TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 16 Cze 2013 23:41 #169826

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jolu, ale masz trawnika! Taki równy,prostokatny, aż się prosi, żeby troche pofalować brzegi przy ogrodzeniu. :evil: :whistle: Wniosłoby to trochę dynamizmu, a Ty byś miała miejsce na nowe nasadzenia. :whistle: :happy: Całkiem poważnie. :idea1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 10:02 #169917

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu zapraszam do oglądania, ten rok jest u mnie dobry dla róż, przynajmniej jegio początek ;)
Nowe pragnienia :think: ja już nie mam :silly: Pielęgnacja roślin w ogrodzie zajmuje mi większość czasu. Sama diagnoza kondycji roślin = obejście rabat i ocena to całkiem sporo czasu, a często interweniować trzeba natychmiast.
Wczoraj zauważyłam, że niebezpiecznie wzrosła liczba chrabąszczy czerwcowych :club2: Miałam wzruszać rabaty, ale poczekam, nie będę ułatwiała szkodnikom dostępu do miękkiej ziemi :tongue2:
Marta nie wiem, u kogo trawnika więcej :funnyface: u mnie wydaje się proporcje są właściwe :think:
Uwielbiam przestrzeń :dance:
Do kącika wyniosłam jeszcze poduszeczki na krzesła, żeby było wygodniej.
Bożenko to jest zupełnie inna róża, niz większość w moim ogrodzie, całkiem sympatyczna, prawda?
Gosia ale, że się nie podoba :blink: niemożliwe :rotfl1: przecież jest interesujaca.
Dziękuje za życzenia :hug:
Kasiu dziękuję :hug: właśnie w tym drugim kąciku imprezowaliśmy /dużo powiedziane :silly: / w sobotę.
Fajne miejsce, a przygotowawszy preparaty odstraszajace komary można w nim spędzić całkiem sympatyczny wieczór.
Mebelki pośród róż stylowe, przy zastosowaniu poduch robią się wystarczająco komfortowe ;)
Ewcia, Małgoś, Iwonka, Madziu dziekuję bardzo :kiss3:
Aniu tyle miłych słów :oops: czy zasłużyłam ;) Pracy w ogrodzie ogrom i jeszcze forumowy najazd się szykuje :woohoo: Trzeba brać się do pracy, a tu takie upały nadają :blink:
Niedawno narzekaliśmy na deszcz, a wkrótce trzeba będzie zaczynać podlewanie :happy3: Nie dogodzisz ogrodnikom :happy4:
Pawełku u mnie to dopiero pierwszy taki płodny sezon u róż.
Najstarsze i największe zarazem krzaki potrzebowały trzech sezonów, aby się zadomowić ;)

Danuś będzie kanciasto :funnyface: przynajmniej jeszcze jakiś czas. Wiem, wiem, że trawnika jest dosyć, ale tak ma pozostać.
Pewnie, że można ponasadzać jeszcze roślinek przed różami, ale po co :think:
Róże są strojne same w sobie, potrzebują wiele zabiegów pielęgnacyjnych, więc musz mieć do nich łatwy dostęp. Za nimi pną sie clematisy, do których również musi być dostęp. Ot cała argumentacja ;)

A w ogrodzie ... nie samymi różami człowiek żyje :lol:
Żylistek szorstki /Deutzia scabra/ przyciąga wielkie ilości pszczół :woohoo: tak sie cieszę, że mają się czym pożywić w moim ogrodzie :happy4:

Motyle już krążą wokół budlei, muszą jednak poczekać jeszcze. Tymczasem myśle, ze zadowolą sie jeżówkami, które już zaczynają kwitnąć :lol:
Secret Lust

Ostróżki także rozwijają pąki
'Sweet Sensation'

'Summer Skies'

Clematis 'Princess Diana' zaczyna nieśmiało.

Clematis 'Multi Blue' odbijał w tym roku od ziemi :think:

Podobnie, jak 'Królowa Jadwiga'
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 10:47 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 10:12 #169921

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Wydawało mi się, że miałaś imprezować nad jeziorem? :think:
Róże kwitną niesamowicie! Chyba nigdy nie doczekam takich krzewów, ech ten cień.
Tez nipełniałam wczoraj basen. Maja byc upały, niech będzie się gdzie zamoczyć.
Błogie lenistwo mnie ogarnęło a ogród nie ogarnięty :oops:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 10:16 #169923

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Masz rację Jolu trudno dogodzić ogrodnikom, :crazy: to deszcze za długo,to upały znowu i podelewanie zaczyna się,,,ale urozmaicenie musi być,,,nonotoni nie mamy :happy:
Róże zkwitnięte cudnie,,,i za pewne cudnie pachną :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 10:23 #169929

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka miałam, miałam :lol: ale termin na ten tydzień przełożony, z powodu ... jak napisałaś nieogarniętych ogrodów :jeez:
Najpierw jednak spodziewam się gości w ogrodzie, to będzie masakra dopiero :silly: jak to wszystko oporządzić :oops:
Jak zobaczyłam prognozowane 34 stopnie stwierdziłam, że ochłoda niezbędna będzie :happy-old: jeszcze tylko muszę po materace na strych wskoczyć i ... mozna się moczyć :happy4:
Aniu pachną, pachną teraz cały ogród pachnie :lol:
Kończą piwonie biedne zbite deszczem, ale aromaty jeszcze wokół sie unoszą.
Róże zaczynają :flower2: pękają liliowe pąki, pomału otwieraja sie liliowce i jeżówki.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 10:32 #169933

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, spóźnione imieninowe buziaczki (ale za to dwa). :kiss3: :hug:
Pięknie wyglądają krzewy róż kwitnące tak obficie. :thanks:

A tulipanowcowi musiał prztrafić się jakiś grzybek. Trzeba skropić. U mnie w ubiegłym roku też go caś dopadło. W tym jak dotychczas jest czysty.
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 10:33 przez rm27.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 10:51 #169941

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Trochę spóźnione ale bardzo serdeczne życzenia składam i ja :flower1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 11:20 #169950

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko,
przyjmij i moje spóźnione życzenia. :flower2: :hug:
Dla róż chyba będzie wyjątkowo korzystny sezon, no to mamy to co lubimy. :hearts: Muszę przyznać, że Twój ogród bardzo jest elegancki na tych zdjęciach z dużym areałem trawnika. Wszystko idealnie zadbane. Mnie akurat ta przestrzeń trawniczana nie "martwi", bo wydaje się, że u zbieraczy roślin to "pewien taki dystans" jest nawet wskazany. :) :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 11:35 #169953

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A cóż to za wizytacji się spodziewasz, że się tak stresujesz nieogarniętym ogrodem ;)

Jolu, do jakiej wysokości dorastają u Ciebie odmianowe jeżówki? Zawsze myślałam, że to wysokie byliny, tymczasem jedna z posadzonych wiosną od MP zamierza kwitnąć na wysokości 10 cm :dazed:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 12:49 #169969

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jak ładnie komponują się róże z mebelkami :thanks: Nic, tylko przysiąść i podziwiać dzieło pracy Twojej :dance:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 21:41 #170106

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Pamelko bardzo ładne klematisy :hearts: , moje w tym roku dopiero rosną tak zimno było, że chyba fioletowy z czerwonym zakwitną bardzo późno, reszta też stara się nadrobić czas utracony przez deszcze i przenikliwy chłód.
W tej chwili to ciepełko gdzieś od Was przyszło do nas i trzy dni już mamy upalnie :dance: , ale troszeczkę mi przykro ,że tak późno przyszło, bo ja 19.06. już wracam do pracy :placze: , starałam się uporządkować wszystko chociaż w ogrodzie, bo w domu nadal remont i rozgardiasz. :think:
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 21:42 przez Małgorzata124.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 22:07 #170132

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
pamelka wrote:
Najpierw jednak spodziewam się gości w ogrodzie, to będzie masakra dopiero :silly:
To mamy przyjeżdżać czy nie przyjeżdżać? :rotfl1: I czy kostium brać? :lol:
Ja to się spodziewam raczej dla mnie masakrycznych doznań, jak sobie porównam na żywo Twoje i moje róże... :P
A ziemię, przypominam, według mądrej księgi ;) wzruszamy wiosną! :lol:
Staśmiona jeżówka super!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 22:28 #170150

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku a ja w zamian dwa buziaczki w podzięce za pamięć :kiss3: :hug:
Tulipanowiec jakoś się trzyma, nie zauważyłam więcej zmian. Teaz nawet nie ma kiedy pryskać, bo saharyjske upały zwitały na Lubelszczyznę :happy: Róże rozkwitają dalej :happy4:
Dziękuje Wiesiu :hug:
Danielo dziękuję :kiss3:
Masz rację areał trawnika jest bardo korzystny. Trzeba wziąc poprawkę na fakt, że niewielkie teraz drzewka z czasem staną sie sporymi, kilkumetrowymi /niektóre/ drzewami. Wówczas najlepiej będzie można docenić trawiasty, zielony dywan, grę światła i cieni pośród gałązek.
Markito forumowa to ma być wizytacja, a goście zacni z pięknych, zadbanych ogrodów :) Tak wiec moje zakątki, o które dbam ... że tak powiem okresowo /jak tam skończę muszę zaczynać od nowa :blink: / mogą się okazać niezbyt atrakcyjne :oops:
Duży ogród to wiele pracy, ale o tym akurat chyba wiemy najlepiej :P Żebys zobaczyła co ja mam za ogrodzeniem :jeez:
A nie zamawiałaś od Pana Marka czasem jeżówki Piccolino? Ta ma być mała.
Zdarza się oczywiście, że młode roślinki, często siewki kwitną nisko, zbyt nisko, jak nam się wydaje.
Nic sie nie martw, zadomowią się i wyrosną w wielkie, wysokie kępy. Jutro cyknę moje.
Anetko i właśnie tak robię, wychodzę i siadam na krzesełku z podusią /a jakże/, nie na długo co prawda, bo zaraz coś do roboty znajdę :rotfl1:
Małgoś dasz radę :hug: ja pracuję cały tyzien roboczy i musze pogodzic jedno z drugim :oops:
Powiem więcej, rozgardziasz w domu gorszy w odczuciu jednak niż w ogrodzie. Kiedy zakończą się domowe prace?
Cieszę się, ze i do Was zawitały letie temperatury, roslinki teraz ruszą na wyścigi.
Marta przyjezdżać, a jakże :woohoo:
Kostiumy nie są wymagane, zawsze możne w bieliźnie lub bez niej :silly: sie ochłodzić :rotfl1:
Jako gospodyni moge dac dobry przykład :funnyface:
Ja się spodziewam srogich spojrzeń w kierunku niewypielonych chwastów :jeez: Nic to wezme wolne dni i popracuję w pocie czoła :flower:
Wzruszamy wiosną, ale poezją :rotfl1: U mnie ziemia, jak kamień, musze teraz wzuszyć, aby przyjęła wode w określonej lokalizacji :happy-old:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 22:43 #170164

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
pamelka wrote:
U mnie ziemia, jak kamień

Czyli niewzruszona, twardzielka ... ;)
Nawet te zachody słońca ,takie romantyczne nic nie pomagają?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 22:51 #170172

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziu nic, a nic nie pomagają :lol: poezji jej czytać nie będę, ani śpiewać ballad :happy3: już wolę grackę i do pracy :rotfl1:

Na chwilę chciałam jeszcze o clematisie Roguchii.
U mnie dzielnie wyprzedza minę i oto, jak rośnie :lol:

Pergola do szczytu obrośnięta i kwitnienie niezgorsze. Tak wiec dsje radę i na drewnianych wysokich podporach.

'Alchymist'

Widoczki

Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 23:36 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Cze 2013 23:33 #170210

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Te domowe prace to nie wiem, maż sam wszystko robi, jest po zawale i za ciężko nie może pracować , więc czekamy do piątku na syna który przyjedzie pomóc. :flower2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Cze 2013 18:17 #170425

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
pamelka wrote:

Widoczki

:thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Cze 2013 19:34 #170440

• Tebi
  • Tebi's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
O matko :ohmy:
Jolu, Pamelko, mowę mi odjęło.".. na widok tego widoku :thanks: :supr3: i oczywiscie jestem zachwycona kwitnieniem róż.....Boskie są...kiedy moje takie będą :whistle:
Pozdrawiam, Justyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.529 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum