TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Paź 2013 13:01 #197040

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta Ty mnie nie zawstydzaj, please :oops: Nie wyrabiam się z porządkami na isteniejących, a Ty nowe rabaty szykujesz :woohoo: To dopiero będą różanki :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 00:31 #197166

• lora
  • lora's Avatar
Witaj Marto rany ale zmiany u Ciebie...mam pytanko byłam na działce u Uli widziałam szałwię
omszałą he, he podobno masz jej bardzo dużo...czy mogę zapisać się w kolejce do niej...
... mój pomagacz ostatnio poddał się procentom...i kicha... :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 15:34 #197271

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Za wszystkimi powtórzę tylko WOW :bravo: Mówisz miejsce na 30 róż, jak znam Jadzię ona by tam zmieściła ze 100 :rotfl1: I też się pytam jak można nie lubić przetaczników. Mam tylko jeden, ale szykuje się na wiosnę, aby zakupić sobie kilka odmian - bo są przecież niezawodne do zadarniania, a kwiaty też piękne.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 18:27 #197289

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dagmaro biały bodziszek mówisz ;) , chyba muszę tam wrócić i przejrzeć jeszcze bodziszki :rotfl1:

Siberko to nie ja jestem tym robotem, to pani Ewa :happy4:
Trawka akurat zdążyła się zazielenić po ostatnich deszczach ;) , to i wyglądała nie najgorzej :silly: , ale mnie nawet najpiękniejszy trawnik nie wzrusza :wink4: , co innego udana rabata :woohoo:
Przy podkładach rośnie szpalerek petunii (surfinii?) Million Bells, która miała się z nich zwieszać, ale wolała włazić na warzywnik :jeez: . Powiększyłam warzywnik między innymi po to, żeby jeszcze dalej odsunąć się od podkładów, dopóki nie będzie mnie stać wymienić je na murek kamienny :oops:

Dorcia wiem, że jesteś miła :hug: , ale przecież takie ilości wywalonej trawy to dla Ciebie betka :silly: , sama jedna robisz taką robotę, że mnie to dopiero zatyka :supr:
Za to teraz chyba osiadłam na laurach :rotfl1: , bo nic nie robię, tylko znów do lasu latam :happy3: :crazy:
Dziś w pół godzinki nazbierałam na zupkę :drool:

DSC_8438.JPG

Gorzatko zawstydzasz mnie :oops: , zwłaszcza, że mój udział w tym zrywaniu był znikomy :whistle:
Ja nie wiem, czy takie ogromne te perspektywy ;) , wszystko już rozplanowane :rotfl1:

Martuś swoją drogą mogłabyś podpowiedzieć Gorzatce jak na małej działeczce ciągle uszczuplać trawnik :rotfl1: . Nawet jak posadzę wszystkie jesienne zakupy, wciąż Cię nie doścignę w ilości róż... :wink4:

Dorotko dzięki :hug:
Uchetałam się głównie przy kompoście :jeez: , bo trzeba było szybko miejsce robić dla ciągle przybywającej trawy :happy3: , przekładać gałązkami, sypać przyspieszacze i podlewać :tongue2: . No i na bieżąco kopałam i czyściłam ze śmieci i kamieni nowe przestrzenie :P
Wiem, że to dużo zrobić od razu miejsce dla 30 róż, ale to też dlatego, że fala będzie typową różanką, a w moim ogrodzie większość róż rośnie na rabatach mieszanych.

Margolciu dziękuję :hug:
Już niedługo jadę po zamówione różyczki, jak wrócę natychmiast się pochwalę :P

Elu wiesz, że jesteś "matką chrzestną" tej rabaty :hug: :wink4: , w końcu to Twój pomysł na tyle mocno utkwił mi w głowie, że postanowiłam wprowadzić go w czyn :happy3: . Czy tak właśnie to sobie wyobrażałaś?
Ja też już się tak nie przejmuję jak mi perz wpadnie do kompostownika ;) , właściwie to brakuje mi tylko rozdrabniarki do gałęzi, bo sporo chabuzi muszę palić :jeez:

Piotrku ilość darni oceniam na około 2000 litrów ;) , biorąc pod uwagę pojemność kompostowników :silly:
Pomimo tego wciąż uważam, że mam nadal za duży trawnik :rotfl1: i na wiosnę znów go trochę zmniejszę :happy3:

Marto jak już pisałam ostatnio Romie, dla mnie największą motywacją do pracy jest towarzystwo ;) , samemu tak strasznie się nie chce :jeez:
Jak to za co lubię przetaczniki :dazed: , a jak można ich nie lubić :silly:
Przede wszystkim kwitną w moich kolorach :P , nie grozi mi jakaś żółta pomyłka :rotfl1: , poza tym uwielbiam kłosowe kwiatostany :P , komponują się pięknie z większością bylin, a z różami tworzą wręcz duety doskonałe :woohoo: . W dodatku część z nich ma ozdobne liście :lol: . Nie chorują, nie wymarzają - mało jeszcze? :wink4:
Tamte grzybki były felerne, ale ostatnio znalazłam pod własną sosną :happy3:

DSC_8404.JPG

Jadziu dziękuję :hug: , bez tej pomocnej dłoni nic bym nie zrobiła :oops: :jeez:
Jak przywiozę róże to się oczywiście pochwalę ;) , zobaczymy co mi tam wpadnie pozaplanowo :happy3:
Oprócz marcinków w tym roku postawiłam na chryzantemy :flower2: , ale one dopiero zaczynają :dry:

DSC_8458.JPG

DSC_8462.JPG

Edytko widziałam Twoje nowe rabaty :bravo: , nie rozumiem tylko dlaczego ciągle jesteś z nich nie zadowolona i wciąż je przerabiasz :dazed: . I tak samo jak Marta uważam, że te przy ławeczce są za wąskie :rotfl1:

Romciu no muszę gonić Ciebie i Dorcię :rotfl1: , więc czasami następuje taki zryw :devil1:
Ja za to nie mogę spać jak pokazałaś rozdrabniarkę :rotfl1:

Ula przecież widziałaś panią Ewę w akcji :rotfl1: , nie powinnaś być zaskoczona :happy4:

Jaguś wiosną... ja też będę kopać :rotfl1:
Białe marcinki mam ;) , jedne wyższe kwitną tak

DSC_8449.JPG

a drugie niższe tak :P

DSC_8467.JPG

oczywiście nie wiem, czy w przyszłym roku te niskie nie staną się wysokie :happy3: :crazy:
Podzielę się chętnie fioletowymi :kiss3: , a takie amarantowe masz?

DSC_8444.JPG

Cytryńca traktuję absolutnie po macoszemu ;) , żadnych starań ani zabezpieczeń :silly:

Wiesiu absolutnie się z Tobą zgadzam :P i nawet Marcie wykład na temat przetaczników zrobiłam :rotfl1:

Aniu dzięki :hug: , mam nadzieję, że będzie cudnie ;) :whistle:

Jolu o jakim zawstydzaniu mówisz :dazed: :jeez: , ja Cię gonię ciągle przecież :tongue2: , bo choć tylko pół roku wcześniej zaczęłaś, to przez trzy lata tyle zrobiłaś, że jeszcze ze dwa będę gonić :tongue2:

Misiu jak miło Cię widzieć :hug:
Szałwii omszonej faktycznie mam sporo ;) , miałam ją również na spotkaniu we wrześniu, jak to się stało, że się nie zgadałyśmy :dazed: . Ale nic straconego ;) , wiosną znów będę miała las siewek, mogę Ci nimi pół skarpy obsadzić :rotfl1:
Moja pomagaczka też kazała na siebie długo czekać ;) , ale się w końcu doczekałam :happy4:

Iwonko dziękuję :hug:
Moje szacunki były wstępne :P , być może zmieści się tam więcej :woohoo:
To nie ja nie lubię przetaczników, tylko Marta Artam ;) , ja je uwielbiam :hearts: i też planuję kolejne zakupy :P

Ufff! :ouch:
Czy nikogo nie pominęłam :oops: , bo tylu gości to ja chyba jeszcze nie miałam, bardzo Wam dziękuję :thanks:
Dla wszystkich jesienne berberysy :hearts:

DSC_8453.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 18:48 #197292

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
narobiłaś mi smaka tymi grzybkami.....a myśmy ciągle do tego lasu nie pojechaliśmy...tata wciąż się miga :hammer:
ale dziś mamcia kupiła u znajomego troszkę i pożeramy :wink4:

hehe no jakoś można uszczuplać trawnik.......ale to akurat nie moja zasługa tylko Szkodnika :rotfl1:
ta pokazuje palcem gdzie mogę uszczuplać a ja tylko usuwam.......działka jak nic jest z gumy :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 18:49 #197293

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś chryzantemy przepiękne...... uwielbiam te kwiaty..... koniecznie muszę posadzić więcej kolorków.....to głównie one i marcinki powodują, że jesień jest kolorowa i piękna :hearts:
Twoje w pięknych zwartych kępkach, ile razy je uszczykiwałaś w sezonie??? A może to nowe nasadzenia???
Amarantowy marcinek super :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 21:07 #197314

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, ja zawsze jestem miła - choć dziś na przykład byłam bardzo niemiła - ale to w reakcji na to jak mi jedna osoba podniosła ciśnienie :evil: . No cóż ujawniłam dziś na wywiadówce swoje skłonności do słowotoku :rotfl1: . Aż mi w gardle zaschło :happy3: .
Ale nie o tym chciałam :P .... ja na prawdę jestem pod wrażeniem efektów ostatnich prac u Ciebie. Przede wszystkim dlatego, że ja wiem ile to pracy i wysiłku. Zatem szczerze doceniam i dlatego chwalę :P .

A te marcinki co są niskie, to jakiej są wysokości? Bo mi się podobają takie co mają max 50-60cm :whistle: . Te wielkie krzaczory to do mnie nie mówią :oops: .

Miłość do przetaczników mamy wspólną ;) - dokonując zakupów pamiętaj żeby tych co ja mam nie kupować :teach: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 21:07 przez dorciaj.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 21:13 #197315

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Markiciu... już Ty zakusów na mój trawnik nie czyń, nie dość Ci swojego? :funnyface:
Technika odtrawniczania nie jest mi obca, wszak pierwotnie całe wielokąty były trawnikiem (słyszałam! Słyszałam ten złośliwy chichot! No dobra... czymś-w-rodzaju-trawnika :devil1: )
Szalejcie tam sobie z panią Ewą, a ja spróbuję zachować trawiaste status quo ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 21:30 #197318

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
.Nie dosyć ,że masz las pod nosem ,to jeszcze i w ogródku rosną Ci grzybki :bravo: Mówią ,że od nadmiaru głowa nie boli
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 22:40 #197330

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-jeśli masz białe niskie marcinki to proszę pamiętaj o mnie :kiss3:
Co zaś tyczy się rozdrabniacza to nic bardziej prostszego jak napisać list do św. Mikołaja a nuż spełni Twoją prośbę :P
W mojej maszynce rozdrabniam prawie wszystko co trzeba rozdrobnić,nawet korę rozdrabniam.Jutro np.jutro pod nóż idą aksamitki i naziemne części mieczyków i irysów.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 23:07 #197337

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, :)
prawdziwa z Ciebie pogromczyni trawnika! :bravo:
No i różanka będzie nowa. Zmiany, zmiany, zmiany! :supr3:
I grzybki ładne rosną.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Paź 2013 23:44 #197342

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
MArta w tym sensie to mne nie goń :happy-old: pracy tyle :jeez: zdrowie nie pozwala, a tu jesień nadeszła szybko i zaraz przmrozki :blink: Ty wiesz ile pracy, jak sie pracuje zawodowo

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Paź 2013 07:57 #197348

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Marto :bye:
A ja podziwiam chryzantemki,,śliczne kępusie i tyle mają kwiatów,oj pięknie,,pięknie. :)
moje małe pojedyncze gałązki i kwiatu mało :(
Czy ty je przycinasz???

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Paź 2013 21:25 #197478

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Widzisz Marta, jak to jest? Wystarczy przekopać pół ara ziemi ;) i wszyscy w zachwycie czoła chylą! :happy: Nic tak nie zachwyca ogrodników jak taki kawał czystej, przygotowanej do nasadzeń ziemi! :rotfl1: Zazdrościmy Ci! :lol: No to teraz świadoma odpowiedzialności nie możesz zawieść... ;) Nie zawiedziesz! :) Nawet jeśli pomarańczowych róż tam nie będzie... ;)
Dziękuję za wykład o przetacznikach, bardzo kształcący, ale i tak nie polubię... ;) A są białe? ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Paź 2013 21:58 #197489

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Tak,to warte wpisu,mysle i ja o takiej fali,nie różanej co prawda,kto to jednak ogarnie w sezonie :whistle: .....zaiste pokibicuję ochoczo,a jakie róże będą na fali??????

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Paź 2013 22:09 #197495

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
U Marty niezmiennie na fali ;) są różowe róże... :lol: I już się nie wtrącam dalej! ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Paź 2013 10:24 #197577

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, fioletowe mam, o amarantowych nic mi jeszcze nie wiadomo. Był jeszcze jeden krzaczek cały w pąkach ale zielonych więc i kolor nadal pozostał niespodzianką. Jakby co to będę pamiętała kto ma ;) Floks faktycznie okazał się białym z różowym środkiem - śliczny :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Paź 2013 21:29 #197845

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Martuś mnie na szczęście nikt nie musi wozić na grzybki :P , choć widzę, że powoli się kończą, przydałby się jakiś deszczyk :think:
Niezmiennie nie mogę się nadziwić jak na swojej powierzchni mieścisz ponad 70 róż i trawnik, który ciągle uszczuplasz :rotfl1:

Aguś nie znoszę jesieni :sick: dlatego w ramach oswajania zaczęłam wprowadzać jesienne kwiaty :P . W zeszłym roku nakupiłam marcinków :P , które teraz cieszą, a w tym sezonie zakupiłam 10 odmian chryzantem - tu odpowiedź na Twoje pytanie ;) - są to nabytki tegoroczne, sadzone na początku lata. Przycięłam wszystkie tylko raz po posadzeniu. W przypadku niższych wystarczyło, ale te wyższe chyba wymagały jeszcze uszczknięcia, bo leżą :dry: . Choć gdybym jeszcze raz przycięła, to na pewno nie zdążyłyby zakwitnąć :think:

Dorcia też wczoraj miałam wywiadówkę ;) , ale u nas spokój, małą awanturkę zrobiłam kameralnie, po zebraniu :happy3:
Białe marcinki niskie mają obecnie około 20 cm wysokości, ale nie sugerowałabym się tym nadmiernie :whistle: . W zeszłym roku kupiłam tej samej wysokości mocno fioletowe, w tym roku osiągnęły spokojnie 60 cm :silly:
Mam jeszcze blado fioletowe niskie, tak około 30-40 cm, dostałam w zeszłym roku od koleżanki i te wyglądają mi na trwale niskie ;) . Ja tych bardzo wysokich, powyżej metra, unikam. Miała je moja mama, wykładały się i strasznie łysiały dołem :dry:
Jak będę zamawiać przetaczniki, to jeszcze się z Tobą skonsultuję ;)

Gorzatko jakie tam zakusy :devil1: , ot, mały fermencik chciałam zasiać :devil1:
Ale próbować zachować status quo możesz :whistle:

Jadziu zaraz las ;) , lasek malutki ledwie :happy3: i przez 3 lata z czterech, kiedy po nim chodzę, żadnych grzybów nie było :happy4: . Ale te pod własną sosną trochę mnie zszokowały :silly:

Romciu oczywiście, że będę pamiętać :hug: , choć nie mogę dać gwarancji, że w przyszłym roku będą tak samo niskie ;) , ale do półtora metra na pewno nie dorosną :rotfl1: . Rozdrabniacz już jest pod obserwacją :search: :wink4:

Danielo sama jestem ciekawa dokąd ja będę z tym trawnikiem walczyć :rotfl1: , bo wciąż i nadal jest za duży :happy3: . A róż przybywa mi regularnie każdej wiosny i jesieni, to i różanki nowe muszą się pojawiać :dance:

Jolu ja nieustająco mam przekonanie, że to trawnik wymaga najwięcej czasu i pracy ;) , a satysfakcja jakaś taka niewspółmierna :rotfl1: . Jak wiesz, nie pracuję obecnie zawodowo ;) , kto wie, ile taki stan rzeczy potrwa, więc korzystam :rotfl1:

Aniu takie ładne i zwarte kępki mają te najniższe chryzantemki, wyższe już się tak nie prezentują ;)
Moje wszystkie to tegoroczne nabytki, sadzone wczesnym latem i przycinane tylko raz, po posadzeniu.
Tutaj grupka trzech odmian, z tyłu najwyższa, wyraźnie odbiega, czyż nie :wink4:

DSC_8490.JPG

Marto mam nadzieję, że nie zawiodę i nie zmarnuję tej ziemi wydartej z trudem spod trawska :tongue2: :happy3: . Pomarańczowych róż faktycznie nie będzie, tak samo jak żółtych :rotfl1: , ale inne kolory - i nie tylko różowe - i owszem :devil1:
Nie rozumiem zupełnie Twojej niechęci do przetaczników :huh: , białe są, a jakże ;) , fotka dzisiejsza :P

DSC_8478.JPG

Ewo pomysł nie jest zastrzeżony ;) , rób falę, będziemy porównywać :woohoo:
Na mojej będą między innymi: Myriam, Gospel, J. W. von Goethe, James Galway, Brother Cadfael, Artemis i inne :P

Marto ... i wszystkie inne, które się z różowym komponują :P :rotfl1:

Jaguś w takim razie obserwuj ;) , a fioletowych ile masz odcieni, bo ja trzy :P ?

No i mamy piękną, złotą jesień :woohoo:
Zbytnio się ostatnio nie przepracowuję w ogrodzie :whistle: , tu jakieś 10 cebulek wsadzę, tam jakieś zapomniane żurawki się posadzi, gdzieś się troszkę mieczyków wykopie, czasem jeszcze jakieś balkonowe się wyrzuci na raty, kompost się posypie i podleje :silly: , powalczy się chwilę z nornicami :evil: i czas leci :rotfl1:

DSC_8468.JPG

DSC_8479.JPG

DSC_8450.JPG

DSC_8425.JPG

DSC_8456.JPG

DSC_8460.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.702 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum