TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 20:23 #200264

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ja też się dziwię, że ominęłaś azalie :dazed: . Ja nie mogę się zdecydować, czy azalie czy berberysy wygrywają w jesiennych przebarwieniach :silly: . Trzeba przyznać, że kolory teraz mają przepiękne :hearts: .

Sporo jednak jeszcze masz planów ogrodowych - wpędzasz mnie w kompleksy :dry: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 20:27 #200268

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Niedługo kolorowe listki się skończą i tylko kulki będą zachwycać... :) Brokuła w to nie wliczam! ;) Czy Twoja lekko rozbudzona fascynacja kulkami jeszcze się tli czy przygasła całkiem? Może jakoś rozniecić? ;) Jakaś kontynuacja nastąpi czy nie?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 22:39 #200325

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wszędzie kolorowo,podobnie,więc czym tu się zachwycać :rotfl1: ,natomiast brokuł i owszem,pięknie wyglada i pięknie smakuje :thanks:,niezwykle urodziwy okaz wyhodowałaś.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Paź 2013 23:07 #200336

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-i ja dzisiaj sadziłam róże w ilości 10 szt,nawet niespodzianka lubelska już została posadzona :kiss3: :kiss3:
Zostało mi jeszcze do posadzenia 9 sztuk, o 35 które przesadzałam ,już nie wspomnę :jeez:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 18:07 #200651

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aguś nieskromnie powiem, że mnie też zachwycają moje kulki chryzantemowe :P :happy3: . Oby tylko ładnie przezimowały :silly:
Jabłuszko wyobraź sobie, że dziś spróbowałam :happy4: , dobre nawet bez dodatkowych zabiegów ;) , w przyszłym roku koniecznie muszę znaleźć jakiś przepis na kandyzowane :drool:
Nowa chryzantema dla Ciebie :kiss3:

DSC_8658.JPG

Dorcia azalie już prawie bez liści, strasznie dziś wiało :huh:
Dziś kawał roboty odwaliłam, ale ciągle nie skończyłam :jeez:

Marto pisałam kiedyś, ale dawno, więc pewnie nie pamiętasz ;) , że kurhanik powstaje między innymi po to, żeby na nim eksponować kulki :woohoo: . I mam nadzieję, że nastąpi to już w przyszłym sezonie :dance: , bo od wiosny zamierzam na nim sadzić :lol: . Tak więc, gdyby się szykował jakis wiosenny wypad do Ryk ;) , to bardzo proszę brać mnie pod uwagę :fly:

Ewo no tak, wszędzie te same czerwone listki :wink4: , ale wiesz, każdy chce pokazać SWOJE ;) :happy3:
A brokuł o tej porze roku ma się świetnie :lol: , nie za dużo słońca, wilgoć w normie, temperatury takoż ;) , to i rośnie :dance:

Romciu Ty to jesteś torpeda :ohmy: , ja dopiero dzisiaj uporałam się z sadzeniem :jeez:

Jestem wy-koń-czo-na :ouch:
Ostatnie koszenie trawy zaliczone :garden: :woohoo: , jak ja się cieszę, że pożegnałam już na ten sezon moją kosiarkę :silly: . Osiem pełnych koszy trawy niekiedy z liśćmi (zapożyczonymi :rotfl1: ) :jeez:
Potem zmierzyłam się z dołem pod jarząbka :tongue2: . Też łatwo nie było, całą taczkę piachu z niego wyskrobałam :sick: . Po posadzeniu, żeby wyrównać dół, poszedł mi 80 litrowy wór ziemi :jeez: . Oczekuję za ten wysiłek sporej wdzięczności z jego strony :devil1:
Potem jeszcze z setka tulipanów :whistle: i jakiś drobiazg, już nawet nie pamiętam co ja tam sadziłam :oops:
Z rozpędu wykopałam jeszcze galtonie i mieczyki abisyńskie :wink4: i ... padłam jak ścierka :tongue2:
Na najbliższy tydzień planuję jeszcze codziennie godzinkę poświęcić na porządki, skubanie róż :evil: , odchwaszczanie :hammer: i rozłożenie kompostu, który mi pozostał po sadzeniu róż :dazed:

Dotarło dziś do mnie, że jestem poważnie zmęczona tym sezonem :huh: , na przyszły muszę jakoś trochę bardziej ulgowo się nastawić ;) , bo nie starczy mi sił do końca :happy4:

Widoczki o zachodzie słońca :P

DSC_8653.JPG

DSC_8654.JPG

DSC_8655.JPG

DSC_8660.JPG

DSC_8661.JPG

DSC_8663.JPG

moja dekoracja hallowenowo-zaduszkowa :whistle: przed domem :silly:

DSC_8668.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 18:21 #200654

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta,
ależ Ty masz jeszcze miejsca!
Przypomnij- ile ,metrów ma Twój ogród?

Ja dzisiaj oceniałam "na oko" czy posadzone drzewa i iglaki nie wejdą w przyszłości na siebie.
Na razie chyba jest dobrze ,ale już muszę uważać :unsure:

Piękny porządek ,a światło jeszcze piękniejsze :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 18:23 #200656

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ależ wymuskany ogród :woohoo: Zupełnie różny od mojego :flower: Ja dzisiaj też padnięta, a nic w ogrodzie nie robiłam :( Za to szlifowałam blat, lakierowałam potem i myłam okna :tongue2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 18:24 #200657

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja pracuję w innym systemie ;-) Tylko 2-3 godziny dzienie, nawet w deszczu :-) Ale też i do końca sezonu jeszcze daleko! :whistle:

No i mam nadzieję na jeszcze jedno koszenie trawy, bo potrzebuję materiału na ściółkę i kompost :-) Fakt, że u mnie kosi M. :whistle: to mogę sobie pomarzyć :devil1:

A skąd ta pewność, że pożegnałaś kosiarkę??? :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 19:55 #200671

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To prawda, u Marty jeszce miejsca, a miejsca :funnyface: perspektywy znaczy są :woohoo:
I ja po dzisiejszym dniu lekko się zmęczyłam, ale jakie to cudne zmęczenie :happy4: Wszystko posadzone, większość wyplewiona, dobrze, że o trawie przypomniałaś, bo jakaś taka chyba nazbyt wyska :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 20:21 #200685

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-Szczerze powiedziawszy to nie zazdroszczę Ci tych ha ale tylko wtedy kiedy trzeba n nich pracować bo na fotkach to i owszem.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Paź 2013 20:28 #200688

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Proszę Pani, pamiętam! Wzrok mi słabnie, pamięć jeszcze jako tako! :rotfl1:
Tylko jakoś nic się nie działo, nic nie pokazywałaś, nic nie kupiłaś ostatnio kulkowego, to tak zapytałam...
Bo jakoś w moim pojęciu o ogrodowaniu ;) nie bardzo mieści się takie zdroworozsądkowe podejście... :)
Ale dobrze! No ale czy kurhanik już gotowy na przyjęcie kulek?
Na pierwszy szkółking kulkowy zatem wołamy! :) Ja też już mam miejsce dla nowych kulek! :woohoo:
Marta, a ja się tak zastanawiam, jak te nasze drzewa sobie później dadzą radę... Bo tę skrobalną warstwę mamy taką samą... No nie możemy przecież ryć tych dołów o nie wiadomo jakiej średnicy i głębokości... Przebiją się te korzonki...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Paź 2013 08:03 #200784

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye: Marto
Idealnie dopieszczona,wymuskana działeczka :bravo:
Ta 1 chryzantemka śliczna,,,muszę ich sobie więcej dokupić :)
No i dyńki,,,sliczne,,,i tak dużo ich masz :huh: Czy to w własnego wysiewu???

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Paź 2013 09:56 #200811

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
No pięknie jak w szwajcarskiej bombonierce normalnie... Nie wiadomo jak po takich widokach przez własne okno wyjrzeć...

Z innej bańki... Zebrałam nasionka Twoich szałwii, bo musowo muszę je mieć w przyszłym roku. Ale one nie chcą wysypać się z tych mieszków kwiatowych. Zaczęłam je jakoś wydłubywać, ale to robota na całą zimę chyba :jeez: Można je potem w tych koszulkach wysiać?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Paź 2013 10:02 #200815

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
No widzisz, a ja w sobotę to jedynie psa wyczesałam i makijaż na imprezę zrobiłam :happy3: . Znowu w tyle zostaję :dazed: .
Ale ja Cię jeszcze dogonię :teach: . :tongue2:

Kurhanik na kulki? :dazed: Zbałamuciły mi Martusię :cry3: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Paź 2013 20:40 #201214

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Magdo cała działka ma 2000m, odejmując dom i podjazdy na ogród zostaje około 1600m ;) . A trawnik wciąż za duży :rotfl1: :tongue2:
Pomimo tej powierzchni też już się trochę obawiam większych drzew :silly: , ale i tak jeszcze sporo chciejstw się zmieści :dance:

Marysiu wymuskany? :dazed: . To ten skoszony trawnik robi takie wrażenie i to tylko z daleka :wink4:
Ale oczywiście różny od Twojego, bo Twój dojrzały ze sporymi drzewami, których zawsze zazdroszczę :oops:

Siberko ja po takich zrywach jak ostatnio mam problemy z dotrzymaniem słowa o porządkach przez godzinkę dziennie :rotfl1: , palcem dziś nie kiwnęłam :jeez:
No cóż, pisząc o pożegnaniu z kosiarką miałam głęboką nadzieję, że moje myślenie życzeniowe po prostu się spełni :happy3: , ale fakt ;) , głowy za to nie dam :happy4:

Jolu a u mnie ciągle chwasty szaleją :jeez: , ale pod pretekstem, że wczoraj spadłam ze schodów :whistle: , nic dziś nie zrobiłam. Choć akurat najbardziej poszkodowana część mnie ;) do plewienia nieprzydatna :happy3: , to i tak zrobiłam sobie dzień użalania się nad sobą :rotfl1:

Romciu no właśnie w tym tkwi sedno ;) , z jednej strony cieszę się, że mogę jeszcze kupić to i owo ;) , ale na samą myśl o kopaniu kolejnych przepastnych dołów w trawniku :jeez: , to cieszę się, że zima przede mną :supr: :crazy:

Marto rzeczywiście ostatnio jakoś żadna kulka nie wpadła mi w ręce ;) , jeden z lubelskich sklepów, gdzie w zeszłym roku sporo fajnych roślinek znalazłam, jakoś w tym sezonie spuścił z tonu :dry: i chyba następne zakupy dopiero wiosną ;)
Kurhanik częściowo już by mógł zostać zasiedlany, ale po co ten pośpiech :wink4: , wiosną będzie w sam raz :P
Też mnie te moje doły zastanawiają :think: , zauważyłam, że ryję coraz głębiej :jeez: , ale w końcu drzewka sadzone trzy lata temu w mniejszych dołkach żyją ;) , więc może nie będzie tak źle :silly:

Aniu to tylko złudne wrażenie z daleka ;)
Dyńki wszystkie wyhodowane przeze mnie od ziarenka :P . Z jednej roślinki zbierałam po dwie skrzynki dyniek :tongue2: , ile ja tego rozdałam :happy4:

Dagmaro nie zawstydzaj mnie, proszę :oops: . A i tak do mojego poczucia porządku jeszcze daleko :happy3:
Nasionka zbieraj z mieszkami, one w końcu wyschną i dadzą się oddzielić, ale i tak nie ma to znaczenia przy wysiewie ;) . Z podobnymi "śmieciami" wysiewałam wiosną tytoń. Rośnie :silly: :wink4:

Dorcia no wiesz, ostatni wpis :whistle: :rotfl1: , zdecydowanie w tyle zostajesz :laugh1:
Kurhanik będzie nie tylko kulkowy ;) , nic się nie martw :kiss3: , ale całość dopiero układa mi się w głowie :fly:

Strasznie słaby ostatnio ruch na forum :dazed: , dlatego chociaż nic nie zrobiłam :rotfl1: , postanowiłam napisać posta, żeby troszkę spróbować Was ożywić :teach:
Trochę dziwne mamy lato jesienią :huh: , w dzień temperatury lipcowe, a o 16 już prawie ciemno :jeez: , no to kwiatki :P

DSC_8670.JPG

DSC_8673.JPG

DSC_8676.JPG

DSC_8671.JPG

DSC_8677.JPG

DSC_8679.JPG

DSC_8680.JPG

DSC_8669.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Paź 2013 21:03 #201229

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
:P Znów jestem pierwsza :happy4:

No to teraz spokojnie mogę napisać, że ja - mimo, że ze schodów nie spadłam, też nic nie robiłam :whistle: . To znaczy nic w ogrodzie :tongue2: .

Nie przerażają Cię te wysokie temperatury? - Ja niby się nimi ciesze, bo jest tak cieplutko, ale jakoś za uszami kołacze mi się myśl o tym jak rośliny przygotują się do zimy. Czy zdążą? :think:
Ruch na forum marny :dry: - nawet wchodzić się zbytnio nie chce :oops: .
W ogóle nic się nie chce :whistle: .
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2013 21:07 przez dorciaj.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Paź 2013 21:11 #201236

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-obawiałaś się,że chryzantemy mogą Ci nie zakwitnąć a tu proszę jakie piękne okazy :eek3:
Kurcze dziewczyny! co się z Wami dzieje skąd takie pesymistyczne podejście.Do roboty się bierzcie póki pogoda dopisuje.Na narzekanie będzie jeszcze duuuuużo czasu :P
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2013 21:15 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Paź 2013 21:47 #201253

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Współczuję, wiem jak niefajnie :sick: jest spaść ze schodów. Mnie też się kiedyś przytrafiło spektakularne lądownie :jeez: Zdawałam pierwszy z egzaminów wstępnych na studia i 'na szczęście' założyłam pożyczone buty na obcasie :hammer: W czasie przerwy między jedną częścią a drugą zjechałam z całej wysokości. Potłukłam nie tylko cztery litery ale i okulary i miałam problem z czytaniem zadań z tablicy :unsure: Cud, że zdałam a wiele zawdzięczam przyjaciołom z którymi spotkałam się po tym lądowaniu i którzy mnie podtrzymali na duchu :hug:
Chryzantemy oszałamiająco kwitną u Ciebie :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum