TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 11:17 #156242

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Coolka wrote:
Granat :woohoo: :woohoo:

...zaczepny?!!!... :supr3: :mad2: ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 11:39 #156251

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Zakupy imponujące, ale chyba jeszcze lepsze to, że można było się spotkać z bracia ogrodniczą :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 12:16 #156262

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Karagana i dereń kausa są od dawna na mojej liście. Nawet kiedyś miałam już karaganę w łapkach, ale źle wtedy wybrałam - irgę na pniu - i do dziś tego nie mogę odżałować, bo irga padła po pierwszej zimie a karagana byłaby dziś już niezłym drzewkiem. Znowu zazdroszczę ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 12:48 #156270

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jestem! Wróciłam do żywych ;)
Wyprawa jak widzę bardzo udana :) Myślałam o was, myślałam. Jakże mi było szkoda, że mnie tam nie ma. Nic to, nadrobimy :lol:
Zakupy wspaniałe. Jolka, tego Carnivala pilnuj, bo jak przypadkiem znajdę się w okolicy to nie ręczę za siebie :devil1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 12:57 #156272

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Reniu udane zakupy :bravo: Nie obawiasz się o tę chińską?
Ona jednak rośnie poziomo na początku :think:
Duże kulki u Ciebie, małe u mnie :happy4: jednak co ogród, to inne uwarunkowania ;)
Markito nie mam szkodników na bzach, ale dzisiaj zauwazyłam, ze mrówki dzielnie pna sie na Prunus cerasifera Hessei'/ śliwę wiśniową :club2: / Opryski trzeba robić, bo i różami już sie zainteresowały :jeez:
A z lilakiem ... jak sobie Pani życzy :lol: bo jest całkiem, całkiem ;)
Gosiu prawda, że 'Granat' fajny, co również oznacza, że trzeba będzie uważać na grzyby :supr:

No to jeszcze raz Picea abies 'Spring Fire'/świerk pospolity/, który podczas mojej nieobecności zaczął dziwnie szybko zielenieć z pewnością za sprawą tropikalnych upałów :oops:

... i Pinus uncinata 'Blecha' /sosna hakowata / wiosennie

Danielo właśnie na takie małe kulki :lol: zaczepone zostało mi jeszcze miejsca :happy4:
Antko to prawda, takie spotkania z ogrodniczą bracią są bezcenne. Dletago propagujemy wspólne szkółkingi, ile się można nagadać, zawsze ktoś wypatrzy coś ciekawego :)
Iwonka ja nawet nie kupuję irgi na moje wschodnie rubieże, bez szans są.
Derenie zaś są ozdobne z liści nawet, jeśli zaś zakwitną widok jest urzekający :) i jaka radość.
Dorotka mówisz :think: a ja go chciałam przy podjeździe posadzić :whistle: Nic to psa wypuszczę nikt nie weźmie :happy3: :funnyface:
Nadrobimy, nadrobimy już wkrótce. My takze wspominałyśmy :hug:
Aaa jeszcze pytanko B) wybierasz się na święto róż? Towarzystwo umówione na trzeci weekend lipca, połączony ze spacerami wśrod różanych krzaków :tongue2:
Chciałam Wam jeszcze pokazać zdjęcie sprzed kilku dni, budzący się Quercus cerris 'Curly Head' /dąb burgundzki/

Acer platanoides 'Paldiski'/klon pospolity/

i dla odmiany omszone liście Paulowni tomenosa, za chwilę będą znowu miały imponujące wymiary :wink4: /uwaga od pierwszej zimy nieokrywana/

Niektóre kulki wygladają, jak ościste drzewa :devil1:
Pinus banksiana 'Schneverdingen' /sosna Banksa/

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 13:09 #156275

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Najwyraźniej moja chinka poziome początki ma już za sobą tzn. te 170cm temu - na dole jest jedna pozioma gałąź, reszta trzyma pion, bez palika :)
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 13:40 #156284

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jeśli tylko nie będę na wyjeździe urlopowym to niechybnie przybędę :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 14:26 #156301

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U Ciebie również pięknie o tej porze .Czarujesz młodymi przyrostami iglaczków ,kloników i mnóstwem tulipanów różnej maści .Za chwilę na ernę wkroczą róże to dopiero będzie się działo :woohoo:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 14:29 #156302

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, 'Blecha' ma sporo widocznej pajęczynki, coś tam się nie dzieje ? przędziorki i inne takie :)
Picea abies 'Spring Fire' w każdej odsłonie będzie mnie rozkładać na łopatki :hearts:
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 14:37 #156306

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Zakupy małe jak na Ciebie :P . Granata nie widziałam, podczas mojej bytności w Krzywaczce. Może go wtedy nie było. Żal mi, że go nie mam, tym bardziej, że Blecha mi coś marnie wygląda i chyba usycha.

Mój Spring Fire też zielenieje, chociaż u mnie zaledwie +11 stopni. Boję się, że mi zgnije, bo pisałaś, że on "grzybiarz" jest.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 14:40 przez Dangar.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 15:10 #156314

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na lilaka się niestety nie załapałam, ale ponoć ma byc drugi rzut w czerwcu ;)
Czy ja też mogę dołączyć do Was w ten trzeci weekend? :oops: . Pogadam jeszcze z Ela i Ulą :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 16:17 #156332

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu zakupy skromne :supr3: Bzy pięknie kwitną. Wyobrażam sobie jak pięknie muszą pachnieć.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 17:17 #156342

• Coolka
  • Coolka's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Jolu dąbek śliczny :) Mój też już sie obudził, a bałam się, bo to jego pierwsza zima B)
Sylwek te pajęczynki to może wszechobecny teraz puch topoli ;) U mnie widać go wszędzie na roślinach, mimo że topole daleko :jeez:
pozdrawiam,
Małgorzata

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 18:19 #156357

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Gosiu, na 'Curly Head' to puch z topoli, ale już z z Blechą nie mam tej pewności ;) wiem, wiem, jestem przeczulony pewnie :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 19:16 #156381

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, a tę karaganę posadziłaś czy postawiłaś ;) przy tej kamiennej ścianie? Bo jemu tam bardzo ładnie! I mógłby tam rosnąć... :)
Jakie piękne kwitnienia bzów! Ale ten perski najpiękniejszy!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 13 Maj 2013 21:20 #156469

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Jolu,jakie doznania kulinarne po spożyciu smardzy ,co z nich wyczarowałaś :club2: :think: :yummi: :sleepy: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Maj 2013 09:34 #156663

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
UFFFF Dawno mnie nie było, przeszłam po ogrodzie, i nadal Twój ogród jak mnie zachwycał tak nadal zachwyca, nie mówiąc już o mistrzowskich zdjęciach :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Maj 2013 09:54 #156673

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Reniu czekam zatem na zdjęcia ;)
Dorotka zapraszamy :)
Jadziu kolorowo się zrobiło, trzeba przyznać :wink4: jednak jest bardzo sucho i na opady nie mozemy liczyć kolejny tydzień :supr: A tu nadchodzą upały, komary i meszki nie dają podlewać, masakra jakaś :jeez:
Różyczki nie dalej, jak tydzień temu opryskane decisem, a po powrocie z wyjazdu zauważyłam efekty działalności nimułki :mad2: Kwieciak ciachnął pąka na Rhapsody in Blue. No to znów dzisiaj oprysk :club2:
Ale krzaki się szykują :lol: jest szansa na kwiaty ... już wkrótce :happy4:
Sylwek kulki pryskana na przędziorki w ubiegłym tygodniu. Własnie, jak byłam w Krzywaczce, gdzie pajęczynki na wielku kulkach, rozmawiałam z Anią Zieloną na temat przedziorków. Jak się wydaje mamy wylęg pająków po długiej zimie, przędziorki nie zrobiłyby w tak wcześnie i w tak krótkim czasie tylu pajęczynek.
Blechę odpajęczę :wink4:
Danuś Blechę pryśnij od grzybów /moze obejrzyj korzenie?/ i Spring Fire'a podobnie. W ten prosty sposób udało mi się uratowac P. parv. Beran, który wczesna wiosną był już zbrązowiały bardzo. Teraz gołe gałazki i młode, zielone, zdrowe przyrosty na końcach. Zakupy niewielkie, wszak jechałam towarzysko, pamiętasz :happy3:
Marta będziemy w kontakcie bliżej terminu.
W czwartek poślę przez moje dziecko lilakowy odrościk wraz ze skrzyneczką. Będzie do odebrania u Kasi :)
Moniko, nie wiem, czy doczytałaś, ale tylko niewielka część bagażnikowych dóbr jest moja :funnyface: Tak więc spokojnie :lev: Bzy pachną upojnie w ogrodzie i w domu. Teraz rozkwitają konwalie, znowu porcja aromatu.
Gosiu u mnie już wszystkie buczki w liściach, wydaje się, że żaden nie poległ zimą.
Uważaj na Curly Head, on potrafi złapać grzyba i trzeba zainterweniować odpowiednio szybko.
Sylwek także nie mam pewności :think: ale duże prawdopodobieństwo :think:
Marta no waśnie chyba karagana wyląadyje przed domem pomiędzy iglakami, jako tło mając kamienie :think: Jeszcze nic nie sadziłam. Dzisiaj ustąpiły opady :jeez: :rotfl1: /których nigdy nie było :blink: /, zrobiło się cieplej, to pewnie się wezmę ;)
Grzegorzu przymierzam się do wielce prostej potrawy :wink4: choć wciąż się waham, mogę aby spożyć te grzyby :happy4:
Celinko, jak miło, że zajrzałaś :hug: Mam nadzieję, ze u Ciebie wszystko w porzadku, a ta długa przerwa to tylko zimowy letarg ;) Cieszę sie, ze zdjecia się podobają, ogród dojrzewa, więc i klimat będzie się zmieniał z roku, na rok.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 09:57 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.576 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum