TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 17:50 #195584

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula pochwal się ile tam dziś we dwójkę uszarpaliście ;) ? Ale może już bez fotek :happy3: , bo co niektórzy nerwowo reagują :rotfl1:

Dorcia mało doniesień z ogrodu, bo skąd ma być więcej, jak się nic nie robi :rotfl1:
Wczoraj widziałam się z panią Ewą, podobno ma przyjść w środę :whistle: , wyznaczyłam nawet granice nowych rabat, ale koszmarnie to wygląda, bo musiałam użyć węża i trzech rodzajów sznurka :jeez: , wszystko było za krótkie :angry:
Poza tym posadziłam trochę cebul, dwie żurawki od Romy i przesadziłam zimowita spod róży :happy3: , no huk roboty, czyż nie :rotfl1: . Czujesz się zmobilizowana :devil1: ?
Niemniej, jeśli pani Ewa rzeczywiście się pojawi ;) , robota ruszy chcąc nie chcąc :wink4:

Martuś zdjęć grzybowych chyba już nie będzie ;) , Ulce też zakazałam :rotfl1:

Marto i te też są czernidłaki ;) , ale jeszcze dam im chwilę na pokazanie się w swojej pełnej, czarnej krasie :devil1:
Klęska urodzaju maślaków trwa nadal :rotfl1: , mimo sporych posiłków zaangażowanych do opanowania tejże :happy3: , poza tym przyjeżdża mnóstwo obcych ludzi, a i tak wszyscy razem nie są w stanie wyzbierać tego dobra :tongue2:
Maczek faktycznie cudny :woohoo: , a czemuż to maczki przestały Cię już interesować? Czy jest coś o czym powinnam wiedzieć :rotfl1: ?

Edytko pierwsze maczki dostałam od Siberki, były białe i żółte, kwiaty miały pojedyncze i listki zupełnie inne :think: , nie wiem jakie to gatunki, ale nazwa odmiany tego mojego, to 'Bolero'.

Obserwując ostatnio rośliny w ogrodzie, doszłam do wniosku, że teraz swój czas zdecydowanie mają żurawki :woohoo: .
Roślinki te nigdy nie były w centrum mojego zainteresowania ;) , niemniej doceniam ich walory jako kolorystyczne elementy kompozycji :P i doskonałe wypełnienie przodu rabat :silly: . Ponieważ rzadko się u mnie pojawiają, a przecież na to zasługują :lol: , dziś post cały sponsorowany przez żurawki :happy4:
Niestety zupełnie nie mam głowy do ich nazw odmianowych :oops: , zaraz będę prosić o pomoc w identyfikacji i podpisywaniu ;) . Tak więc bardzo proszę o powstrzymanie się od pytań "co to za odmiana?" :happy3: , do czasu aż uzupełnię podpisy :P

Heuchera 'Melting Fire'
DSC_8374.JPG

Heuchera 'Velvet Night'
DSC_8376.JPG

Heucherella 'Brass Lantern'
DSC_8377.JPG

Heuchera 'Cafe Ole'
DSC_8378.JPG

Heucherella 'Tapestry'
DSC_8379.JPG

Heuchera 'Blackberry Jam'
DSC_8381.JPG

Heuchera 'Lime Marmalade- kundelek'
- ponieważ ma ciemny spód liścia, a oryginalna jest cała żółto-limonkowa
DSC_8382.JPG

Heuchera 'Peach Crisp '
DSC_8383.JPG

DSC_8390.JPG

Heuchera 'Green Spice'
DSC_8392.JPG

Heuchera 'Sugar Plum'
DSC_8402.JPG

Heuchera 'Sparkling Burgundy'
DSC_8403.JPG
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2013 18:16 przez Igor.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 18:18 #195593

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Używając swojej magicznej opcji, podpisałem zdjęcia, bo potem byśmy nie doszli do ładu i składu.
Czarna nie wiem co to za jedna, nie lubię takich więc mam problemy z identyfikacją.
Reszta raczej dobrze opisana, ale czasem różnią się tylko kwiatami. Np Sugar Plum i Spellbaund bardzo podobna.
Teraz proszę ładnie powstawiać do bazy :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 19:17 #195610

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Igorku ależ Ty szybki jesteś :woohoo: , bardzo dziękuję :hug:
Może tę jedną Marta rozpozna, bo wszystkie mam od niej :kiss3:
Pewnie, że powstawiam :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 19:50 #195622

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
O matko, jaka cudna 'Sparkling Burgundy' :woohoo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 20:53 #195653

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Zmobilizowałaś mnie samym wspomnieniem o Pani Ewie :happy: . Aż strach pomyśleć co to się będzie działo jak Tobie tyle materiału było potrzebne na wyznaczenie nowej rabaty :dazed: . Ale ja się nie dam - od jutra chyba już wszystko wróci do normy - czytaj... synuś pójdzie do szkoły, a ja biorę się za robotę :woohoo: .

Jeśli chodzi o żurawki, to ja doszłam dokładnie do takiego samego wniosku. Aż mi głupio, że przez cały sezon traktowałam je tak po macoszemu :oops:. Muszę też zrobić fotki swoim, to może Igor i do mnie zawita w celu nadania nazw :P .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 21:01 #195660

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
I odwiedzać bazę, wklejać zdjęcia, dzielić się doświadczeniami na temat odmian- bo czuję, że tylko ja tam zaglądam ostatnio :cry3:
To jest strajk ostrzegawczy :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Wrz 2013 22:52 #195720

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
markita wrote:

Jadziu to prawda, że duży teren daje dużo możliwości, ale wierz mi, jak myślę o tym, że aby coś posadzić, muszę najpierw zerwać trawnik - czasami zupełnie mi się odechciewa :huh:

Właśnie ten etap mam już za sobą, hura, hura, hura. Teraz czas na przesadzanie lubię, ale trochę się boję bo przesadzane będą dość duże roślinki.

Jak na osobę, która nie przepada za żurawkami to niezła kolekcję masz ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 19:45 #196246

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko to jedna z największych moich żurawek :woohoo: , nawet nie przypuszczałam, że mogą dorastać do takich rozmiarów :lol:

Dorcia dziś to dopiero mogę mobilizować, bo prace wreszcie ruszyły :woohoo: :dance: . Rabaty nie tyle duże są, co długie :whistle: :rotfl1: , dlatego materiału zbrakło :happy4: . A jutro i tak od nowa muszę wyznaczyć granice, bo pies sznurki porozwlekał :jeez:

Igorku tylko się nie denerwuj, bo jeszcze nie zdążyłam powstawiać :oops: , ale zobacz ile u mnie się dzieje, jak tylko uporam się z trawą :evil: , z przyjemnością zasiądę do bazy i podzielę się czym chata bogata :kiss3:

Iwonko to nie tak, że nie przepadam za żurawkami ;) , po prostu nie są u mnie na pierwszym miejscu, ale je lubię :silly: . Wszystkie pierwsze miejsca są zajęte przez kwiaty :flower2:

Czas jesiennych zmian nadszedł :woohoo: , niechciej musiał odejść :rotfl1: , bo róże zamówione, a czas odbioru zbliża się nieubłaganie :happy3:
Po 5 tygodniach oczekiwania :whistle: doczekałam się wreszcie na panią Ewę, ale warto było :silly: . Matko :jeez: , co ja bym bez tej kobiety zrobiła :dazed:
A ponieważ ona pracuje jak robot :tongue2: , nie da się w jej towarzystwie nie pracować, ba, nie da się pracować wolniej :rotfl1:
Tak więc chociaż trawę wywalała ona, ja też nieźle się zmachałam :ouch: . Przewaliłam 3 kompostowniki oraz sporą pryzmę :supr: , przesiałam kilkanaście taczek kompostu i wydłubałam z pół wiadra pędraków :sick:
Potem utylizowałam zmarzniętą dynię w ilościach hurtowych :jeez: , opróżniałam doniczki z jednorocznymi, z doskoku przesadzałam co mi się przypomniało :tongue2: . Nie posadziłam tylko ani jednej cebulki :happy3: , ale jutro też jest dzień :P
Z tego wszystkiego zdążyłam cyknąć tylko trzy fotki z balkonu :oops:

Tak było o godzinie 7 rano

DSC_8411.JPG

a tak o 16 :woohoo:

DSC_8412.JPG

Zabrakło jednej taczki do wykończenia pierwszej części, na której w przyszłym roku powstanie nieformalny warzywnik połączony z rabatami kwiatowymi :fly:

Z jeszcze rzut oka z balkonu na moje dwa nowe potężne kompostowniki :woohoo: o łącznej pojemności 1500 litrów :dance: . Jest szansa, że zostaną w całości wypełnione trawą :think: , bo już zostały dziś "napoczęte" :wink4:

DSC_8413.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 20:23 #196258

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No nieźle, nieźle :bravo: . Fajna ta nowa rabata się szykuje :woohoo: . Pani Ewa faktycznie jak robot :dazed: , kupa roboty w jeden dzień :ohmy: .
Niechcieja to było razem z tymi pędrakami do wiadra, a potem? :think: ... do kominka :evil: .

W obliczu takich postępów w pracy wybaczam małą ilość zdjęć :P . Wybaczam też dlatego, że ja dziś ogrodowo byłam nieczynna :cry3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 20:55 #196261

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Żurawki mam podobne..tą bez nazwy zielono-brązową też mam bez nazwy..trawnik ładnie się kurczy ..ładna rabata powstała a z góry wszystko ładnie się prezentuje ..grzybów zazdroszczę w naszej okolicy nie ma..

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 21:02 #196262

• Roma
  • Roma's Avatar
No nie!! jestem w szoku,może mi zdradzisz jak pozbyłaś się "Niechcieja"? Od trzech dni nie mogę się zebrać w sobie a robota idzie mi jak po grudzie :hammer: Nie posadziłam jeszcze ani jednej cebulki a mam ich całkiem sporo.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 21:22 #196272

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak już przeczytałam, że węże i sznurki do wytyczania rabat się skończyły, to już miałam zażartować, że jakoś mało tego węża i tych sznurków być musiało! :lol: Ale nie! Marta, ale rozmach, to lubię! Za zielonym wężem też rabata się szykuje! Oj, ładnie będzie! Pani Ewa to skarb, na który, jak widać, warto 5 tygodni czekać! :lol:
Igor, świetne masz oko do żurawek! :bravo:
Edit. Zapomniałam o maczkach... Miałam ich sporo, ale sporo mam też pędraków, które maczki uwielbiają... To postanowiłam im nie fundować tak pięknej strawy... ;)
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2013 21:32 przez artam.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 21:30 #196280

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
wow.......pani Ewa to chyba jakiś robot......tyle trawy usunęła :blink:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Paź 2013 22:22 #196291

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ponieważ masz pomoc, to nie czuję się nic winna,że jesienią też jest darcie trawy, choć się zarzekałaś :lol:
Ładne zdjęcie porównawcze, ładne, to znaczy doskonale widoczna różnica.
U mnie zbyt szybko się ściemnia ;) a też mam zaplanowane sadzenie.
Marta, czy Ty nie lubisz piwonii? nie pamiętam ich u Ciebie.
Ja sadzę piwonie, to znaczy muszę je posadzić, bo "przyszły"
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Paź 2013 00:14 #196301

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
O proszę. Kawał roboty odwalony. Czy też będziesz robić ścieżkę? Gdzie wywalasz darń do kompostowników? Fajne są. Ja mam tylko jeden. Czasami mam wrażenie, że już nic tam nie wejdzie i po dwóch tygodniach patrzę a on jakby zmniejszył zawartość :) Już się nie mogę doczekać kiedy biedę mogła w końcu skorzystać z tego złotka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Paź 2013 08:22 #196309

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O faktycznie rozmach jak się patrzy :woohoo: Tylko czemu ta rabata miejscami taka zębata? :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Paź 2013 08:35 #196315

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
no,no całkiem ładniutka rabatka bedzię :bravo: :bravo: :bravo:
a żurawkowe portreciki piekne,,,dobrze,że ich przymrozki nie ścinają,,to jeszcze jakies kolorki w ogrodzie są :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Paź 2013 20:58 #196388

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
OMG, ile nowego obszaru do pielenia :happy3: :happy3: :happy3:

Czymś tę darń przekładaj w kompostowniku może... będzie bogatszy kompost. Może gdzieś za płotem nagrab trochę liści :think:
Jeśli będzie jeszcze trochę ciepła, można polać zawartość emami!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.520 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum