognozy są niepokojące :blink:
Dzisiaj kolega z wysp zamieścił link, że u nich będzie to najgorsza zima od 60 lat :unsure: jaka będzie u nas?
Wiecie już czy spełnią się amerykańskie, czy rosyjskie prognozy? Ja nie mam pojęcia :supr:
A jeszcze jedno ... wracając od Pana, od którego zakupiłam kompost zauważyłam, że niedaleki sąsiad robi pielęgnację ogrodu, naciętych gałązek przed bramą :whistle: No to się zatrzymałam, zapytałam i .... dwie przyczepki stroiszu przywiozłam na działeczkę :woohoo: Jest czym pracować przed zimą :happy4:

Zima zdecydowanie nadchodzi kosodrzewiny już to czują ...
Pinus mugo 'Jalubi'

Pinus mugo 'Thomas'

Pinus mugo 'Winter Gold'

Pinus mugo 'Dezember Gold'

A jak gold to oczywiście Anisade :woohoo: nieustannie kwitnie zdobiąc ponury jesienny ogód słoneczną barwą :lol:

Nowinki ... czy ja kiedyś pokazywałam moją malutką Abies procera 'Variegata'? To będzie jej druga zima, wiec chyba będzie żyła :woohoo:

Pinus mugo 'Flaming'

Pinus flexis 'Lil Wolf'

Abies balsamea 'Renswoud'

Pinus parviflora 'Richard Lee' :woohoo: przezimuje .... :think: ?

Abies lasicarpa 'Toenisvorts'
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2013 11:55 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.606 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum