TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Paź 2013 11:42 #199451

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Elu i tak mam wyrzuty sumienia, że siedziałaś na dworcu pół godziny :jeez:
Nie mogę skojarzyć gdzie mogłaś spotkać mojego M., skoro podczas Waszych odwiedzin był w rozjazdach? ;)
Co do orzecha, to moja mama posadziła właśnie taki owoc orzecha, który u sąsiadów jej się spodobał (też z tych wielkich) i po około 10 latach doczekała się własnych orzechów :wink4: . Dobra wiadomość jest taka, że są takie same :woohoo:

Gorzatko okazuje się, że o moim życiu prywatnym wie więcej osób niż mi się zdawało ;) :happy3: , ale Wasza dyskrecja uśpiła moją czujność :wink4:
My się wcale Joli nie dziwimy :rotfl1: , przecież jak czytasz, to widzisz, że wszystkie jak jeden mąż uważamy, że pan Tomek jest bardzo fajny :woohoo:

Dorcia zwłaszcza, że oprócz jarząbka jechała u Ciebie większa część moich zakupów :rotfl1: oprócz różanych ;)

Dorotko no fajnie było :silly: , zresztą Ty wiesz jak :hug:
Pomagamy Eli jak możemy, żeby zminimalizować trudy wożenia roślin busem, ale nie na wszystko mamy wpływ ;)

Margolciu jak widzisz grono szkółkingowe ciągle się powiększa :woohoo: , mam nadzieję, że przyjdzie taki moment, że do nas dołączysz :hug:
Budka to już odległa przeszłość ;) , ale 10 lat z życia trudno wymazać :silly:

Jolu a mnie wizyta na polu odwiodła od pomysłu zakupu Charming Piano ;) , jakoś ten nierozwinięty pąk nie przemówił do mnie :dry:

Edytko, Wiesiu w kwestii wrotyczu chcę podkreślić, że stosuję go wyłącznie jako środek przeciw szkodnikom, a nie chorobom :idea1: . Oprysk z gnojówki z wrotyczu (najczęściej nierozcieńczonej :whistle: ) z dodatkiem sody oczyszczonej (pół łyżeczki na litr) i mydła potasowego (łyżka na litr) stosuję na mszyce, skoczki, ogrodnice i co tam jeszcze szkodzi :devil1:
Jeśli takie opryski mają jakieś działanie grzybobójcze, to byłam go nieświadoma :happy3: . Zresztą wcale nie wszystkie róże mam takie zdrowe :oops: , tych po prostu nie pokazuję :whistle:
Niestety na przędziorka nie działa tak skutecznie :evil: :hammer:

A zdjęcia aktualne wieczorkiem ;) , lecę w końcu coś posadzić :rotfl1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Paź 2013 12:32 #199454

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Zawsze uważałam, że mogę na Twojej pamięci polegać i nigdy się nie zawiodłam :woohoo: , jeśli chodzi o rośliny :P .
No, Marta, czyżbyś była taka zestresowana lustracją ogrodu?????? Wysoką komisją o niewielkim wzroście :happy4: :happy4: .
Dziesięć lat to dużo, ale i nie dużo - może uda się przekonać, jakie to orzechy?
Przypomnij mi nazwę tego szukanego klona, piękny był - spróbuję go poszukać, nadal jesteś nim zainteresowana?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2013 12:34 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Paź 2013 13:42 #199461

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, przeczytałam relacje z oazowego weekendu na Lubelszczyźnie i nawet troszkę mi smutno, że mieszkam od Was tak daleko...
Wspaniałe towarzystwo i bogato zaopatrzone szkółki - toż to chyba marzenie każdego ogrodnika :)
Jedyne pocieszenie to to, że jesień mamy wyjątkowo piękną i słoneczną, więc sezon ogrodowy jakby się wydłużył i nadal można podziwiać pięknie wybarwione rośliny B)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Paź 2013 16:07 #199482

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Skoro Dali smutno ,to ja powiem ,że mam ...depresję !

Markitko - a więc z takich powodów osobistych słuchałaś koncertu McFerrina w Gdańsku :silly:

Czeka Cię wielkie sadzenie :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Paź 2013 16:44 #199484

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja podobnie jak Magda - też mam doła i jest mi smutno, że wam tak dobrze było ;)

Jak widzę nowe róże w większości w twoich kolorkach - głownie różowe. Mnie z tej kolekcji podoba się najbardziej Artemis, no i Blue Girl też niczego sobie róża.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 18:07 #199724

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu już ustaliłyśmy, że mam sklerozę ;) , no trudno, trzeba się pogodzić z nieubłaganym upływem czasu :happy3:
O klonikach już było ;) , a może niech ta pani powie do czego ma dostęp?

Dalu faktycznie nasza uboga skądinąd lubelszczyzna ;) , zwana czasami Polską B - nie bez przyczyny muszę przyznać :dry: , ma jednak coś czego inne regiony nie mają :silly: - właśnie fantastyczne towarzystwo i mnogość szkółek :woohoo: . Zawsze coś za coś :huh:
Dzisiejszy dzień wręcz letni był :dance: , pracowałam w krótkim rękawku i było mi gorąco :happy4:

Magdo depresję z powodu niemożności poszkółkingowania z nami? ;) . Ale Ty przynajmniej byłaś na zlocie, też w super towarzystwie i w okolicy fajnych szkółek :wink4:
Co do koncertu, zgadłaś ;)
Wielkie sadzenie już za mną :woohoo:

Iwonko wszystkim tak smutno :dry: , to może powinnyśmy ograniczyć troszkę te relacje :think:
Choć ja osobiście lubię czytać o wszystkich spotkaniach, zwłaszcza o tych, na których nie mogłam być :silly: , oglądać zdjęcia i marzyć, że może kiedyś... :whistle:
Faktycznie róże w moich kolorach :P , choć są i białe i purpurowe, a nawet jedna niebieska :wink4:

Dwa dni sadziłam i posadziłam :woohoo: :dance: . Wszystkie zakupy oprócz jarząbka, bo jemu muszę wielki dół w trawniku wyszykować i na samą myśl robi mi się słabo :rotfl1:
Na chwilę obecną na mojej "fali" rośnie 25 róż i około 10 muszę wiosną domówić :whistle: :rotfl1: w puste miejsca :P
Nie było łatwo, bo pod częścią mojej nowej rabaty odkryłam kolejne pokłady śmieci budowlanych :evil: :hammer: , co zmuszało mnie do kopania większych dołów, i utylizacji tego, co wykopałam :angry: . Mnóstwo czasu na to straciłam i nadwyrężyłam prawą rękę :jeez: :pinch:
Wciąż mam też do posadzenia cebule tulipanów i narcyzów oraz z milion cebulek zimowego czosnku :supr: , którym usiłuję odstraszać nornice ;) . Jak dotąd nieskutecznie :happy3: , ale może te ilości wreszcie na nich podziałają :evil:
Towarzyszyła mi przepiękna, wręcz letnia pogoda :woohoo: , w takich warunkach to można pracować :fly:

Korzystając z aury zrobiłam też kilka fotek, ale ciężko było znaleźć jakieś fajnie wybarwione listki :dry:

Wiśnia amanogawa

DSC_8608.JPG

morelka

DSC_8615.JPG

fotergilla

DSC_8616.JPG

pięknie wybarwiona sosenka Wintergold :P

DSC_8617.JPG

i jabłuszka na Golden Hornet już bez listków :silly:

DSC_8613.JPG

i moje cudne chryzantemki :hearts: , White

DSC_8607.JPG

Purple i Pink Lady

DSC_8618.JPG

Munstead Wood pięknie żegna sezon :lol:

DSC_8611.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 18:13 #199725

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A czy u Was nie ma padać w najbliższych dniach? Może w wilgotnej ziemi lepiej będzie się kopało ten dół na jarząbka?
A w ogóle, to przyznaj się: wszyscy piszą, że mają doła, to i Ty nie chcesz być gorsza?! :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 18:14 #199727

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Morelka ma takie ciemne liście :eek3: Nigdy takich kolorów u siebie w sadzie nie widziałam :think: Chryzantemki piękne, już zimowały?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 18:37 #199731

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta -
masz może zdjęcia forthegilli w całości? Szukam ładnego krzewu ,ale nie giganta :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 19:43 #199745

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś "wyskrobałaś" te dołki pod róże :pinch: - no gratuluję :woohoo: . Zuch Dziewczynka :bravo: .
Ja na wiosnę róż nie planuję - no chyba, że coś się zmieni :whistle: .

Czuję się matką chrzestną jarząbka, więc proszę go długo w donicy nie męczyć - wystarczy, że się męczył w moim samochodzie :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 20:13 #199749

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, u mnie też dzisiaj było gorąco, ale jakoś ta piękna pogoda podziałała na mnie wybitnie demobilizująco i nic, kompletnie nic nie zrobiłam w ogrodzie, z wyjątkiem ...bujania się na ogrodowej huśtawce :)
Ty, widzę, mocno podziałałaś :garden1: Gratulacje!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 20:46 #199759

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To ja wszystkim, którzy nam zazdroszczą szkółkingów, powiem, że nam to jest naprawdę smutno! Bo jest tak fajnie, wesoło, a potem wszyscy się rozjeżdżają i pustka zostaje! Cóż że bagażnik pełen, kiedy w sercu żal!
Tak więc widzicie, że nie ma czego zazdrościć! :)
Marta, dlaczego Ty chcesz skubać te chryzantemy, przecież Twoje kulki idealne! I to bez skubania! Po prostu fajne odmiany Ci się udało kupić!
A jak dla mnie dobra wiadomość z orzechem, to jest taka, że po dziesięciu latach! Choć mogłoby być jeszcze lepiej... ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Paź 2013 21:23 #199771

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No Martuś w takim razie się cieszę ,że nie mam tak wielkiego terenu do nasadzeń ,bo miałabym manko w kieszeni . :rotfl1: Masz werwę ,żeby tyle roślin w ciągu 2 dni posadzić .W zamyśle następne już różyczki ,które dojadą wiosną :jeez: Szkółking w doborowym towarzystwie kusicieli jest superowy :rotfl1: :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Paź 2013 21:32 #199980

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:bye: no widzę że wypad się udał :happy-old: po staremu-mnogość róż-pochwal się jakie cuda przybyły do ogrodu?!
śliczna ta trawka ...a jarząbek też mi po głowie chodzi :club2: tylko gdzie to wszystko zmieścić :bad-idea: ...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 19:32 #200236

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
róze posadzone? czy jeszcze jakieś plany jesienne zostały do wykonania? przyznam szczerze, że ucieszyłoby mnie gdybyś powiedziała, że plan nie został jeszcze wykonany :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 19:49 #200249

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko no więc miało przelotnie padać dzisiaj i nawet padało :wink4: , ale o żadnym przemoczeniu gleby nie ma mowy, bo to tylko słaba mżawka była :evil: . I w tej mżawce (nie lubię, nie lubię :angry: ) kopałam doła ;) pod jabłonkę :silly: . A dlatego pod jabłonkę, bo mniejsze korzenie miała niż jarząbek i mniejszy dół był potrzebny :happy3:

Marysiu sama jestem zdziwiona tym ciemnym przebarwieniem :dry: , wszędzie widziałam złote :huh:
Chryzantemki wszystkie z letniego sadzenia, chrzest zimowy mają dopiero przed sobą :wink4: . Ponoć wszystkie zimujące :P

Magdo mam ;) , ale czy będzie w czymś pomocne :happy4:

DSC_8622.JPG

to mój zeszłoroczny nabytek, więc nie powala gabarytami :happy3: , choć przyrósł dwukrotnie :silly: . Większy można obejrzeć u Eweliny, ale nie wiem dokładnie jakie ma rozmiary i ile ma lat :think: . W każdym razie warto, bo pięknie się przebarwia (jak mu wiatr wszystkiego nie wyszarpie :jeez: ).

Dorcia już myślałam, że skrobanie za mną, a tu masz :tongue2: , kolejna róża :hug: . Dziś tylko jedno drzewko wsadziłam, jutro ostatnie sadzenie, mam nadzieję ;)
Jak się pojawi oferta wiosenna, to wrócimy do tematu, czy coś zamawiasz, czy nie :rotfl1:

Dalu wczoraj też się pobyczyłam ;) u koleżanki forumowej :dance: , przez co obie nic nie zrobiłyśmy :happy3: , a dziś już pogoda trochę szyki pokrzyżowała :evil: , może uda się sadzenie skończyć jutro ;)

Marto stan kulkowy chryzantemek na chwilę obecną nie oznacza, że tak będzie również w przyszłym roku ;) . Przecież cała część nadziemna będzie wycięta i od nowa trzeba kulkę formować :supr: . Ale rzeczywiście te najniższe odmiany łatwiej dają się prowadzić :wink4:

Jadziu ja pracuję zrywami ;) , jak mam dobry dzień, rzeczywiście sporo mogę zrobić, ale najczęściej mam takiego lenia... :tongue2: . Wystarczy głupia mżawka, żeby mnie zniechęcić :rotfl1: , dziś tak było :whistle:
Cebule niektóre leżą już półtora miesiąca :oops:

Aguś na poprzedniej stronie pisałam jakie róże zamówiłam ;)
Trawka jak się rozrośnie, to chętnie podzielę :hug: , a jarząbek nie jest takim wielkim drzewem ;) , posłuchaj tylko, gdzie się Twojemu M. źle kosi ;) :rotfl1: i siup, wybawisz go z kłopotu :happy3:

Jak już wspominałam, chwilowo pogoda nam się popsuła, więc prace jesienne zbytnio się nie posunęły :happy3: , ale chwilę przed zachodem pokazało się słoneczko i udało się cyknąć parę fotek :silly:

Nie wiem jakim cudem szukając ostatnio kolorowych listków udało mi się ominąć azalie :dazed:

DSC_8628.JPG

DSC_8629.JPG

nowe chryzantemy zaczynają :woohoo:
Jasmina

DSC_8624.JPG

DSC_8625.JPG

Skandynawska, najwyższa, ale u mnie leży :oops:

DSC_8626.JPG

jesienny Kronenburg kompletnie wyprany z koloru :dazed:

DSC_8623.JPG

i ostatni mohikanin w warzywniku :rotfl1: , samotny brokuł :happy3:

DSC_8620.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 19:53 #200251

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula mówisz i masz :rotfl1: , no pewnie, że jeszcze mnóstwo roboty mi zostało :tongue2:
Po pierwsze dostałam dziś od Dorci różę, więc wciąż róże nie posadzone :happy4: , po drugie jarząbek i jeden floks, któremu nie mogę znaleźć miejsca. Po trzecie trawa, którą mam nadzieję z liśćmi skosić w sobotę :P . No i wciąż oczekujące cebule, jakaś setka :think: :oops:
O normalnych jesiennych porządkach już nie wspomnę :wink4:
Poprawiłam troszkę humor? :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 20:06 #200256

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martusiu na widok tych cudnych, ogromnych krzaczorów chryzantem po prostu zaniemówiłam..... uwielbiam te kwiaty, a Ty masz przepiękne odmiany :hearts:
Zachwyciły mnie też jabłuszka.... są cudne..... czy one są tylko dekoracyjne, czy również nadają się na jakiś przerób konsumpcyjny ???

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.554 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum