TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 10:24 #172260

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Marciu czy wybierasz się do Tajeczki na spotkanie?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 10:44 #172272

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś dawno nie zaglądałam na forum ale pomału nadrabiam zaległości i widzę, że prace nad rabatami idą pełną parą :) Pergolka między rabatami super. Już sobie wyobrażam jaka będzie cudowna kiedy zarośnie powojnikami.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 14:51 #172319

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Martuś - zjawiskowo kwitną Twoje róże :hearts:
Piękne są ....

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 21:57 #172485

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu cieszę się, że różyczki się podobają :hug:
Jubilee Celebration piękna, ale kwiatuszki przeważnie zwisają :dry: . Są duże i piękne, a pędy raczej wiotkie :huh:
Ja też wciąż na Chippendale'a choruję :rotfl1:

Jaguś zabij, zapomniałam cyknąć cytryńca :oops: :hammer:
On u mnie rośnie pod płotem od wschodu, czyli z wyjątkiem wczesnego ranka ma pełne słońce. Sadź go więc na słońcu :cool3:
A pod przetacznikiem od Siberki dopiero zaczynają pojawiać się siewki ;) , może daj mu jeszcze troszkę czasu :whistle:

Gorzatko deszczyk juz pada jak czytałam ;) , u mnie dziś była ładna pogoda do pracy, przez większość dnia chmury i bez deszczu :lol: . Alergia jakby ciut ustępuje ;)

Dorcia jesienny termin sadzenia jest bardzo dobry :happy-old: , może źródło krzaczków było nie teges ;) . A może spotkamy się na zakupach jesiennych w Końskowoli :woohoo: . Nie masz daleko, wszędzie Cię obwieziemy :woohoo: :dance:
Bardzo ciekawa jestem Twoich liliowców. Ja wśród tej właśnie grupy roślin mam najwięcej pomyłek :unsure:

Kasiu czyżby pierwszy raz u mnie ;) , witaj :bye:
Kronenburg jest faktycznie mocno różowa jak na fotce :woohoo: . Mnie to cieszy, bo wolę róż, nawet taki krzykliwy :P , a myślałam, że ona bardziej czerwona będzie :dry:

Marto pisałam co prawda do Shirallci ;) , ale co tam ;)
Na razie faza konsultacji się odbędzie nad nie-Chippendalem, a potem zobaczymy :whistle:
Pani Ewie powiedziałam, że jest niewielka robótka do dokończenia :whistle: , zobaczymy, czy się jutro odezwie, bo może przyjdzie w środę :whistle:

Gosiu Pirouette to jest taki potwór, że tłamsi wszystko wokół :rotfl1: , nie wyobrażam sobie rośliny, która mogłaby stłamsić ją :dazed:
Do Tajki jednak nie jadę, akurat ta niedziela mi nie odpowiada :dry:

Jolu Pirouette już się trochę pozbierała po nawałnicy ;) , dziś dwa wiadra przekwitłych kwiatów z niej wycięłam :huh: , no i musiałam nieco podeprzeć ;)

Igor nie Ty jeden dałeś się jej uwieść :rotfl1: , nie będziesz żałował ;) :flower2:
Jaki przetacznik usechł :huh: , dopiero widziałam u Ciebie bardzo ładny Royal coś tam ;) , mam taki sam :P

Jadziu też ostatnio oglądałam Angelę, wprawdzie nie na żywo, ale na zdjęciach u Aleb-Azi, gdzie jest potężnym krzakiem :ohmy: i też będę musiała to wziąć pod uwagę :think:

Moniko od Twojej ostatniej wizyty wszystko juz dawno powinno być ukończone :jeez: , ale niestety nie jest :unsure: . Bardzo bym chciała zdążyć przed następną falą upałów :jeez:
Powojniki dopiero dziś posadziłam, więc na efekt jeszcze trochę poczekam :happy3:

Margolciu bo róże w ogóle są zjawiskowe, nie? ;) . Twoje też cudne :hearts:

Korzystając z przerwy w deszczach i pochmurnej pogody stoczyłam dziś walkę z chwastami :ouch:
Na koniec dnia zdążyłam już tylko posadzić powojniki i sadźca od Magdali :hug:
Znów mnie straszą w prognozach, że niedługo upały wracają :jeez: , czy ja zdążę w końcu z tą rabatą :jeez: i z wysadzeniem całej poczekalni :unsure:

Ostatni z moich powojników zaraz zakwitnie, Princee Diana :hearts: , pomyka sobie po pergolce, którą dzieli z Jasminą i nic sobie nie robi z różanego gąszczu :silly:

DSC_6494.JPG

pierwsza lilia Świętego Józefa ( czy może Antoniego :think: ), ależ ona pachnie :woohoo:

DSC_6496.JPG

szałwia muszkatołowa się wyprostowała

DSC_6481.JPG

a perukowiec wyfryzował :P

DSC_6476.JPG

duecik migdałkowo-ostróżkowy :P

DSC_6504.JPG

i różyczki

Dagenhardt

DSC_6491.JPG

Bukavu

DSC_6501.JPG

Kosmos

DSC_6502.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 22:06 #172491

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Cóż za przedziwny migdałek! :P Ach, te lubelskie wynalazki! :rotfl1:
Markiciu... upały wracają? U mnie zapowiadają za kilka dni powrót normalnych, ludzkich temperatur... już się cieszę na tę intencję... ciekawe, czy komary też? :mad2:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 22:49 #172527

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zaraz, zaraz... Na zdjęciu szałwii muszkatołowej obok są te kosmosy? Takie duże pierzaste? Ojejej, jakie mamy opóźnienia! :lol:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 22:54 #172533

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
ostróżki piekne :)
o lilia sw.Antoniego,,,piekna :P
Ja na wiosnę ją kupiłam,posadziłam i gdzieś mi przepała,,nie ma jej :mad2: coś nie mam do niej szczęscia :angry:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 22:54 #172535

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Komary tną a deszcz sobie pada .Mamy chwile wytchnienia tak samo rośliny .Też widziałam Angelę u Izy .Będę musiała w to miejsce posadzić różę ,która idzie bardziej na wysokość niż szerokość
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 22:58 #172539

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Nazwy św. Antoniego i św. Józefa są dla lilii białej używane przemiennie. Także nie ma się co zastanawiać. ;)
U mnie jeszcze w pąkach.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Cze 2013 23:51 #172561

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-u Ciebie deszcze a u nas susza,przedmuchajcie te chmury trochę na północ.
W naszych stronach te lilie nazywamy św.Józefa, są to chyba najbardziej intensywnie pachnące lilie.Muszę zapisać je sobie do notesika.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 00:00 #172563

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
przepięknie się wystroił perukowiec

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 06:36 #172571

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Od godziny szaleje burza, ja oczywiście nie śpię, bo mój kochany Piorunek stwierdził, że od dziś się boi burzy :crazy: i gdyby tylko mógł wpakowałby mi się na kolana :tongue2: :happy3: . Ja wiem, że Ty się cieszysz z tego ochłodzenia, ale czy nie mogłoby się ochłodzić tylko na Lubelszczyźnie? :happy-old:

Do Końskowoli mam około 140km, więc faktycznie nie jest to jakaś makabryczna odległość. Zdarzało mi się jechać na kawę dalej :happy3: . Pomyślimy :silly: . A kiedy Wy się wybieracie?

Co do jesiennego sadzenia... kupowałam od sprzedawcy, którego polecało kilka osób z forum. Oprócz róż (3szt) brałam jeszcze głóg (przyjął się, wiosną wypuścił listki, a potem padł :mad2: ), wierzba mandżurska - padła wiosną :mad2: . Coś jednak z tym sprzedawcą jest nie teges :pinch: .

Podoba mi się Princess Diana :woohoo: - jak dostanę w swoim ogrodniczym to kupię.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 13:47 #172713

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta pięknie cięty migdałek :bravo: widzisz, jak się zagęścił ;)
Nareszcie jakby :whistle: trochę chłodniej :happy3:
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2013 13:47 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 14:28 #172723

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Co do świętych liliowych ,Antoni jest od rzeczy zgubionych ,a Józef? :silly: :P

Ależ u nas dzisiaj leje ,powódź w mieście !
Migdałek rzeczywiście bardzo ciekawy z kwiatostanami ostróżek ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 15:53 #172767

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Św Józef patron rodziny i pracy :)
Też mam zamiar posadzić te lilie . :bye:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 17:51 #172789

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko ostróżkowy migdałek to mój prywatny wynalazek :P . Cóż z tego, że zupełnie przypadkowy :happy3:
Ponoć po tygodniu normalnych temperatur mają znów przyjść upały :jeez: , choć u mnie nadal nie ma normalnych temperatur :evil: , obecnie 31* w cieniu :evil:

Marto tak, dokładnie to samosiejki kosmosów :P . Już mają potworne rozmiary :eek3: , niektóre pozostawiłam przy różach, ale to był chyba zły pomysł :pinch:

Aniu wczoraj dokupiłam jeszcze jedną ostróżkę :lol: , ciemno fioletową z białym środkiem :P
Lilię św. Józefa sadziłam jesienią. Jeszcze jesienią wypuściła rozetę liści, a wiosną pęd kwiatowy :flower2: . Może te sadzone wiosną kwitną dopiero w następnym roku :think:

Jadziu u mnie słońce, a komarom i tak wsio rawno :evil: , po wczorajszym odchwaszczaniu mam chyba ze 20 nowych bąbli :jeez:

Danielo kiedy o niej pisałam, tak mi właśnie zaświtało, że czytałam o dwóch nazwach używanych zamiennie ;)
Muszę koniecznie dosadzić więcej tych lilii i to najlepiej przy tarasie :woohoo:

Romciu akurat teraz nie pada, ale jest taka duchota :pinch: , że to się może źle skończyć :angry:
Lilie św. Józefa kup koniecznie :happy-old: , ja tez planuję powiększyć stan posiadania :woohoo:

Aguś w imieniu dumnego perukowca :hug:

Dorcia na ochłodzenie ciągle czekam :evil:
Co do wyjazdu jesiennego po róże, to jeszcze daty nie są ustalone ;) , ale zwykle to druga połowa października. I zwykle jeździmy w soboty, to też Ci powinno ułatwić decyzję ;) . Ja w każdym razie gorąco namawiam :hug: . Przy okazji można zajrzeć do Kurowskich, szkółki Majewskich czy braci Dębskich :woohoo: , naprawdę warto :dance:
Princess Diana zachwyca mnie coraz bardziej :woohoo: . Takie powojniki do mnie przemawiają - niekłopotliwe i cudne :woohoo:

DSC_6531.JPG

Jolu też jestem zadowolona z migdałka :P , w zeszłym roku ostróżki nie sięgały mu do korony :silly:
Chyba słyszę jakieś pomruki na niebie :dry: , wiedziałam, że ta duchota źle się skończy :pinch:

Magdo jaki by to święty nie był, lilia piękna i odurzająco pachnie :ouch:
Powodzi nie zazdroszczę :unsure: , że też te lata ostatnio mamy takie niespokojne :jeez:

Margolciu i wszystko jasne ;) , posadź je koniecznie :P

Jak już wspominałam, pogoda ciągle nie za bardzo sprzyja pracy :evil: , rano zdążyłam ogarnąć warzywnik, nawet coś dosiałam :silly: . Potem deszcz mnie wygonił z truskawek, a potem już musiałam jechać do Lublina i jak wróciłam upał nie pozwolił wyjść :jeez: . Kiedy będą te wakacje, żebym wreszcie skończyła z tym kursowaniem :jeez:

Dziś róże, na które czekam :P

Venrosa

DSC_6509.JPG

Pastella (nie za żółta ona :think: )

DSC_6512.JPG

Jacqueline du Pre

DSC_6517.JPG

Avalon

DSC_6518.JPG

Chopin

DSC_6521.JPG

z własnego siewu obwódka lobeliowa :P

DSC_6520.JPG

uwielbiam czerwiec :woohoo: :hearts:

DSC_6538.JPG
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2013 22:35 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 18:06 #172794

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
U mnie już jest :jeez:
Pastella to taka dziwna róza różowa, żółta, biała często :whistle:
Wszystko zależy od warunkow, etapu kwitnienia, powiem więcej nawet pory roku, bo kolejne kwitnienia coraz bledsze ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 18:07 #172795

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Princess Diana zachwycająca faktycznie :) rozumniemMaruś,że polecasz ten powojnik??
Różyczki pięknie sie prezentują z innymi kwiatuszkami w tle :bravo:
I widzę,że masz dużą,piękną, okazałą kępę ostóżek :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.655 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum