TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lis 2013 19:39 #202117

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Moje milczenie nie bierze się z niechcieja tylko z tego, że mało czasu panie Dziejku mało czasu :funnyface: No ale dziś nadrabiam zaległości na forum, bo na dworze wietrznie i mokro. Muszę się przyznać że nie mam żadnej chryzantemy i wczytując się w wątki doszłam do wniosku, że koniecznie muszę to zmienić. Czy kupić teraz - te które są w sprzedaży i zabezpieczyć je porządnie na zimę, czy może szukać ich wiosną. A masz może jakieś sprawdzone źródło?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lis 2013 20:35 #202143

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Chyba się nie przeliczyłaś ;) z tego co słyszałam właśnie u Was pada :silly: U mnie zaczęło siąpić. Moje linie jeszcze nie zwinięte, trzeba się będzie wziąć po niedzieli.
A jak Twój ognik zimuje, bo widzę, że owocuje pięknie. Ile ma wiosenek?
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2013 20:35 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lis 2013 20:47 #202149

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Twój ognik przepiękny - jeszcze się o nim nie dowiedzieli bezwzględni objadacze ognikowych jabłuszek - jak to właśnie miało miejsce u mnie./Podejrzewana spora gromadka skrzydlastych koczująca w moim lasku/A tak się cieszyłam , że będę miała ozdobę na całą zimę...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lis 2013 20:31 #202390

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wszyscy zalogowani siedza u Ciebie :rotfl1: ruch jak w ptaszarni,zwijasz kroplujące?ja swoje zostawiłam ubiegłej zimy :oops: ,też myslę czy teraz zabrać,w razie mrozu bez sniegu byłaby dziura na dziurze :rotfl1: mój ognik wymarzał ,nawet dwa i wywaliłam,oj uszarpalismy się,szczególnie M,karpy potężne,wolę podziwiać u innych.... :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 10:15 #202481

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja się cieszę, wreszcie pada. Wczoraj trochę, dziś też i nie płacze nawet, że planowałam wyjście na działkę - niech podlewa bo sucho mam jeszcze pomimo deszczu.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 17:37 #202539

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula nie wiem, czy udało Ci się nabyć jakieś niedobitki ;) , ale 1 listopada przed cmentarzem na Majdanku o godzinie 16 nie było ANI JEDNEGO żywego kwiatka :ohmy: , same gotowe wieńce i sztuczne kwiatki :pinch: . Byłam w szoku i do tej pory nie wiem jaka była tego przyczyna :think:
U mnie też pada :woohoo: , cały dzień :dance: , nareszcie :fly:

Dorcia ja i werwa :tongue2: , zwłaszcza w taki dzień jak dziś :tongue2:
Żebyś wiedziała ile samozaparcia mnie kosztują te ostatnie wysiłki :happy3: , tylko moje wrodzone poczucie obowiązku ;) ratuje sytuację w takich momentach.
Nie pada u Ciebie :dazed: , u mnie leje dziś cały dzień :woohoo: , no może leje, to za dużo powiedziane :happy3: , ale uczciwie pada :silly: . I robi się coraz chłodniej, ponoć od połowy listopada przymrozki nawet w dzień :dazed:

Jadziu u mnie praktycznie oprócz wypłowiałego Kronenburga nic już nie kwitnie :dry: , wszystkie pąki systematycznie opadają i Prince, o którym pisałam, że dopiero teraz szykuje drugie kwitnienie, też po kolei zrzuca pąki. Może to i dobrze, bo ochłodzenie idzie :dry:

Iwonko teraz chyba czasu będzie więcej, bo nadeszły listopadowe słoty :huh: , ale to raczej dobrze, lato i susza pod koniec jesieni nie cieszy ogrodnika :jeez:
Chryzantemy trzeba mieć koniecznie :woohoo: , mało co cieszy o tej porze roku taką ilością kwiatów. Ja kupowałam swoje u Tereski Jatry z forum, ona zajmuje się chryzantemami od lat i zaufałam jej. Wprawdzie moje nabytki jeszcze młode i nie zimowały, ale mam nadzieję, że wyjdą z tej próby zwycięsko :P

Jolu ano się nie przeliczyłam :woohoo: , dziś znowu pada i to porządniej :silly: .
Mój ognik ma 3 lata, ale owocuje pierwszy raz od zakupu, bo oczywiście co roku przemarzał :jeez: . Kupiłam go razem z czerwonym, ale tamten padł pierwszej zimy :pinch: . Tak więc wcale nie wiem, czy to nie pierwszy i ostatni raz :happy3: (tfu, tfu ;) oczywiście nie życzę mu tak źle :happy3: )

Margolciu ja bym się cieszyła gdyby jakieś ptaszki zechciały do mnie zawitać :dry: , przemyśliwam nad karmnikiem, bo bardzo bym chciała obserwować ptaszki zimą. Niestety na spacerach zawsze pies mi wszystko płoszy :hammer: , a zimą są w moich okolicach jemiołuszki, gile, szczygły i całe masy sójek i sikorek :lol:

Ewo zwinęłam węże kroplujące na wszelki wypadek, bo zupełnie nie pamiętam co sprzedający pisał na ten temat :oops: . A wiem, że pisał na pewno tylko kompletnie zapomniałam co :hammer:
Ja wiem, że z ognikami to na dwoje babka wróżyła ;) i też początkowo miałam dwa. Czerwony zmarzł od razu pierwszej zimy, a ten jakoś się trzyma, choć zakwitł i owocuje po raz pierwszy od trzech lat :wink4: . Będzie co będzie :silly:

Z czystym sumieniem leniuchuję, bo pada :P :woohoo:
Fotek też nie mam aktualnych, ale myślę, że te oddają dobrze listopadowe klimaty ;)

DSC_8636.JPG

DSC_8637.JPG

DSC_8638.JPG

DSC_8640.JPG

DSC_8641.JPG

DSC_8645.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku, Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 17:58 #202545

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
U mnie też pada dość intensywnie i nawet jak przestanie to dziś z kijkami nie pójdę.
Nadal mam rozkopaną drogę na tym 300 m łączniku ze światem i bez kaloszy w tamtą stronę nie warto się wybierać.
Przez te deszcze to i psu muszę myć "podwozie" przed wpuszczeniem do domu, masakra :ohmy: .
Nie oglądałam ostatnio roślin w ogródku, bo ryłam doły i zwracałam uwagę raczej na korzenie.
Ostatnio zauważyłam wszystkie liście różane w marmurek, inwazja skoczka - jak nic - w takich ilościach nie widziałam :jeez: .
Nie wiem, co robić, jeszcze to jakoś unicestwić? czy sobie odpuścić?
U nas także nie było zbyt dużo żywych kwiatów, pewnie producenci nie trafili w potrzeby,
albo w ubiegłym roku nie sprzedali wszystkich i tym razem wyprodukowali mniej?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2013 17:59 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 18:56 #202559

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mój pies też po każdym spacerze obowiązkowo zalicza skróconą kąpiel :jeez: , te długie kłaki na łapach :jeez:
Ze skoczkiem daj sobie już spokój, te liście i tak na straty ;)

Ale z tymi chryzantemami to do tej pory mam zagwozdkę :think: , to jest przecież największy cmentarz w Lublinie, miliony straganów i żadnej chryzantemy w doniczce :eek3: ??? Zawsze coś na koniec jeszcze wybierałam do domu z ciętych kwiatów, w tym roku zero wyboru :eek3: , nie pojmuję :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 19:07 #202565

• Roma
  • Roma's Avatar
Moje róże też zaatakował skoczek i to była prawdziwa inwazja.Wzięłam się i oberwałam wszystkie liście tak,że róże mam całkiem golusieńkie :(
Dzisiaj przyszły cebule tulipanów i żonkili a że u nas nie pada to udało mi się pierwsze 100szt wysadzić :flower:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 19:32 #202571

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Świetne zdjęcia roślin w rosie :bravo: pajęczynki na rozplenicy rewelacja :wink4:
Moje róże nie mają problemu ze skoczkiem na liściach, bo po październikowym przymrozku prawie wszystkie same opadły :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 19:50 #202578

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No i dlaczego tak wcześniej wstawiłaś posta - nie wiedziałaś, że mam dziś wywiadówkę :funnyface: . Znów nie jestem pierwsza, a niech to :hammer: .

Marta u mnie padało trochę w nocy. Cały dzień bez deszczu. No jedna przelotna mżawka była :whistle: , ale i tak nic nie robiłam :oops: . No ja jakoś nie mogę się zmobilizować :oops: . Widzisz, źle napisałam nie werwy, ale tej mobilizacji (poczucia obowiązku) Ci zazdroszczę.

1 listopada chryzantemy skończyły się w całej Polsce :happy3: . O 15 nie było już pod cmentarzem za Warszawą. Myślałam wtedy, że to dlatego, że to mały cmentarz. Ale jak wróciliśmy do Warszawy tam też ani jednego złamanego badyla :eek3: . Znicze zawsze kupuję wcześniej i mam w bagażniku, do głowy mi nie przyszło, żeby i chryzantemy kupić :dazed: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 19:51 #202580

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Skoczki nie tylko różane liście atakują, także wszystko co o tej porze się zieleni .W tym roku ja mam ich bardzo malutko ,ale tablice mam rozwieszone a na nich dość trochę tej gadziny się zebrało .Piękne fotki Martusiu u mnie jakoś nie umiem uchwycić pajęczyny :(
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 20:20 #202591

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne zdjęcia :thanks:
Dobrze, że moje psy w kojcu :evil: Nie sposób sobie wyobrazić jak wyglądała dzisiaj Bonda, cała oblepiona błotem. Bo moje psy nadal kopią :mad2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lis 2013 20:54 #202596

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, śliczne te pajęczynowo-deszczowe fotki :bravo:
Rzeczywiście dziwne jest to zjawisko, o którym piszesz - brak żywych kwiatów przed cmentarzem. Czyżby wasi hodowcy i handlarze zrobili kiepski biznes plan? We Wrocławiu chryzantemy były do wyboru do koloru :flower2: A niektóre takie piękne, że dech zapierało!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Lis 2013 08:27 #202674

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
piotrek_ns wrote:
Świetne zdjęcia roślin w rosie :bravo: pajęczynki na rozplenicy rewelacja :wink4:
Moje róże nie mają problemu ze skoczkiem na liściach, bo po październikowym przymrozku prawie wszystkie same opadły :)
To prawda,,, bardzo udane późno-jesienne zdjątka :bravo: :bravo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Lis 2013 08:41 #202675

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ale jesiennie się zrobiło...
Sądeckie cmentarze utkane cudownymi chryzantemami .

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 14:28 #203787

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu ja też etapami wciąż skubię róże :jeez: , skoczek wprawdzie jesienią mi nie bruździ, ale niestety coraz więcej róż w plamach :( . Cebule już chyba wszystkie wsadzone ;)

Piotrze miło mi, że się fotki podobają :hug: , jedyny pożytek z takiej mglistej i paskudnej pogody, że można zdjęcia nastrojowe porobić :wink4:
Opadły ci już liście na różach :ohmy: , u mnie tez były spore przymrozki, ale odbiło się to tylko na pączkach różanych, liście dalej twardo się trzymają ;)

Dorcia dziś też troszkę pora nietypowa, ale i dzień nietypowy ;) , dziś na pewno nie masz wywiadówki :funnyface:
Powoli kończę porządki ogrodowe, ale po ostatnich deszczach znów rosną chwasty :hammer: , a co gorsze, trawa znowu urosła :mad2: :mad2: . Biję się z myślami kosić jeszcze, czy dać sobie spokój :think:

Jadziu dzięki, że i Tobie się fotki podobają :hug: , pajęczynę najlepiej się fotografuje jak jest mokra :wink4: , wtedy łatwiej ją "uchwycić" :silly:
Pamiętam, że wiosną stosowałam żółte tablice podczas pierwszego ataku skoczka, ale jakoś żaden skoczek do tablicy się nie przylepił :hammer: , za to mnóstwo zwykłych much i dzikich pszczółek :jeez: . Zraziłam się do tablic :think:

Marysiu dzięki :oops: :hug:
Mój pies też wciąż kopie ;) , ale na szczęście głównie poza ogrodem, na spacerach. Co nie zmienia faktu, że wraca usmarowana po pachy i trzeba ją szorować :pinch:

Dalu dziękuję :hug:
Myślę, że tegoroczny brak chryzantem pod cmentarzem został spowodowany podniesieniem cen dla handlujących tamże. Wcześniej różne budy i blaszaki stały gdzie popadnie, teraz teren jest uporządkowany, nowe boksy dla sprzedawców, wybrukowane parkingi (jakie tam było zawsze błoto :jeez: ). Ktoś teraz musi za to zapłacić :evil:

Aniu bardzo Ci dziękuję :hug:

Margolciu w końcu listopad mamy ;)
Chryzantem mam w tym roku niedosyt, muszę w następnym sezonie domówić trochę odmian do ogrodu :P

Co tam słychać w listopadowym ogrodzie?

Bledną, ale wciąż kwitną chryzantemy :hearts:

DSC_8701.JPG

DSC_8702.JPG

swoje jesienne piękno pokazują hortensje

DSC_8705.JPG

DSC_8707.JPG

czerwienią się koraliki irgom :silly:

DSC_8711.JPG

mnożą się pączki kwiatowe ciemiernikom :woohoo:

DSC_8712.JPG

a tej coś się chyba pomyliło :think:

DSC_8708.JPG

iryskom holenderskim chyba też :huh: , czy w tej postaci mają w ogóle szanse przezimować :huh:

DSC_8714.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lis 2013 17:22 #203819

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A faktycznie nietypowa pora i dzień też nietypowy. Aura też nietypowa - irysy holenderskie u mnie nie wylazły, ale szczypiorków krokusowych mam zatrzęsienie :dry: . Ja poważnie zaczynam się bać. Boję się o te róże co je dopiero posadziłam - no widać, że się przyjęły, puszczają coraz więcej pączków :unsure: .

Podobno idzie ochłodzenie... byleby nie nagłe :pinch: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.556 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum