TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:09 #203862

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jesteś :hug:
U mnie oprócz irysów wyłażą tulipany botaniczne :jeez: i zaczynają niektóre narcyzy :dry: . Krokusów jakoś nie widzę.
Czy posadzone róże kopcowałaś od razu? Bo jeżeli nie, to może być przyczyna puszczania pączków. Ja swoje zakopcowałam od razu, niektóre nawet "z głową" :silly: i żaden pączek nie śmie mi się puścić :wink4:
Tobie też proponuję zasypać delikatnie ziemią, a jak przyjdzie ochłodzenie pączki same wyhamują wzrost.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:22 #203868

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ta pierwsza hortensja cudna... Czyli muszę coś dokupić z takimi kwiatami ;-)
Jak się nazywa, mniej więcej, może Tardiva???
Ostatnio zmieniany: 11 Lis 2013 19:22 przez sd-a.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:27 #203870

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A skąd wiesz? ;) No że żaden pączek pod kopcami się nie pojawił?
Ja znam te wskazówki dotyczące kopcowania od razu po posadzeniu, mnie to w ogóle nie przekonuje i ja tak nigdy nie robiłam, wręcz przeciwnie, robiłam nieckę, żeby woda mogła łatwiej dotrzeć do korzeni i mogły się lepiej ukorzenić... W końcu te nowo posadzone róże mają takie same warunki temperaturowo-pogodowe jak już rosnące, te też jeszcze rosną... Nie przejmowałabym się na miejscu Dorci, nic im nie będzie...
Marta, kosić, kosić, lada moment śnieg może spaść i już sobie nie pokosisz! ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:34 #203872

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, część mam zakopcowanych ale "czubki" im wystają i tam są pączki :dry: . A ta część co nie zakopcowana też się "puszcza" :tongue2: . Więc nie widzę jak na razie różnicy :fly: .
Co ma być, to będzie ... drogę na Lubelszczyznę znam :wink4: .

Ja się zawzięłam i już nie koszę - niech się dzieje co chce :lev: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:39 #203874

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
U mnie za mokro, żeby kosić... trawa zresztą już tak mocno nie rośnie, jedynie chwasty w niej nie dają za wygraną...
Obawiam się jednak, że ugrzęzłabym :crazy:
U mnie cebulowe też się rwą do góry... szafirki - to rozumiem, ale reszta? :woohoo:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:42 #203876

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
artam wrote:
robiłam nieckę, żeby woda mogła łatwiej dotrzeć do korzeni i mogły się lepiej ukorzenić..

:think: :think: :think: Komu to kiedyś 20 róż zimą padło? :devil1: :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:46 #203879

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale padły mi równo i nowe i stare... Tych starych nawet więcej! :P
Edit! Jeszcze coś powiem... Jeśli sadzimy róże na początku października, to jeszcze przynajmniej półtora miesiąca dodatnich temperatur mają przed sobą... To po co mają pod kopcem się dusić, bo przecież tam im jeszcze bardziej gorąco ;) A jeśli jeszcze trafi się sucha jesień, a często ostatnio tak bywa, to one mogą tam uschnąć... Do róż trzeba, moim zdaniem, podchodzić tak jak do innych przesadzanych jesienią roślin (one w końcu przesadzane), podlewać, a kopczykować razem z pozostałymi, gdy nadejdą odpowiednie temperatury...
Ostatnio zmieniany: 11 Lis 2013 19:53 przez artam.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 19:57 #203886

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Bo te stare od początku jesieni opatulałaś :devil1: :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 20:04 #203888

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, chyba nie przeczytałaś tego, co dopisałam...
A teraz chwila prawdy, choć nie całej prawdy! One mi wcale nie zmarzły... O czym się później przekonałam w dość dramatycznych okolicznościach...Ale nie przyznam się, co im się stało! :rotfl1: :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 20:07 #203889

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Przyznaj się, zaraz, jak na spowiedzi :teach:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 20:07 #203890

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Przyznaj się, przyznaj! My też chcemy mieć radochę! :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 20:10 #203891

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Hej Marta
U mnie z irysami holenderskimi też tak było w tamtym roku, wylazły już spore szczypiorki zanim spadł śnieg, dlatego okryłam je gałązkami świerkowymi i ładnie przetrwały zimę i nawet kwitły, ale w teraz jeszcze nie zaglądałam do nich ciekawe czy też się pokazały?
Pozdrawiam

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 21:09 #203924

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko ta hortensja to ni mniej nie więcej ;) tylko Kyushu :woohoo: . Polecam gorąco :P

Marto takie mam głębokie przekonanie, że tam nie ma żadnych pączków i będę się go trzymać :rotfl1:
Róże sadzone jesienią zawsze od razu kopcuję i tego też się będę trzymać :rotfl1: , zwłaszcza, że sadzenie odbyło się po 20 października, a nie na początku :wink4:
Za tę rosnącą trawę to chyba natrę uszu Siberce :evil: , bo to ona wykrakała, że się z kosiarką jeszcze nie pożegnałam :hammer:

Dorcia powtórzę zatem jeszcze raz: zasypać, a temperatura zrobi resztę ;)
Co nie zmienia faktu, że na lubelszczyznę zawsze zapraszam :woohoo: :hug:

Gorzatko a moja trawa rośnie nierównomiernie i miejscami wcale nie urosła od ostatniego koszenia, a miejscami urosła strasznie :jeez: . Może jakieś wybiórcze koszenie uskutecznię :dry:
Szafirkowych szczypiorków też mam zatrzęsienie :lol:

Marto dołączam się do apelu dziewczyn :happy-old: , raz dwa się proszę przyznawać, skoro się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B :rotfl1: , choćby ku przestrodze nam nieświadomym ;) , bo może jakieś błędy popełniamy. A pogrom miałaś wtedy koszmarny :ohmy: , trzeba w końcu wyjaśnić te tajemnicę :devil1:

Iwonko jak miło, że się odzywasz :hug: , szkoda, że w końcu nie zadzwoniłaś, grzyby się skończyły ;) , ale cały czas zapraszam :kiss3:
Pocieszyłaś mnie z tymi iryskami, spróbuję okryć czymś, a potem będą przywalone śniegiem (oby tylko był :happy3: )

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 21:21 #203929

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta bardzo chciałam przyjechać ale najpierw mi się maluchy pochorowały(teraz znowu) potem ciągle coś i jakoś tak nie udało mi się do Ciebie dotrzeć, mam nadzieję że kiedyś uda mi się zobaczyć Twój ogród i pospacerować w nim bo bardzo jestem go ciekawa. A gdybyś miała chwilkę to również zapraszam.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 21:27 #203933

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
To ja wykrakałam? To Ty w złą godzinę (datę) napisałaś :devil1:

Zanim Artamka zdradzi swój sekretny sposób na eksterminację róż, postaram się zgadnąć: posadziła je w świeży obornik i azot popalił korzenie :devil1:
Ostały się tylko najbrzydsze róże, które nie dostały świeżego chlebka :happy3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 21:35 #203939

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, to powiedz mi, co przemawia za tym, żeby kopcować świeżo posadzone róże, nawet jeśli robimy to 20 października? ;) Jak mnie przekonasz, to się przyznam! :lol:
Siberko, znów pudło! Ja naprawdę jestem stary ogrodnik.. I wiem, jak się stosuje obornik :P
Ostatnio zmieniany: 11 Lis 2013 21:35 przez artam.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 21:40 #203941

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Świeżo posadzone róże wcale nie są ukorzenione. Mają grube korzenie, ale brak im tych włośnikowych, które pobierają wodę.
Pączki zaczną się rozwijać nawet bez pobierania wody z gleby. Wystarczy im światło i woda zmagazynowana w łodydze, a to łodygę wysusza przed zimą.
Kopczyki odcinają dostęp światła pączkom, zapobiegają wysychaniu łodygi i sprawiają, że korzeniom jest cieplej, więc zaczną szybciej wypuszczać włośniki.
Włośniki pomogą przetrwać różom zimę :-)

Łodygom róż nie jest pod kopcem gorąco. Są chronione przed wysychaniem od słońca i wiatru.
Ostatnio zmieniany: 11 Lis 2013 21:44 przez sd-a.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 22:06 #203948

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
No właśnie, nie są ukorzenione, więc trzeba im w tym pomóc... Podlewając na przykład... Nie wiemy, w jakim okresie róże były kopane, czy było sucho czy mokro, czy w korzeniach, łodydze, jak mówisz, nagromadzony jest odpowiedni zapas wilgoci... A jeżeli jest sucho, to kopczyki też zapobiegają wysychaniu łodygi? Może lepiej wtedy podlewać? Robiąc kopczyk, odcinamy się od możliwości reagowania na to,co w pogodzie, zdajemy się na siły witalne rośliny, ale nie znamy jej kondycji...
Nie jestem przekonana, czy pod kopczykiem nie wytworzy ona pączków, dalej uważam, że pod nim jest roślinie cieplej...
To jak to tym nowo posadzonym nie jest cieplej, a tym rosnącym juz byłoby i dlatego czekamy z kopczykowaniem? :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.599 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum